És a villád mozog rendesen?
Nemlehet,hogy összekeverted a pálmateksz-el??
Bocs, de ezt nem bírtam kihagyni
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Teleszkópok - általános eszmecsere
Started by
Bikemag
, 2001. June 02. 02:46
Posted 2004. April 10. - 23:06

Posted 2004. April 10. - 22:51

Van egy nagy problémám: Megvettem a Manitou zsírt a zsírzópisztollyal. Még kb a fele bent van tubusban, de egyszerûen nem akar kijönni belõle!! A szervizben sem tudták kinyomni belõle.
Posted 2004. April 10. - 19:17

jah lehet utolag venni loc outot manitou-ba
ar is ~ ott van.
csak ket meret van arra kell figyelni de ha mondod, hoyg black (30mm becsuszo) akkor nem lehet tevedes.
ar is ~ ott van.
csak ket meret van arra kell figyelni de ha mondod, hoyg black (30mm becsuszo) akkor nem lehet tevedes.
Posted 2004. April 10. - 18:23

ha jól tudom h lehet, és felvet a pénz, akkor beleszerelhetö ~20-25e-be a lock out.
(ha ez nem lenne igaz, bár én hallottam már ilyet, akkor bocsi a hiresztelésért, meg mindenért, és akkor téves)
(ha ez nem lenne igaz, bár én hallottam már ilyet, akkor bocsi a hiresztelésért, meg mindenért, és akkor téves)
Posted 2004. April 10. - 18:19

na végre! értem
De miért? :'( ezt rohadtul nem értem. A 20e-s szar telokon is van már rugófeszesség állító. Szerintem sokkal fontosabb, minthogy az utat tudom állítani :S Az aztán tényleg felesleges, csak növeli a súlyt. Szerintem most egy telót vagy XC/maratonos vagy freeride-os használ. Elõbbinek elég a 70-80mm is, lényeg, h minél alacsonyabban legyen a mászás miatt, az utobbinek meg a 100centi (vagy mondhatnám, h kevés is). Viszont így olyan, mintha egy fix súlyra lenne beállítva, kb olyan mintha levegõpatonosra azt mondanák, h 15bar, és nem lehet állítani. Nem értem 
Na most mi legyen. Az Elite-n viszont nincs Lock-out, ami meg nagyon kéne

Na most mi legyen. Az Elite-n viszont nincs Lock-out, ami meg nagyon kéne

Posted 2004. April 10. - 18:13

Posted 2004. April 10. - 18:11

bocs hogy itt fárasztalak a hülyeségemmel. Akkor az Elõfeszítés az egyenlõ a rugófeszesség állítóval? Magyarán az, h mennyire legyen kemény, azt azzal tudom csak állítani, hogy mennyire csillapítson az olaj. Vagy még mindig rosszul látom?

Posted 2004. April 10. - 18:08

most probálom a cikk meg az alapján összerakni a dolgot amit írtál. Akkor most jobb oldalon van a kétirányu olajcsillapítás, a bal oldalon meg a fokozat mentes rugóúthosszállító. Magyarán akkor a rugó feszességét nem lehet állítani?
Posted 2004. April 10. - 18:08

Jobb láb alján a visszautat, jobb láb tetején a kompressziót tudod állítani.
Van rajta Microlube System, ergo nem kell havonta szétszedni, csak oda nyomsz néha kis Prepemet és fél évig elvagy vele kb.
A Preload az elõfeszítés. Nem mondtam, hogy a Superen tudod állítani az elõfeszítést. Konkrétan. Ám, ha mondjuk félig elfordítod a lock-ot, akkor a villa keményebb lesz, nehezebben indul meg, stb.
Van rajta Microlube System, ergo nem kell havonta szétszedni, csak oda nyomsz néha kis Prepemet és fél évig elvagy vele kb.
A Preload az elõfeszítés. Nem mondtam, hogy a Superen tudod állítani az elõfeszítést. Konkrétan. Ám, ha mondjuk félig elfordítod a lock-ot, akkor a villa keményebb lesz, nehezebben indul meg, stb.
Posted 2004. April 10. - 18:02

a manitou weboldal a preload-ot nem írja az Axel Superhez (az elite-nél viszont igen). Az most akkor melyik?
Posted 2004. April 10. - 17:57

na várj, akkor tisztázzunk valamit. Tesomnak van egy Manitou Six Deluxe. Azon tudom állítani a rugó erõsségét, azt hogy lefele mennyire csillapítson (felül jobb és bal oldalt egyiket és másikat), meg hogy felfele mennyire (alul). Akkor ezen melyiket nem lehet? 
Az igénytelenséget ugy értettem, h mennyire kell ápolgatni szegénykét, szervíz meg ilyesmi.
Hátha neked a 100kilod alatt jó volt, akkor nekem is csak jó lesz a 90 alatt. Én is maratonra akarom használni

