Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Fórumszabályzat

(1.) Regisztráció után nem kezdjük el a tagokat privát üzenetekkel bombázni, hogy "Kovács Pistike vagyok és sürgősen segítségre van szükségem úgyhogy vegyél fel ezen és ezen az MSN címen, majd segíts megoldani a problémámat csetelés közben".
A fórum arra van, hogy írjunk bele, nem pedig társkeresőként szolgál. A fórumba írt kérdéseket és válaszokat mások is olvashatják és tanulhatnak belőle, már csak ezért is jobban megéri az ilyen jellegű segítségkérést publikusan intézni.

(2.) Mielőtt írunk a fórumba, több dolgot is megtehetünk annak érdekében, hogy a többiek ne szóljanak be. Olyan apróságokat például, hogy összeszedjük a gondolatainkat és azt érthető formában, nyelvtanilag helyesen írjuk meg. Fogalmazzunk úgy, hogy az egyértelmű legyen mert senki nem szereti találgatni na vajon mire gondolhatott amikor ezt írta? Arra hogy… vagy arra hogy... A régebbi fórumozók általában az ilyen találgatós kérdéseket vagy morcosan reagálják le, vagy sehogy.
(3.) A fórumnak van egy hasznos, ámde valószínűleg rejtett szolgáltatása (kevesen találjuk meg és még kevesebben használjuk) a főoldalon melyet "keresés"-nek hívnak . Legyünk menők, legyünk trendik, használjuk csakazértis!
(4.) A fórumon nem követelőzünk. A fórum léte, fenntartása és a lehetőség, hogy írjunk bele mondjuk úgy hogy egy "szívesség", amit egyrészt a fórum gazdája tesz azzal hogy üzemelteti, másrészt a fórum közössége tesz azzal, hogy ír bele. Neked, választ. Ezek nem alanyi jogon járnak.
Ezért ha kérsz vagy kérdezel vmit, légy udvarias és ha kaptál valamit, köszönd meg. Például a választ a kérdésedre.

(5.) Ha megszólítanak a fórumon (kérdés vagy bármely egyéb formában), illik válaszolnunk, hacsak nem akarjuk, hogy unintelligensnek tartsanak.
(6.) A fórum nem IRC, nem MSN, nem ICQ és nem egyéb ilyesmi. A fórum egy olyan webes felület, ahol bár a tagok beszélgetnek egymással de a gondolataikat nem soronként írják be és nyomják az ENTER-t mint hülyegyerek a tamtam dobot. A rendes fórumozók összeszedik gondolataikat és egy kerek, egész, megfogalmazott hozzászólásként írják azt be.
Magyarán ha neked még nem esett le hogy miről is van szó: ne írj be 2 percenként 1-1 újabb hozzászólást csak azért, hogy kiegészítsd az előzőleg már meggondolatlanul (és sietősen) elküldött hozzászólásodat, inkább fogalmazgasd a hozzászólásodat fél óráig és írd bele egy txt-be a gépeden, majd ha úgy érzed hogy "OK, ez most aztán kerek egész és megérett a küldésre!", küldd el.

(7.) Mielőtt kérdést teszünk fel a többieknek szétnézünk, hogy azt esetleg más előttünk már nem tette-e fel illetve hogy született-e rá válasz. Senki nem szereti sokadszorra leírni ugyanazt csak azért, mert valaki lusta szétnézni írás előtt.
(8.) Ha beírtunk egy kérdést és arra nem jön rövid időn belül válasz, nem írjuk be hogy a mi kérdésünkre miért nem válaszol senki. A tagok nem vakok, valószínűleg elolvasták amit írtunk, a hallgatásnak több oka is lehet:
- a kérdés érthetetlen volt és nem lehet rá válaszolni
- a kérdés túl nehéz volt és senki nem tud rá válaszolni
- a kérdés már milliószor elhangzott és senki nem akar újra rá válaszolni
Azt meg ugye nem várjuk el hogy a kérdésünkre ha nincs válasz, majd minden egyes fórumozó beírja: "én nem tudom".

