okés, fogtam az adást!
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Tárcsafékek
Started by
KeX
, 2004. September 09. 12:46
Posted 2004. October 23. - 12:17
Posted 2004. October 23. - 12:15
hogymirõl is beszélek: meg kellett volna rajzolnom valami komoly módon, de csak erre fussa
Posted 2004. October 23. - 12:07
Posted 2004. October 23. - 12:02
én értem és nagy faszságnak tartom
egyrészt mint thez is mondta, a fékböl ne resezlgessünk. másrészt 2x2 darab anyacsavar és a gyári csavar elég kell legyen. ennyi.
ps.: ha mégis megteszed, akkor számolj azzal, hogy a küllõkön fog fogni, talán mint egy 140es tárcsával.
egy bovdenes deorerol van szo, csak mondom ;D
egyrészt mint thez is mondta, a fékböl ne resezlgessünk. másrészt 2x2 darab anyacsavar és a gyári csavar elég kell legyen. ennyi.
ps.: ha mégis megteszed, akkor számolj azzal, hogy a küllõkön fog fogni, talán mint egy 140es tárcsával.
egy bovdenes deorerol van szo, csak mondom ;D
Posted 2004. October 23. - 12:00
én értem mit mondasz. ilyet már én is csináltam, xt-n formulán. az az alapja, hogy ha a féknyereg CSAK 160-as tárcsához van tervezve, akor a 200-as tárcsa nem fér el benne a féknyereg két oldalán.
DE (!)
ez csak pár tized mm-t, max egy mm-t jelenthet! a te esetedben ez valószínûle több, és azt már nem szabad megcsinálni!! ahogy a képen is van, ott legalább 2 mm-rel kellene lentebb lennie a féknyeregnek, ami azt jelenti, hogy a fél féknyerget szét kellene reszelned. ömleni fog belõle az olaj!! nincsenek annyira túlméretezve, hogy ennyit elbírjanak! valahogy ki kell adapterezned, de a féknyerget ne baszogassad!!!!
ha egyszer elrontod, soha még egyszer nem lesz mûködõ fék belõle! annyit nem ér az egész!
DE (!)
ez csak pár tized mm-t, max egy mm-t jelenthet! a te esetedben ez valószínûle több, és azt már nem szabad megcsinálni!! ahogy a képen is van, ott legalább 2 mm-rel kellene lentebb lennie a féknyeregnek, ami azt jelenti, hogy a fél féknyerget szét kellene reszelned. ömleni fog belõle az olaj!! nincsenek annyira túlméretezve, hogy ennyit elbírjanak! valahogy ki kell adapterezned, de a féknyerget ne baszogassad!!!!
ha egyszer elrontod, soha még egyszer nem lesz mûködõ fék belõle! annyit nem ér az egész!
Posted 2004. October 23. - 12:00
Posted 2004. October 23. - 11:52
õ nemegészen. Én értem mit mondasz, csak én nem tudom jól elmondani. Majd estére nyomok fotókat.
Tehát:
Ha hátra teszem a féket a +20-as adapter nélkül, akkor kicsit lesz. Nem éri el a vázon a konzolt, tehát nem tudom felrakni. Az ötletem az lett volna, hogy ha felteszem a féket, és fentakad a tárcsán (mivel bejjebb kéne még tolni), akkor mi lenne, ha kireszelnék a fékbõl a fékpofák utáni részbõl, ahol van az a szürke, meg a fekete rész. Tehát ahol megtámaszkodik a tárcsán. Mert ha azt a kis kiálló izét lereszelném, akko bejjebb férne a fék, és fel tudnám rakni.
De inkább nyomok fotót, és ott ábrázolom. Sajnos nem találtam sehol ilyen irányból fotót (tehát a féket a tárcsával párhuzamosan kéne nézni, hogy a tárcsának csak az élét látod)
Tehát:
Ha hátra teszem a féket a +20-as adapter nélkül, akkor kicsit lesz. Nem éri el a vázon a konzolt, tehát nem tudom felrakni. Az ötletem az lett volna, hogy ha felteszem a féket, és fentakad a tárcsán (mivel bejjebb kéne még tolni), akkor mi lenne, ha kireszelnék a fékbõl a fékpofák utáni részbõl, ahol van az a szürke, meg a fekete rész. Tehát ahol megtámaszkodik a tárcsán. Mert ha azt a kis kiálló izét lereszelném, akko bejjebb férne a fék, és fel tudnám rakni.
