+ Szólj hozzá
Oldal 8 / 17 elsőelső ... 6 7 8 9 10 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 141-160 / 326

Téma: Pályakerékpározás itthon, külföldön

törzsvendég yvorl avatarja
    Regisztrált
    2002-08-29
    Lakhely
    Zalatárnok, Budapest és a lebegő kristályváramban
    Üzenet
    1.030

Alapbeállítás

ma voltam kint . fasza volt csak egyedül a barátnőmmel , mentem 3x 10 kört aztán annyi.
    kipörgök nagyon ebben a fokozatban...

itt egy video de tényleg csak olyan nézze meg akit nem zvar ha egy pályaversenyen 60 km/h nál mutatnak egy olyan bukást amikor átszaltózik a mögötte lévő és a feyével ér földet...
    nem szeretném ha emiatt csökkene a Milli versenyzőinek köre..

http://video.google.com/videoplay?do...odrome&pl=true
    Legutóbb yvorl módosította; 2006-04-01 - 22:27.
    www.parkpre-italy.com www.parkpre.com
    http://pix.bikemag.hu/album77
    TEL.:30/4108066

vendég rastafari avatarja
    Regisztrált
    2002-06-27
    Lakhely
    Ybl
    Üzenet
    83

Arrow

én azért péntek délelőtt kimentem, és száraz volt, de tökéletesen, úgyhogy nem para. Csak kobak nélkül egyeül esőre álló időben, nem akartam ottmaradni, mert ha valami illetékes meglát akkor letépi a fejemet, ja és persze a hobbi pályások hírének sem tenne jót, előítéletesek ezek a magyar emberek. És hát ugyebár, ha arra a zöld hátsókapura akasztanak egy leketot akkor végünk, mászhatunk kerítést. Egyébként szembe fújt a szél és azt nem bírtam azért hagytam abba három kör után, de ragasztottam egy csomó cm-es matricát bibibíí, aztán meg elmentem lófrálni a városba, ha már behoztam a verdát, kihasználtam és idegesítettem a pesti autósokat. nicsfékem

cm előtt hatalmas nagy össznépi fixi találkozót kéne szerveznia millire, akkorát hogy ha mindenki egyszerre akarna bicajozni akkor összeérjen a kőr a millin, sőt több kőr legyen csiga-alakba, naaagy hosszú "nincsfékem"-vonat. Yeahman!

Regisztrált
    2002-08-29
    Lakhely
    Üzenet
    1.030

Alapbeállítás

hüha
    amugy a KSI felől ma is zárva volt, de akiskapu a főbeyárat mellettt az nyitva volt.

most nem volt akkora szél, de azé kezdett erősödni.
    meg nem birom ezt a pörgetést de bezezg a városban halál volt fék nélkül 52-18 allig birtam megfogni ha neki lódultam rakaprton a turistákat máshol az autósokat iyesztgettem.
    maydnem beszáltam a egy busz hásóyába..volt élmény..
    végülis h anagyon lassan megyek megleeht állni, megha beleállok a pedálba..csak féltem a rendszert és nem szeretem állóra fékeznmi a hátsót.

UI:
    a matricákat láttam.

vendég nervex avatarja
    Regisztrált
    2002-07-16
    Üzenet
    199

Alapbeállítás

Én ma délelőtt voltam, valakik sörösüvegekkel dobáltak célba a Népstadion kanyarban, így volt egy tízperces söprűs blokk. A Thököly kanyarban csúnya levélszemetet kellett takarítani. Ha valamelyikteknek hasonló problémája lenne, a motoralagút feljárója mellett van egy fehér bútorlap, az alá rendszeresítettem egy rozzant seprűt. De aztán visszatenni ám a helyére!

Köridőket mértem, hát elég siralmas volt. 36 másodperces köröket sikerült olykor nyomni, de ez is elég combinak tűnt. A hat perc alatti négyezer nem lesz egyszerű...
    nervex

Regisztrált
    2002-08-29
    Lakhely
    Üzenet
    1.030

Alapbeállítás

hu hát én 5 perc körül szeretnék

a abarátnőmmel probáltam méretni az időt de elszámoltuk a kört meg stb. aztán igy nem tudom.
    amuyg nem ugy van hoyg 1 csonka kör és 9 egész kör az a 4000?

Regisztrált
    2002-08-29
    Lakhely
    Üzenet
    1.030

Alapbeállítás

megint irok.

hétfőn is szeretnék menni 12.00-15.00 közt valamikor ott leszek elvileg.
    meg a KSI is akkor állítólag nyitva lessz. ha valaki később yönne esetleg megvárom csak szolyon.

vendég
    Regisztrált
    2005-09-05
    Üzenet
    159

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: yvorl
    hu hát én 5 perc körül szeretnék

a abarátnőmmel probáltam méretni az időt de elszámoltuk a kört meg stb. aztán igy nem tudom.
    amuyg nem ugy van hoyg 1 csonka kör és 9 egész kör az a 4000?
    Ha már ott lifeg az a szerencsétlen kmóra a kormányon, akkor legközelebb lemérem, mennyi is az annyi :-)
    4km 5 perc körül? Hmm... Fejet hajtok előtted, ha megcsinálod :-)

Regisztrált
    2002-08-29
    Lakhely
    Üzenet
    1.030

Alapbeállítás

nah azért álmodozni szabad?!
    meg célt kitűzni
    amugy 5 percel már magyar bajnok is lennék yó eséyel.
    tavay 5 perc 6 mp el lett baynok.

meg persze van könyöklőm, ugyhogy mayd edzésekre is felrakom amikor megyek időre..egyeleőre még felesleges

vendég peak avatarja
    Regisztrált
    2004-09-19
    Lakhely
    Szeged-Balatonfüred-Győr közt bárhol...
    Üzenet
    15

Alapbeállítás

Üdv Mindenkinek!
    Láttam hogy már volt aki felvettette hogy a cm napján millennárison kéne vmi fixis talákozó. Maximálisan támogatom!!! Össze kéne hozni vmi ilyesmit, legyünk jó sokan, akár kiseb háziverseny is mehet, vagy bmi. Utána csoportos vonulás cm-re Sztem 10-11-12körül simán össze lehetne ott jönni, körözni, cm elött. Aki jün jelezze aztán tleg menni kéne!
    Én amúgy Győrből megyek majd, ugyhogy kizárt hogy a millenáris lesz az amit kihagyok...

vendég Aladdin avatarja
    Regisztrált
    2004-12-07
    Lakhely
    Budapest
    Üzenet
    91

Alapbeállítás

Ma kezdődik a pályakerékpáros világbajnokság.
    Az Eurosport közvetíti folyamatosan. Ma 18.00-tól lehet követni az eseményeket.
    Jah, és meg lehet nézni, hogy ki lehet-e állni a nyeregből.(korábban volt kérdés) :P
    Minél jobban nézel ki, annál többet látsz be.

Regisztrált
    2002-08-29
    Lakhely
    Üzenet
    1.030

Alapbeállítás

most lelövöm hogy kilehet volt iyen kérdés?
    hu nem tudom nézni nem tudya valaki felvenni? esetleg valami digitális formátumban?
    meg főleg a magyar versenyző Berkesi érdekelne hogy szerepel.

vendég
    Regisztrált
    2005-09-05
    Üzenet
    159

Alapbeállítás

A zindexen egy srác aszonta, felveszi a mai meg a vasárnapi műsort, sztem lehet vele bizniszelni. Tévém az nincs, úgyhogy jó lenne :-)

Regisztrált
    2002-08-29
    Lakhely
    Üzenet
    1.030

Alapbeállítás

a barátnőm most mondta hogy Berkesi nem yutott döntőbe..kár.

vendég
    Regisztrált
    2002-10-21
    Üzenet
    79

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: gkulcsar
    A zindexen egy srác aszonta, felveszi a mai meg a vasárnapi műsort, sztem lehet vele bizniszelni. Tévém az nincs, úgyhogy jó lenne :-)
    Az én lennék. A vasárnapi után összeválogatom egy lemezre, bárkinek lemásolom egy normális (mondjuk TDK) lemezért cserébe. A maiból csak a pontversenyt hagyom meg.

vendég
    Regisztrált
    2005-09-05
    Üzenet
    159

Alapbeállítás

Szuper, köszi!

Regisztrált
    2002-06-27
    Lakhely
    Ybl
    Üzenet
    83

Arrow

zfazek tesó, nekem is másolhatsz egyet. Sajna nem tudtam megnézni, mert a mátrában voltam, ott meg nem szokás tévézni, nincs is csak m1 meg tv2. Ha jössz a millire cm előtt akkor tudunk bizniszelni, ha nem akkor valaki máson kersztül.

Amúgy főleg vidéki kezdeményezés, ez a cm előtt milli-fixi. Vannak páran akik most akarják kipróbálni a pályát, ha már felhozzák a bicót, két legyet egy csapásra. Én ott leszek az bizti.

Az van, hogy nem vagyok egészen tisztában a pályán alapvető szabályokkal, kék vonal, piros vonal, stb. Valaki nem tudná röviden-tömören összefoglalni, ide. Szerintem itt lenne a legjobb helyen egy kis "iratlan" szabályzat, csak hogy mindenki képben legyen, csak a biztonság érdekében, pláne ha egyszer majd sokan leszünk a millin.
    Szóval, eddíg annyit tudok hogy: nem ajánlott a millire menni: egyedül, esőben, és kobak nélkül illetve ha sokan vannak akkor, fékkel sem.

vendég
    Regisztrált
    2005-09-05
    Üzenet
    159

Alapbeállítás Pálya

Teljesen jogos a kérés, hogy magyarul is össze legyenek foglalva a pályával kapcsolatos tudnivalók. A neten is úgy kell összevadászni a szabályokat, ráadásul nehéz kép nélkül megérteni, hogy miről van szó. Ezért most két részben összefoglalnám, hogy én mit tudok erről, egyrészt hogy néz ki a pálya, milyen vonalak vannak, a másik meg a viselkedési szabályok, mit mikor hogyan. A harmadik rész lehetne a versenytípusok összefoglalása, azt csinálhatná valaki más :-) Aztán aki ért hozzá, az megköpködheti, kiegészítheti, és a végén felrakhatnánk valahova egy FAQ-ban.
    Még annyit, hogy zárójelben odaírom az angol megnevezéseket is, aki tudja a magyar megfelelőjét, az szóljon, én angol nyelvi környezetben tanultam a megnevezéseket.

Tehát a pálya (track), valahogy így néz ki:

A pálya ovális alakú, két egyenes, kevésbé döntött részből (straight) és két meredekebben döntött kanyarból (curve) áll. Az egyenesek 10 fok körüli, a kanyarok 40 fok körüli dőlési szöggel rendelkeznek (erősen pályafüggő, létezik 50 fokosan döntött pálya is!). A pálya hossza 200 és 500 méter között változik, elterjedtebb a 250m és a 333.3m. A haladási irány az óramutató járásával ellentétes.

A pálya felépítéséből (meredekségéből) következik néhány dolog:
    - a kanyarokban létezik egy minimális haladási sebesség, amit el kell érnünk ahhoz, hogy ne csússzunk le az ívről. Ez természetesen változó, általában elmondható, hogy 30 km/h szinte biztosan elég. Persze ez csak akkor érdekes, ha a kék vonalon haladunk (lásd később), a feketén a leesés veszélye nem igazán fenyeget (meg ott eleve gyorsabb az ember).
    - a kanyarok dőlésszöge miatt a minél kisebb hajtókart szokták javasolni, hogy ne érjen le a pedál, pályakerékpárokon általában 165mm-est használnak, és a kerékpár geometriája is olyan, hogy a középcsapágy magasabban van, mint egy országúti kerékpáron. Ez utóbbival pályára menni veszélyes!

Vegyük észre, hogy a pálya kerületével párhuzamosan különböző színű vonalak (line) futnak, amelyek több részre osztják azt.

0. A pálya belső része (infield). Elvileg itt gyülekeznek a kerékpárosok, és innen lehet belépni a pályára. A Millin, ha jól láttam, nincs külön ide vezető alagút.

1. A vastag kék sávon belül belső, vízszintes betoncsík (apron = "kötény"): ez amolyan bemelegítő terület, illetve arra való, hogy az ember a pályára történő belépéshez felgyorsuljon. Célszerű egy-két kört ezen a részen megtenni fel- és levezetésként, izmaink hálásak lesznek érte (avagy hogyan lehet elkerülni az izomlázat). Versenyek szempontjából pályán kívüli terület.

2. A vastag kék sáv (blue band, Cote d'Azur): pályán kívüli terület, csak be- és kilépéskor használható rövid időre, rajta haladni nem szabad.

3. A fekete vonal (measurement line, pole line) kiemelkedő jelentőséggel bír: ez a pálya leggyorsabb része, ezen mérik a pálya kerületét, és a versenyeken is szerepet kap általában. Gyakorláskor itt nem illik lassan menni, ha dolgozni akarunk (riding hard efforts), vagy időt mérünk, akkor itt a helyünk, egyébként nem.

4. A piros vonal (sprinter's line) és a fekete vonal közötti rész (sprinter's lane) bizonyos típusú versenyeken kitüntetett terület, egyébként ha a fekete vonalon haladó kerékpárost szeretnénk megelőzni, akkor a piros vonalon tegyük.

5. A piros és a kék vonal közötti terület: "senki földje", itt lehetőleg ne tartózkodjunk, csak ameddig feltétlenül szükséges.

6. A kék vonal (stayer's line, relief line) a lassab haladásra szolgáló terület, ha csak úgy körözgetünk a pályán, azt itt tegyük (kicsit ellentmondásos, hogy a kanyarban éppen itt van szerepe a minimális sebességünknek, dehát minden relatív). Versenyeknél is külön szerepe szokott lenni ennek a résznek.

7. A kék vonal feletti rész (ballustrade) egészen a pálya felső szélén lévő korlátig: indításkor és gyorsításhoz használják bizonyos típusú versenyeknél.

Folyt. köv: írott és íratlan szabályok.

vendég
    Regisztrált
    2005-09-05
    Üzenet
    159

Alapbeállítás Szabályok

A szabályok jórészt megegyeznek az összes pályán, de néhol a speciális feltételek (pl. nagyon rövid, nagyon meredek = nagyon gyors pálya) speciális szabályokat kívánnak, de erre adott esetben úgyis felhívják a figyelmedet. Általánosan a következő viselkedési szabályok, normák ismerete várható el:

1. Józan ésszel: a biztonság elsődleges fontosságú! Viselkedj úgy, mintha a többi kerékpárosnak elsőbbsége lenne veled szemben, légy nagyon udvarias, cserében ugyanezt várhatod a többiektől.

2. Helyes kéztartás: a pályakerékpárok kormányán nincs az országúti kerékpárokon megszokott kényelmes fékkarokon való fogás (on brake hoods), mivel fékkarok sincsenek :-) Két módon lehet megfogni a pályakormányt: alsófogással (in the drops), ez a javasolt, illetve ha pihenni szeretnénk, akkor a középső vízszintes részen. A "fékkar-fogás" pályán balesetveszélyes és tilos!

3. Tervezés, előre gondolkodás: mielőtt belépnél a pályára, figyeld, hogy mit csinálnak a többiek, és alkalmazkodj hozzájuk. Például motorvezetéses gyakorlás közben ne akarjunk track-standet gyakorolni... Sose akadályozz másokat, ne végy váratlan irányokat (pl. visszafelé...)

4. Előzés: a gyorsabb kerékpáros felelőssége a biztonságos előzés! A lassabb kerékpárosnak úgy kell segítenie a gyorsabbat, hogy "egy helyben marad", vagyis _nem tér ki_ a gyorsabb útjából - az ő dolga, hogy kikerüljön. Haladj tovább egyenesen, amíg megelőznek.

5. Haladás a pályán: a vonalak ismertetésekor már említett alapelvek: a fekete és piros vonal közötti részt a gyorsabb, a kék vonalat a lassabb haladásra használjuk.

6. Fejfordítás: mielőtt irányt változtatnál, fordítsd el a fejed és nézz hátra. A fejfordítás irányjelzésül szolgál a mögötted haladóknak, hogy merre szeretnél továbbhaladni, a hátranézés pedig azért kell, hogy a gyorsabb, előzni készülő kerékpárost észrevedd. Érdemes mindig azt feltételezned, hogy mögötted éppen előzni készülnek, így _mindig_ nézz hátra, ha letérnél a vonalról. Ne feledd, a gyorsabbnak _ELSŐBBSÉGE VAN_!

7. Figyelj: próbáld meg figyelemmel követni, hogy mi történik a pálya többi részén, különös tekintettel a pályára belépő és azt elhagyó kerékpárosokra. Ha valami nem egyértelmű, mindig készülj a legrosszabbra, hogy a kellemetlen meglepetéseket elkerüld (példa: a kanyar tetején haladsz, és "borítani" készülsz, mikor látod, hogy középen valaki az apron-ról hátrapillant - valószínűleg keresztezné az utadat, ha bejön eléd, de lehet, hogy nem vett észre - biztonságosabb, ha csak a következő körben hajtod végre az akciót).

8. "Stick" (máshol: stay, hold): angol nyelvű csatakiáltás, jelentése: vigyázz, itt jövök mögötted és mindjárt megelőzlek, MARADJ AHOL VAGY és ne tégy hirtelen mozdulatot! Ha neked kiáltják ezt, feltételezd, hogy többen is meg akarnak előzni, ezért ha egy kerékpáros már elhaladt melletted, és te irányt változtatnál, _mindig_ győződj meg arról, hogy nincsenek többen mögötted.

9. Track-stand gyakorlása: kérj engedélyt mindenkitől a pályán, hogy track-stand-et gyakorolhass.

10. Ketten egymás mellett: nem javasolt, általában nincs engedélyezve a pályákon, hogy két kerékpáros hosszabb időn keresztül egymás mellett haladjon.

11. Belépés a pályára (középről): természetesen, ahogy már többször hangsúlyoztam, a gyorsabb kerékpárosnak mindig elsőbbsége van, ezért belépés előtt győződj meg arról, hogy nem tartasz fel senkit. Gondolj bele, hogy a fekete vonalon a jellemző haladási sebesség 40km/h felett van, nem kellemes ütközni ilyen tempóval...

Ezek a gyakorlásra vonatkozó általános szabályok, alapelvek.

Egy mondatban összefoglalva: józan paraszti ésszel gondolkodjunk, és KOMMUNIKÁLJUNK a többiekkel, hogy ne kerüljünk veszélyes helyzetbe.
    Legutóbb gkulcsar módosította; 2006-04-16 - 12:51.

Regisztrált
    2002-08-29
    Lakhely
    Üzenet
    1.030

Alapbeállítás

Május 7. én verseny a Millin !!!

a Yasec team szervezésében, amatőrök, bárki is indulhat pályagéppel naná.

lessz valami profi verseny is KSI/BVSC tagokkal de ott elvileg más nem indulhat.

Meg valami retro bringavásár nézegetés vagy valami iyesmi.

pontosabbat én sem tudok.

Regisztrált
    2002-06-27
    Lakhely
    Ybl
    Üzenet
    83

Arrow

Hú, jócskán belenyúltam a lecsóba, ez egy elég szép kis téma, elférne pár oldalon a bikemagban (mondjuk).
    Köszönjük gkulcsar a zokítást, én már képben vagyok remélem a többiek is. Ennél egy picit hosszabb regény lenne, amiben leírná valaki a különböző versenyszámok lényegét, és akkor tényleg minden tiszta lesz.

Május még odébb van, de tutira jó buli lesz, viszont szombaton CRITICAL MASS. Én szerintem már 9-10 fele kint leszek, remélem sokan leszünk. Sajna el kell menjek délben, mert jelentkeztem cm szervezőnek, viszont majd menetközben úgyis látjuk egymást (vagynem).

+ Szólj hozzá
Oldal 8 / 17 elsőelső ... 6 7 8 9 10 ... UtolsóUtolsó

Írási jogosultságok

• Nyithatsz új témát
  • Válaszolhatsz hozzászólásokra
  • Használhatsz csatolmányokat
  • Nem módosíthatod hozzászólásaid