Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Merida

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1982 hozzászólás a témában

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Ez az általános manual nem sok mindent ér... Nekem van egy LRS manuálom, pár éve találtam a neten amikor még nekem is ilyen bringám volt. Ha valakit érdekel elküldöm privátban
De ennél sokkal használhatóbb is létezik. Annak idején kellett vennem egy javító szettet és abban volt egy robbantott rajz a felfüggesztésrõl, csapágyméretekkel együtt. Sajnos nem találom.
Én sose használtam menet rögzítõt, és ennek ellenére nem volt csavar kilazulás problémám. Ezzel nem azt mondom, hogy nem hasznos, ártani biztosan nem árt, használjátok.

A ragasztózást bicajhoz kapott User's manualban nem tudom, szintén említik-e, de jópár .pdf-ben láttam már, más márkáknál és egyes alkatrészeknél biztosan (pl. Magura fék manual). :)

Két meridás .pdf-et találtam, ahol rengeteg szerelési információ van, meghúzási nyomaték adatokkal együtt:

A kényes részeket én is leragasztottam a vázon, de ezen a ponton eddig nem tûnt fel, hogy kopna. A múlt héten viszont ~150 km-t tekertem terepen és sárban, úgy látszik, a sár ilyen kemény dolog. ;) Viccet félretéve, kicsit magamra is mérges vagyok, hogy nem vettem észre eddig.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás

Nekem sajnos a vázhoz nincs manualom mivel használtam vettem.
Hol lelhetõ fel ilyesmi súlyos tétel? :D

Én ezt egyszerüen kiküszöböltem. Fekete szigszalaggal beragasztottam a kényes pontot
(kb az összesset) és így nemlátszik semmi ilyesmi. Még szerencse hogy fekete a vázam.

Más:
Nincs ilyen PDF file szerelési útmutató az én tipusu vázamhoz véletlen?
Ezt leginkább M.BikeFun-tól kérdezném õ talán tud hivatalosan szerezni.
Netem zero a találat.

A ragasztózást bicajhoz kapott User's manualban nem tudom, szintén említik-e, de jópár .pdf-ben láttam már, más márkáknál és egyes alkatrészeknél biztosan (pl. Magura fék manual). :)

Két meridás .pdf-et találtam, ahol rengeteg szerelési információ van, meghúzási nyomaték adatokkal együtt:
A kényes részeket én is leragasztottam a vázon, de ezen a ponton eddig nem tûnt fel, hogy kopna. A múlt héten viszont ~150 km-t tekertem terepen és sárban, úgy látszik, a sár ilyen kemény dolog. ;) Viccet félretéve, kicsit magamra is mérges vagyok, hogy nem vettem észre eddig.

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás

Ezt minden user's manual írja

Nekem sajnos a vázhoz nincs manualom mivel használtam vettem.
Hol lelhetõ fel ilyesmi súlyos tétel? :D

éktelenkedik kifelé az alu...

Én ezt egyszerüen kiküszöböltem. Fekete szigszalaggal beragasztottam a kényes pontot
(kb az összesset) és így nemlátszik semmi ilyesmi. Még szerencse hogy fekete a vázam.

Más:
Nincs ilyen PDF file szerelési útmutató az én tipusu vázamhoz véletlen?
Ezt leginkább M.BikeFun-tól kérdezném õ talán tud hivatalosan szerezni.
Netem zero a találat.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás

A hétvégi túrán nekem is elkezdett kotyogni valami a hátsó felfüggesztés körül. Ha az egyik kezemmel megfogom az ülés hátsó részét és enyhén megpróbálom felemelni kb. fél centit, akkor a kerék nem emelkedik el a földtõl, csak a vázat mozdítom. ...

No, megtaláltam a problémát, szerencsére idõben. A rugóstag felsõ csapjának csavarja meglazult egy kicsit, az okozta a problémát. Azt is tudom, miért: hiányzott neki egy kis kék Loctite a menetre. Ezt minden user's manual írja, hogy kell és most már látom, miért. ;-)

OFF. Félig-meddig. Mert azért pottyant ismét egy kis üröm az örömbe, bele. A vázon a bowdeneknek vajon miért nincs mindenhol valamilyen apró kis konzolja? Ma vettem észre, hogy a nyegcsõt befogadó vázrész nem kicsit kopott ki a bowdentõl. (1-2 hete még csak a fekete festésen látszott némi kidörzsölõdés, most pedig ott éktelenkedik kifelé az alu...)

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás

Sziasztok

javaslok egy hivatalos Merida Kereskedõt.
Õk karbantartás végett szedtek már szét vázat. Nekik rutin!
üdv

Uff!

