Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

2006 - Újdonságok

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
1609 replies to this topic

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7,561 posts

2006 Team Transcend-Orange

( kep kiszedve, eleg ha egyszer szethuzza a forumot :- )

16,2 kg, DHX Air taggal 15,8 kg ! (Remélem Vole elélvezett ! :D )

Szoval, ez egyszeruen ronda, baromi ronda ;) Hogy all az a nyeregcso a vilaoz kepest?!
Ezen kivul azt a feket nem mernem vilagkupan hasznalni, ok valszeg jobban tudnak bringazni, azert merik :)

Ugyan konnyu a gep, de ha megfigyeled a suly nagy resze elegge fent van, ezert biztos hogy instabilabb mint mondjuk egy 17 kilos gep aminek lent van a sulypontja.
Mondtam mar hogy ronda?
Es vegezetul ahogy igy elnezem, lemernem pedallal es lanccal, mert igy ahogy van, szerintem tobb mint amit irnak, mert nem eppen a legkonyebb alkatreszekbol raktak ossze.
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
olyasmi:-D

no mind1.
még lánc sincs rajta, hogy mérte ezt így le? csaló:D

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts

vicces a geója is:-D
amúgy csak színkérdése.
a fehér egy monsterrel spec sztem tök zsír volt:-)

Gusztustalan:p
Angol zászlós és a Peat féle indusztriál darázs festés a legszebb.
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts

hát nemtudom, akkor most én vívom ki az ízlésficamos dolgot, de én bevállalnám.

vicces a geója is:-D
amúgy csak színkérdése.
a fehér egy monsterrel spec sztem tök zsír volt:-)

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts
Conor:Akkor nem cserélnéd el rá a bringád?;)
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
hát nemtudom, akkor most én vívom ki az ízlésficamos dolgot, de én bevállalnám.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5,055 posts
jah, ronda
az enyém szebb:D

pl az a lengõkar iszonyat randa
Autist Team:)

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Rusnya. Ha nem tudnám is rámondanám, hogy ánglius.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
elég kókányolt:-) meg csúnya szín. amúgymeg...
hánemtom, a fehér az még mutatós! de ez.....

eh.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
randa.
gyárilag hayes tárcsával saint féknyereg?

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
szekszi
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6,613 posts
2006 Team Transcend-Orange

Feltöltött kép

16,2 kg, DHX Air taggal 15,8 kg ! (Remélem Vole elélvezett ! :D )

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

nkarcsi

nkarcsi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,380 posts
http://www.pinkbike....ew&image=606595
http://www.pinkbike....ew&image=606596
http://www.pinkbike....ew&image=606598

Nyami nyami, vegyen valaki ilyet nekem, adok puszit a hasára.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
miért nem mentek inkább bringázni? :rolleyes:

McPherson

McPherson

vendég

• fórumtag
  • 135 posts
Ez azonban további következtetésekre vezet:
Kedves Shaun_Palmer, részigazság van abban, amit mondasz. Önmagában az, hogy két különbözõ keménységû rugó van a rendszerben, még nem jelenti azt, hogy a rendszer progresszív lesz! Mint fent látható, az is ugyanolyan lineáris karakterisztikát eredményez, mintha egy rugó lenne!
Ami mégis értelmet ad a dolognak, hogy mi van, ha a puhább rugó "elõbb elfogy", mint a kemény (ha fordítva, akkor az szinte semmit sem számít, gondolj bele), azaz a puha rugó már totál össze van nyomva, míg a kemény még nem, így csak a kemény rugózik, az õ rugóállandója érvényesül, akkor tényleg a rugóút végén keményebb a teló, mint az elején. Ez azonban csak amolyan ál-progresszivitás, már ha szabad ilyet mondanom, arra gondolok, hogy ez sose lesz olyan karakterisztikájú, mint egy levegõs tag. Mert itt kezdetben lineáris, majd ha elfogy a rugó, keményebb, de szintén lineáris...
De persze lehetséges, hogy egy rugón belül is meg tudják oldani az eltõrõ D-ket, pl eltérõ menetemelkedéssel vagy más módon, errõl én még nem hallottam, és sztem egyszerõbb építeni egy jó csillapítást, mint egy ilyen rugót. A másik buktatója, hogy ez ugyebár csak akkor keményedik fel, ha az elõzõ rugó már nem mozog többet! Azaz ez nem engedi meg a rugóút optimális kihasználtságát!
De persze lehet, hogy valahol valaki poénból vagy komolyan épít egy ilyen villát, és nincs gyára otthon, de én ezt max úgy tudnám elképzelni, hogy pl egy 100mm-es villába beletennék egy jó puha rugót (RST-m van, mindig ilyenrõl álmodozok:), és a végére (utolsó 15mm) SOROSAN betennék egy levegõs tagot, hogy ne lehessen felütni.
Vagy még azt, hogy a rugóutat megnövelem 1-2cm-rel, és beleteszek egy puha tagot a legelejére, ezzel a kis bukákat kivédendõ +egy kis negatív út, a nagyobb kövekre meg végülis elég puha az alap rugó is...
ja ha egy pillanatra szabad, akkor

