Az áprilisi számban a 28. oldalon van néhány szó a teremkerékpározásról. Szép lányok vannak ott ;D
Ott írták, hogy idén novemberben Tatán lesz a világbajnokság.
Rás:
Ez nem pályakerékpározás, hanem tornáznak, akrobatikáznak a bringákon.
Ezt meg az origó egyik fórumában találta a google:
Teremkerékpár. A sportág hazai legjobbja: Megyesi Dóra
Rajt, tüskén mérleggel
A hetvenes évek végén egy ország nézte ámulattal a Pospisil testvérek káprázatos produkcióját, akkoriban gyakran feltűnt egy-egy kerékpárlabda-mérkőzés a Magyar Televízió műsorán. A 19-szeres világbajnok csehszlovák labdazsonglőrök azóta saját kerékpárgyárukat igazgatják, a teremkerékpár pedig - amelynek a kerékpárlabda mellett a művészi kerékpározás legalább olyan fontos része - szerte a világon egyre több szívet hódít meg magának. A sportág bemutatása számunkra különösen aktuális, hiszen 2004 novemberében Tatán rendezik meg a teremkerékpáros világbajnokságot.
A sportág hazai legjobbjai közül Megyesi Dórát mutatjuk be, a 21 esztendős versenyző jelen volt a teremkerékpár hazai születésénél, s részese volt a mieink eddigi legnagyobb sikerének: amikor női csapatunk ötödik helyezést szerzett a novemberi franciaországi világbajnokságon.
- Tíz évvel ezelőtt a testnevelő tanárunk, Nagy Györgyi vetette fel, hogy megismerkedhetnénk ezzel az új sportággal. Mivel korábban tornával foglalkoztam, a teremkerékpár nem állt távol tőlem - emlékezett vissza Megyesi Dóra.
- Mikor ült először kerékpáron?
- Lehettem talán négyéves, amikor megtanultam kerékpározni, de a művészi kerékpár azért egészen más. Itt tornaelemeket kell bemutatni egy speciális biciklin. Én párosban és négyesben is versenyzem. A négyes formációs gyakorlatot mutat be, míg párosban egy kűr során összesen huszonkét elemet kell bemutatni, a felét két biciklin, a másik felét egy kerékpáron.
- Egy kerékpáron?
- Igen, az egyik versenyző ilyenkor leszáll a bicikliről, és kigurítja az edzőjének, az elemeket pedig ezek után mindketten ugyanazon a kerékpáron mutatják be, természetesen egyszerre.
- A pontozás hasonlít a műkorcsolyában megszokotthoz, vagyis egyaránt pontozzák a kűr technikai megjelenítését és művészi hatását?
- Valamennyire hasonlít. A gyakorlat előtt minden résztvevőnek megvan a kiinduló pontszáma, a bírók ebből vonnak le, ha nem megfelelő a tartás vagy hibázik az előadó.
- Emlékszik még, melyik elemet tanulta meg elsőként?
- Az első elem a tüskén mérleg volt.
- Félelmetesen hangzik...
- Pedig ez nem annyira nehéz. Ilyenkor az ember az egyik lábával a hátsó kerék tüskéjén áll, a másik lábát vízszintesen tartja, miközben fogja a kormányt.
- Van köze a művészi kerékpárnak a BMX-hez?
- Legfeljebb annyiban, hogy egykerekezni és ugrálni ők is szoktak. Azért a mi sportágunk sokkal művészibb, egy-egy előadás megkomponált, míg ők inkább trükköket mutatnak be.
- A sportág alapítója egy akrobata volt. Manapság is előfordulnak cirkuszi emberek a sportolók között?
- Itthon nincs köztünk akrobata, de külföldön találkoztunk már ilyennel. Például tavalyelőtt Japánban a világbajnokságon egy kanadai lánnyal, aki a cirkuszban is művészi kerékpárral lép fel. Úgy emlékszem a tizenhatodik, tizenhetedik helyen végzett a vébén, vagyis nem volt a legjobbak között, de nagyon látványos elemeket, fejen állásokat, kézen állásokat tudott bemutatni.
- Mennyi edzést igényel a művészi kerékpár?
- Mi hetente háromszor gyakorlunk, persze a világversenyek előtt még a hétvégéket is a teremben töltjük.
- Otthon szokott gyakorolni?
