Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Táplálkozás / sótabletták

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
33 hozzászólás a témában

#1
blash

blash

    vendég

  • jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

több alapvető élelmiszerre vagyok allergiás sok hagyományos táplálkozás kilőve nálam (fehérliszt, tej).


feherliszt? Azt igy hogy? Nem inkabb buzaliszt a gluten miatt? Laktozmentes tejtermekeket nem ehetsz, vagy nem probalkoztal laktaz tablettaval?

#2
Atombike

Atombike

    vendég

  • fórumtag
  • 129 hozzászólás

Visszatérve témához 2 évvel később - hátha még olvassa valaki - ugyanazt meg tudom erősíteni bővebb tapasztalatokkal, azaz hogy nem kell konyhasó (NaCl, sodium) , a napi beviteli érték (2g/nap) bőven elég.

 

Több sodiumot / sót tartalmazó energia gélt is kipróbáltam tavaly, egy túrán 4-5 egységet elfogyasztva és megemelték a vérnyomásomat.

Elsőre nem érezni semmit, csak ha már sokadszor csinálod egyszer csak fel fog tűnni hogy nem jó valami, aztán jött a vérnyomás mérés és kiderült minden.

Azonnal befejeztem ezeknek a termékeknek a fogyasztását, egyből helyreállta rend, főleg azért probléma ez mert a sport vérnyomás csökkentő kéne legyen. A high5 termékei sem jók ilyen szempontból.

Persze a komplex ásványi anyag kiegészítés kell.

 


  • blash kedveli ezt

#3
koga

koga

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 583 hozzászólás

kaptam fél kiló szőlőcukrot,hogy fogyasszam el kávéba.

felmerült,hogy inkább ellőném tekerésekhez,egyfajta lájtos/budget izotópos italnak,némi citromlével ízesítve.

működhet,vagy összefosom magam?biggrin.png



#4
Atombike

Atombike

    vendég

  • fórumtag
  • 129 hozzászólás

Uluwatu:

A km hosszú hozzászólásait nem könnyű végigolvasni, pláne nem reagálni minden egyes tételre. Pont ezt akartam elkerülni.

Sokféle módszer válik be sokféle embernek, nem vagyok a sótabletta ellen, jobb mint a semmi de az összetett ásványi sók többet érnek saját tapasztalatom szerint - erre próbáltam felhívni a figyelmet, de lehet kicsit erősen fogalmaztam amiért elnézést kérek.

Mint írtam nem vagyok profi sportoló, a táplálkozásra való figyelés nálam más célokat is szolgál: több alapvető élelmiszerre vagyok allergiás sok hagyományos táplálkozás kilőve nálam (fehérliszt, tej). Emellett nagyon sok mindenre intoleráns is vagyok - de azért ezeket még szoktam enni ritkán.

Az ételallergia és intolerancia is okozhat görcsöket vagy egészségügyi problémákat, ezeket is nézni kell mikor erről beszélünk.

Ez egy vízválasztó is, mert ki hajlandó fizetni 50-60e Ft egy étel intolerancia tesztre? (nekem megérte).

Ezen kívül ennél többet költöttem magánorvosokra, mielőtt kiderült hogy sima táplálkozási probléma az egész, ezért vagyok szkeptikus a tudománnyal, mert csak részeket lát és nem a komplex egészet és/vagy az orvosok nem segítenek az anyagi érdekük miatt.

 

Hardhat

Elsőként a nyers étel diétát (növényi) próbáltam, nagyon bevált, sokat lehet fogyni tőle de egy maratonhoz kevés energiát ad. Akkor hagytam abba mikor megszűnt a lehetőség ilyen ételeket készen venni, most csak sk lehet készíteni ami nagyon macerás.

Ezután próbáltam a komplex étkezéshelyettesítő  fehérje porokat, ami szintén bevált, mivel ezekben nincs kiemelkedő sómennyiség viszont az összes ásványi anyagot tartalmazzák (nem mindegyik), ez alapján írtam hogy nem kell sótabletta. A fehérjék pedig amúgy is tartalmaznak valamennyi ásványi anyagot vagy sót a hozzáadottakon kívül.

Amiket próbáltam:

Biotech meal replacement- annyira nem komplex, de jó az íze.

Turbó diéta: van benne minden de nem olcsó.

Saját koktélok: multivitamin + ásványsók + fehérjeporok: ezekből nagyon sokat kipróbáltam, a Scitec vitagreens vált be a legjobban, párosítva bármilyen komplex fehérjével amit a pénztárca enged, natúr őrleményeket is beleértve.

