Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

V-fékek - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
4041 replies to this topic

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
bardocz: a kereked mindenképp tárcsás agyra fûzesd - alig drágábbak a tárcsás agyak a v-fékesekhez képest, és ha majd egyszer tárcsára akarsz váltani, akkor máris megvan a kereked ahhoz is - igaz, v-fékes felnivel, de az csak esztétikai szempontból problémás...illetve talán jobban el tudod adni a tárcsás agyakat/kereket majd. szóval kerékagyból feltétlen tárcsásat válassz!

fék: ezt neked kell eldöntened. a BB7-es gyakorlatilag a legjobb bowdenes tárcsafék - az SD7 se rossz (nekem az van), de amikor próbáltam BB7-t...hát, jobb. nem ég és föld, de érezhetõen jobb. nehezebb ugye a tárcsafék, cserébe minden idõjárásban használható (és a májerfaktora is nagyobb:D), és erõsebb, és nehezebb bringások alá nem is igazán érdemes v-féket venni. továbbá késõbb jobban el tudod adni a féket, illetve pl. ha olyan a tárcsa, akkor a hidrós tárcsához már nem kell tárcsát venned, csak magát a fékszerkezeteket.

de ha meg nagyon grammozol, és/vagy alapvetõen utálsz bringázni dagonyában, és csak jó idõben mész ki egy jót tekerni, akkor a v-fékkel jársz jobban. aztán majd a késõbbiekben meg veszel még egy BB7-t, ha elkap a gépszíj, és kevésnek érzed az sd7-et...az sd7 meg jó lesz a majdani edzõgépbe, vagy valami városi rohangálós bringára..:)

szóval a kerekeid mindenképp tárcsásra csináltasd (az, hogy 6csavaros vagy centerlock, azt meg döntsd el, hogy milyen tárcsaféket vennél a jövõben...), fékbõl pedig a fenti szempontok alapján mérlegelj. én a bb7-et venném.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
Sziasztok!

Most elöl van nekem egy B+ V-fékem(nem tudom melyik típus),és hátul egy Avid BB7-es 160-as tárcsám.Gondolkoztam rajta,hogy lecserélem mindkét féket Avid Single Digit 7-es fékekre,vagy elõre veszek elõre egy Avid BB7-est 180-as tárcsával,csak nem tudom eldönteni melyik csináljam.Árban nagyjából ugyan ott lennék mind a kettõvel.Szerintetek melyik lenne a jobb?
Azért is akarok vagy az egyik vagy a másik mellett dönteni,mert majd új kerékszettet fogok venni nyáron,és akkor tudom,hogy azt v-fékesnek csináljam,vagy tárcsásnak,mert ami most van mindkettõnek jó,meg marha nehéz is.
Egyenlõre a fékkarok azok maradnak a shimano fékváltókarjaim,majd késõbb lecserélem valami Avid fékkarra,meg deore váltókarra.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
és vajo na bbb tristop fékgumi kompatibilis az rw2-es fékpofákkal? (a kérdés áll a ritchey termékekre is...) komplett fékpofát nem akarok venni..

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 posts

Ajándékba kaptam.Azt hittem valami gyengébb cuccot rejt a Tescos zsacsi.Meglepõdtem,hogy 9.0!Azon meg fõleg,hogy milyen jó,pedig egyelõre egy gagyesztán fékkar huzigálja.

De itt csak a pofa értendõ ugye? Nem maga a komplett féknyereg meg minden?

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 posts

Avid SD7 fékszettem van, tutijó. viszont az rw2-es pofákba elkopott a gumi - maradjak az rw2es guminál, vagy vegyek valami mást? fekete ritchey esetleg? bbb-t is olvasom sok helyen, abból melyiket?

Tri-Stopot. Ma vettem én is. Igaz csak nedvesen próbálhattam ki, de úgy fogott, mint a gyári Deore pofa szárazon ;)

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
Avid SD7 fékszettem van, tutijó. viszont az rw2-es pofákba elkopott a gumi - maradjak az rw2es guminál, vagy vegyek valami mást? fekete ritchey esetleg? bbb-t is olvasom sok helyen, abból melyiket?

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts

árat tudsz mondani? vagy csak ajándékilag kaptad?

Ajándékba kaptam.Azt hittem valami gyengébb cuccot rejt a Tescos zsacsi.Meglepõdtem,hogy 9.0!Azon meg fõleg,hogy milyen jó,pedig egyelõre egy gagyesztán fékkar huzigálja.

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 posts
árat tudsz mondani? vagy csak ajándékilag kaptad?

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
Sram 9.0 V fék kapható valahol?Én nem találtam sehol.Eddig lánc és sor kivételével nem volt Sram cuccom.De kaptam egy Pár 9.0 féket,és ledöbbentem,mennyire jó. A családi bicajpark többi tagjára is ilyen féket szándékozom tenni.

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 posts

Hát nem tudom. RW2 szerintem jóval puhább a Shimano-nál...

Attól biztos :) Az egy x*r. de maga a fék az jó.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)

Az RW2 ajánlották, de azt is mondták, hogy hidegben beleragadnak az alu darabkák amivel tovább forgácsolja a felnit. De nekem olyan kell, ami nem eszi a felnit, viszonylag tartós és szinte minden körülmény közt jól fog. Vagy ez így túl összetett kívánság lenne? :chin:

Hát nem tudom. RW2 szerintem jóval puhább a Shimano-nál...