- Dehogy! Ezt a sportágat csak tornateremben, parkettán vagy speciális burkolaton lehet gyakorolni, máshol túlságosan veszélyes lenne.
- Mik a legjellemzőbb sérülések?
- Szerencsére itthon alig akad ilyen, de előfordult, hogy egy kislány leesett a bicikliről, és kitört a foga, az is igaz, hogy a boka és a csukló könnyen megsérülhet, de amikor megtanulunk egy-egy új elemet, azt is megtanuljuk, hogy ha baj van, hogyan kell elesni belőle.
- Csak kerékpárral edzenek?
- Nem, hiszen szükség van a lazaságra és az erőelemekhez erős hasizomra is, ezért az alapozás időszakában sokat erősítünk.
- A franciaországi világbajnokságon a Megyesi Dóra, Mezei Helga, Szilágyi Anett, Rischl Viktória alkotta négyes ötödik helyezést ért el, vagyis remek eredménnyel hangoltak a tatai világbajnokságra.
- Nagyon boldogok voltunk, amikor lejöttünk a pályáról, mindannyian sírva fakadtunk, olyan jól sikerült minden. Természetesen most kettőzött erővel készülünk, hogy a hazai világbajnokságon is jól szerepeljünk!
Az alapok: Keringő - örökhajtós biciklin
A kerékpárlabdások és a művészi kerékpárosok egyaránt egy 9-11-szer 12-14 méteres, téglalap alakú pályán versenyeznek. A labdások két-két fős csapatokkal vesznek részt a mérkőzéseken, nincs megkötés, minden résztvevő mezőnyjátékosként és kapusként is a játékba avatkozhat. A pályát egy 30 centiméter magas palánk veszi körül, ez akadályozza meg a labdát abban, hogy elhagyja a játékteret. A mérkőzések kétszer 7 percesek, a labda 17-18 centiméteres átmérőjű, többnyire lószőrrel van megtöltve, egy-egy lövés sebessége elérheti a 60 kilométer/órát is. A labdát a kerékpár első vagy hátsó kerekével lehet mozgatni, lábbal hozzáérni nem szabad. A büntetőterületen belül, a 2-szer 2 méteres kapu előtt a kapuspozíciót elfoglaló kerékpáros kézzel is háríthatja a lövéseket - egyszerre csak egy játékos tartózkodhat a védekező csapatból a büntetőterületen belül, ide egy időben a támadó csapatból is csak egy játékos hatolhat be.
Ha egy játékos a földet érinti a lábával, nem folytathatja a játékot, a saját alapvonalánál egy kerékkel el kell hagynia a játékteret, csak ezután avatkozhat újra játékba. A győzelmet természetesen az a csapat szerzi meg, amely több gólt ér el a mérkőzésen.
A művészi kerékpárosok - akárcsak a műkorcsolyázók, a tornászok, a ritmikus gimnasztikázók vagy a műugrók - esetében bírók döntenek a győztesről. Három kategóriában (egyéni, páros és csapat) indítanak versenyeket, az indulók választott zenére, mondjuk, keringőre adják elő kűrjüket, amelybe a majdnem 200 elfogadott figurából építenek be néhányat. A bírók a bemutatott elemek nehézségi foka és az előadás minősége alapján pontoznak, a gyakorlat tartalma és kivitele számít.
A kerékpárlabdások gépén a váz felső csöve a hátsó kerék fölé nyúlik, ezen a toldáson ül a nyereg, a kormány pedig előrehajló, de majdnem egyenes csövekben végződik. A művészi kerékpárosok versenygépén a kormány leginkább az országúti kerékpárosokéra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a szarv felfelé mutat, a kormány teljes mértékben körbeforgatható. Mindkét kerékpár "örökhajtós", az első és a hátsó áttétel mérete megegyezik, vagyis egy pedálfordulat során a hátsó kerék is egyet fordul.
Névjegy:
MEGYESI DÓRA
Született: 1982. május 25., Komárom
Magassága/testsúlya: 165 cm/55 kg
Klubja: Baji KSE
Edzôje: Nagy Györgyi
Legjobb eredményei: vb-5. négyesben (2003, Franciaország), vb-6. négyesben (2002, Ausztria); Eb-5. négyesben (2000, Svájc), Eb-6. párosban (2000, Svájc), 7x magyar bajnok
Nos most volt időm elolvasni mindent amit belinkeltetek!!! Köszönöm!!!