Az Olimp vita-min is jó, aminek az ásványi részét lehet külön is kapni Chela-min néven kifejezetten állóképességi sportokhoz.

Az Olimp anti-ox termékét pedig külön kiemelném, nekem nagyon bevált és ajánlom is, bár nem a témához tartozik.

Bringásként viszont kicsit vigyázni kell az adagolással, mert pl fehérjéből nem biztos hogy kell annyi mint egy testépítőnek.

Vagy az olimp vita-min egy adagja brutális mennyiségeket tartalmaz.

 

Amúgy most próbálok faragni az étkezési költségeimen, ennek alapján már csak reggeli helyett iszok turmixot, többi étkezést normál kajából próbálom fedezni. De néha a reggelit is müzli+zöldségre cserélem már.

Normál kaja: darebee oldalon lévő étrendek alapján.


  • blash kedveli ezt

#5
Hardhat

Hardhat

    vendég

  • fórumtag
  • 28 hozzászólás

Atombike,

Milyen komplex kiegészítőket használsz, ha nem vagyok indiszkrét (márka, termék)? Lehet próbálkoznék vele...



#6
MJani01

MJani01

    maximus

  • fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

PhD disszertációt nem kell írni ahhoz hogy ki tudd fejteni a véleményed értelmes módon....

 

Nagyon túlpörgöd ezt az egészet. Abból indulsz ki, hogy neked van igazad, pedig nem biztos. Imádsz vitázni, de aki elolvassa a hozzászólásaidat egyből azt fogja mondani, hogy nem fogok vele vitatkozni, mert rengeteg időm el fog menni rá és kár ennyi energiát belefektetni. Szóval én teljesen megértek mindenkit, aki nem áll le veled vitázni.

 

Csak egy kérdés. Szerinted lehet nyerni kritérium versenyt ketózisban (ez az az általában 1 órás országúti verseny, ahol folyamatos sprintek vannak, és az ezeken gyűjtött pontok alapján értékelik a versenyt)? :)


  • Rabbit, gaboca1 és zscs kedveli ezt


A sebesség mindent megold.

 


#7
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

A kajanélküli vagy feherjés tekerésről írhatnátok pár részletet. Egy ideje már az a gondom, hogy nem ehetek meg túl sok mindent, mert a legtöbb kész müzlitől vagy ég, vagy görcsöl a gyomrom, amit nem is csodálok, ahogy ránézek az összetevőkre. Laktózérzékeny is vagyok, emiatt próbálkoztam müzlisütéssel, hát annyira nem volt rossz, de eléggé baszkódós, meg a megkötött méz miatt néha túl kemény lett. Látva egyik versenyző ismerőst, hogy miket eszik, hát elég fura, mert egésznap eszik, ráadásul rengeteg nyers zöldséget, s mellé 55 kiló sincs. 

Mind mások vagyunk, ezért a legjobb ha kisérletezel, de ésszerű határokon belül. Szerintem jobb nem követned Atombike kolléga tanácsait mert úgy tűnik nem igazán érti az összefüggéseket. Ettől még viszont amit magánál tapasztalt, teljesen megmagyarázható.

Röviden: ha elég rövid a táv, akkor a májadban tárolt glikogén (=cukor) elég tud lenni egy 1,5-2 órás versenyre és nem kell verseny közben pótolni amit elégetsz, sőt jobban kíméled a gyomrod mert addig is nem kell annak emésztenie. Amikor viszont már elfogy és az izmokat intenzíven lebontod hogy a bennük tárolt glikogénhez juss, az már a teljesítmény kárára is mehet. Tehát aki nem pótolja verseny közben, az rizikózik, mert ha idő előtt lemerül a raktár (mert nem töltötted eléggé fel) akkor hirtelen jön a kalapács és elszáll minden erő, a versenynek pedig annyi. Edzésnél pedig semmiképp sem ajánlott, mert utána sokkal hosszabb a regenerálódás és ezáltal több kárt tett az edzés mint amit használt. Ezért nem érdemes éh gyomorra edzeni hosszabbat.

