Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Komárom-Esztergom megye bringásai ide!

- - - - -

• Please log in to reply
21661 replies to this topic

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,086 posts

3 x 9 = 14
2 x 9 = 12
A hajtómû ugyanaz, de mégsem, mert a közép helyén van a nagy. A cikkben szerepelnek a lánckerekekhez tartozó láncvonalak.

mióta hátul 5-nél több van elöl meg 3 azóta már a 3X8 meg 3x9 és egyebek már csak elméleti vagy virtuális
de jól hangzik
meg értelme sem lenne hogy elöl a legkissebben hátul meg mondjuk a 2 fogaskeréken legyen

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Kicsit kevésnek érzem a 14 et de te vagy a tapasztaltabb, legyen így.
Akkor ez tényleg csak erõs versenyzõknek lehet jó.
Átlag felhasználónak nem biztos hogy megéri váltani csak azért hogy megspóroljon egy kis lánckeréknyi és 4 csavarnyi tömeget.
Továbbá szerintem ezeket a dolgokat erõsen befolyásolják az egyén képességei illetve a terepviszonyok. :)
Biztos nem mennék az Alpokba 2 tányérral.

Alpokba biztos nem, de szerintem a Vértesbe jó lehet. Ha azt nézem hogy most 22/32 a legrövidebb és ez nagyon lassú, akkor a 26/34 talán még jobban használható is lenne, de majd letesztelem hogy 22/28cal feljutok-e a meredek részeken, amihez már eddig is a legrövidebb fokozatokat használtam.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,820 posts
Kicsit kevésnek érzem a 14 et de te vagy a tapasztaltabb, legyen így.
Akkor ez tényleg csak erõs versenyzõknek lehet jó.
Átlag felhasználónak nem biztos hogy megéri váltani csak azért hogy megspóroljon egy kis lánckeréknyi és 4 csavarnyi tömeget.
Továbbá szerintem ezeket a dolgokat erõsen befolyásolják az egyén képességei illetve a terepviszonyok. :)
Biztos nem mennék az Alpokba 2 tányérral.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Akkor már végleg nem értem. A 3*9 csak virtuálisan 27 sebesség mert kiesik pl az elõl nagy hátul nagy kombináció a ferde lánc miatt, akkor változatlan hajtómû és lánckeréksor helyzet mellett hogy lehet a 2*9 esetén használni ezeket az állásokat? 2*9 esetén a 18 sebesség nem virtuális?

3 x 9 = 14
2 x 9 = 12
A hajtómû ugyanaz, de mégsem, mert a közép helyén van a nagy. A cikkben szerepelnek a lánckerekekhez tartozó láncvonalak.

A sebesség mindent megold.

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,820 posts
Akkor már végleg nem értem. A 3*9 csak virtuálisan 27 sebesség mert kiesik pl az elõl nagy hátul nagy kombináció a ferde lánc miatt, akkor változatlan hajtómû és lánckeréksor helyzet mellett hogy lehet a 2*9 esetén használni ezeket az állásokat? 2*9 esetén a 18 sebesség nem virtuális?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Elõször is :) : 2 vs. 3 tányér

Te milyen áttételt használtál a házilag készített 2tányéroson? Most néztem hogy elõre 26-38 hátra 11-34 (2x8fokozat esetén), a 38/13 ugyanazt az áttételt adja amit hosszú távon szeretek jelenleg (44/15 vagy 32/11), szóval aszfalton nem lenne gond, hegymászáshoz meg 26/34 kicsit hosszabb csak mint a 22/32 ami most van. de az a 22/32 úgyis nagyon rövid.

Használtam 42/26-ot, 40/26-ot, 38/26-ot, 36/26-ot, 39/26-ot, 39/24-et, 11-32-es és 11-34-es sorokkal.