NOS akkor tisztázzuk, lehet hogy elrontottam a a topic címét, ha így can kijavítom!!!
SZÓVAL én arra a sportra gondootam ahol NINCS szabadonfutó, fék, váltó, de legalább VAN cipőt pedálhoz kötés és fából készült, döntött, fedett pálya!!!
ors: nem nekem volt igazam, a pályakerékpár az tök más mint a teremkerékpár.. de mindegy.. nekem a pályakrékpár bejön látom major is erre gondolt de mostmár legalább ő is tudja hogy van klülönbség a kettő között
a pontverseny főleg a madison (páros pontverseny) nagyon bejön
Ezt űzni nagyon korlátozott módon, mondhatni alig lehet. CSak klubban, méghozzá kb. a BVSC és a FTC. Két pálya van Mo.-on, a Millenáris egyre romló állapotban, és az új, tamási pálya, ami civil kezdeményezés és ennek megfelelően jóval szerényebb kivitelezésű, mint a pesti pálya. A millenárist is kiadták valami cégnek és állítólag van valami díj és előfordult már hogy a válogatottakat sem engedték be. A pálya még az oúti szakágtól is elfelejtettebb... Pályagépet újonnan beszerezni szinte lehetetlen, esetleg használtan. A pálya technikáját meg kell tanulni: meredek falak, fék, váltó nincs, fix áttétel stb. Szóval nem "gondolok egyet és elkezdem" sport...
Azért fel kell készülni a fogadtatás kevésbé heves mivoltára, ugyanis tehetséges embereket is lekezelően fogadtak, inkább arra ösztönözve őket , hogy maradjanak el a klubból... Az edzők nemigazán érdekeltek, és ahogy már írtam a (pálya)kerékpársport állapota a klinikai halál felé tendál. De azért lehet próbálkozni, főleg a fradi amatőr részlegénél.
Major:
Szerintem először rakjál össze egy fixit (ló büdzsé), próbáld ki aztán, ha tetszik akkor menj el egyesületbe érdeklődni.
Én próbáltam már örökhajtóst bringát, mentem vele pár kilcsit, olyan helyen ahol tudtam, hogy nem lesz semmi "veszélyforrás" a megálláson kívül.
Tetszik, csak a megtanulásához rengeteg idő kell.
Szerintem valamivel egészségtelenebb mint mondjuk a DH, mármint az izületekre.
Nekem van/volt/lesz fixim (per pill. szetszerelt allapotban, de remelem ket harom heten belul megint kesz lesz). En foleg varosban hasznaltam, palyan meg sose volt lehetosegem kiprobalni. Az elejen nagyon fura lesz az egesz: osszvissz egy sebesseg, allandoan kell tekerni es majdnemhogy ujbol meg kell tanulnod bringazni (pl. kanyarban nem allsz meg a tekeressel (nem is tudnal , ill. a fekezes is mashogy megy) de ha belejossz, nagyon meg fogod szeretni (vagy nem). Amugy sok versenyzo is hasznal fixit a teli felkeszules alatt, pl. Armstrong is emliti a konyveben. Ha kesz lesz a bringam kiprobalhatod, ha erdekel meg. Amugy nezz be ide: http://www.fixedgeargallery.com/ ill. ide: http://www.sheldonbrown.com/fixed.html
[quote author=Major link=board=6;threadid=4791;start=0#msg205067 date=1094057306]
Akkor aztmondod felejtős erősen??? Hát ez nagy kár...
Az az igazság, hogy új sportot keresek és ez tetszett volna a legjobban, de akkor úgy néz ki felejtős sajna... :-[
[/quote]
Ez mellbe vágott igen erősen... sportot keresel?? és ez úgy kapóra jött vagy mi?? ez egyeseknél így megy?? és most mi lesz, "lebeszéltek" róla akkor sarokba vele...najó még talán egy próbát megér aztán felejtőbe?... s ha ez nem jött be akkor keresel tovább? mondjuk irány a vizi hoki vagy a lábtengó mert azok is olyan érdekesek??.... ez azért súlyos, "új sportot keresek" :-X
annyi magát kerékpárosnak mondó ember rohangál szerteszét mindenfelé és lövésük sincs, hogy európa legrégebben épült vellodromja a Millenáris itt van Budapesten a Kisstadion (ez mind a Népstadion, újabban Puskás Ferenc stadion) mellett... oda petotyog az ember és valaki csak ad felvilágosítást...