 

Sok tényező játszik közre, pld egyénenként különbözik a max tárolási kapacitás, jól fel kell hogy töltsd a raktárakat, az edzettségi szinted (/adaptációd) határozza meg hogy mennyi szénhidrátot égetsz zsírral szemben, a verseny jellegzetességei is befolyásolják (pld országúti versenyen ha sokáig bolyozol, akkor alacsony pulzuson több zsírt égetsz, így alig kell energiát pótolni. Ellenben MTB versenyeken állandó mászásokkal és jellemzően szélárnyék nélkül mindig a maximumot kell hozni, ezért folyamatosan magas a pulzus és gyorsan égeted a glikogént). Ha csinálsz terheléses tesztet laktátszint méréssel, ott nagyjából meg tudják állapítani hogy neked milyenek a személyes jellemzőid és ennek tudatában ki tudod kisérletezni hogy nálad meddig működik szénhidrát nélkül egy verseny.

A kaja nélküli tekerésnek akkor van főleg értelme ha gyomorpanaszaid vannak (puffadás, fájás, görcsök, hasmenés, stb.) és elég rövid a táv hogy ne merítsd ki a "raktáraid", mert igazából ha nem eszel és égetsz, annak előbb-utóbb megvan a "böjtje", minél hosszabb ideig mozogsz annál hamarabb. Viszont ha kifejezett panszaid vannak és nem vagy allergiás, cukros, stb., akkor érdemes kisérletezni a különböző kiegészítőkkel, tápszerekkel. Nem csak a fajtákkal, hanem a mennyiséggel is. Én magamon azt tapasztaltam az évek során hogy nem csak hogy teljesen másként reagál a gyomrom különböző tápszerekre, de ha a szervezetem által feldolgozható mennyiséget akár kicsit is túllépem, akkor már puffadok, ezért nekem érdemes versenyen inkább kevesebbet fogyasztanom. Azt tudni kell hogy minden emberi szervezet szénhidrát felszívódási értéke véges. Ez a cikk egy példa a sok forrás közül: https://www.britishc...ng-on-the-day-0

Sok a vita a körül hogy mennyi az annyi (mivel minden szervezet más), de abban minden jelen kutató és szakértő egyetért, hogy testsúlyonként nagy vonalakban kb 1 gramm szénhidrátot tudsz maximálisan feldolgozni óránként. Vagyis egy 75 kilós versenyző kb 75 gramm szénhidrátot tud "megenni és hasznosítani" óráként, szervezetének hatékonysága függvényében. Jellemzően minél több relatív izommennyiség és minél edzettebb, annál többet. Vagyis nincs értelme "túladagolni" a banánt, géleket, szeleteket, izó italokat mert nem fogod tudni feldolgozni és részben terheli a gyomrot, másrészt meg a felesleget zsírként próbálja a szervezet tárolni. Ezért méricskéli a legtöbb profi bringás a grammokat, ismerek egy pár nagyon sikeres magyar bringást aki szó szerint gramm pontossággal méri le az adagokat, ennyire ismerik saját szervezetüket. A legjobb ha kiindulsz egy pár ilyen adatból és elkezdesz kisérletezni hogy mi a különbség teljesítményben és komfortérzetben ha annál többet vagy kevesebbet használsz, versenytempót utánozva edzésen. Evvel fel tudod magad készíteni a versenyen történő terhelésre.



#8
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

Nem volt kedvem phd disszertációt írni (most sincs), saját logikám szerint írtam de feltételeztem némi bringás tapasztalatot, amivel együtt értelmet nyer(het):

Mindent sportoláshoz kötve értettem és írtam - lévén itt vagyunk és nem FB-n. Az elején amit ellentmondásnak véltél azt jelenti, hogy ez az én tapasztalatom, de a fő irányvonalat lehet általánosítani - a magnézium és konyhasó talán pont ez a kategória, rengeteg cikk és termékvélemény erősíti meg amit írtam, bár ma egyre nehezebb megtalálni a hasznos cikkeket a témában.

Különböző tapasztalatok pedig azért lehetnek mert az emberi test nagyon durván tud alkalmazkodni mindenhez, én meg sok szélsőséget kipróbáltam már, lévén 20 éve bringázok és sportolok mást is: Nem vagyok görcsre hajlamos, fiatalként mégis sokat görcsölt a lábam miután elfogyasztottam a Mg kiegészítőt. Egy idő után egyértelmű volt az összefüggés. Szerencsére egy biomérnök felvilágosított mi a probléma a Mg-al, ezután váltottam Mg-laktátra és minden rendbe jött. Mindeközben pedig sokat szenvedtem olyan izomgörcsöktől amit nem tudtak kimasszírozni csigolyák között - ma pedig a közelébe sem megyek masszőrnek. Lehet kötekedni de csak a nehezen megszerzett tapasztalatot akartam megosztani.

