Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

V-fékek - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
4041 hozzászólás a témában

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Kingstone volt egyik régi bringámon aminek ugyancsak túlzottan rugalmas volt a támvillája, elég hatásos. Csak arra kell figyelni, hogy gyárilag nem adnak asszem semmilyen alátétet hozzá, aztán ha rendesen meghúzza az ember a csavarokat akkor szépen belenyomja a csavar fejét az aluba, ami meg nem annyira jó.

DemonDani

DemonDani

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Hello!
Elnézést hogy nem olvasgatok vissza meg minden lehet volt már ilyen kérdés, de én nem vagyok itt forumos arc és csak ezért néztem be ide :)

V fékhez való jófajta merevítõt keresek, a helyi boltban van egy Tektro T-2-es és egy Kingtone vagy mi a szösz az a nagy brutális CNCzett fémdarab.
A Kérdés az hogy melyiket kéne választani a kington 1,8k a tekro kereken 1k.
De ha tudtok valami megoldást ami olcsó akkor mindenre nyitott vagyok. Hátsó villára kell mivel elég szépen feszíti és ezért kellemetlen puha a fékkar.

Válaszokat nagyon szépen köszönöm!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Nekem ritchey fékbetét elöl vonyított, hátul nem - lx canti fékkel. Aztán került rá avid canti fék rw2 fékpofával, az nem vonyít, de idõnként az egész villát berázta elég durván, aztán állítottam rajta, a berázás nagyjából megszûnt, de esõben azért képes elõjönni ez a jelenség.

Segítséget szeretnék kérni. Hátsó lx canti fékem tegnap elkezdett kattogni fékezés közben, de olyan szinten, hogy elõször azt hittem a fékpofa beleér a küllõbe.

Azóta került rá másik pofa, újra beállítva, féktest le és visszaszrelve, megpucolva, csapok befújva. Kattogás maradt.

Van valami ötlete valakinek?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

Tehát az van, hogy magellan crater vázam van, és nincs pont középen a támvillák között. Kicsit balra van.

Köszönöm, nincs több kérdésem.

Magellános topicban írták meg végül, hogy ez van, magellan baj. 1ébként az eredeti féken is a jobb oldalin a nagyobb betét volt a pofára téve, a baloldalon pedig a kisebb. Vagyis a gyárban így pakolták össze, azaz tudatosan.

Ezt egyszerûen el sem akarom hinni. Hogy eleve úgy rakták össze a szar kerék, vagy pontatlan váz miatt a féket, hogy aszimmetrikus a két fékpofa?

Kipróbálom majd 1 régi Araya felnivel 7végén.
Hátra került az ominózus fék, állítottam (kézzel óvatosan nekifeszülve) mindkét oldalin, balon kicsit jobban. Most fog mint állat, és hangja nincs.
Ua felni elõl hátul, és utóbbi helyen hang nélkül nyomja, mégis lehet vmi trükk ebben.

A hang sok dolog miatt lehet, de legtöbbször azért, mert az egyik pofa belenyomja a felnit a másikba (egyenetlen nyomás) és ettõl az berezeg. Persze a fék mindig berezeg, de minél precízebben van beállítva, annál magasabb frekvencián, s amint elérsz egy értéket,amit az emberi fül már nem regisztrál, csendesnek érzed. Kialakulhat egy másodlagos rezgés a túl precíz üzemtõl is, ezt úgy szokták kiküszöbölni, hogy a pofát felülrõl nézve picit félreállítják a felnihez képest, azaz nem párhuzamosan, hanem mondjuk 1 fokot bezárva van vele. (értelemszerûen az eleje van közelebb, hogy a kerék forgása ráhúzza a felni oldalfalára)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

steew

steew

újonc

• fórumtag
  • 11 hozzászólás

A hátsó kereked a támvillák között pontosan középen van? Mert ha félre van fûzve, akkor ha összecsinálod magad, se tudod tökéletesre belõni. Nekem ilyen csak egyszer, egy gyári OCR kerékkel volt, az 3 mm-t balra hordott, s a féket nem lehetett rákalibrálni.