Az lehet nekik rutin de nekem nemlenne 100km-t utaztatni a gépet
oda majd vissza is.
Ezért kérdeztem de úgy tûnik hogy 6309-es tipusu kell bele.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás
A hétvégi túrán nekem is elkezdett kotyogni valami a hátsó felfüggesztés körül. Ha az egyik kezemmel megfogom az ülés hátsó részét és enyhén megpróbálom felemelni kb. fél centit, akkor a kerék nem emelkedik el a földtõl, csak a vázat mozdítom. Este tüzetesebben átnézem, hol kotyog. A tegnapelõtti gyors vizsgálatkor úgy tûnt, a rugóstagnál minden rendben, nem ott, inkább az alábbi képen bekarikázott pont lehet a hunyó, amit Mtbsrác mutatott.

MERIDA-BikeFun

MERIDA-BikeFun

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás

Akkor majd MeridaBikeFun megmondja a tutifrankót :D

Sziasztok

javaslok egy hivatalos Merida Kereskedõt.
Õk karbantartás végett szedtek már szét vázat. Nekik rutin!
üdv

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás

Sajna nincs és nem tudom a csp. számát, sorry :)

Akkor majd MeridaBikeFun megmondja a tutifrankót :D

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás

Értelek tehát akkor úgy kell szétszedni mint a himbakart,
csak itt nemkell kalapálni hogy kijöjjön a csapágy :D.
Véletlenül nemtudod a csapágy számozását?

Ill egy hasonló PDF nincs mint amit nemérgen linkeltek be?
Amolyan útmutató! Csak okosodás céljából! :chin:

Sajna nincs és nem tudom a csp. számát, sorry :)
Kill the Hill:szok: vagy fordítva?
www.kannmatti.kepeim.hu

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás

Naon egyszerû......... kiveszed õket és elmész a csp. boltba, és azok mintájára vásárolsz kb. 1000-1500 ft db-ja
Semmi különös szerszám nem kell hozzá, én egy csavarral nyomtam ki õket a helyükrõl, összeszerelésnél önmagát húzza be.

Értelek tehát akkor úgy kell szétszedni mint a himbakart,
csak itt nemkell kalapálni hogy kijöjjön a csapágy :D.
Véletlenül nemtudod a csapágy számozását?

Ill egy hasonló PDF nincs mint amit nemérgen linkeltek be?
Amolyan útmutató! Csak okosodás céljából! :chin:

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás

Nekem is hasonló kérdésem lenne. Megnéztem a hivatalos oldalt de még,
csak nem is láttam ezt az évjáratot. 2006-ig lehet visszanézni ami hát.... :mybad:

Itt van egy kép amirõl kis helpet kérnék a szétszedésével kapcsolatban.
Azt hiszem 2004-es kiadás a hosszabb himbakaros.

Feltöltött kép

Leginkább az érdekel hogy mi a csapágy tipus száma ami bele illik.
A többi csapágy száma azt tudom hogy 608-as ami a himbakarba megy.
(Most F.A.G. tipusu van benne SKF minõség)
És milyen szerszámok kellenek a szétszedéséhez, és hogy jön széjjel.

Köcce

Naon egyszerû......... kiveszed õket és elmész a csp. boltba, és azok mintájára vásárolsz kb. 1000-1500 ft db-ja
Semmi különös szerszám nem kell hozzá, én egy csavarral nyomtam ki õket a helyükrõl, összeszerelésnél önmagát húzza be.
www.kannmatti.kepeim.hu

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás

Egy technikai kérdésem lenne.

Nekem is hasonló kérdésem lenne. Megnéztem a hivatalos oldalt de még,
csak nem is láttam ezt az évjáratot. 2006-ig lehet visszanézni ami hát.... :mybad:

Itt van egy kép amirõl kis helpet kérnék a szétszedésével kapcsolatban.
Azt hiszem 2004-es kiadás a hosszabb himbakaros.

Feltöltött kép

Leginkább az érdekel hogy mi a csapágy tipus száma ami bele illik.
A többi csapágy száma azt tudom hogy 608-as ami a himbakarba megy.
(Most F.A.G. tipusu van benne SKF minõség)
És milyen szerszámok kellenek a szétszedéséhez, és hogy jön széjjel.

Köcce

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás

Nekem egy ugyanolyan vázban, mint ami neked is van, gond nélkül fér el a 0.7-es kulacs. Fontos viszont, hogy 19"-os a vázam (neked 17"-os? Lehet, hogy ennyit számítana a vázméret?), és csak a "sima", vékony falú kulacs fél el, a szivacsréteggel és egyéb betétekkel ellátott termoszos verzió viszont az enyémnél sem használható.
A kulacstartóm egy hervises "karbon", amit óccsé' vettem anno:), és ehhez Thule kulacsot használok, amit a bicajtartóhoz és tetõcsomagtartóhoz kaptam ajándékba.