A két tányér esetén a komplett 9 es sor használható hátul?
Mennyivel kellett el tolni a hajtómûvet a középcsapágy felé?
Az ideális egy végig váltható 6-os vagy 7-es sor lenne viszonylag vastag lánccal. Ilyen viszont már nem lesz, sõt volt régi 7 es Shimano kazettám ami szétszedhetõ volt na olyan se lesz már soha többet.

Igen.
Semennyire.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Az ideális egy végig váltható 6-os vagy 7-es sor lenne viszonylag vastag lánccal. Ilyen viszont már nem lesz, sõt volt régi 7 es Shimano kazettám ami szétszedhetõ volt na olyan se lesz már soha többet.

Én 8as sorból a legnagyobbat meg a legkisebbet nem tudom jelenleg használni ha elõl középen van a lánc. De a 9es lánc keskenyebb az lehet pont nem érne bele az átdobóba.

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,820 posts

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Én másképp látok bizonyos dolgokat. Szerintem a kéttányér nagy találmány, nekem hamarabb volt, mint a shimanonak, sokkal jobban szeretem mint a triplákat, a 11-25 nem montira való.

Te milyen áttételt használtál a házilag készített 2tányéroson? Most néztem hogy elõre 26-38 hátra 11-34 (2x8fokozat esetén), a 38/13 ugyanazt az áttételt adja amit hosszú távon szeretek jelenleg (44/15 vagy 32/11), szóval aszfalton nem lenne gond, hegymászáshoz meg 26/34 kicsit hosszabb csak mint a 22/32 ami most van. de az a 22/32 úgyis nagyon rövid.

GT_Atee

GT_Atee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,743 posts
Ebéd után 14h fele kicsit kimegyek én is,héten vacakolt a gyomrom,hét elején még lázas is voltam.
GT-Atee

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,820 posts
Semmi gond.

Valaki nem jön tekerni? Szokásos körre aszfalton (Tb-Kömlõd-Dad-Bokod-Környebánya-Tb)

Már most látni hogy tartósabbak a 10 es láncok? Akkor jó anyagból lehetnek.
Nem azt írtam hogy õk fogják használni, hanem hogy náluk számít azért használják (azt nem tudom hogy hány éve)a két tányért elöl. Azt hogy hátul milyen soruk van nem tudom nem nézetem utána.

Minden termék egyre silányabb minõségû de ha a 10 láncok jobbak lettek akkor le a kalappal a Shimano elõtt.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

1999 óta használom a 9 es rendszert és semmi gondom vele. Valószínû be kell spájzolnom 9 es sorokból egy pár évre. .)
Szerintem is ez az újítás most annak szól hogy fogyasszunk, vegyünk gyakrabban sort, láncot.
A 2*10 nek meg akkor van értelme ha mérhetõ a köridõkben a különbség, az élmenõknél (olimpia, eb, vb) biztos számít.

A 10-es mtb láncok tartósabbak, mint a 9-esek. Nem az élmenõnek fejlesztenek, nekik kb mindegy mivel mennek, egyébként õk már 10éve levették elölrõl a 3. lánckereket, a 10-es sorokat senki nem igényli.

GT_Atee

GT_Atee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,743 posts
Bakker el is felejtettem.Holnap rákérdek neked,de ha gondolod rám is csöröghetsz napközben.

Atee sikerült érdeklõdni a villa ügyében?
GT-Atee

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,820 posts
1999 óta használom a 9 es rendszert és semmi gondom vele. Valószínû be kell spájzolnom 9 es sorokból egy pár évre. .)
Szerintem is ez az újítás most annak szól hogy fogyasszunk, vegyünk gyakrabban sort, láncot.
A 2*10 nek meg akkor van értelme ha mérhetõ a köridõkben a különbség, az élmenõknél (olimpia, eb, vb) biztos számít.

Atee sikerült érdeklõdni a villa ügyében?