Azóta pedig további tapasztalatokat szereztem ami alapján pont a Na az amiből nem kell olyan sok, persze azt is lehet használni: 2 éve vettem High5 terméket Na+ forrásként, de csak az izzadságomat tette újra sóssá, közben pedig semmi extrát tapasztaltam, mivel már előtte átálltam a komplex kiegészítők szedésére szerves formában.

Emiatt ismerősökre próbáltam elsózni ( tongue.png ), és ők dicsérték, mert nem fogyasztottak mellette más komplex kiegészítőt.

A tudományos kutatásra nem sokat adok már, van fejlődés de az igazán fontos infót nem fogják közkézre adni, megtartják az olimpikonoknak / milliomosoknak majd sokára talán leszivárog valami a köznéphez is. Nagy tápkieg. gyártók a testépítők véleménye és tapasztalata alapján fejlesztenek, már ha épp nem visszafelé mennek (pont most látni, hogy kezdik szétszedni a hatékony termékeiket, hogy külön vásárold meg drágábban).

Amúgy itt a fórumon volt régen táplálkozás topik, de most én sem találtam.

A szénhidrátokról is tudnék sok ellentmondásos dolgot írni - pl volt több maraton amit vagy kaja nélkül vagy csak fehérjékkel tekertem le smile.png.

 

PhD disszertációt nem kell írni ahhoz hogy ki tudd fejteni a véleményed értelmes módon, ha már hozzászólsz az általam írtakhoz. A helyett hogy általánosságban nem értenél velem egyet, inkább kérlek tárgyilagosan emeld ki hogy melyik részével nem és miért nem, mert ez így elég zavaros hogy időnként szakértőkre hivatkozol, máskor az egész tudományt elveted. Mert különben egymás mellett elbeszélünk és ez olyan érzést ad mintha nem igazán értenéd amiket írok. Alapvetően úgy érzem alapismereteid hiányosak, ezért vonsz összefüggéseket a saját tapasztalataid alapján, melyek nem feltétlenül függnek össze, pld hogy szénhidrátmentesen versenyeztél, többször is.

Kis segítségként számodra a bringázás energiahasználatának alapelvei: https://www.training...m-for-cyclists/

Így talán kevesebbet kell magadon kisérletezned ha megérted az alapokat. Hogy miért is fontos ezeket megérteni? Lefordítottam az erre vonatkozó mondatokat:

"Igaz, hogy a biokémia és a sejtbiológia tárgyai a legtöbb embert nem igazán izgatják, de a kerékpározás során a testmozgás anyagcseréjének ismerete nagyonis releváns. Mennyire releváns? Elég releváns ahhoz, hogy minden Egyesült Államokbeli kerékpáros képesítéssel rendelkező edzőnek oktassák."

 

Az ellentmondás abban van hogy saját elmondásod szerint nem vagy szakértő csak kisérletezel magadon, mégis amikor tudományos megállapításokkal találkozol melyeket széles konszenzus övez, akkor "sületlenségről" beszélsz. Ha nem érted itt az ellentmondást, akkor azt hiszem hagyjuk is a vitát mert akkor tényleg nem érted a mondanivalómat.

Ugyanakkor elég irónikus hogy saját elmondásod szerint "rengeteg cikk és termékvélemény erősíti meg" amiket írtál: most akkor mégis fontos a tudomány véleménye?.. És ha mégis, akkor miért nem tudsz egyet sem idézni mely állításaidat alátámasztaná? Leginkább a magnézium bevitele és a görcs összefüggésében lennék kiváncsi hogy mely kutatás/tanulmány az amire tudnál hivatkozni (saját tapasztalataidon kívül), továbbá a sportteljesítmény és a szénhidrátmentes táplálkozás közötti, kifejezetten az általad említett MTB maraton téren. Ha esetleg ez utóbbinál a ketogén életmódra utalsz (bár úgy tűnik hogy nálad is csak kivétel volt és nem voltál ketózisban amikor szénhidrát nélkül versenyeztél, mert ahhoz hónapok kellenek mire kialakul), akkor ehhez nem csak hogy alapfeltétel egy összetett és nagyon kitartó, szénhidrátmentes életmód, de a verseny maga is meghatározó hogy mennyire képes egy ketózisban levő egyén jó eredményt elérni. Azt kell hogy mondjam hogy személyesen ismerek szakértőt aki ilyen téren kutatott és ketogén életmóddal is versenyzett de még ő is elismerte hogy az intenzív intervallumok egy versenyen nem teljesíthetőek hatékonyan szénhidrát nélkül, mert még teljes ketózisban sem képes a szervezet olyan gyorsan annyi zsírt katalizálni hogy kellő energia legyen ezek hatékony teljesítéséhez. Az extrém hosszú, sík távok melyekben nincsenek "csúcsok" és alacsony szinten lehet égetni, jobban adják magukat erre, de nem egy átlagos maraton melynél időnként a pulzusod az egeket rengeti hogy tudd tartani a tempót a konkurrenciával. A ketózisnak ráadásul az az átka hogy egy apró szénhidrátmennyiség és máris összeomlott a zsírégetés. De nem is fárasztalak evvel tovább, igencsak biztos vagyok benne hogy nem ezen versenyeztél.

