Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere (archív #1)

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
13292 replies to this topic

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,323 posts
Lehet, hogy az elmúlt 48óra és a számomra igen rövid (5óra) alvás következtében egyre jobban összekuszálódott ez a geometria, extrém vonulat --> XC gondolatvitel...

Írtam két hosszabb postot is, de közben megértettem, hogy mi a "gondod" az ösztelós vázak nagyrészével, az, hogy a felépítésük nem hasonlít, vagy nem vezethetõ vissza az alap kerékárvázak " formavilágához"...

Eleinte eléggé félreértettelek, volt itt minden, azonos felfüggesztésrendszerek alkalmazása több szakágban, sportos, ejtett felsõcsöves merev XC vázak nemkedvelése..., de ezt csak annak köszönhetem, hogy Zap/ iljicS is félreértette a mondanivalódat.
"Ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!"

bptitans.hu

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
A kérdést nem az említett nagy nevek viszonylatában (ebbõl kivenném a Yeti-t; nem azért mert nem nagy név, hanem mert más perspektívában mozog) vetettem fel, mert náluk figyeld meg, hogy mikor és milyen alapról indultak, illetve hol tartanak jelenleg. Õk teljes palettát akarnak nyújtani minden stílusban, míg a másik oldal inkább specializálódott, és ezért ritkábban eveznek át más ágakra. És ha igen, akkor se feltétlenül ragaszkodnak az általam korábban említett konvencionális vázgeometriához, hanem a más stílusokban alkalmazott eltérõ látásmódot szeretnék átültetni a XC/AC/AM kategóriákba, szerintem eredményesen.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
Semmi, semmi, menj aludni nyugodtan és állítsd elõre az órát. :D
Lényeg, hogy CCben is jó a Yeti, meg DHban is és nincs áthallás a kettõ között... ;) :D Úgyhogy alhatsz nyugodtan..

Aktuális civil

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6,613 posts
Ööö...most mi van ?! :D

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
Hát mostmár akkor végképp nem értem amit az elején felhoztál a DH és CC vázak viszonylatáról. RM, Scott, Specialized, Yeti. Mind nagy nevek a DH/FR kategóriában és szerinted a CC-ben is.... Végülis egyébként teljesen mindegy, de ha már ez volt a téma... ;)

Aktuális civil

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Rocky Mountain Element/ETSX/Slayer - sajna elfogult vagyok velük szemben
CUBE
FUSION
Grossmann
SCOTT
Specialized

Szûk és elég szubjektív vélemény.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
Huhh, ez nagyon diplomatikus volt... ;)
Ezért kérdeztem úgy, hogy szerinted.

Aktuális civil

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Nézd! Erre azért nem tudok érdemleges választ adni, mert kevés típust volt ezidáig módomban kipróbálni. Amit még nem láttam élõben, és fõleg nem próbáltam ki személyesen, arról nem mondanék véleményt, mert csak "olcsó bolti" okoskodás lenne.
Sok típusról olvastam hozzáértõ véleményt, de az nem a sajátom, így legfeljebb idézhetném õket. Nem vagyok versenyzõ, szakember vagy szakújságíró, így a véleménynyilvánítást átengedem nekik, illetve a nálam tapasztaltabb és szélesebb látókörrel rendelkezõk számára.

Egyébként nem akarok kibújni a válaszadás alól, de csak olyat szoktam mondani, állítani, melyet vita esetén kellõ érvekkell és hozzáértéssel alá is tudok támasztani.

Maximum azt tudom megmondani, hogy melyek tetszenek, melyeket próbálnék ki személyesen is.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
Szerinted egyébként ki csinál világszínvonalon is jó CC vázakat?

Aktuális civil

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
A Yeti-vel kapcsolatosan igazad van. Azt meg nem állítottam, hogy a jó cégek nem csinálnak DH/CC vázat egyaránt. Azt mondtam, hogy nem vagy alig merészkednek át, ami nem ugyan az.
A Yeti azért volt jó példa, mert bár náluk van egy klasszikus CC váz is, a többi modell nem erre hajaz. Szerintem a kiindulási alapjuk nem, vagy nem feltétlenül a klasszikus két háromszög volt. Erre akartam utalni egyébként az egy fecske hasonlattal.