Ezt nem teljesen fogom fel. A villán van 3 lyuk, a rugó ellenpontját, azt a kis pöcköt, ami befeszül, melyikbe dugtátok? Mert lefogadom, hogy a "laza" állásba, esetleg középre. Mi köze van a fékpofa állásához? De hát azt a kónuszos alátétekkel korrigálhatod. A két gyûrût a fékpofa konzol tetejérõl alulra is teheted, ezzel 4-4 milimétert nyerve. Az XT féknek konkrétan baromira erõs a rugója, itt maximum az a probléma, hogy, köhöm, ótvar zs-kategóriás alkatrészekkel próbálod összepárosítani. A Shimano az egyik legszigorúbb gyártási elõírásokkal rendelkezõ cég, amiket írsz, az pedig olyan, mintha ez a fék valami megbízhatatlan tecsós darab lenne, pedig éppen, hogy nem.

MEGJEGYZÉS - A RUGÓ ÓVATOSAN HAJLÍTHATÓ, ÍGY SOKKAL NAGYOBB FESZESSÉGET IS EL LEHET ÉRNI VELE...

Hali!
Szal mostmár hátul van a fék. :-)
Tehát az van, hogy magellan crater vázam van, és nincs pont középen a támvillák között. Kicsit balra van. Magellános topicban írták meg végül, hogy ez van, magellan baj. 1ébként az eredeti féken is a jobb oldalin a nagyobb betét volt a pofára téve, a baloldalon pedig a kisebb. Vagyis a gyárban így pakolták össze, azaz tudatosan. Kipróbálom majd 1 régi Araya felnivel 7végén.
Hátra került az ominózus fék, állítottam (kézzel óvatosan nekifeszülve) mindkét oldalin, balon kicsit jobban. Most fog mint állat, és hangja nincs.
Ua felni elõl hátul, és utóbbi helyen hang nélkül nyomja, mégis lehet vmi trükk ebben.
Naszóval: egy szóval sem utaltam rá, hogy tecsós shitware lenne. Aki ilyent állít, az hazudik. Tudom mi a különbség egy saccon sar és egy japán cucc között. Hozzáteszem, van olyan 4éves tektro fékem, ami shimán ráver egy 2éves alivio v-fékre. (gyerek használja, és nem mind1, milyen nehéz huzigálni, meghogy farolni tudjon :-) )
sry a rizsáér
csövv

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.820 hozzászólás
Nekem is magellan vázam van (elég régi de a kerék középen áll) Volt már rajta 1999 es Lx (brm 570), Xt (brm 760), most pedig Xtr (brm 970) van rajta de nem vonyított soha a fék.
Valóban nem tescos minõségûek ezek a fékek, legalábbis én meg vagyok elégedve velük.
Éljenek a V fékek. :)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

újként kérdezek:
shimano XT 2006-os párhozamosítós V-fékkel szenvedek. Eleve hátra nem is bírtak korrektül feltenni, a hkerék nem középütt fut szimmetrikusan, és a fék ellentartó rugója teljesen lazán fityegett.

A hátsó kereked a támvillák között pontosan középen van? Mert ha félre van fûzve, akkor ha összecsinálod magad, se tudod tökéletesre belõni. Nekem ilyen csak egyszer, egy gyári OCR kerékkel volt, az 3 mm-t balra hordott, s a féket nem lehetett rákalibrálni.

Hiába állította a pofákat aszimetrikusan, szrt se ért. Mind1, ment elõre. Ott már király, viszont képtelen vok a pofát úgy beállítani, hogy ne "dudáljon". Hiába csinálom, ahogy azt kell (hátulja kicsit eláll a felnitõl), vagy akár úgyis, hogy teljesen "rásimul" a felnire, mindig jajong. A felni egy B+ acrobat duplafalú, köszörült oldalú alap magellán cuccos. Sajna nem lehetett rátenni a pont jó Acor fékpofákat sem, mivel akkor már itt is lazán lötyögött mindkét oldalon az ellentartó rugó.