 

"Szerencsére egy biomérnök felvilágosított mi a probléma a Mg-al, ezután váltottam Mg-laktátra és minden rendbe jött." Ez már-már mosópor reklám mértékű állítás :D "Szerencsére megtaláltam a Persilt és azóta ragyogóan fehér minden ing!"

Mint korábban írtam, nem igazán releváns a te egyéni tapasztalatod, ha nincs tudományos összefüggés és egy általános megállapításra szeretnénk jutni mely minél több ember hasznára válhat. Attól hogy neked görcseid vannak a magnézium szedésétől, lehet még számos más tényező mely befolyásolja a görcseidet. Például hogy mennyit iszol. Hogy mennyit eszel. Hogy mennyire edzettek az izmaid az adott térhelés idejére. Hogy mennyi sót veszel magadhoz, stbstb. Egyenes összefüggéseket aligha lehet találni ha nem tudományosan, több emberen végzett kisérletekkel támasztanak alá, minden egyéb tényezőt azonosan kezelve. A mostani aktuális járvány példájával élve: ha valaki meghal és kimutatják nála a koronavírust a szervezetében, miközben rákos betegség végleges stádiumában volt és súlyos szövődményei voltak, akkor tudományosan nincs egyenes összefüggés a koronavírus és a halála között, mert számos más tényező is okozhatta. Ugyanígy az általad említett magnézium használat és a görcs között sem feltétlenül van bizonyított összefüggés.

E mellett bár mindenkinek másként reagál a szervezete, de vannak alapvető fiziológiai tényezők, melyekkel tisztában illik lenni ha 20 éve kerékpározol. Ide tartozik például hogy a szervezetnek energiára (ATP) van szüksége, hogy a májunk kapacitása energia tárolásához véges (glikogén formájában, melyet ATP-vé tudunk alakítani) és ha nem pótlod időben akkor előbb utóbb izmot égetsz, stb. Az érvelésed a különböző álláspontok elvitatása terén és hogy "nincs aranyszabály", tudományos nonszensz. Az csak eltúlzott magabiztosságra utal hogy arra hivatkozol hogy volt maraton amit szénhidrát bevitele nélkül tetted. Tudniillik ha ezek 1,5-2 óránál rövidebbek voltak, akkor ezeket tudtad teljesíteni a raktáraidból, de ez nem mutat semmilyen ellentmondást avval hogy ezeket versenyt után pótolnod kell hogy ne ess össze. Ha viszont hossszabb versenyek voltak (és a maraton szó önmagában hosszabb versenyekre utal), akkor hacsak nem ha nyugdíjas tempóban tekerted le a maximális zsírégetés érdekében mely által minimális volt a szénhidrát égetésed, vagy valami szuperfaj tagja vagy mely anyagcseréje szinte semmi szénhidrátot nem igényel (és a ketózist kizárhatjuk esetedben mivel "alkalmi" volt), akkor barátom, márpedig izomból égettél hogy kellő energiához juss. A szervezeted ilyenfajta kizsigerelésével márpedig nem lehet versenyt nyerni, de ha mégis sikerül akkor szerencsésen egy nagyon gyenge korosztálykategóriában tekersz ahol nem edzenek a kortársaid kellően hatékonyan. Ilyen korosztályt nem ismerek Magyarországon. Szóval arra hivatkozni hogy a sportvilág 99,9%-a hülyeséget mond avval hogy miként kell szénhidrátot pótolni, beleértve orvosokat, edzőket, élsportolókat, mert Atombike nick-nevű egyén szénhidrát nélkül is tud hosszútávú sportágban érvényesülni, az minimum megmosolyogtató. De inkább hencegő vagy trollkodó.

