Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Teleszkópok - általános eszmecsere

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
16970 hozzászólás a témában

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás

bassz gimiben 5-ös voltam fizikából :-X

ennyi!
en meg 2~3-as

ennyit arrol, hoyg ha tanul az ember megvan az eredmenye!
fakk

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás

erõtöbblet.

igy már tiszta....
bassz gimiben 5-ös voltam fizikából :-X

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
nemetorszagban is vehettel hozza ~15eur-ert ket csavart meg ket tavtarto-t.
ennyi semmi garancia vagy egyeb.
hosszabb csavar es kb 10 alatet csavaronkent.

bocika

bocika

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 hozzászólás
Csá!

X-bike!

ha boltban vetted garisan a telót próbáld meg ott is,
hogy ilyen féked van és most akkor oldják meg.
egy próbát megér.
a super t-vel mi lett? csak nem megadta magát?

t

Hollywood Macho

Hollywood Macho

vendég

• fórumtag
  • 160 hozzászólás
de jo hogy ilyen szerencsém van mindig!
ilyen kibaszot drága telo és el van baszva!
super!
akkor szoval csak evvel a alátétel tudom meg oldani és semmi féle adapter el!
lehet ilyen alátétet a csavarboltban is kapni vagy csak csináltatni lehet?
gondolom hosszab csavar is kell?
mert a gyári csak 18mm
vagy az is megoldás hogy több ilyen kiseb alátétet használok péledául 4x3mm

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás

hi!
van itt valaki akinek van 2003as vagy 2004es monster t je? vagy ismeri a modelt?
mert én vettem most egy 2004est és nem tudom igazán a féket felszerelni!
egy hayes hfx 9 hd fékem van 203as tárcsával!
és ugyebár a monster t nem is standart hanem olyan mint a manitouknál azaz post mount felfüggesztéses!
az lenne a kérdés kell valami adapter vagy elvileg simán fel kéne tudni tenni a fék testet a villára sima csavarral adapter nélkül
elõre is kösz!

latom eltunt a topikod.
szal az osszes europai piacra szant monster el lett 'szabva'. ezert egy-egy ~12mm vastag kis alatetet kell hasznalnod.
amit esztergalyossal tudsz megcsinaltatni
kivul mondjuk 10mm
belul 6mm
hossza 12mm.

ennyi!
ehhez nincs adapter amik kaphatoak a boltban az nem jo hozza.

http://www.pinkbike....ew&image=106776
az erdetit nem talalom, de ezen is lathato.

udv

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás

namost lenne egy kérdésem....
elvileg egy rugó keménysége lineáris, tehát a teljes útján azonos nyomásra azonos mennyiségû összenyomódás jut....
van az a bizonyos rugóállandó...
akkor hogyisvanez az elõfeszítéssel?
miért lesz keményebb a rugózás?

egysegnyi elmozdulashoz szukseges erotobblet.

tehat ha 10N/mm
akkor 1mm-kent 10N-al nagyobb ero szukseges.
es mivel mar az elozo szintet elertuk ezert onnan indulunk.

itt senkise kapott kettest fizikabol csak en?!
hogy van ez?!

vendég__*

vendég__*
  • vendég
mozo x5.5-ben hogyan lehet kicserélni az olajat hígabbra (patronos csillapítás)?

Pull

Pull

vendég

• fórumtag
  • 198 hozzászólás
GGX!

Ne szívd mellre a "szájbarágást". Én sem 1sõre értettem meg mindent. Az elõfeszített rugó persze hogy nehezebben indul meg. Ez a lényege. Erre találták ki. Ha megbántottalak bocsi. Akkor elmagyarázni a helyes kifelyezés.

FreeStyler!
A rugó progresszivitásának érdekében történõ anyag, atmérõ és hõkezekési eljárásokba direkt nem mentem bele. Azzal csak mégjobban megkevertem volna a dolgokat...

Pull

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Ha nem recseg a Marzod,akkor feltételezhetõen eltörött... ;) Amúgy komolyan,sztem Marzonál csak a Shiver nem ad ki efféle hangokat.Más gyártóknál pedig fõként a sokat mozgó villákra igaz ez,pl. Psylok is elõszeretettel csinálják. Állítólag a becsúszó és a váll összeragasztásánál a szennyezõdések teszik,gyakorlatilag shimán a terhelés.
Amúgy a 02-es Marzokkal különösen óvatosan,1részt a váll alatt a becsúszók hajlamosak reccsenni 1et,mint Áronén,vagy,ha jól Mléxem,MG-én,és a 200-as tárcsa pedig kikezdi a papucsokat,és kicsit megcsavarja a nem túl merev lábakat...