OFF

nemtom hogy került szóba itt a téma, nem tudtam annyit visszalapozni, hogy kiderítsem, nem volt idõm.
De megkérdezném itt is, hogy van egy régi RST Gila TL-em (2003) elfekvõben, és szebben indul, mint a Gila Plus SL (2005) annak olajpatronos csillapítása miatt. A gond az, hogy a TL-t egyrészt szét kéne szedni megpucolni, másik, hogy a fent említett dolgot kipróbálnám rajta. Tehát hogy a nyomórudat 2cm-rel megrövidíteni, és a helyére tenni egy puha kis rugócskát. Kérdésem, mivel én ezt belülrõl még szerszám híján nem láttam, hogy ehhez kell e "perselyt" cserélni, egyáltalán mi ez (az én képzeletemben ez egy ilyen keretszerûségként él, amiben a rugó mozog, és ebbe van beszorítva), már amennyiben ilyen van egy ilyen entry level telóban.
Egyébként ha mást nem, a nyomórudat mindenképp le szeretném rövidíteni, mert a 89mm-es rugóutas villának 13cm-es becsúszói vanna, ennek semmi értelme! (Csak hát jobb lenne inkább rugóútra váltani -tudom, ez gyengíti, de ésszel él az ember, nem rohanok ajtóstul a házba)

ON
...And Justice For All

McPherson

McPherson

vendég

• fórumtag
  • 135 posts
Na akkor elmondom az én verziómat
szal legyen két - akár eltérõ keménységû - rugónk, amit összekapcsolunk. Rugóállíndójuk D1 és D2. a rájuk ható erõ (ami a rugó mindkét végén megjelenik ugyebár, csak ellentétes irányban) legyen R1 és R2, de mivel sorosan kapcsoljuk õket, ezért az erõ azonos, R (MERT ha nem így lenne, akkor a két rugó találkozásánál az eredõ erõ nem nulla, így ez a pont elmozdul!de az már más). Az összenyomódás legyen most L1 és L2.
Ekkor

D1= R/L1,
D2=R/L2

[D]=N/m, és nem Nm Thez! Tehát a 600N/m-es rugóra ha 600N-nal hatsz a végére, egyenesen, akkor 1m-t nyomódik össze. Semmi forgatónyomaték! (Már ha erre gondoltál.)
A rugóerõ ebbõl kifolyólag (x-dik rugóra)

Rx=Dx*Lx

(Amúgy a munka W=F*s, így a rugónál - egyenletesen váltózó R erõ és L elmozdulás miatt -

W=1/2*Dx*(Lx^2)

((az erõ átlaga 1/2*Dx*Lx, az elmozdulás Lx))
, azaz a bemozdulással arányos, így ha 2x jobban mozog a telód, 2x annyi energiát vesz el! Ezért értelmetlenség azon sírni, hogy mennyit hajlik alattad a hajtókar, és mennyi energiát visz el, mert tökmindegy, rohadtul nem számít, amíg ott a teleszkóp! És ha Lock-out, akkor is mindegy, mert mm-eket mozog csak a hajtókar! Ez csak akkor értelmes, ha az ÉRZÉST nem szereted...)
mivel R állandó mindkét rugón (R1=R2), egyenlõvé lehet tenni a két képletet

