Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Túrák Magyarországon

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
18580 hozzászólás a témában

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

A székely szerint:
"A sör nem ital, az asszony nem ember, a medve nem játék..." :)

Másképpen: ,, A Dácia nem autó, az asszony nem ember, a medve nem játék ! " :)
  • Gyikici001 kedveli ezt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A székely szerint:
"A sör nem ital, az asszony nem ember, a medve nem játék..." :)

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Nem bírtam ki, írtam a brassói haveromnak, hogy most akkor mi is a helyzet a medvékkel. Mert ügye ott tényleg giga sok van.
Az elsõ néhány mondatát nem idézném, mert kitiltanának a fórumról. :-)) A lényeg az, hogy a medve csak úgy nem támad emberre. Kutyára sem de emberre fõleg nem. Egy gond van, mikor a medve mama a kis macijával sétálgat és nem hallják meg, hogy a turista arra sétál és behatolsz az õ biztonsági zónájában. Na, akkor van baj. DE!!! Erre minimális az esély, mert a mackóknak baromi jó a hallása és már messzirõl meghallja az embereket. Haver meg mikor egyedül ment az erdõben, akkor egyszerûen hangos volt és néha egy bottal ütögette a fákat + van neki egy medvesípja, amit 4-5 percenként megfújt. Ennyi. Soha nem volt baja a medvével.
Marci

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Ok, rendben. :)
Kössz mindenkinek.

na tessék:

Rátámadt egy medve, de megkéselte

:D

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Én örülnék, ha megtelepednének itt újra a nagyragadozók. Cserébe eltûnhetnének a puskás emberek

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Igen, azért általánosságban ezek az állatok kerülik az embert és nem keresik a bajt. Nem vagyunk rajta a menüjükön.
Ha majd Bear Grylls jön forgatni a Pilisbe és megkér, hogy ezt "Semmiképp se csináld utánam!" :D , na akkor már lehet izgulni.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ok, rendben. :)
Kössz mindenkinek.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Haver nemrég talált egy amcsi boltot, ahol bringára szerelhetõ fegyvertartókat is árultak. Volt kormányrögzítõ is. Ezt kombinálod a lámpáddal, amerre világítasz, egybõl lõhetsz is ! ;) Mehetsz nyugodtan bringázni.
Balu !
Még 1x elmondom: Haver Brassóban lakik, ahol giga sok medve van. Haver bringázik + hegyet mászik,túrázik, síel, egy outdoor õrült ember. Nálad kb. 80x többet van az erdõben egy olyan környéken ahol kb. több száz létezõ, élõ medve van. Na most, Õ is csak egyszer látott ott medvét, támadás sem nagyon van.
Megnyugodtál ?
Marci

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Most már tényleg érdekelt, hogy milyen vadállat volt ezen a környéken dédnagyanyáink korában, ha már utána néztem közzé tettem.
Azóta betelepítették és elkezdték tudatosan szaporítani. Ez azért érdekes döntés volt.

jól van, csak kijött a paraszt énem. ami sajnos nincs bennem olyan mélyre temetve :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Most már tényleg érdekelt, hogy milyen vadállat volt ezen a környéken dédnagyanyáink korában, ha már utána néztem közzé tettem.
Azóta betelepítették és elkezdték tudatosan szaporítani. Ez azért érdekes döntés volt.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház

most már kihozod belõlem: ha ennyire fosol, ne menj az erdõbe :D

Vagy legalábbis ne egyedül.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Már nem akarom túlságosan nyújtani ezt a témát de pontosan utána akartam járni, hogy is volt ez a farkas dolog itt nálunk a budai hegyekben.
Még eszembe jutott egy 67 éves nõ rokonom, aki itt született Csillaghegy fölött a Rókahegyen, (a mostani vízmûtõl nem messze).
Akkor még csak õk laktak ott a hegyoldalban, kis falusi házban a szüleivel és a nagymamája mellettük. Kihalt volt a hegy, akkoriban nem lakott a közelben senki.
Akkor már nem voltak farkasok de a nagymamája mesélte neki, hogy amikor még õ is kislány volt, a kemény hideg télben a budai hegyek környékén is bizony voltak farkasok.