Ezt nem teljesen fogom fel. A villán van 3 lyuk, a rugó ellenpontját, azt a kis pöcköt, ami befeszül, melyikbe dugtátok? Mert lefogadom, hogy a "laza" állásba, esetleg középre. Mi köze van a fékpofa állásához? De hát azt a kónuszos alátétekkel korrigálhatod. A két gyûrût a fékpofa konzol tetejérõl alulra is teheted, ezzel 4-4 milimétert nyerve. Az XT féknek konkrétan baromira erõs a rugója, itt maximum az a probléma, hogy, köhöm, ótvar zs-kategóriás alkatrészekkel próbálod összepárosítani. A Shimano az egyik legszigorúbb gyártási elõírásokkal rendelkezõ cég, amiket írsz, az pedig olyan, mintha ez a fék valami megbízhatatlan tecsós darab lenne, pedig éppen, hogy nem.

MEGJEGYZÉS - A RUGÓ ÓVATOSAN HAJLÍTHATÓ, ÍGY SOKKAL NAGYOBB FESZESSÉGET IS EL LEHET ÉRNI VELE...
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

steew

steew

újonc

• fórumtag
  • 11 hozzászólás

A 2006-os ez?
http://xoomgear.com/i/p/l/BRKE-2.jpg
Jó fék, de elöl sok esetben/sokaknak vonyított. Tedd hátra, megfelelõen középre centrírozott kerékhez. Játssz az alátétekkel, egy sima cserével csodát lehet tenni. Ha a feszítõrugó csak lifeg, lehet rajta kézzel kissé hajlítani (a "tüske" a középsõ lukba illeszkedjen a vázon).

Ahhoy!
Ja, ez az. Tehát lehetne kicsit igazítani a rugót? Egyébként nem is érdemes csak a középsõ lukba tenni, mivel a másik két állásban nem lesz merõleges a felnire. Akkor még molyolhatok vele, habár hátra már beterveztem a tárcsaféket.
Sajnos a kereket nem lehet középre állítani, Magellán váz és ez már csak ilyen.
Még a v-fék ellenrugó lukak sincsenek jó helyen a shimano fékekhez, csak a B+-hoz.
Pedig jó váz, pont a méreteimnek való.

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
  • LocationKelenföld
A 2006-os ez?
http://xoomgear.com/i/p/l/BRKE-2.jpg
Jó fék, de elöl sok esetben/sokaknak vonyított. Tedd hátra, megfelelõen középre centrírozott kerékhez. Játssz az alátétekkel, egy sima cserével csodát lehet tenni. Ha a feszítõrugó csak lifeg, lehet rajta kézzel kissé hajlítani (a "tüske" a középsõ lukba illeszkedjen a vázon).

steew

steew

újonc

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
Sziasztok!
újként kérdezek:
shimano XT 2006-os párhozamosítós V-fékkel szenvedek. Eleve hátra nem is bírtak korrektül feltenni, a hkerék nem középütt fut szimmetrikusan, és a fék ellentartó rugója teljesen lazán fityegett. Hiába állította a pofákat aszimetrikusan, szrt se ért. Mind1, ment elõre. Ott már király, viszont képtelen vok a pofát úgy beállítani, hogy ne "dudáljon". Hiába csinálom, ahogy azt kell (hátulja kicsit eláll a felnitõl), vagy akár úgyis, hogy teljesen "rásimul" a felnire, mindig jajong. A felni egy B+ acrobat duplafalú, köszörült oldalú alap magellán cuccos. Sajna nem lehetett rátenni a pont jó Acor fékpofákat sem, mivel akkor már itt is lazán lötyögött mindkét oldalon az ellentartó rugó.
Eléggé furi egy fék, pedig ha ráhúzom, akkor mint állat megfog, csak nagyon hangos. :-(
köszi
steew