D1*L1=D2*L2

, de ez igazából mellékes is most, csak azt mutatja meg, hogy a keményebb rugó kevesebbet fog összenyomódni a rednszerben. Képzeljünk el tehát egy eredõ rugót, aminek rugóállandója D(e) (nem tudom másképp jelölni, bocs). Ez az eredõ rugó R erõ hatására (amivel a valódi kétrugús rendszerünket nomja össze)

L=L1+L2 (1)

-nyit nyomódik össze. L1=R/D1, L2=R/D2, L=R/D(e)
Az (1) képletbe behelyettesítve ezeket ráismerhetünk Kirchoff törvényére az ellenállás-kapcsoláskor, csak ott épp a párhuzamos ellenállások eredõ ellenállására volt jellemzõ ez!
Így ha két 600N/m-es rugót kapcsolsz össze, az eredõ rugóállandó 1/600+1/600=1/300, és L1=L2, és L1+L2=L, tehát a két rugó külön-külön fele annyit nyomódik össze, mint együtt, ezért "puhább".
ha pl egy 300-as és egy 600-as rugóval ugyanez: 1/300+1/600=3/600=1/200, tehát 200N/m-es lesz az új állandó, és L1=2*L2, tehát a puhább rugó itt (is) kétszer annyit nyomódik be, mint a kétszer keményebb, ahogy azt vártuk, hiszen ugyanaz az erõ.
Így lesznek olyan elsõre furcsa események is, mint pl ha megfelezel egy rugót (elvágod középen), akkor kétszer olyan kemény lesz a két fél, külön-külön! Ugyanolyan szálvastagsággal, menetemelkedéssel, stb, hiszen uaz a rugó! Gondoljatok bele... És ha egymás után rakjátok, akkor megint megkapjátok az eredeti állandót.
...And Justice For All

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
a rugoallando az ugy van, hogy mekkora ero kell egysegnyi osszenyomashoz.

szazalekosan azonban nincs valtozas.

malna irasta nem ertem

ha nagyobb a menetemelkedes akkor novekszik a rugo allando
mint lathato a foes vagy mifele tagokon

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
nekem tudnom kéne, de nem foglalkoztam még vele
de egy 600 NM-es rugót összenyomni nem 600 NM kell?
ez 20 centinél ugyanakkora mint 2 méternél...
méghozzá 600 NM.
de tuti nem így van, lévén mindeki szereti megcáfolni a fizikát:-D

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6,613 posts

Ha egy 600 -as rugot nem tudok kezzel osszenyomni, akkor 5 -ot egymashoz kapcsolva mar osszetudok? Na nee. Max arra vonatkozhat ez, hogy egy darab 600-as rugonal ketszer akkora ero kell hogy 10mm -t mozgassak rajta, mint 2 osszekapcsolt 600 -as rugonal 10mm -t ( 5-5mm -t ), mivel az elejen konyebb osszenyomni azt az 5mm -t, mint a masodik 5mm -t.
Legalabbis csak igy tudom elkepzelni a dolgot.

Igen, ez így van (lehet), hazafelé jövet a buszon ugyanezt találtam ki, máshogy nincs értelme az egésznek.

Úgyhogy Rob jól emlékeztél a tételre, csak rosszul lett értelmezve ! ;)

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts
szertem meg úgy kelle elképzelni, hogy azonos menetemelkedéssel, de 2szer akkora hosszal kevesebb erõ kell az összenyomáshoz, ezért lesz 2 600as rugó olyan, mint egy 300as fele akkora hosszban

ez még logikusnak is tûnik, pedig az életben nem tanultam ilyet

tehát egy 20 centis 600as rugónak más a menetemelkedése/szálvastagsága(?) mint egy 10 centisnek