Így mondta: "A hideg miatt lejöttek a Pilisbõl". Szóval ott laktak igazán.
"Akkor a férfiak puskát kaptak és csak úgy mentek ki az utcára a hegyek környékén, mert a farkasoktól nem volt biztonságos anélkül az utcára menni."

Szóval ezek szerint pontosan így volt a dolog mert több különbözõ forrásból összevágnak a történetek.
Ha utána számolok, akkor 67 évestõl hallottam akinek az anyja kb 20 évvel lehet idõsebb és a nagyanyja szintén.
Az 40+67=107 évvel ezelõtt született nagymama kb. 95-100 évvel ezelõtt lehetett kislány, és akkor élte át a dolgot, amit elmesélt az unokájának, akitõl most kérdeztem, mit tud errõl.

Tehát tényleg kb 100 évvel ezelõtt még voltak farkasok a Pilisben.

Végül bocs, hogy ennyit feszegetem a dolgot.
Már csak kíváncsiságból is utána jártam, nehogy valami olyant mondjak aminek nem korrekt tényeken áll az alapja.
Így viszont tényleg érdekes lehet ezért megírtam, részemrõl a téma végére.

most már kihozod belõlem: ha ennyire fosol, ne menj az erdõbe :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Már nem akarom túlságosan nyújtani ezt a témát de pontosan utána akartam járni, hogy is volt ez a farkas dolog itt nálunk a budai hegyekben.
Még eszembe jutott egy 67 éves nõ rokonom, aki itt született Csillaghegy fölött a Rókahegyen, (a mostani vízmûtõl nem messze).
Akkor még csak õk laktak ott a hegyoldalban, kis falusi házban a szüleivel és a nagymamája mellettük. Kihalt volt a hegy, akkoriban nem lakott a közelben senki.
Akkor már nem voltak farkasok de a nagymamája mesélte neki, hogy amikor még õ is kislány volt, a kemény hideg télben a budai hegyek környékén is bizony voltak farkasok.

Így mondta: "A hideg miatt lejöttek a Pilisbõl". Szóval ott laktak igazán.
"Akkor a férfiak puskát kaptak és csak úgy mentek ki az utcára a hegyek környékén, mert a farkasoktól nem volt biztonságos anélkül az utcára menni."

Szóval ezek szerint pontosan így volt a dolog mert több különbözõ forrásból összevágnak a történetek.
Ha utána számolok, akkor 67 évestõl hallottam akinek az anyja kb 20 évvel lehet idõsebb és a nagyanyja szintén.
Az 40+67=107 évvel ezelõtt született nagymama kb. 95-100 évvel ezelõtt lehetett kislány, és akkor élte át a dolgot, amit elmesélt az unokájának, akitõl most kérdeztem, mit tud errõl.

Tehát tényleg kb 100 évvel ezelõtt még voltak farkasok a Pilisben.

Végül bocs, hogy ennyit feszegetem a dolgot.
Már csak kíváncsiságból is utána jártam, nehogy valami olyant mondjak aminek nem korrekt tényeken áll az alapja.
Így viszont tényleg érdekes lehet ezért megírtam, részemrõl a téma végére.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Épp most jutott eszembe, néhány hete egyik szomszédunk (anyámkorabeli) beszélt még errõl, azért is idézõdtek fel a régebben hallott dolgok is.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Inkább csak attól tartok, nehogy vissza jöjjön az az idõ amirõl nagyanyámék meséltek még régen, hogy a budai hegyekbõl lejöttek a farkasok és a környéken fegyveres emberek kísérték a hajnali munkába indulókat. Ezt én is hitetlenül hallgattam még kicsi koromban de épp most (82 éves) anyám megerõsítette, hogy õ is hallott errõl. Igen a budai hegyekben volt farkas még nem is olyan nagyon régen és tartottak tõle az emberek. Ennek az újbóli elterjedésnek a kezdetét látom abban amit korábban linkeltem. Nem véletlenül nevezték úgy, hogy toportyánféreg, ami használatos volt sakálra, farkasra és medvére is. Már nagyon elegük volt az embereknek belõlük. Nehogy már megint elszaporodjanak és ne lehessen kimenni az erdõbe nyugodtan.