A poénkodást félretéve, valószínűleg egyszerűen nem vonod le a helyes következtetéseket és nem érted ez által az összefüggéseket sem a teljesítményed és a táplálkozásod között. Tanácsokat mindenesetre kérlek ne adj másoknak, mert az ilyen alapokkal csak rosszat teszel. A példa hogy szénhidrát nélkül maratonozol, már ott megbukik hogy említetted hogy kényszer volt. Attól hogy valami kényszer és nem teszed magad tönkre, nem azt jelenti hogy célravezető vagy egészséges. De ha többször is megtetted, amikor nem volt kényszer és nem láttál negatív hatást, akkor az lehet hogy azért volt mert nem hosszabb maratonokat mentél hanem rövid (vagy mini?..) távokat, melyek max 1,5-2 óra és mely alatt tényleg nem kell hogy lemerüljön a szervezet glikogén készlete ahhoz hogy eléhezz. Evvel viszont nem ellentmondásra világítasz rá: ha elég rövid a táv, akkor tényleg nem kell szénhidrát, ha nem égeted el a raktáraid. Sőt, a gyomrodat kevésbé terheled és lehet egy jó stratégia is. De ettől még a rossz következtetést vontad le mert nem érted a mögötte rejlő biokémiai folyamatokat és hirtelen vitatod a szénhidrát szükségességét. Lehet hogy evvel kapcsolatban is érdemes megkérdezned a biomérnök ismerősöd?



#9
blash

blash

    vendég

  • jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

 Szerencsére egy biomérnök felvilágosított mi a probléma a Mg-mal, ezután váltottam Mg-laktátra és minden rendbe jött. 

 

A szénhidrátokról is tudnék sok ellentmondásos dolgot írni - pl volt több maraton amit vagy kaja nélkül vagy csak fehérjékkel tekertem le.

 

És miért jobb a magnézium, mint a magnéziumlaktát? Mondjuk eddig nem is tudtam, hogy van ebből is laktát... A kajanélküli vagy feherjés tekerésről írhatnátok pár részletet. Egy ideje már az a gondom, hogy nem ehetek meg túl sok mindent, mert a legtöbb kész müzlitől vagy ég, vagy görcsöl a gyomrom, amit nem is csodálok, ahogy ránézek az összetevőkre. Laktózérzékeny is vagyok, emiatt próbálkoztam müzlisütéssel, hát annyira nem volt rossz, de eléggé baszkódós, meg a megkötött méz miatt néha túl kemény lett. Látva egyik versenyző ismerőst, hogy miket eszik, hát elég fura, mert egésznap eszik, ráadásul rengeteg nyers zöldséget, s mellé 55 kiló sincs. 



#10
zscs

zscs

    bringás

  • fórumtag
  • 3.299 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Átlag bringás tongue.png . A kajamentes tortúrát kényszerből csináltam: begyulladt a gyomrom környékén valami verseny előtt így nem kívántam az ételt, csak vizet ittam. A fehérjés sztori meg Szilvás maratonon volt amikor nem volt időm előtte edzeni és első edzésnek szántam a versenyt. Kiemelkedő eredményt nem értem el soha sajnos, egészségügy okokból figyelek a táplálkozásomra.

Az izzadással / teljesítménnyel kapcsolatban nemrég olvastam egy tanulmányt a cékláról, hogy a benne lévő sok Nitrát és kálium kimutatható teljesítménynövekedést okoz (nyersen). Újabb bizonyíték arra hogy ami jó, az rossz ízű.

Azért csodákat ne várj tőle! ;) A "helyén" kell kezelni természetesen, de már ilyen eredmények is születtek ennek kapcsán: https://www.ncbi.nlm...pubmed/31084516

1-2 éve már a gránátalma az egyik új csodaszer, az speciel finom, szerintem, a céklalevet érdemes ennek a levével keverni, úgy már egészen iható - már ha valaki mellőzné a cékla szilárd formában fogyasztását. A másik nagy - hogy úgy nevezzem - hóbort az extra szójabevitel. Mondjuk nálam a szója 2 nap hasmenés, de ha valakinek bírja a gyomra, próbálkozhat azzal is. (Kutatási eredmények például szója tekintetében: https://journals.lww...km_Time.19.aspx )

Kiemelném, ha megnéziket ezeket, pár Wattot hoznak általában és a vizsgált csoport köre, kora és fizikai állapota nem feltételenül találkozik a mi szintünkkel, szóval kezeljétek ezeket mindig fenntartásokkal! ;)

 

Ha esetleg van hozzáférésetek a "Wattage" Google csoporthoz, ott rengeteg tanulmányt osztottak meg ezek kapcsán, méghozzá a szakmai elit krémje (Hunter Allen és Coggan is elég aktív volt itt még az utóbbi években is).



