Jelentkezz be Regisztrálj

Üzenõfal (archív #1)
Posted 2005. October 24. - 08:00

Posted 2005. October 23. - 23:20

Ha most azt mondod, hogy Te unalmas óráidban Cassius Dio-t meg Vegetius-t olvasgatsz, eredetiben, most rögtön t...n szúrom magam...

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."
Posted 2005. October 23. - 22:57

1., Róma elsõ ember
2., Fûkoszorú
3., Fortuna kegyeltjei
4., Caesar asszonyai
5., Caesar háborúi
6., Októberi ló
És érdemes klaszikusokat is olvasni. Jók. Plutarkhosz, Polubios, Tacitus, Suetonius, Ammianus Marcellinus, Herodianos, valamint a görögök (Herodotos, Xenophon, Plotarkhos). Sajnos van, ami magyar fordításban még nem érhetõ el (Cassius Dio, Vegetius).
Posted 2005. October 23. - 22:46

úgy ált.véve yó történelmi regények,vagy akár csak simán yó könyvek:) (rámyött a betûéhség:D )
Sienkiewicz van itthon
Van yópár,amit szeressek és háborús pl. 22-es csapdája,Nyugaton a helyzet változatlan,Oroszlánkölykök,A Diadalív árnyékában,stb
csak ezek már mind kiolvasva soxor viszont a könyvtárból nem szoktam random könyveket Lhozni :-/
Posted 2005. October 23. - 22:41

A jókat mire érted? A korra (az ókori Róma), vagy Sienkiewicz-re?Ezt idáig nem is tudtam:)
Azért kezdtem L olvasni mert anyámnak anno tetszett az Özönvíz és gondoltam,akkor már ez se maradjon ki,én úgy érzem,yól yártam így:)
Waltaritól pedig a Szinuhe volt az elsõ ami örök élmény marad a többi már nincs olyan yó
de ha tudsz mondani yókat akkor sztem szabadidõben Lolvasok 1-2õt úgyis rég vettem már kézbe tényleges irodalmat... rendszerint leragadok a napi újságnál meg a fórumnál... :x
Posted 2005. October 23. - 22:39

Azért kezdtem L olvasni mert anyámnak anno tetszett az Özönvíz és gondoltam,akkor már ez se maradjon ki,én úgy érzem,yól yártam így:)
Waltaritól pedig a Szinuhe volt az elsõ ami örök élmény marad a többi már nincs olyan yó
de ha tudsz mondani yókat akkor sztem szabadidõben Lolvasok 1-2õt úgyis rég vettem már kézbe tényleges irodalmat... rendszerint leragadok a napi újságnál meg a fórumnál... :x
Posted 2005. October 23. - 22:32

Nekem az említett két könyv, és még jó pár, mely errõl a korról szól nem igazán jön be.Yó8 Tin!
Én is úgy vagyok vele h soxor az irodalom sokkal közelebb visz 1 adott korhoz mint bármilyen tankönyv...
Quo vadis vagy épp Az emberiség ellensége
Nero-t és a kereszténységet bírom mint témát
bár pl. Waltari összes könyve zseniális (Szinuhe)
és bár az irodalmat mint tantárgyat gyûlöltem a 6 év alatt
a Szerb Antal-féle irodalomtörténeteket meg a Karinthytól az Így írtok ti-t is szívesen és haszonnal forgattam sztem :-/
És az meg különösen piszkálja a csõröm, hogy Sienkiewicz éppen a Quo Vadis-ért kapott irodalmi Nobel díjat, holott semmivel se jobb, mint a többi regénye. Ja persze, a témája.
Posted 2005. October 23. - 22:28

Én is úgy vagyok vele h soxor az irodalom sokkal közelebb visz 1 adott korhoz mint bármilyen tankönyv...
Quo vadis vagy épp Az emberiség ellensége
Nero-t és a kereszténységet bírom mint témát
bár pl. Waltari összes könyve zseniális (Szinuhe)
és bár az irodalmat mint tantárgyat gyûlöltem a 6 év alatt
a Szerb Antal-féle irodalomtörténeteket meg a Karinthytól az Így írtok ti-t is szívesen és haszonnal forgattam sztem :-/
Posted 2005. October 23. - 22:16

Egy része fejbõl, a pontos részletek könyvbõl.én meg EZER kösz a választ:)
ezek fejbõl mennek,v könyvbõl?
Szerintem el se hinnéd, hogy a Köztársaság válságáról hol olvastam a legtöbbet.
Colleen McCullough (a Tövismadaras) Róma sorozatában (12 kötet)
Posted 2005. October 23. - 22:15

Meg hasonló az érdeklõdési körünk.
És Medwe fóruma még istenes az Index hasonló jellegû topicjaihoz képest.
Indexet nem szeretem valamiért, úgyhogy szerencsére nem olvastam az ottani topikokat.

Én most elköszönök, jó éjt mindenkinek, aki tud aludni, aki meg nem, az egyen sokat.