De inkább nyomok fotót, és ott ábrázolom. Sajnos nem találtam sehol ilyen irányból fotót (tehát a féket a tárcsával párhuzamosan kéne nézni, hogy a tárcsának csak az élét látod)
Posted 2004. October 23. - 01:21
na akkor.
még jó h korán kell kelnem...
ha jól értettem a problémát.
van egy elsõ adapter, melyet hátrarakva fékestül, kicsi lett.
ezért vettél egy +2 m-es adaptert, de így csak a fél pofa ér rá a fékfelületre, mert túl magasra került a féknyereg, túl messze a kerék középpontjától(forgástengely, az agy)
és ezt orvosolva, házilag akarod lereszelni, lecsiszolni méretre.
ha ez az eset áll fent,(ezt vettem ki a szavaidból, ezt írtad)
akkor csak így tudnád többé kevésbbé szakszerüen megoldani:
ez lenne a vázlatos rajz(ba belepiszkítás) KLIKK iDE
u.i.: bocsi, hogy nem deore-s képet rajzoltam át, de arról nem találtam közeli fotót.
igy maradt az ancsor átjavítás
még jó h korán kell kelnem...
ha jól értettem a problémát.
van egy elsõ adapter, melyet hátrarakva fékestül, kicsi lett.
ezért vettél egy +2 m-es adaptert, de így csak a fél pofa ér rá a fékfelületre, mert túl magasra került a féknyereg, túl messze a kerék középpontjától(forgástengely, az agy)
és ezt orvosolva, házilag akarod lereszelni, lecsiszolni méretre.
ha ez az eset áll fent,(ezt vettem ki a szavaidból, ezt írtad)
akkor csak így tudnád többé kevésbbé szakszerüen megoldani:
ez lenne a vázlatos rajz(ba belepiszkítás) KLIKK iDE
u.i.: bocsi, hogy nem deore-s képet rajzoltam át, de arról nem találtam közeli fotót.
igy maradt az ancsor átjavítás
Posted 2004. October 23. - 00:41
Posted 2004. October 23. - 00:35
ezt viszont én nem értem
ha túl SOK a 2 centis adapter, az azt jelenti, hogy a fék ha hátul van, akkor felfelé lóg túl a tárcsán.
ha reszelsz, akkor mibõl? ha nem abból a 2 szembúl, "lap"-ból, amin a csavar átmegy és amit odaszorít az adapterhez
szal ezt most nehéz elképzelni így hirtelen.
rajzold már le... :
miböl akarsz kireszelni az illesztésnél? csak mert itt az asztalomon egy ilyen deore fék, és még mindig nem látom át ezzel mér csúszna lejjebb az adapteren a féknyereg....
ha túl SOK a 2 centis adapter, az azt jelenti, hogy a fék ha hátul van, akkor felfelé lóg túl a tárcsán.
ha reszelsz, akkor mibõl? ha nem abból a 2 szembúl, "lap"-ból, amin a csavar átmegy és amit odaszorít az adapterhez
szal ezt most nehéz elképzelni így hirtelen.
rajzold már le... :
miböl akarsz kireszelni az illesztésnél? csak mert itt az asztalomon egy ilyen deore fék, és még mindig nem látom át ezzel mér csúszna lejjebb az adapteren a féknyereg....
Posted 2004. October 22. - 23:56
én nem a pm szerû rögzítésnél vágnék, hanem a pofa mellett kireszelnék ... ott az illesztésnél. Affene, ha most itt lenne a fényképezõm akkor megmutatnám.
De az adaptert barkácsolni: ez már tényleg jobban hangzik!
De az adaptert barkácsolni: ez már tényleg jobban hangzik!
Posted 2004. October 22. - 22:43
pontosan, már te sem érted. 8)
ha a féktest PM szerü rögzításábõl levágsz,a kkor mi fogja odafogni az adapterhez? gondold el... 1 cenbti anyag fél cenitre lereszelve. és állítson meg ez egy 70-80 kilós embert.
vagy vegyél nagybb tárcsát, vagy mittomén. cserélj hátsó adapterre valakivel, én is ezt tettem
(oNe-vel cseréltem el az elsö adapteremet hátsóra)
konklúzió: adapterbõl lehet (pótolható) de fékbõl nem kéne reszelni, darálni, flexelni.... :
szal inkább a pm szerü adapternek ess neki.
ha a féktest PM szerü rögzításábõl levágsz,a kkor mi fogja odafogni az adapterhez? gondold el... 1 cenbti anyag fél cenitre lereszelve. és állítson meg ez egy 70-80 kilós embert.
vagy vegyél nagybb tárcsát, vagy mittomén. cserélj hátsó adapterre valakivel, én is ezt tettem
(oNe-vel cseréltem el az elsö adapteremet hátsóra)
konklúzió: adapterbõl lehet (pótolható) de fékbõl nem kéne reszelni, darálni, flexelni.... :
szal inkább a pm szerü adapternek ess neki.