Inkább kicsit idõben elõre nézve gondolkodom ezen. Még nincs komoly veszély de ha nem vigyázunk, akkor még ki irtani sem lehet majd
és rendszeresek lehetnek a vadállat támadások, mint amikor Amerikába betelepítették az afrikai vad méheket a jó hozamukért és mi lett belõle. Mérlegelni kellene az állat gazdálkodási elõny mellett a veszélyét is.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A kutyákkal sose volt gondom, pedig rengeteg kutyás történetem volt már.
Még lillafüred környéke nekem messze van és nagyon ritkán jutok el oda.
Viszont itt a Pilisben szoktam tekerni és ezt olvasom, hogy a másik parttól nem messze medvét láttak.
talán nem kellene annyira parázni tõle, mert annak kicsi az esélye, hogy átjön.
Azzal szemben viszont már nem biztos, hogy tudnám mit kell lépni. Jó, nagy vonalakban igen, de
az mégis csak vadállat és ha nem éhes akkor elkerüli az ember. Viszont ha már megláthatom, akkor
már nagy esély van rá, hogy nem ok nélkül engedett ilyen közel magához.

Na mindegy, csak felhoztam mert valahol találkoztam a cikkel és bele gondoltam, hogy itt Magyarországon húsevõ, emberre is veszélyes vadállatok is kezdenek megjelenni. Addig nincs is gond amíg nem hallunk az elsõ esetrõl, hogy túrázót tépett szét egy medve vagy néhány farkas.

Amikor többen vannak túrázók, akkor kisebb az esélye az ilyen konfliktusnak mert az állatok tartanak a tömegtõl, de gondolom elég sokan szoktunk egyedül is menni. Végül is még annyira nincsenek elterjedve, de az idõ nekik dolgozik, fõleg ha szándékosan betelepítik õket és védik a szaporulatot, akkor nincsenek határok az elterjedésben. Bárhol megjelenhetek, hiszen nem olyan hatalmas az ország területe.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Balu ! Vannak ilyen állatok, o.k. De ez Budapest környékén tényleg létezõ probléma neked ???
Szerintem a kutyákkal több gond lehet, azok is tudnak nagyon vadak lenni.
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A farkas egyedül nem igen támad, inkább falkában.
A medve meg csak ha nincs más és éhes, meg ha kaját érez akkor támadhat emberre, azt mondják.
Meg ha valaki egyedül van, akkor is könnyebben támadhatnak.

Nagyobb testû kutyákkal sosem volt gondom, azokat mindig el tudtam zavarni de a vadakat nem ismerem.
Azt tudom, hogy elfutni nem érdemes, mert az kiváltja a vadász ösztönt és akkor õ a gyorsabb,
medvétõl legfeljebb lassan érdemes elsomfordálni ha az nem megy el és ha lehet.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Többször tekertünk Erdélyben, a Hargita környékén. A szállásadónk mondta, hogy a falusiak elég sokat vannak az erdõben és szinte mindenki találkozott már medvével de 99%-ban a medve elrohant. Egy öregrõl meséltek, akit kicsit megtépett de ott valami "beszorítva érezte magát" szitu volt, kicsit nekiment de aztán megint csak elrohant a medve.
Egyik srác meg télen egyedül túrázott Erdélyben, elkezdte követni egy farkas de soha nem jött 10m-nél közelebb - aztán egy idõ után otthagyta.
Másik haver meg Brassóban élt évekig, ahol igen sok medve van. Fanatikus hegyre járó, túrázás, bringa, hegymászás minden hétvégén télen-nyáron de Õ is csak egyszer látott medvét, azt is nagyon messzirõl.
Szerintem eléggé túlparázod ezt a farkas, medve dolgot - fõleg itt Magyarországon.
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

szerintem tölts el egyedül egy-két éjszakát sátorban az erdõben. ...
meg utána nem kapkodja a fejét az ember minden kis avarzörgésre.

Az lehet.
Eddig nem is volt különösebb gondom ezekkel, de olvasom, hogy néhol a medve megfordul itthon is, a farkast meg szaporítják.

Ezeket az állatokat közelrõl szemtõl-szemben a természetben nem ismerjük csak rémtörténetekbõl, de talán jobb is.
Nincs benne már-még a kialakult magyar kultúrában mostanság, hogy csak úgy szabadon elõfordulhat errefelé.

Legalább is egyre több ilyen hírt lehet találni.
Medvét láttak Esztergomtól nem messze |
Medvét láttak a Börzsönyben - RTL Klub