Nemtom.. Én vállalnám a specit..
Én is
Nem ez minden fogaskerékhajtás esetén igaz ... mondjuk ezért tud az autó hátrafelé menni ... és az nem bolygómû
Forgácsolásnál, csigakerék és fogaskerék (ferde fogazású) gyártásnál is ezt a közlõkerekes módszert alkalmazzák ha bal vagy jobb emelkedésût szeretnének gyártani, persze ott figyelni kell a fogszámra is mert attól függ az emelkedés is.
Rajzold csak le úgy egyszerûbb
Páratlan: bal-jobb-bal
Páros: bal-jobb-bal-jobb
Ott tévesztett meg téged, hogy a "bolygómû"jelen témánál, a külsõ lánckerék belsõ fogazású, de attól a forgásiránya nem változik ...
Mondjuk ez csak bolygómû esetén igaz. Nekem elsõ blikkre azonban úgy tûnt, hogy az ábrán a közlõ kerekek fix tengelyen vannak. De ennek meg semmi értelme nem lenne, szóval benéztem:P
Nem ... fogaskerék hajtásnál a közlõ kerekek számával lehet változtatni a forgás irányát.
Páratlan: hajtásiránnyal megegyezõ horgásirány
Páros: hajtásiránnyal ellentétes forgásirány
Jelen esetben az elsõ valósult meg
érdekes ábra....de ezen ha jól látom a lánckerék pont ellentétesen (tehát órairánnyal szemben) forogna, ha pedáloznánk:)
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.