Ez azonban további következtetésekre vezet:
Kedves Shaun_Palmer, részigazság van abban, amit mondasz. Önmagában az, hogy két különbözõ keménységû rugó van a rendszerben, még nem jelenti azt, hogy a rendszer progresszív lesz! Mint fent látható, az is ugyanolyan lineáris karakterisztikát eredményez, mintha egy rugó lenne!
Ami mégis értelmet ad a dolognak, hogy mi van, ha a puhább rugó "elõbb elfogy", mint a kemény (ha fordítva, akkor az szinte semmit sem számít, gondolj bele), azaz a puha rugó már totál össze van nyomva, míg a kemény még nem, így csak a kemény rugózik, az õ rugóállandója érvényesül, akkor tényleg a rugóút végén keményebb a teló, mint az elején. Ez azonban csak amolyan ál-progresszivitás, már ha szabad ilyet mondanom, arra gondolok, hogy ez sose lesz olyan karakterisztikájú, mint egy levegõs tag. Mert itt kezdetben lineáris, majd ha elfogy a rugó, keményebb, de szintén lineáris...
De persze lehetséges, hogy egy rugón belül is meg tudják oldani az eltõrõ D-ket, pl eltérõ menetemelkedéssel vagy más módon, errõl én még nem hallottam, és sztem egyszerõbb építeni egy jó csillapítást, mint egy ilyen rugót. A másik buktatója, hogy ez ugyebár csak akkor keményedik fel, ha az elõzõ rugó már nem mozog többet! Azaz ez nem engedi meg a rugóút optimális kihasználtságát!
De persze lehet, hogy valahol valaki poénból vagy komolyan épít egy ilyen villát, és nincs gyára otthon, de én ezt max úgy tudnám elképzelni, hogy pl egy 100mm-es villába beletennék egy jó puha rugót (RST-m van, mindig ilyenrõl álmodozok:), és a végére (utolsó 15mm) SOROSAN betennék egy levegõs tagot, hogy ne lehessen felütni.
Vagy még azt, hogy a rugóutat megnövelem 1-2cm-rel, és beleteszek egy puha tagot a legelejére, ezzel a kis bukákat kivédendõ +egy kis negatív út, a nagyobb kövekre meg végülis elég puha az alap rugó is...
ja ha egy pillanatra szabad, akkor
OFF
nemtom hogy került szóba itt a téma, nem tudtam annyit visszalapozni, hogy kiderítsem, nem volt idõm.
De megkérdezném itt is, hogy van egy régi RST Gila TL-em (2003) elfekvõben, és szebben indul, mint a Gila Plus SL (2005) annak olajpatronos csillapítása miatt. A gond az, hogy a TL-t egyrészt szét kéne szedni megpucolni, másik, hogy a fent említett dolgot kipróbálnám rajta. Tehát hogy a nyomórudat 2cm-rel megrövidíteni, és a helyére tenni egy puha kis rugócskát. Kérdésem, mivel én ezt belülrõl még szerszám híján nem láttam, hogy ehhez kell e "perselyt" cserélni, egyáltalán mi ez (az én képzeletemben ez egy ilyen keretszerûségként él, amiben a rugó mozog, és ebbe van beszorítva), már amennyiben ilyen van egy ilyen entry level telóban.
Egyébként ha mást nem, a nyomórudat mindenképp le szeretném rövidíteni, mert a 89mm-es rugóutas villának 13cm-es becsúszói vanna, ennek semmi értelme! (Csak hát jobb lenne inkább rugóútra váltani -tudom, ez gyengíti, de ésszel él az ember, nem rohanok ajtóstul a házba)
ON
...And Justice For All