Az igénytelenséget ugy értettem, h mennyire kell ápolgatni szegénykét, szervíz meg ilyesmi.
Hátha neked a 100kilod alatt jó volt, akkor nekem is csak jó lesz a 90 alatt. Én is maratonra akarom használni
Posted 2004. April 10. - 17:53

A "normál" csillapítás alatt általában a visszaút csillapítását értjük. A befelé út csillapítása rendszerint kompreszió néven fut. A lock-out tekerõ egyik végállásban a villa nyitva van - mozog. A másik végállásban lock-olva van. A köztes intervallumban tulajdonképpen a kompressziót állítod a szelep átmérõjének változtatásával.
Mivel ezt télen teszteltük, a villa picit lassú volt, picit túlcsillapított. 20 fokban nem próbáltam.
A lock-olást meg tudod nézni a boltban is, de azt is célszerû megnézni, hogy elég kemény-e neked a rugó. Berakatod egy gépbe, és kipróbálod. Én mondhatok bármit, neked kell, hogy jó legyen, szal mindenképpen próbáld ki, mielõtt megveszed.
Nem tartom igénytelen telónak, ami pedig a kotyogást illeti, nos... 4 hét alatt nem kotyógosodott ki. Egyebet nem tudok elmondani.
Mivel ezt télen teszteltük, a villa picit lassú volt, picit túlcsillapított. 20 fokban nem próbáltam.
A lock-olást meg tudod nézni a boltban is, de azt is célszerû megnézni, hogy elég kemény-e neked a rugó. Berakatod egy gépbe, és kipróbálod. Én mondhatok bármit, neked kell, hogy jó legyen, szal mindenképpen próbáld ki, mielõtt megveszed.
Nem tartom igénytelen telónak, ami pedig a kotyogást illeti, nos... 4 hét alatt nem kotyógosodott ki. Egyebet nem tudok elmondani.

Posted 2004. April 10. - 17:40

tényleg, és igénytelenség meg kotyogás szempontjából milyen?
valószínüleg akkor maradok ennél, csak a tavalyiakat az mtr.com-on nagyon szídták, h max 60-70kg-ra jó csak
valószínüleg akkor maradok ennél, csak a tavalyiakat az mtr.com-on nagyon szídták, h max 60-70kg-ra jó csak
Posted 2004. April 10. - 17:36

szia! tehát akkor a normál csillapítást nem lehet állítani rajta. Ez nem gond? Alapból jól csillapít?
A lock-out, meg a rugófeszesség állító együtt van? tehát ha be akarom kapcsolni a lockout-ot, akkor végig kell tekernem, vagy az attól független?
Tehát akkor ha boltban lerakom földre, bekapcsolom a lock-out-ot, és kézzel lenyomom, akkor meg tudom nézni,h rossz-e?
A lock-out, meg a rugófeszesség állító együtt van? tehát ha be akarom kapcsolni a lockout-ot, akkor végig kell tekernem, vagy az attól független?
Tehát akkor ha boltban lerakom földre, bekapcsolom a lock-out-ot, és kézzel lenyomom, akkor meg tudom nézni,h rossz-e?
Posted 2004. April 10. - 17:31