Csabah

Csabah

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok! Lehet hogy nem jó helyen járok, de nézétek el nekem mivel még friss hús vagyok.
Vettem egy Dirt Jamper II. 2002-est használtan kb fél éve, de még csak most használtam elõször és fékezéskor mikor terhelés van a villán kissé recseg.
Sram t.féket használok 200-as tárcsával.
Kérdésem hogy van-e valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban, mert egy kicsit parás érzést kelt a lejtõn és az adrenalint nem így szeretném növelni.
Hozzászólásotokat köszönöm!

FreeStyler

FreeStyler

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.036 hozzászólás
Hi!

A rugo progresszivitasa nem csak a menetek tavolsagatol,hanem a felhasznalt anyag adott pontbeli atmeroje ill edzettsegi is befolyasolja. Az elofesziteskor a puhabb resz nyomodik ossze,aminek eredmenyekent a kemenyebb reszt kezded nyomkodni,igy kemenyebbnek erzed. Viszont ez a kemenyseg erzet atveres,mert pl a max es min elofeszitett allapotban leveo telo ugyan olyan kemeny lesz feluton. Hu bazz,tudok fogalmazni... :D Asszem az uj telokon mar az odaut csillapitasi szelepet allitod,es ez valoban kemenyit a telon. En igy gondolom.. ::)

vendég__*

vendég__*
  • vendég
Látom Málna még mindíg a Manitout akarod tunázni! Még mindíg meg van az az egy centis bizbasz?

Pull

Pull

vendég

• fórumtag
  • 198 hozzászólás
GGX!

Pedig ott írtam feketén-fehéren. Ha elõfeszíted akkor már nam (csak példa) 10 N hanem 16 N erõ kell a megindításához, ergó ha te csonti vagy akkor nem feszíted elõ a rugót hogy könnyen meginduljon. De Én például a 90 kilómmal elõfeszítem a rugót, hogy amikor ráülök a bájkra ne nyomódjon csontig...
A jobb telóknál egy 150mm-t mozgó telóban olyan rugó van mi ennél többat tudna mozogni, Pl 180mm-t, hogy 30 mm-t elõ tudd feszíteni.
Ennél értelmesebben még Öveges Professzor sem tudná elmondani...

Eric!
Ez van. Szájba kell rágni a tudásra éhes ifiaknak.

Pull

eric

eric

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.147 hozzászólás
Mintha én is azt mondtam volna mint Pull barát, de nekem nem hisz senki... :'(

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás
ok értem....
viszont egy csomó telóban lineárisan tekercselt rugó van + elõfeszítés állító...
akkor ennek mi a haszna?
pl a marzocchi bomberekben is lineáris van, mégis van a tetejükön elõfeszítés állító...
egyetlen hasznát abban látom, hogy hamarabb van a rugó teljes összenyomódása

Pull

Pull

vendég

• fórumtag
  • 198 hozzászólás
CSá All!

GGX! Csak abban van igazad, hogy csak a lineárisan tekercselt rugó viselkedik lineárisan. Az a rugó amelyik progresszív úgy néz ki, hogy van rajta rûrûbben tekercselt rész (ezt könnyebb összenyomni) és van rajta "szellõsebben" tekercselt rész (ezt nehezebb összenyomni).
Ezt csináltattam én is elsõtelóba, Stratos használja gyárilag rugóstagtelónak...
A rugó (ha lineális) úgy mûnködik, hogy 100 N erõ hatására ha 23 mm -t nyomódik össze akkör 46 mm-t 200 N erõ hatására fog mozdulni.
Az elõfeszítés meg úgy mûxik, hogy ha a rugó megindításához kell mondjuk 10 N (mert kicsit feszített helyzetben van beszerelve, hogy a bicód súlyát megtartsa összenyomódás nélkül) és elõfeszítésen állítasz (összébb nyomod a rugót X mm-rel), akkor a megindításához már több erõ (mondjuk 16 N) kell.
A csillapítás állítások meg a Marzos levegõrásegítéses rugózás csak bonyolítja a helyzetet. Meg sokkal többrétûen állítható velük a teló karakterisztikája. Ezek igazak a rugóstagokra is. Manitou 6ways...

Pull

CD-málna

CD-málna

törzsvendég

• fórumtag
  • 902 hozzászólás
én nem értek ehhez különösebben, így csak arra támaszkodhatok amit ide linkelve/irva láttam.
a rugóstagos topikban Dig keres rugót a tagjához és mondtág neki, h a manitou rugói progresszívek, nem úgy mint a foxok.
lor belinkelt egy ráblázatot, amin az volt h picit felkeményednek a villák. lehet, h a 30%ra rosszul emléxem.
ez persze nem szent írás, továbbra is kéne vki aki felvilágosít. ;D

Juhi

Juhi

törzsvendég

• fórumtag
  • 735 hozzászólás
nekem psylo sl-em van de nem nagyon érezni a keményedést ha letolom 80-ra!És xc-nél se éreztem!

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás
elvileg a manitounál nem a rugó, hanem a csillapítóegység progressiv...