#11
Atombike

Atombike

    vendég

  • fórumtag
  • 129 hozzászólás

Ki vagy te? Mert életem legjobb eredményeit én is így értem el. :)

Átlag bringás :P . A kajamentes tortúrát kényszerből csináltam: begyulladt a gyomrom környékén valami verseny előtt így nem kívántam az ételt, csak vizet ittam. A fehérjés sztori meg Szilvás maratonon volt amikor nem volt időm előtte edzeni és első edzésnek szántam a versenyt. Kiemelkedő eredményt nem értem el soha sajnos, egészségügy okokból figyelek a táplálkozásomra.

Az izzadással / teljesítménnyel kapcsolatban nemrég olvastam egy tanulmányt a cékláról, hogy a benne lévő sok Nitrát és kálium kimutatható teljesítménynövekedést okoz (nyersen). Újabb bizonyíték arra hogy ami jó, az rossz ízű.


Atombike módosította - 2020. április 10. - 10:43


#12
zscs

zscs

    bringás

  • fórumtag
  • 3.299 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Ki vagy te? Mert életem legjobb eredményeit én is így értem el. smile.png

Az a helyzet, pár kivételtől eltekintve nálam is ez a tapasztalat. :)



#13
MJani01

MJani01

    maximus

  • fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A szénhidrátokról is tudnék sok ellentmondásos dolgot írni - pl volt több maraton amit vagy kaja nélkül vagy csak fehérjékkel tekertem le smile.png.

Ki vagy te? Mert életem legjobb eredményeit én is így értem el. :)



A sebesség mindent megold.

 


#14
Atombike

Atombike

    vendég

  • fórumtag
  • 129 hozzászólás

Nem volt kedvem phd disszertációt írni (most sincs), saját logikám szerint írtam de feltételeztem némi bringás tapasztalatot, amivel együtt értelmet nyer(het):

Mindent sportoláshoz kötve értettem és írtam - lévén itt vagyunk és nem FB-n. Az elején amit ellentmondásnak véltél azt jelenti, hogy ez az én tapasztalatom, de a fő irányvonalat lehet általánosítani - a magnézium és konyhasó talán pont ez a kategória, rengeteg cikk és termékvélemény erősíti meg amit írtam, bár ma egyre nehezebb megtalálni a hasznos cikkeket a témában.

Különböző tapasztalatok pedig azért lehetnek mert az emberi test nagyon durván tud alkalmazkodni mindenhez, én meg sok szélsőséget kipróbáltam már, lévén 20 éve bringázok és sportolok mást is: Nem vagyok görcsre hajlamos, fiatalként mégis sokat görcsölt a lábam miután elfogyasztottam a Mg kiegészítőt. Egy idő után egyértelmű volt az összefüggés. Szerencsére egy biomérnök felvilágosított mi a probléma a Mg-al, ezután váltottam Mg-laktátra és minden rendbe jött. Mindeközben pedig sokat szenvedtem olyan izomgörcsöktől amit nem tudtak kimasszírozni csigolyák között - ma pedig a közelébe sem megyek masszőrnek. Lehet kötekedni de csak a nehezen megszerzett tapasztalatot akartam megosztani.

Azóta pedig további tapasztalatokat szereztem ami alapján pont a Na az amiből nem kell olyan sok, persze azt is lehet használni: 2 éve vettem High5 terméket Na+ forrásként, de csak az izzadságomat tette újra sóssá, közben pedig semmi extrát tapasztaltam, mivel már előtte átálltam a komplex kiegészítők szedésére szerves formában.

Emiatt ismerősökre próbáltam elsózni ( :P ), és ők dicsérték, mert nem fogyasztottak mellette más komplex kiegészítőt.