(9.) A fórum lehetőség van a hozzászólások szerkesztésére (egyes csoportoknak hosszabb, másoknak rövidebb ideig, de van). Ha szükséges a már elküldött hozzászólást valamivel kiegészíteni, akkor használjuk a "módosítom" gombot (15 percünk van rá az elküldést követően), ne új bejegyzésbe tegyük bele hogy "ja és még azt elfelejtettem mondani hogy …".
(10.) A fórumon megnézzük, hogy lehet-e képet használni aláírásként. Van ahol tiltják a többi fórumozó érdekében (igen, a bikemag.hu-n is ez van mert gyorsabb a fórum megjelenése, nem kell nagyméretű képeket bámulnunk beszélgetés közben és hasonlók), ezt tartsd tiszteletbe. Ott az avatar, ott az aláírási lehetőség (szövegesen!), elégedj meg velük.
(11.) Új helyen regisztráció után illene megnézni a fórumszabályzatot, sokszor hasznos információkkal szolgálhat arról, hogy az adott helyen mit kínálnak és mit várnak el, mi hogy működik, mi miért van. Akkor nem fogja minden 3. újonnan regisztrált megkérdezni hogy ő miért nem tud például új topicot létrehozni.
(12.) A hozzászólást nem kezdjük azzal hogy "nincs kedvem végigolvasni az előző X oldalt, ezért inkább megkérdezem hogy …". Legyen kedvünk. Másoknak is volt kedve és vették a fáradságot hogy beírják a válaszokat, úgyhogy olvassuk el vagy használjuk a keresőt vagy ne várjuk hogy udvariasan 10-edszerre is beírják ugyanazt csak azért, mert mi lusták voltunk.
(13.) A számítástechnika nyelve az angol. Ehhez szokjunk hozzá. Nekem is fáj hogy nem a magyar, de ezzel együtt kell élni. Ha nem tudunk angolul, akkor jegyezzük meg ezt a 2 címet:
http://dict.sztaki.hu/english-hungarian
http://szotar.mokk.bme.hu/hunglish/search/corpus
Ha egy angol szöveget még ezekkel sem tudunk annyira összetenni hogy megértsük, akkor szóljunk a fórumon hogy "igen, mi megpróbáltuk, használtuk a szótárat és a szavak egyes jelentései meg is vannak, de érthető kerek egésznek őket nem tudjuk összetenni".

(14.) Amikor valaki olyan hozzászólására szeretnénk reagálni az idézet funkciót használva, aki egy hosszabb szöveget, nagyobb méretű képe(ke)t helyezett küldött a topicba, ne idézzük be az ő teljes hozzászólását, inkább hagyjunk meg belőle pár sort, amiben a lényegi infó van (vagy akár a hozzászólás elejét), és csak ezt csatoljuk a mi bejegyzésünkhöz. Ezzel rövidíthető 1-1 oldal hossza, áttekinthetőbb marad a fórum.
(15.) A fórumon a hozzászólások kategórizálva vannak annak érdekében, hogy az egyes témákat egy helyen, összeszedetten találjuk meg. Tehát hozzászólás előtt érdemes lennekörbenézni vajon mit hova lehet beírni, nincs szükség teleszkópos kérdésre a kerékpárvázas témakörben vagy épp fordítva. A fórum keresőjében van lehetőség a témák címére is szűrni, használd.
(16.) Ha a fórumon viselkedéseddel többször, vagy akár folyamatosan munkát adsz a moderátoroknak, sok jót ne várj! Ők is emberek, nekik is van jobb dolguk minthogy mások butasága vagy rosszindulata miatt pakolgassák a hozzászólásokat a helyükre, kiszedjék az oda nem illő írásokat vagy hogy ÁLLJ-t mondjanak offtopic veszekedés közben. Igen, ők vállalták hogy ezt csinálják de azért legyünk már megértéssel és belátással feléjük is, feleslegesen ne adjunk melót nekik.
Hozzám meg pláne ne gyere árulkodni hogy XY moderátor mit csinált és hogy te ezzel nem értesz egyet, mert egyrészt ez privátban nem érdekel (látom én is a fórumot és közbeszólok ha valami nem tetszik) másrészt a moderátorokat én kértem fel erre a munkára és szerintem jól csinálják.

