Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Teleszkópok - általános eszmecsere
Started by
Bikemag
, 2001. June 02. 02:46
Posted 2004. June 06. - 20:43

és a manitou progresszív rugói? és vdani progresszív exr compja? ;D ;D
amugy én is vmi hasonlóra emléxem, h elvilieg minden rugó lineáris. de ezexerint nem ...
a u turnos táblázatban is van keményedés. ~30 %
ergó ha a psylód összenyomod 125röl 80ra akkor nehezebben nyomkodod le. ezt miért is irtam ide?!
amugy én is vmi hasonlóra emléxem, h elvilieg minden rugó lineáris. de ezexerint nem ...
a u turnos táblázatban is van keményedés. ~30 %
ergó ha a psylód összenyomod 125röl 80ra akkor nehezebben nyomkodod le. ezt miért is irtam ide?!
Posted 2004. June 06. - 20:13

Posted 2004. June 06. - 20:10

de MINDEN rugó lineáris.....
tehát összenyomott állapotban is ugyanannyi erõ kell, hogy mégegyszer annyit összenyomj rajta...
legalábbis fizikából ezt tanultuk...
rugóállandó pont errõl szól
tehát összenyomott állapotban is ugyanannyi erõ kell, hogy mégegyszer annyit összenyomj rajta...
legalábbis fizikából ezt tanultuk...
rugóállandó pont errõl szól
Posted 2004. June 06. - 20:06

Az elejét nemigazán értettem.. ;D
Az elõfeszítés arról szól hogy összenyomja a rugót nem? Tehát keményedik, mert már egy összenyomott állapotban van ezáltal erõsebben akaródzik visszamászni a teljes hosszába. Ez nem volt túl szakszerû de én csak így tudom /pill kifejezni magam... ;D
Az elõfeszítés arról szól hogy összenyomja a rugót nem? Tehát keményedik, mert már egy összenyomott állapotban van ezáltal erõsebben akaródzik visszamászni a teljes hosszába. Ez nem volt túl szakszerû de én csak így tudom /pill kifejezni magam... ;D
Posted 2004. June 06. - 20:04

ez bennem is felvetõdött párszor.sztem 2 megoldás van, amelyek elég egyértelmûek.
1. lófaszt sem ér az a tekerõ
2. nem lineáris a rugó
2+1. még ha a 2. pont igaz, de a villa olcsó, nem állít eleget.
várjuk okosak jelentkezését!
1. lófaszt sem ér az a tekerõ
2. nem lineáris a rugó
2+1. még ha a 2. pont igaz, de a villa olcsó, nem állít eleget.
várjuk okosak jelentkezését!

Posted 2004. June 06. - 19:58

namost lenne egy kérdésem....
elvileg egy rugó keménysége lineáris, tehát a teljes útján azonos nyomásra azonos mennyiségû összenyomódás jut....
van az a bizonyos rugóállandó...
akkor hogyisvanez az elõfeszítéssel?
miért lesz keményebb a rugózás?
elvileg egy rugó keménysége lineáris, tehát a teljes útján azonos nyomásra azonos mennyiségû összenyomódás jut....
van az a bizonyos rugóállandó...
akkor hogyisvanez az elõfeszítéssel?
miért lesz keményebb a rugózás?
Posted 2004. June 06. - 19:49

Azzal tudod elvileg állítani a rugók elõfeszítését, azaz hogy mennyire legyen kemény...
Saját tapasztalat: nem sokat ér, hiába tekered... :-\
Saját tapasztalat: nem sokat ér, hiába tekered... :-\
Posted 2004. June 06. - 19:39

marci_:
Köszönöm segítséged! Megpróbálkozom ezzel a módszerrel.
Viszont még 1 kérdés: A teló tetején a két kézzel is állítható csavarnak mi a szerepe?
Elõre is köszi!
Köszönöm segítséged! Megpróbálkozom ezzel a módszerrel.
Viszont még 1 kérdés: A teló tetején a két kézzel is állítható csavarnak mi a szerepe?
Elõre is köszi!
Posted 2004. June 06. - 18:56

Tiszteletem!
Tud valaki olyan helyet, ahol esetleg kapok becsúszószárnak való 28,5-ös acélcsövet? Falvastagság 1,5 mm kellene de az 1-es még belefér. Vészmegoldásnak kellenme amíg nem veszek rendes telót. Ha valaki találkozott már ilyen csõvel pls írjon...elég fontos lenne mert itt a nyár vége a vitsgáknakés...és...áááááááááááá >
>
Tud valaki olyan helyet, ahol esetleg kapok becsúszószárnak való 28,5-ös acélcsövet? Falvastagság 1,5 mm kellene de az 1-es még belefér. Vészmegoldásnak kellenme amíg nem veszek rendes telót. Ha valaki találkozott már ilyen csõvel pls írjon...elég fontos lenne mert itt a nyár vége a vitsgáknakés...és...áááááááááááá >