Az új generációs cégek, meg a trend az már egy másik történet.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
szerintem egy váz, egy területre bõven elég. hálaistennek a Yetibõl - a sok tulajváltás ellenére - nem lett olyan cég, ami hülyeségekkel szopatja az embereket. Egy merev CC vázuk van, de ha régebb óta foglalkozol bringástémával, akkor nem hangozhat ismeretlenül az ARC rövidítés...
Ennyit a jó cégek nem csinálnak DH / CC vázat egyaránt kérdésrõl.
Ja, hogy az új generációs cégek nagyon fríííík? Igen ebben van valami, de most ez a trend, ebbõl lehet pénzt csinálni. Ezért (is) jobb a Yeti a SC-nél pl. ;)

(az egy fecske nem csinál nyarat, nekem valahogy nagyon nem találó itt. Aki korpa közé keveredik megeszik a disznók?)

Aktuális civil

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Geometria = vázgeometria. Jelen esetben.

A Yeti-nek hány más jellegû váza van? Ismered a mondást: egy fecske nem csinál nyarat.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
Hát ennél klasszikusabbat szerintem el se lehet képzelni, tekintve, hogy vagy 14 éve létezik: http://www.yeticycle...s/arc_team.html

a geometria a szögeket, méreteket jelenti szerintem, amirõl te beszélsz, az mondjuk váz tervezés, váz felépítés inkább.

Aktuális civil

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
A kiabálást csak képletesen értettem, komolyan ne vedd.

Ha egyszer lesz rá lehetõség, szerintem majd beszéljük meg személyesen, mert ez nem egy olyan téma, amit így, írásos formában meg tudnánk értelmesen beszélni. A formai lehetõségek túl kötöttek és nem tudunk hatásosan érvelni egymásnak.

U.I
Nálam klasszikus geometria a vázaknál a következõt jelenti: egymás mellé rakott két háromszög (egyik a csúcsára, másik a talpára állítva és közös az egyik oldaluk).

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6,613 posts

Az is érdekes, hogy akik igazán jó freeride/downhill vázakat csinálnak, általában nem vagy alig merészkednek át a többi stílusba, csak erre koncentrálnak. Ha át is merészkednek, akkor is látható, hogy nem a klasszikus geometriákból és stílusokból dolgoznak, inkább a keményebb kategóriáikat finomítják.

Ezt nehéz félreérteni ! ;)
De nem kajabálok, nem vagyok én olyan ! Peace !:afro:

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Nem írtam olyat:
1., "hogy a DH-ban érdekelt cégek nem gyártanak rendes CC vázat."
2., "az a DH model lájtosítása."

Olyat sem állítottam, hogy az ETSX és a Thrustlink rendszernek köze lenne egymáshoz.

Elég jól ismerem a Yeti modelleket.

Mielõtt ismét lekiabálnád a hajamat, olvasd el, mit ís írtam elõször, mert a fentiek alapján teljesen félreértetted a gondolataimat.

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6,613 posts

A RM ETSX rendszerének összehasonlítása a Thrustlink-el rossz példa, mert ezek szerint nem értetted meg teljesen a gondolataimat.

A másik kettõnél mire gondoltál az összepárosítással?

Nem párosítva volt hanem -> -azva, felállítva egyfajta "evolúciót" a csúcs DH és csúcs CC között totálisan cáfolva azt, hogy a DH-ben érdekelt cégek nem gyártanak rendes CC vázat, vagyha igen akkor az a DH modell lájtosítása.

Az ETSX és a Thrustlink jó példa, elég jól bemutatja, hogy semmi köze egymáshoz a DH és a CC modellnek.

Mielõtt kiveszed a Yeti-t nézd meg a www.yeticycles.com -on a modelleket ! ;)

Mer' egy állat vagyok !

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Lehet igzad van.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
Lehet felébredt a gép elõtt és gondolta ir valamit..... :D

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

HI!

Szerintem a Nicolai vázak nagyon-nagyon komolyak.
Szóval szerintem nézegesd meg a Nicolai weblapját, és ha van rá elég cash-ed, válasz a Nicolai-mûveket(egy kis reklám :-))

Ez most kinek szól?