Posted 2005. October 23. - 22:12

Posted 2005. October 23. - 22:11

Meg hasonló az érdeklõdési körünk.Mostanában én is így érzek.
Csak nagyon ismerõs volt a név, nem gyakran találkozni vele.
Kicsi a net, hogy itt is összefutottunk.
És Medwe fóruma még istenes az Index hasonló jellegû topicjaihoz képest.
Posted 2005. October 23. - 22:07

Elvben Tiberius Gracchus véghez vitte még 133-ban, hiszen a senatus ellenállása miatt a népgyûlés elé vitte a törvényjavaslatot és az ellene vétót emelõ hivatali társát, Marcus Octaviust jogtalanul elmozdították hivatalából, így valószínûleg megszavaztatta a népgyûléssel.Római jog legLfogadottabb tankönyve a "császárbíbor",idáig mást nem is láttam a boltokban...
Földi András és Hamza Gábor - A római jog története és institúciói
a 2 tsávó hmm...szal jelenség mindkettõ,de most nem fárasztanék ezzel senkit:)
amúgy nem is annyira a saját könyvük akármennyire is így akarják Ladni,mert...;
Brósz Róbert - Pólay Elemér szegedi 1etemi tanárok TK-én alapul kb olyan szinten,h majdnem szóról-szóra uaz:D - csak az már régi...kb 50-60 éves:D
szal ha azt megtalálod antikváriumban az neked talán még yobb mert csak annyiban más kb,h nincsenek benne lábjegyzetek meg több a történeti rész
a tv pedig;
Kr.e 367-es Licinius-Sextius-féle földtv Kr.e. 133-as ill. Kr.e. 123-as felújítása
a tv maximalizálja,h 1 személy mennyi földet bérel7 az ager publicusból (500 iugerum azaz 230 hold)
Tiberius és Caius néptribunusok voltak és a lovagrendet akarták maguknak megnyerni a nagybirtokos szenátori renddel szemben,h a plebsnek földet osszanak és a fenti tv-t újra alkalmazzák stb stb (ez kb a köztársaság válsága anyagrész még Marius elött)
És kösz a könyvajánlatot, majd utánanézek.
Posted 2005. October 23. - 22:06

Mostanában én is így érzek.Nagyon ritkán. Inkább olvasom. Véleményem szerint nagyon elku***vult, és ellaposodott az a fórum.

Kicsi a net, hogy itt is összefutottunk.

Posted 2005. October 23. - 22:01

Nagyon ritkán. Inkább olvasom. Véleményem szerint nagyon elku***vult, és ellaposodott az a fórum.Valeria, te nem írtál néha véletlenül medwe fórumára?
Posted 2005. October 23. - 21:58

Földi András és Hamza Gábor - A római jog története és institúciói
a 2 tsávó hmm...szal jelenség mindkettõ,de most nem fárasztanék ezzel senkit:)
amúgy nem is annyira a saját könyvük akármennyire is így akarják Ladni,mert...;
Brósz Róbert - Pólay Elemér szegedi 1etemi tanárok TK-én alapul kb olyan szinten,h majdnem szóról-szóra uaz:D - csak az már régi...kb 50-60 éves:D
szal ha azt megtalálod antikváriumban az neked talán még yobb mert csak annyiban más kb,h nincsenek benne lábjegyzetek meg több a történeti rész
a tv pedig;
Kr.e 367-es Licinius-Sextius-féle földtv Kr.e. 133-as ill. Kr.e. 123-as felújítása
a tv maximalizálja,h 1 személy mennyi földet bérel7 az ager publicusból (500 iugerum azaz 230 hold)
Tiberius és Caius néptribunusok voltak és a lovagrendet akarták maguknak megnyerni a nagybirtokos szenátori renddel szemben,h a plebsnek földet osszanak és a fenti tv-t újra alkalmazzák stb stb (ez kb a köztársaság válsága anyagrész még Marius elött)
Posted 2005. October 23. - 21:58

Posted 2005. October 23. - 21:49

Római jogból egyébként milyen tankönyvet ajánlasz? Muszáj lenne alaposabban belemélyednem, mert az általam kedvelt téma alaposabb elemzéséhez szükség lenne rá.úgy h vmilyen kép élt bennem ezekrõl a szavakról latinóráról és nemtom
a mondás lényegét végülis ez is kifejezte
@VV: tjah csak ez az anyagrész római jogból még messza van,viszont a kérdéssel már most szembesülök:) és a tankönyvek csak ennyit szólnak a dologról h "kísérlet" a felújításra és az én megérzésem pont az ellenkezõ mert a latinfundiumok megmaradtak a késöbbiekben is,sõt (patrimonaializmus/patrimonalizmus,sose tudom melyik a yó)
ergo tuti h ilyen formában (500 iugerum) nem lett belõle semmi
és legalábbis a saját töriTK-m ezek után a colonuskérdésig csak annyira tér ki a földreformokra,h megMlíti h 16 év után a veteránokat letelepítették
Egyébként pontosan melyik az a törvény, melynek a Gracchusok általi véghezvitelérõl kérdeztél, és röviden mi a tartalma, mert lehet, hogy név alapján nem, de a tartalma alapján esetleg tudom, hogy pontosan mirõl van szó.
Posted 2005. October 23. - 21:47

de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.
Posted 2005. October 23. - 21:44

@VV: tjah csak ez az anyagrész római jogból még messza van,viszont a kérdéssel már most szembesülök:) és a tankönyvek csak ennyit szólnak a dologról h "kísérlet" a felújításra és az én megérzésem pont az ellenkezõ mert a latinfundiumok megmaradtak a késöbbiekben is,sõt (patrimonaializmus/patrimonalizmus,sose tudom melyik a yó

ergo tuti h ilyen formában (500 iugerum) nem lett belõle semmi
és legalábbis a saját töriTK-m ezek után a colonuskérdésig csak annyira tér ki a földreformokra,h megMlíti h 16 év után a veteránokat letelepítették