Posted 2004. June 06. - 18:52

Galaxy!
Az alján kicsavarod mindkét szárban az imbuszt, és szétesik a villa. Utána bezsírozod, és becsavarod a csavarokat. Kb ennyit lehet tenni egy RST-vel.
Az alján kicsavarod mindkét szárban az imbuszt, és szétesik a villa. Utána bezsírozod, és becsavarod a csavarokat. Kb ennyit lehet tenni egy RST-vel.
Posted 2004. June 06. - 17:30

irtam e-mailtHali X-bike. létezik ahhoz is adapter! Nekem van is egy. 203 as tárcsához képet tudok küldeni.
Posted 2004. June 06. - 16:39

Hali X-bike. létezik ahhoz is adapter! Nekem van is egy. 203 as tárcsához képet tudok küldeni.
Posted 2004. June 06. - 16:23

Posted 2004. June 06. - 16:12

Posted 2004. June 06. - 16:10

nos.
ha kitorlod a nyitott topikot amit tok foloslegesen nyitottal, ez a szoveg atvaltozik a valassza!
;-)
jah ide nem kell duma meg valasz ra csak cselekedni kell
ha kitorlod a nyitott topikot amit tok foloslegesen nyitottal, ez a szoveg atvaltozik a valassza!
;-)
jah ide nem kell duma meg valasz ra csak cselekedni kell
Posted 2004. June 06. - 15:33

hi!
van itt valaki akinek van 2003as vagy 2004es monster t je? vagy ismeri a modelt?
mert én vettem most egy 2004est és nem tudom igazán a féket felszerelni!
egy hayes hfx 9 hd fékem van 203as tárcsával!
és ugyebár a monster t nem is standart hanem olyan mint a manitouknál azaz post mount felfüggesztéses!
az lenne a kérdés kell valami adapter vagy elvileg simán fel kéne tudni tenni a fék testet a villára sima csavarral adapter nélkül
elõre is kösz!
van itt valaki akinek van 2003as vagy 2004es monster t je? vagy ismeri a modelt?
mert én vettem most egy 2004est és nem tudom igazán a féket felszerelni!
egy hayes hfx 9 hd fékem van 203as tárcsával!
és ugyebár a monster t nem is standart hanem olyan mint a manitouknál azaz post mount felfüggesztéses!
az lenne a kérdés kell valami adapter vagy elvileg simán fel kéne tudni tenni a fék testet a villára sima csavarral adapter nélkül
elõre is kösz!
Posted 2004. June 06. - 15:15

Hát nkemis volt egy hasonló szerzetem, nagy hülyeséget mondok azzal, hogy nem lehet szétszedni?! :

Posted 2004. June 06. - 15:13

Sziasztok!
Ha magától is elromlik, akkor má mind1, hogy tõlem vagy magától, úgyhogy nekiállok, és szétkapom. ;D
Mivel még nem szedtem szét telót, Tõletek kérdem, hogy igényel-e különösebb szaktudást a szét/összeszerelése? (csavarnyúzót azért már láttam életemben:) )
A "szerkezet" egyébként kb. így néz ki:
Csillapítás nincsen benne, szal gondolom csak vmiféle rugós tagok, meg elasztomerek lehetnek benne. Már amennyit én a telókról tok.
Azt is szívesen fogagom, ha tudtok mondani vmilyen irodalmat, vagy bármi mást, ami esetleg segíthet.
Köszönöm!
Ha magától is elromlik, akkor má mind1, hogy tõlem vagy magától, úgyhogy nekiállok, és szétkapom. ;D
Mivel még nem szedtem szét telót, Tõletek kérdem, hogy igényel-e különösebb szaktudást a szét/összeszerelése? (csavarnyúzót azért már láttam életemben:) )
A "szerkezet" egyébként kb. így néz ki:

Csillapítás nincsen benne, szal gondolom csak vmiféle rugós tagok, meg elasztomerek lehetnek benne. Már amennyit én a telókról tok.
Azt is szívesen fogagom, ha tudtok mondani vmilyen irodalmat, vagy bármi mást, ami esetleg segíthet.
Köszönöm!
Posted 2004. June 06. - 11:23

Sziasztok!
Légyszi segítsetek nekem!
Egy RST 381R típusú elsõ telóm van.
Milyen karbantartást igényel egy ilyen villa, és kb. milyen rendszeresen?
Pontos szerkezeti leírást nem tok írni, mert még nem szedtem szét. De azért gondolom ismerik páran ezt a típust.
Kérdeztem egy bringás boltban, aszondták, hogy nem kell hozzá nyúlni, örök életû.Én azért nehezen tom elképzelni, hogy egy kis tiszítás, és egy kis zsír rosszat tenne neki.
Elõre is köszönöm!
nekem gila tl van és tényleg igazat mondtak a boltban:nem kell hozzányúlni...elromlik az magától is.... :-\ ;D
Posted 2004. June 06. - 03:07