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 posts

Avid RW2? Sokaknak bejön a BBB háromkomponensû is. Shimano (alapabb?) pofák felnigyilkosak...

Az RW2 ajánlották, de azt is mondták, hogy hidegben beleragadnak az alu darabkák amivel tovább forgácsolja a felnit. De nekem olyan kell, ami nem eszi a felnit, viszonylag tartós és szinte minden körülmény közt jól fog. Vagy ez így túl összetett kívánság lenne? :chin:

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)

Sziasztok! Deore V-fékem van ami jó, de a gyári fékpofa már nem. Minõségire akarom cserélni, ti mit ajánlotok?

Avid RW2? Sokaknak bejön a BBB háromkomponensû is. Shimano (alapabb?) pofák felnigyilkosak...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Kösz, akkor ritchey elfelejtve (pedig van 2 pár 100%os pofa itthon). Ha jól tudom az avid is kool stop. Szilvásra készülök :) . Egyébként avidot használok, maradnak ezek, max berakok a zsebembe egy pár pofát tartalékba.

Jól fogott az avid, csak elfogyott a hátsó, mondjuk csak 50%os volt induláskor is. (Utolsó két lejtõ csak elsõfékkel :) ).

A sebesség mindent megold.

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 posts
Sziasztok! Deore V-fékem van ami jó, de a gyári fékpofa már nem. Minõségire akarom cserélni, ti mit ajánlotok?

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 posts

Bukival konzultálok éppen, és felmerült a kétkomponensû ragasztó is

Úgy néz ki nem vészes a dolog, mert a tüske lapolva van és beljebb tudtam hajtani annyira, hogy ne kotyogjon...tehát menetes. Kicsit ferdén áll ugyan a jobb fékpillangó a támvilla felé, illetve a másik oldali fékhez képest sem párhuzamos, de legalább nem kotyog, így már csak a szememet zavarja ez az apróság. Minden jó, ha a vége jó! :)

gurg

gurg

újonc

• fórumtag
  • 6 posts
Bukival konzultálok éppen, és felmerült a kétkomponensû ragasztó is

gurg

gurg

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

...A féket leszedtem most a helyérõl, hogy lássam mi a gond, így derült ki, hogy kilazult és ferde az egyik féktüske...

tiszteletem!
szétszedéssel nincsennek tapasztalataim, de ha van rajta lelapolás, akkor azt villáskulccsal meg lehet tekergetni, és ha a bak - vagy mifene - felõl megvizsgálod, akkor jó eséllyel látni fogod, hogy menetes-é, és azt is, hogy merre tekerd. valószínüleg stabilan fogna a helyén, ha nem lötyögne, mint a te esetedben, szóval ki fog jönni. viszont ha mégse, akkor én óvatosan bánnék a melegítéssel, a váznak nem hiszem, hogy jót tesz.
ha kijöt, és meg tudod vizsgálni, akkor szerintem sajnos két eset lehetséges:
  • ránézésre nem deformálódott a vázon a menet
  • láthatóan deformálódott
ezt arra alapozom, hogy a tüske acél, a váz meg alu, az acél pedig nagyobb erõhatásra senyved alakváltozást.
igazából bármeik eset áll fenn, én a tüske menetét körbetekerném teflonszalaggal, vagy enyves kóccal, attól függõen, hogy a víz-gáz szerelõk mit ajánlanak inkább, de feltehetõleg mindkettõ kitölti a hézagot, és orvosolja a problémát. aztán pedig eleinte sûrûbben ellenõrizném, hogy még megvan-e, késõbb pedig el is felejteném, hogy ilyesmi történt :)
reménykedem abban, hogy nem deformálódott semmi sem, vagy ha mégis akkor tényleg javítható úgy, ahogyan én azt elképzelem.
jó szerencsét!

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts

a hátsó tüskék menetesek-e

Igen azok.Ha szerencséd van,ki is lehet szedni.Nekem a bicajomból a szervízben sem tudták kitekerni,igaz nem is volt muszáj,(csak tárcsafék van,azért akartam megszüntetni),ezért lehet nem is erõltették nagyon.Én itthon nem bírtam kitekerni az tuti.De ha másképp nem,melegítve biztos kijön a tüske.

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 posts
Van egy "V"-fékes author traction vázam. Tegnap egy haverom véletlenül belémjött hátulról és kicsit oldalról. A fékpofák elmozdultak /legalábbis akkor még azt hittem, hogy az mozdult el/, de ezt korrigálva mentünk gond nélkül tovább. Ma vettem észre, hogy az egyik oldali féktest ferdén áll és ráadásul lötyög is kicsit. A féket leszedtem most a helyérõl, hogy lássam mi a gond, így derült ki, hogy kilazult és ferde az egyik féktüske.

Mivel ilyen gondom még sosem volt, feleslegesen csavargatni meg nem akarom a tüskét, ezért a kérdésem az lenne a tisztelt nagyérdemûhöz, hogy a hátsó tüskék menetesek-e és úgy rögzülnek az alu vázhoz, vagy csak valahogy oda lettek préselve a támvillához és cseszhetem az egészet ha meglazult ?