(17.) A fórumon a segítségkérés lényege hogy ha valamit nem tudunk, akkor megkérdezzük a többiektől hogy tudnánk azt megoldani. Nem pedig az, hogy beírjuk "ki csinálja meg helyettem".
(18.) Mielőtt a fórumban felteszünk egy kérdést, a választ megpróbáljuk megkeresni a Google-ban. Ha ezt kihagyod és csak írsz ész nélkül majd a fórumozók látják, hogy erre a válaszra a Google egyből kidobja a találatot, akkor nyugodtan könyveld el magadban hogy a legtöbbjük legszívesebben kilőne a Hold felé egy ágyúval. Még ha ezt nem is írják be a fórumba.
(19.) Bármiféle bejegyzést a fórumba csak egy helyre, egyszer teszünk be. Nem kell azt többször, mindenféle – általunk megfelelőnek tartott topicba – helyre beírni mert nem hülyegyerek a többi fórumozó sem, ha érdekli a téma úgyis látni fogja és valószínűleg ír rá egy választ.
(20.) Amikor egy új topicot nyitunk egy fórumon, érdemes olyan címet adnunk neki, mely legalább valamelyest utal a témára. Ne adjunk meg címnek olyat, hogy pl. "Nagyon sürgős kérdésem van!" vagy hogy "Fontos!". Az ilyen címekkel maximum annyit érhetünk el, hogy még az sem fog bejönni a topicunkba, aki esetleg tudna válaszolni a kérdésünkre, problémánkra.
(21.) A fórum nem dedó, nem homokozó hülyegyereknek, ezért szigorúan tartózkodjunk az olyan mondatoktól, hogy "Plííííz plíííz plííízzzz" vagy hogy "Léccci léccci léccike!".Mindenki utálja. Azt is aki ilyet ír.- Fórumon nem szokás a kérdésünkre mail-ben választ kérni. Márcsak azért sem, mert a feltett kérdésünkre érkező válasz másnak is hasznos lehet a későbbiekben.
(22.) Tartózkodjunk az olyan semmitmondó hozzászólásoktól, amikor egy szakadt smiley-n kívül nem tudunk mit beírni. Ha ennyire tellik, inkább maradjunk csendben.
(23.) Ne használjunk túl sok felkiáltójelet vagy kérdőjelet (vagy egyéb jelet) indokolatlanul a hozzászólásainkban. A többiek akkor is meg fogják érteni a kérdésünket, ha nincs a végén "??????????".
(24.) Hacsak nem nagyon-nagyon indokolt, akkor a hozzászólásunkat ne színezzük, ne állítsuk át a betűméretet, ne húzzuk szét stb... Magyarul próbáljunk meg igazodni a fórumhoz és ne feltűnősködjünk. A feltűnési viszketeségben szenvedőket sokan utálják.
(25.) Ha feltettünk egy kérdést a fórumon, majd a válasz előtt rájövünk a megoldásra, ne csak annyit írjunk be, hogy "már megoldódott", mert ez bunkóság. Írjuk le, hogy mi volt a megoldás, hátha másnak is segítünk vele a későbbiekben.
(26.) Amennyiben kérdésünk van (vagy nincs, de be akarunk írni valamit) és az több témába is beleillik, akkor válasszuk ki a legszimpatikusabbat és tegyük be oda. Csak oda. Nem kell minden egyes témába beleírni ugyanazt a hozzászólást, mert keverednek a válaszok, illetve munkát adsz a moderátoroknak (rosszabb esetben az adminnak :) ).
(27.) Adminnak és moderátornak nem szólunk be, pláne nem durván. Hiába hisszük, hogy nekünk van igazunk, nincs. Ha mégis beszólunk, vállaljuk a következményeket, ami lehet egy enyhe rászólástól kezdve bármi, egészen a fórumról való letiltásig. Ha nem tetszik az adott fórum hangvétele, stílusa, szabályzata vagy bármi egyéb, lehet másikat keresni.
(28.) Ha egy hozzászólást csak azért írunk meg, hogy kritizáljuk a másik mondandójában talált helyesírási hibá(ka)t, ne küldjük el. Vagy minket küldenek el, de melegebb éghajlatokra. A fórumozók nem szeretik az önjelölt nyelvtanszakértőket. Meg azokat is persze, akik képtelen leírni normálisan egy mondatot, de ez most egy más téma.
Köszönet Hardernek @ Tutorial.hu

A Bikemag Fórumán minden témakör moderált. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fórumozók egy csoportja figyelemmel kíséri az adott témakörhöz tartozó topikokat és a fenti szabályok betartását. Ezek a fórumozók a házigazdák, illetve a moderátorok. A házigazdák és moderátorok különleges jogosultságaik révén törölni tudják bármelyik hozzászólást és topikot, továbbá egyéb eszközök segítségével változtathatnak a témakörök összetételén.
A házigazdákhoz lehet fordulni a fórummal kapcsolatos kérdésekkel is, illetve a technikai szerkesztésben is ők segíthetnek.

A technikai szerkesztést abban az esetben kérheted, ha topikcímet akarsz átszerkesztetni, illetve a szavazási opciókat, vagy a szerkesztési limitidő letelte után ahozzászólásodban szereplő linkeket szeretnéd kijavíttatni. Amennyiben úgy gondolod, hogy az általad indított topik olyan horderejű információt tartalmaz, amely jó ha folyamatosan szem előtt van, akkor a házigazdától kérheted, hogy a témát emelje ki (ilyenkor mindig az első oldalon marad a topik). A kiemelésről a házigazdák és a moderátorok döntenek saját belátásuk szerint (tehát el is utasíthatják a kérést). A kiemelés viszont gyakran csak időleges!

A házigazda saját belátása szerint alkalmazhat technikai szerkesztést az alábbi esetekben:
- topikok összevonása, szétbontása
- topikcímekben található stilisztikai és helyesírási hibák javítása (hozzászólásokban található helyesírási és egyéb stílushibák javítása, továbbá a szakmai korrekció nem a házigazda feladata)
- technikai szerkesztés

A moderáció lépései általában a következők:

Amennyiben egy fórumozó a fórumszabályzatban foglaltakat megszegi - és ezért a fórum moderátorainak bármilyen módon változtatni kell az érintett témakör, vagy a topik összetételén (törlés) -, az illető az adott topikban figyelmeztetésben részesül.
Az első figyelmeztetés utáni következő moderálás 7 nap "pihenőt" (a hozzászólási jog megvonását), többszöri figyelmeztetés a fórumból való ideiglenes - esetenként végleges - kitiltását eredményezi az érintett fórumtagnak. Kirívó esetekben a fórumozó azonnal és végérvényesen kizárható.
Ha egy fórumozó szándékoltan megtévesztő módon állítja be egy házigazda döntését, azonnali és végérvényes kizárásban részesül.

A Bikemag Fórum üzemeltetői fenntartják maguknak a jogot a fórumszabályzat szövegének módosítására, melyről mindig részletes tájékoztatást nyújtanak a fórumtagok számára.