Posted 2004. October 22. - 22:34
nemnem! Tehát:
a 2centis adapter sok (a pofának kb 1/4-ede éri el a tárcsát) ! de adapter nélkül meg nem megy rá!
és ha kireszelnék, akkor szerintem nem a küllõket fogná, mert pont õgy van, ha a féktest végébõl reszelek, akkor állna jól (asszem). Vagy mi. Na már én sem értem.
a 2centis adapter sok (a pofának kb 1/4-ede éri el a tárcsát) ! de adapter nélkül meg nem megy rá!
és ha kireszelnék, akkor szerintem nem a küllõket fogná, mert pont õgy van, ha a féktest végébõl reszelek, akkor állna jól (asszem). Vagy mi. Na már én sem értem.
Posted 2004. October 22. - 22:30
arra utalsz,m hogy kevés a +2 cm adapter? ezt könynen orvosolhatnád.
ha fékbõl kireszelsz: ok, rámegy a tárcsára.
de lejjebb csúszik a pofa, és a KÜLLÕKÖN fog fogni. ami minden, csak nem jó.
sõt, az egész teljesen értelmetlen. fékfelület-fékpofa kapcsolat, ez a fékek lényege.
ha fékbõl kireszelsz: ok, rámegy a tárcsára.
de lejjebb csúszik a pofa, és a KÜLLÕKÖN fog fogni. ami minden, csak nem jó.
sõt, az egész teljesen értelmetlen. fékfelület-fékpofa kapcsolat, ez a fékek lényege.
Posted 2004. October 22. - 22:28
Ja, és tárcsakérdés: Ha az én esetemben inkább újat vennék (azért hogy garantáltan ne legyen benne nyolcas) avid fék hogy társulna egy új sram vagy xt tárcsához? (csakmert anyagilag nem igazán érné meg nekem egy új hayes vagy avid pizzát vennem)
Posted 2004. October 22. - 22:25
hû télleg bikkmakk t-fék teszt: nem a pofa környékén kell kireszelni a féktestbõl ahhoz, hogy a féket lejjebb lehessen ültetni? (tehát jelen esetemben jó legyen 160-as pizzához)?
Posted 2004. October 22. - 22:22
grimeca szinte mindenhez full jó. 160 mm kb 3500 ft
de ha keresel, kapsz itt használtan 3 körül hayest. igaz, használt, de jobban megéri.
kis lapok. jó, valami okos boltos nyögte ezt be nekem, én meg csak bólogattam, hogy PONT fel fogom tenni rá...
mikor rajtavolt, sokkal könnyebben kilazult nekem. még anno, EZER éve.
most meg már ismerem a MENETRÖGZÍTÕr-t (ahogy tam is írta)
hayes meg avid: kb ugyanaz, egyik sem jobb a másiknál. és egyikbe sem megy könnyen (magától) nyolcas, felverõdõ kavicsok, és más fogason hallott okosságok ellenére.
de ha keresel, kapsz itt használtan 3 körül hayest. igaz, használt, de jobban megéri.
kis lapok. jó, valami okos boltos nyögte ezt be nekem, én meg csak bólogattam, hogy PONT fel fogom tenni rá...
mikor rajtavolt, sokkal könnyebben kilazult nekem. még anno, EZER éve.
most meg már ismerem a MENETRÖGZÍTÕr-t (ahogy tam is írta)
hayes meg avid: kb ugyanaz, egyik sem jobb a másiknál. és egyikbe sem megy könnyen (magától) nyolcas, felverõdõ kavicsok, és más fogason hallott okosságok ellenére.
Posted 2004. October 22. - 22:00
Milyen nem gyári tárcsa passzentos a Hayes HFX9 XC (160mm) fékhez? Árak? Jók ezek? Tudom, tudom.. a gyári jobb... :-\
Posted 2004. October 22. - 21:54
Nekem rajta vannak, de nincsenek ráhajtogatva a háromszögfejü torxcsavarjaimra, mert minek? Különben is agyig van menetrögzítõzve.