GT_Atee

GT_Atee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,743 posts
Ez van különbözõek vagyunk.A 11-25 sort már több éve haszálom mindkét mountimon mindenféle problematikus helyzet nélkül.Lehet rá mondani,hogy az nem arra való meg ilyenek,nekem megfelel.Sokáig én is láttam a jó akrást a gyártóktól,de a mai dolgaik inkább pénzbehajtás mint a technika elõrevitele.Mondom ezt úgy,hogy mindig törekedtem arra,hogy a legjobb és legújabb technika legyen a gépen,de ez most megváltozott bennem és nem a pénz miatt.
GT-Atee

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nekem mountin nagyon bejötta 3x9,fõleg hátula 11-25 sorral,eddig mindenhol elég volt,ahol meg meredekebb ott úgyis tolom.Szerintem egyszerübb elõl cipelni egy 22-es alutányért,mint hátul egy tizedik 32,34 vagy 36-os acél lánckereket.Egyszerüen nem veszi be a szemem ezt a 2x10-et,nálam itt a vége a mountinak,a 29-es kerekrõl már nem is beszélve.Egyszerüen elkorcsosodtott a mounti.Elveszett szememben az a fénye,amit annak idején láttam csillogni mikor átnyergeltem országútiról.Így visszatérek a gyökerekhez.

Én másképp látok bizonyos dolgokat. Szerintem a kéttányér nagy találmány, nekem hamarabb volt, mint a shimanonak, sokkal jobban szeretem mint a triplákat, a 11-25 nem montira való.

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,086 posts

Nekem mountin nagyon bejötta 3x9,fõleg hátula 11-25 sorral,eddig mindenhol elég volt,ahol meg meredekebb ott úgyis tolom.Szerintem egyszerübb elõl cipelni egy 22-es alutányért,mint hátul egy tizedik 32,34 vagy 36-os acél lánckereket.Egyszerüen nem veszi be a szemem ezt a 2x10-et,nálam itt a vége a mountinak,a 29-es kerekrõl már nem is beszélve.Egyszerüen elkorcsosodtott a mounti.Elveszett szememben az a fénye,amit annak idején láttam csillogni mikor átnyergeltem országútiról.Így visszatérek a gyökerekhez.

biztos lesz majd meghökkenés a márciusi itthoni bicóskiállításon az árakat látván
én is maradok a 8-as dolgoknál
anyagilag sok lenne a nagyobbra való átállás
jobban fognak az ebay-on nézelõdni :)

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

A legnagyobb gond szerintem ott van, hogy ami jó az irreálisan, indokolatlanul drága, ami meg megfizethetõ az gagyi, és túl lassan szivárognak le az újdonságok. Engem az új trendek annyira nem idegesítenek, ki kell találni új dolgokat, az idegesítõ csak az, hogy eléggé agresszív az üzletpolitika (mint a microsoft az msn-nel, akkor is az újat kell használnod ha nem akarod...), hogy most kitalálták a 10es rendszert ezért a 9es pofátlanul drága, a 8as meg fos. Gyárthatnának 8as alubakos sort, de nem... Pedig akkor vehetnék alukazis könnyû agyat...

GT_Atee

GT_Atee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,743 posts
GT-Atee

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Hogy hogy XT re váltottál? Úgy néz ki külföldön még reális áron vannak 9 es holmik.

Pofátlanul olcsón szereztem a xt hátsó váltót, semmi más oka nem volt. (ugyanitt 06os deore hátsó váltó eladó :) )
7e forintért kaptam egy alig használt deore elsõ váltót, meg xt shadowt. Nem hagyhattam ott. váltókarjaim még mindig alivio-k, de azok is maradnak, amíg nem mennek tönkre.

Atee
pont ma számolgattam a 2x10 meg a 3x8 közötti különbséget, nekem amúgy tetszene a 40-28 mellé 11-36. 44-15-tel szoktam menni sík terepen, mondjuk hegyen a 22-32 helyett a 28-36 kicsit izmozósabb lenne, de hát 100 megtett km-embõl kb 500 méter a 22-32es hegymászás.
Az egyetlen gond, hogy 60ezer forint egy kéttányéros xt... megfizethetetlen, amíg nem szakad rám a nemzeti bank.