Elõször is örülök, hogy egyre többen vannak, akik hajlandók a morgáson kívül valamit tenni a is biciklivel átjárható városért.
Gondolom, egyetérthetünk abban, hogy az öntevkeny karbantaratás közvetlen haszna mellett, a fõ cél mégis az lenne, hogy ennek a munkának a alakuljon ki, járatódjon be egy hivatalos és mûködõ rendszere, amit az e célra létrejött hivatalok és cégek végeznek.
Önök is látják, hogy a bicikliutak karbantartása többféle tevékenységet jelent, és ezeknek elvileg megvan a felelõs szervezetük. A gond elsõ része mindjárt az, hogy ezekhez a szervezetekhez nem jut el az infomáció. Ezért azt kérném, hogy lehetõleg hozzám juttassák el a kerékpárutakon észlelt konkrét hibák minél precízebb információit, és én továbbítom a megfelelõ szervezethez. Javaslom, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Városi Biciklizés Barátai Egyesülettel, akik valamilyen rendszerbe szeretnék foglalni a kerékpárutak ilyen civil ellenõrzését és az információtovábbítást. (info @vbb.hu)
Én is tudom, hogy a karbantartás rendszere még döcög, ezért meg tudom érteni az öntevékeny fellépést. Ennek ellenére hivatalosan nem támogathatom a bokrok, fák sajátkezû nyesegetését. A takarítás, szemétszedés szerintem nem okoz gondot, és ennek a jogi háttere és gyakorlata a legproblémásabb, tehát itt tényleg sokat segíthet az öntevékenység.
A burkolati jelek festése már olyan ügy, ami végépp nem öntevékenyen végezhetõ. Ez rögzített jogi keretek között (terv alapján, kezelõi engedéllyel, szakcég által) végezhetõ tevékenység. A burkolati jelek elhelyezése, megváltoztatása a fanyesegetésnél komolyabb jogi (rendõrségi ) problémát is jelenthet önöknek. Tehát erre azt tudom mondani, hogy az a segítség, ha megkapjuk az információt, és a problémás helyeken igyekszünk a hivatalos ügymenet keretein belül, de mielõbb változtatni.
Röviden ennyit tudok elsõre válaszolni.
Üdvözlettel Tõkés Balázs
Fõpolgármesteri Hivatal
Közlekedési Ügyosztály
Telefon: 1 327 1311
Fax: 1 327 1845
----Original Message-----
From: Müller Attila [mailto:kabel@mile-kft.hu]
Sent: Wednesday, June 22, 2005 3:16 PM
To: Tõkés Balázs
Subject: felajánlás / segítségkérés
Tisztelt Tõkés Balázs Úr!
Egy-két budapesti kerékpárút állapotát tekintve néhány ismerõsömmel arra az elhatározásra jutottunk, hogy elkezdjük ezeket önerõbõl felújítani. Elsõ akciónk, mely az utak járhatóságán nagyban javított, mivel megtisztítottuk a belógó ágaktól, sövényektõl; úgy érzem jól sikerült. (http://alleycat.hu/?q=node/293)
A következõ fontos megoldandó probléma szerintünk, a kerékárutak megfelelõ útburkolati jellekkel való jelölése lenne. A budai rakparton végighaladó útvonalon például nagyon sok konfliktust okoz, hogy a gyalogosok nincsenek tisztában azzal, hogy õk kerékpárúton sétálnak, aki tisztában is van vele az meg azt nem tudja eldönteni, hogy melyi oldalon lenne számára biztonságos sétálni. Ha sûrûbben lennének a "bringa szimbólumok" az aszfalton és egy sávelválasztó vonal is fellenne festve, nagyban csökkenthetnénk a konfliktusok számát.
Végülis azt szeretném kérdezni, hogy megoldható lenne-e az, hogy mi elvállaljuk a szükséges munkálatok elvégzését bérmentve, ezzel is csökkentve az Önök kiadásait. A fõváros pedig fedezné a munkálatok alapanyagi költségeit (jelen esetben a festéket).
Budapest kerékpár-barátabbá tétele lenne a célunk, sajnos tizenöt fõs társaságunk költségvetése nem túl nagy, de amit tudunk azt magunk finanszírozzuk.
Köszönöm, hogy meghallgatott!
Tisztelettel: Müller Attila
Bp, 2005.06.22.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ezen üzenet tartalma nem tekinthetõ a Fõpolgármesteri Hivatal hivatalos véleményének