A visszaút csillapítását a jobb láb alján levõ tekerõvel tudod szabályozni.
Könnyedén lehet lock-olni menet közben is. Én személy szerint úgy használtam, hogy városban végig le volt zárva, ha padka, rázósabb rész jött, lenyúltam, és eltekertem a kallantyút. Ennyi.
Az Axelben a lock-out tulajdonképpen egy szelepet zár el, aminek következtében az olaj ott marad, ahol van, a teló pedig nem mozdul. (Ez a "nem mozdul", azért a valóságban 10-20 mm-t azért jelent.)
A hibás telókban ez a lezáró szelep volt sérült, tehát hirtelen ütésekre ugyan nem reagált a teló, de szépen lassan le lehetett nyomni a telót, mivel az olaj átszivárgott a szelepen. Meg kell nyomkodni egy tesztpadon, vagy egy gépbe berakva.
Könnyedén lehet lock-olni menet közben is. Én személy szerint úgy használtam, hogy városban végig le volt zárva, ha padka, rázósabb rész jött, lenyúltam, és eltekertem a kallantyút. Ennyi.
Az Axelben a lock-out tulajdonképpen egy szelepet zár el, aminek következtében az olaj ott marad, ahol van, a teló pedig nem mozdul. (Ez a "nem mozdul", azért a valóságban 10-20 mm-t azért jelent.)
A hibás telókban ez a lezáró szelep volt sérült, tehát hirtelen ütésekre ugyan nem reagált a teló, de szépen lassan le lehetett nyomni a telót, mivel az olaj átszivárgott a szelepen. Meg kell nyomkodni egy tesztpadon, vagy egy gépbe berakva.
Posted 2004. April 10. - 17:17

áh az illetékes! neked akartam írni, csak az ujságban nincs email cím megadva.
Még lehenne pár kérdésem a superrel kapcsolatban:
1, most csillapítást, vagy visszarugás csillapítást nem lehet rajta állítani
2, a lock-out ot lehet könnyedén menet közben is átkapcsolni, vagy ahoz meg kell állni?
mi az, h nem müködik a lock-outja? nem lehet elfordítani, v. szimplán nem lockol semmit? mármint hogy mire kell figyelnem?
igazából érdekességként tudja valaki, h hogy müködnek ezek a lock-out-ok?
elõre is köszi a választ
Még lehenne pár kérdésem a superrel kapcsolatban:
1, most csillapítást, vagy visszarugás csillapítást nem lehet rajta állítani
2, a lock-out ot lehet könnyedén menet közben is átkapcsolni, vagy ahoz meg kell állni?
mi az, h nem müködik a lock-outja? nem lehet elfordítani, v. szimplán nem lockol semmit? mármint hogy mire kell figyelnem?
igazából érdekességként tudja valaki, h hogy müködnek ezek a lock-out-ok?
elõre is köszi a választ
Posted 2004. April 10. - 16:27

Az Axel Super-t speciel én dícsértem. Nekem nagyon megtetszett az 1 hónapos teszt alatt. Én a 100 kilómmal nem tudtam leütni (nem is állt mondjuk szándékomban), igaz mindössze túrabevetésekre mentem vele (lévén erre való). Hozzáteszem a teszttekerések -2 és 5 ÿfok között zajlottak, ami miatt kicsit nyugisabb, lassabb volt a teló. Ha túragépet építenék ezt a villát tenném bele, mert a tudása és az ára rendkívül tetszetõs hányadost eredményez. Ha veszel, ellenõrizd, hogy mûködik-e rendesen a lock-outja, mert láttam már néhány gyárilag hibás modellt.
Posted 2004. April 10. - 16:18

még gondolkoztam az RS Duke XC-n, csak azon meg nincs Lockout
igazából Axel Supert vennék, ha tudnám, h bírja, és nem gyenge benne a rugó

Posted 2004. April 10. - 14:52

sziasztok!
valaki segítsen ha van tapasztalata. teleszkopot szeretnék venni. Manitou Axel Elite, ill Super-t néztem, BikeMag agyondicséri, h milyen király, külföldi review oldalon viszont mindenki azt írja a tavalyi modellekre, h csak nagyon könnyû embereknek jó, mert nagyon gyenge, és nagyon könnyen felütõdik. Én viszont jó 90kilo vagyok
Van valakinek az adott teleszkopokról tapasztalata
Illetve még a Suntour Axon-ok után nézelõdtem, ha valakinek van errõl infoja légyszi írjon.
Szóval a kérdés, h milyne telót vegyek ami nem rohadt drága.
valaki segítsen ha van tapasztalata. teleszkopot szeretnék venni. Manitou Axel Elite, ill Super-t néztem, BikeMag agyondicséri, h milyen király, külföldi review oldalon viszont mindenki azt írja a tavalyi modellekre, h csak nagyon könnyû embereknek jó, mert nagyon gyenge, és nagyon könnyen felütõdik. Én viszont jó 90kilo vagyok
Van valakinek az adott teleszkopokról tapasztalata
Illetve még a Suntour Axon-ok után nézelõdtem, ha valakinek van errõl infoja légyszi írjon.
Szóval a kérdés, h milyne telót vegyek ami nem rohadt drága.
Posted 2004. April 10. - 07:48