Ja ja 17" a kicsike....
www.kannmatti.kepeim.hu

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás

Sajna venned kell, nem fér el a flaska.

Nekem egy ugyanolyan vázban, mint ami neked is van, gond nélkül fér el a 0.7-es kulacs. Fontos viszont, hogy 19"-os a vázam (neked 17"-os? Lehet, hogy ennyit számítana a vázméret?), és csak a "sima", vékony falú kulacs fél el, a szivacsréteggel és egyéb betétekkel ellátott termoszos verzió viszont az enyémnél sem használható.
A kulacstartóm egy hervises "karbon", amit óccsé' vettem anno:), és ehhez Thule kulacsot használok, amit a bicajtartóhoz és tetõcsomagtartóhoz kaptam ajándékba.

Kann Matti

Kann Matti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.458 hozzászólás

Am jut eszembe, a levegõstagtól elfér a 7dl-es kulacs vagy vennem kell ivóstáskát???

Sajna venned kell, nem fér el a flaska.
www.kannmatti.kepeim.hu

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Még egy tech infót hagy kérdezzek már, hogy ami ebbe a meridába van hátsó levegõs tag SR Epicon Lockout menyit mozog??? Vagy hogy lehet ezt mérni??? Teljesen amatõr vagyok ezen a téren...

nagyrészt a rugóstagok szabványméretek (speci, RM és még egy két gyártó szokott nem szabványméreteket használni)
van egy szemtávjuk, (a két luk a tagon ahol befogják) és egy rugóutjuk
a váz felfüggesztésének meg egy áttételi aránya
ez adja a váz rugoútját
pl 190es szemtávú tag 50 mm úttal (magyarul stroke a tag rugóútja :) ) a vázé meg 130 az cca 2,5 es váz áttételi arány (kerekítve mivel általában "-ban mérnek a montis bringaiparban) szal a tag az 7,5x2" (szemtáv x stroke ) és a váz 5"-t mozog (127mm)(ez pl a merida am-é, de ugyanigy a one five o, ugyanez a tag (2" stroke) viszont 6" (cca 150mm) rugóút, onnan egyértelmú hogy a váz felfüggesztés átteételi aránya más.

cc/am bringákban elterjedt rtagok méretrei
165/38 - 6,5"x1,5"
190/50 - 7,5"x 2"
200/50 -7,875"x2"
200/56- 7,875"x2,25"
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Puzsi01

Puzsi01

vendég

• fórumtag
  • 234 hozzászólás
Még egy tech infót hagy kérdezzek már, hogy ami ebbe a meridába van hátsó levegõs tag SR Epicon Lockout menyit mozog??? Vagy hogy lehet ezt mérni??? Teljesen amatõr vagyok ezen a téren...
Addig élsz míg tudod hol a fék!!!!
Aki nem tud elugrani a bringám elöl, az nem érdemli meg az Evoluciót!!! BY NIHILHERO

Puzsi01

Puzsi01

vendég

• fórumtag
  • 234 hozzászólás
Köszöntem a segítségeteket!!! Összeraktam a következõ bringám (igaz eddig csak fejben)! Ha sikerül megbeszélni majd a boltosokkal akkor:
Az alap az egy Merida Trans Mission 300 D 17" ...
Az RST Lounch T 120-at kicseréltetném egy Rock Shox Tora 302 U-turn-ra...
Akkor az elsõ 180-as tárcsát egy ugyan olyan 203-masra...
Ugye a nagyobb tárcsához nagyobb adapter is kell...
A hátsó Deore váltót meg egy 2010-es Deore Shadow-ra cseréltetném

A nyeregcsövet meg egyböl kicserélném a salyátomra :) Ritchey Comp 400MM-es 31,6-os :) (a véknyabb nyeregcsövek sajnos hajlanak...:) A többi kiegészítõ már csak hab a tortán:)

Am jut eszembe, a levegõstagtól elfér a 7dl-es kulacs vagy vennem kell ivóstáskát???

Már csak ki kell várni a Cube-s ügy végét :)
Aki nem tud elugrani a bringám elöl, az nem érdemli meg az Evoluciót!!! BY NIHILHERO

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Am Meridáéknak nincs egy táblázatuk, ahol le van írva, hogy milyen magassághoz milyen váz kell???

http://www.bikefun.hu/downloads/list

ott a tech 2009 ben

de azért nem szentírás

olyan nagyjából jó
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Puzsi01

Puzsi01

vendég

• fórumtag
  • 234 hozzászólás
Am Meridáéknak nincs egy táblázatuk, ahol le van írva, hogy milyen magassághoz milyen váz kell???