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
menj egy kört valakinek a bicójával, akinek "olyanja" van
aztán dönts
egy jó pofa/felni kombóval használt V is elég tud lenni, ha nem vagy túl agresszív, vagy méginkább, ha túl agresszív vagy :-)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

sziasztok
bolcso tanacs kellene
vettem egy specialized hardrock bicot allitolag tavalyi model 2008as...na megneztek a hivatalos kulfoldi honlapjan a tavalyiak kozott es nem talaltam feher szinben...hogy letezik ez
mert ez tiszta feher!!!
vagy lehet orszagonkent valtozik a szin?!:)
na mindegy.....
szoval ezen v-fek van es nem tudom hogy megerne e kolteni tarsafekre
utanna olvasgattam es pl a hayes mx4 bowdenes fekei nagyon jok azt mondjak,
ellen ben majdnem ugyan annnyi penzert 13-17000 forintert kapok mar hayes hidraulikusat stoker ryde ot,amirol nincsennek olyan jo velemennyel mint az mx4 rol!!
szoval megeri valtani vfekrol?.....igazabol azert kellene mert minden idojarasi korulmenyek kozott szeretnem ha jol fogna a fek!

koszi

Az mx4 és a stroker ryde is elég gyenge fék, a mostani fékednél nem fognak jobban fogni.

A sebesség mindent megold.

zozzi

zozzi

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
sziasztok
bolcso tanacs kellene
vettem egy specialized hardrock bicot allitolag tavalyi model 2008as...na megneztek a hivatalos kulfoldi honlapjan a tavalyiak kozott es nem talaltam feher szinben...hogy letezik ez
mert ez tiszta feher!!!
vagy lehet orszagonkent valtozik a szin?!:)
na mindegy.....
szoval ezen v-fek van es nem tudom hogy megerne e kolteni tarsafekre
utanna olvasgattam es pl a hayes mx4 bowdenes fekei nagyon jok azt mondjak,
ellen ben majdnem ugyan annnyi penzert 13-17000 forintert kapok mar hayes hidraulikusat stoker ryde ot,amirol nincsennek olyan jo velemennyel mint az mx4 rol!!
szoval megeri valtani vfekrol?.....igazabol azert kellene mert minden idojarasi korulmenyek kozott szeretnem ha jol fogna a fek!

koszi

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás

köszi, megnéztem
nem gyõzött meg igazán. a kialakítása nem tetszik. ilyen forma cantifék van otthon még a keravillos idõkbõl származó bringákról.
nézd, ilyesmi lenne a jó: http://www.chainreac...x?ModelID=34582
ez hatékonyabb. (abból is gondolom, hogy a brutál drága canti fékek is ugyanígy néznek ki)

Azt vedd figyelembe azért, hogy ezt a féket hátra nem célszerû feltenni, mert lerúghatod (nem gyengén kiáll a váz síkjából; pl. a Paul is mást ajánl hátra). Ha nem tetszik az új Avid, akkor vegyél régebbi Avidot, vagy hajts fel ebay-en XTR-t...

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
a shimanonak van orszaguti fekkarja egyenes kormanyhoz BL-R770/550

de inkabb kanti
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás
Milyen montis fékkart ajánlotok országúti fékhez? Cantihoz, vagy V-fékhez valót? Gondolom, az a különbség köztük, hogy az egyik több bowdent húz. Melyik húz többet?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

köszi, megnéztem
nem gyõzött meg igazán. a kialakítása nem tetszik. ilyen forma cantifék van otthon még a keravillos idõkbõl származó bringákról.
ez hatékonyabb. (abból is gondolom, hogy a brutál drága canti fékek is ugyanígy néznek ki)

Igaz, szerintem is vegyél profi kinézetû tektrót, a szar keravillos avid helyett ;)

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

e-bike-ról rendelhetsz avid shorty 6-ot
nekem montin van és ott is jól szolgál

köszi, megnéztem

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

itthon forgalmaz valaki cyclocrosshoz való canti féket?

tektronak van a kínálatában, ezt ki forgalmazza.

ha nem lesz más, akkor lecsapok egy ilyenre ebay-en:
http://cgi.ebay.de/T...id=p3286.c0.m14

e-bike-ról rendelhetsz avid shorty 6-ot

nekem montin van és ott is jól szolgál

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
itthon forgalmaz valaki cyclocrosshoz való canti féket?

tektronak van a kínálatában, ezt ki forgalmazza.

ha nem lesz más, akkor lecsapok egy ilyenre ebay-en:
http://cgi.ebay.de/T...id=p3286.c0.m14

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu