Szeretnék egy egyéni vázat építeni Dual-ra!
Ha valaki épített már egyéni vázat az kárem írja meg nekem ide a tapasztalatait, tanácsait!
Aki meg tudja, hogy hol lehet ilyet legyértatni, leheggesztetni!
Nomeg komolyabb (Easton Alu) alapanyagokat vásárolni!
Én is hasonló hejzetben vagyok de én egy kicsit máshogy állok a dologhoz.
Nekem van egy Mali Wiperem .
Ennek fogom egy kicsit átalakítani a geometriáját.
Így olcsóbb is és az apró részletekkel(Fejcsőszög,papucs stb)nem kell szarakodni.
Szerintem vegyél egy jó alu vázat sérült hátsó résszel.Vágd le a lánc és a támvillát,csináltats egy joke-ot és alu zárt szelvényből egy új lánc és támvillát.(a papucsot újra fel lehet használni a törött vázból.)
Ezek után egy - két merevítő lap ide-oda és kész a dual váz.
Ezu sem rossz 5let, de mostmár leállíthatatlanul elindult a fantáziám és egy egészen egyedi és különleges vázzal fogom meglepni magam, ha minden jól megy!!! ;D
Majd ha kész a ter, meg ahogy halad az építés leírom a apasztalataimat!!! ;D ;D ;D
Nem úgy megy ám a vázhegesztés, hogy fogom, oszt szétfürészelem, majd valakimeg összehegeszti, oszt jóvan!
Először is: ha veszel egy vázat, tudnod kell, milyen anyagból van, és ugyanolyan anyagot kell hozzá szerezned. Majd a hegesztéshez vivőanyagot is kell venni, mert anélkül nincs hegesztés (mint cin nélkül forrasztás), és ha ez nem megfelelő, akkor több, mint valószinü, hgy a gyönyörü varrat mentén kihüléskor szépen szétpattan a vázad! Ha ennyire egyzserüen menne, már én is megtettem volna a Mambával!!!! És ha még meg is van minden anyag, van hegesztőd is, aki tud awi-val hegeszteni (remélem senki nem gondolta komolyan, hogy apuci trafójával lehet vázet hegeszteni!), akkor még mindig egy valamire kell baromira ügyelni: egy egészen komoly segédvázat kell csinálni, amibe befogatod, hogy a hegesztés végén is a szögek, és a méretek az elképzelésnek megfelelőek legyenek!!!! egy mm elnézés elég sok szögnyi torzulás lehet a fejcsőszögnél, ami komolyan befolyásolja az irányithatóságot! Szóval ez az egész nem egyszerü cucc!
Honnan akarsz anyagot szerezni? A gyártók egyéni igényeket nem szolgálnak ki. Az egyik ismerősöm Yasectól kért egy alu tömböt, amikor első agyat tervezett. Ha pedig tőle kéred, akkor eccerűbb ha vele is hegeszteted meg.
Bebellagok az ALU nagykerbe!!! Vagy megkérem APU-t, hogy nézzen már körül, hátha űk xégre tudnak rendelni 100 Kg alatt is!!! Vagy YASEC!!! Még nemtudom!!! Először legyen meg a pontos terv, aztán meglátjuk!!!!
Az alap gond nem is ez, hanem, hogy nem igazán sztenderd csövekből lenne a jószág, és ezeket beszerezni, vsag esetleg legyártetni lesz gáz....... :P
JÓL meggondoltad te ezt a dolgot? Szerintem elég király egy GT Ruckus, vagy Hitec Dual is. És ha építesz biztos nem lesz olcsó...
De tényleg, mi az a dolog ami ezeken a high end vázakon nincs meg, és nem tudsz nélküle élni??? Sztem már a PolarX sem rossz, Gulyás Misi is azzal nyomja....
Szerintem inkább vegyél jobb cuccokat + jó vázat, mint 1 db valamilyen egyedit.... Meg aztán közel sem biztos, hogy jobb is lesz az az egyedi, egy Ruckusnál, de az biztos, hogy drágább....
De mind1... Ha gondolod. *
;D (Aztán majd küldeni a képeket, hogy készült meg minden ! *;D )
Na ha már itt tartunk: nagykerben simán lehet venni 6061-es csöveket, lemezeket, tömböket, amit csak akarsz. Csak ezek nem húzott csövek, és Major kolléga szerintem ilyeneket szeretne. Marad Yasec...
Húzott cső egy részről arra jó, hogy a stresszesebb helyeken megerősítik az amúgy gyengébb csövet, másrészt pedig tömegcsökkentés az egyenletesen vastag oldalfalú csőhöz képest.
Tehát: adva van egy egyenletesen vékony, és egy egyenletesen vastag oldalfalú cső. A húzott cső kb olyan erős, mint a vastag oldalfalú, de majdnem olyan könnyű, mint a vékony.
comprende?
(természetesen, ha nincs igazam, bátran leugathat bárki, aki tudja a megfejtést)
Szóval: az aluval az a legnagyobb baj, hogy ha nem hőkezeled, akkor repedni fog! Kivéve: ha túlméretezed! Én már évek óta házikészítésű bringát használok, már régebben is írtam róla, Bánkos Lóri haverom volt az értelmi szerzője! Tehát: szerintem házilag teljes telós gépet éri meg faragni, mert ott tudod a legtöbb pénzt lefaragni. Szerintem amennyiért vázat csinálsz (rugóstag nélkül kb. 60e Ft) már frankó merevvázat kapsz, bár össztelóst csak 10x ennyiért. Az én gépem első háromszöge CrMo csövekből van, a hátsó háromszög pedig 20x40 es zárszelvényekből + 10es lapokból áll: egyforgópontos tervezésű. Szóval így majdnem 4 kiló a váz, rugóstag nélkül (ez féllel könnyebb, mint pl. a Yeti Straight 6) és már majdnem 3 éve bírja, pedig rendesen használva van (télen is). Szóval a tapasztalat azt mutatja, hogy az alu hőkezelését és az Easton minőségét pótolja a túlméretezett, jó tervezés. Szerintem, ha Magyarországban gondolkodtok, az Easton szintű anyagot és az ehhez szükséges heggesztést, meg a laboratóriumi körülményeket felejtsétek el!!!! Örüljetek, ha találtok jó maróst, meg jó heggesztőt, aki két motor között nekiáll a vázadnak! Most ennyi, ha van kérdés válaszolok, de ha van türelmetek, a régi fórumon (meg asszem még ezen is) volt egy házi készítésű vázak topic, azt megkereshetitek....
Na héélló! 8)
ZAP:
Nagyon köszönöm a jótanácsokat, és ezt olvasva egy dolog már teljesen kikristályosodott a számomra!!! Ha már kész lesz egy normális terv 3D-ben tutira elküldök YASEC-nak egy tervet, hogy mondjon rá egy árat+időt ami alatt meg tudja csinálni!!! Ez már tuti!!! Azán, hogy ott csináltatom-e az nagy kérdés!!!
Kérdésem lenne:
Főleg a tervezésrél lenne szó!!! Hogy smint, mien potosságal terveztétek meg a cuccot mielőtt kiviteleztétek ? ? ? Hogy kiveteleztétek ? ? ? Milyen sablonok+tarók kellettek hozzá ? ? ?
Nomeg minden tapasztalat, pl. időb mennyi volt és mien tipikus hibákat követtetek le amitől engem megóvnál!!! ;D
Szerintem is túl kell dimenzionálni a vázadat. És akkor már merev váznak nincs is értelme nekiállni, mert 2.5-3 kilós vázat minek csinálsz? Most gondolkozom én is egy össztelóson, egyenlőre a rendszert keresem, egy vagy több forgáspont, ilyesmi...
a legjobb nagyjából lemásolni valami létező vázat és megszorozni 2-vel, nem ? *
itt a részleteken sok múlik és azért ha csak úgy nekiáll az ember tervezni, jól át kell gondolni, hogy honnan, mekkora erők fognak az egyes részekre hatni, mennyire fog elgörbülni a váz használat közben. én tuti nem vadulnék olyan vázon, amit csak úgy szemre terveztek. de tök izgalmas a téma, hajrá! * *
telósvázak mozgásának a tervezgetéséhez van itt egy progi: http://www.extra.hu/hegyezo/other/linkage_1_25.exe /by me/