A tudományos kutatásra nem sokat adok már, van fejlődés de az igazán fontos infót nem fogják közkézre adni, megtartják az olimpikonoknak / milliomosoknak majd sokára talán leszivárog valami a köznéphez is. Nagy tápkieg. gyártók a testépítők véleménye és tapasztalata alapján fejlesztenek, már ha épp nem visszafelé mennek (pont most látni, hogy kezdik szétszedni a hatékony termékeiket, hogy külön vásárold meg drágábban).

Amúgy itt a fórumon volt régen táplálkozás topik, de most én sem találtam.

A szénhidrátokról is tudnék sok ellentmondásos dolgot írni - pl volt több maraton amit vagy kaja nélkül vagy csak fehérjékkel tekertem le :).

 

 

Ez egy kicsit ellentmondásosnak tűnik: ...

 



#15
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

Nem vagyok szakértő, csak saját magamon kísérletezek, de mégis feltűnt itt több sületlenség ami mellet nem tudok szó nélkül elmenni.

Ez egy kicsit ellentmondásosnak tűnik: ha nem vagy szakértő akkor miért nevezed az elhangzottakat sületlenségnek? Mi az ami mindebből "köztudott"? A téma körüli vita azért jön eleve létre mert nem hogy nem evidens hogy mi segít pld görcs ellen, hanem ráadásul még a szakértők sem értenek ebben egyet, a gyártók meg végleg nem.

De inkább vegyük sorjába amiket írtál:

 

 

Sokféle ásványi só van, az összeset kell pótolni

Ez logikus, de most nem a sporton kívüli életmódról beszélünk ahol ez a normális étrend által megoldható, hogy egészségesek maradjunk. A sportolás plusz megterhelés és ezért nem mindegy hogy miként egészítjük ki normális étrendünket, lásd megnövekedett szénhidrát/fehérje igény, úgy mint az ásványi anyagok és más nyomelemek. A témát ezért nyitottam hogy erre választ találjak, hogy miként tudjuk a teljesítményünket ugyanúgy fenntartani, továbbá kifejezetten a görcsöket megelőzni. Ehhez pedig nem feltétlenül kell minden nyomelemet pótolni, mivel ezek funkciója az izmok terhelését illetően szokszor azonos (éspedig az izmok ionizált "töltődöttsége" mely elősegíti ezek megfelelő működését). Tehát vegyi szempontból én úgy olvastam szakfolyóiratokban hogy az ionizáció a lényeg és nem hogy mely nyomelemek nyújtanak megnövekedett ionizációt (vagy annak szinten tartását). Köznyelven: a konyhasó lehet hogy pont ugyanolyan hatásos mint mondjuk a Kálium-bikarbonát. Nemhiába hogy az angolok nemes egyszerűséggel a "sodium" gyűjtőnév alatt minden ilyen "sót" értenek (pedig a sodium egy nyomelem és helyes lefordítása magyarra a "nátrium", mi viszont leginkább a "konyhasót" értjük alatta, mely a Nátrium-Klorid). Ráadásul magad is állítod, magnéziumot pld nem érdemes edzéshez kötve "pótolni", tehát ez már egy olyan pont melynél egy nyomelemet nem érdemes edzés közben/után pótolni mert nem akut a felszívódása. 

 

Mindenesetre gyártónként különbözik a hozzáállás. Leveleztem a Precision Hydration szakértőivel, mivel azt láttam hogy az Európai piacon más ugyanannak a terméküknek az összetétele mint az USA piacon, valószínűleg (egészségügyi) szabályok miatt. A markáns különbség hogy miközben Európában tartalmaz a sótablettájuk konyhasót (=Nátrium-Klorid), közben az Egyesült Államokban ugyanaz a termék egyáltalán nem tartalmazza azt! Ők is válaszként az ionizációt hangsúlyozzák ki, tehát nem egyezik szakvéleményük avval amit Te állítasz, éspedig hogy minden egyes periodikus elemnek jelen kellene lennie a kiegészítőkben melyeket a szervezetünk normál körülmények között igényel. Persze ennek van kereskedelmi szempontja, meg marketing szempontja hogy megkülönböztessék magukat konkurrensektől, de alapvetően a tesztjeik erre utalnak. Ha ez nem így lenne, akkor minden egyes ilyen termék megbukna és mindegyiknek az összes létező nyomelemet és/vagy ennek helyes összetételét kellene tartalmaznia ami a szervezetünkben honos, hogy tudjunk hatékonyan edzeni.

 

 

 

Pl. nemrég linkelt termékekben is magnézium oxid vagy magnézium karbonát van magnéziumként - ezt le lehet felejteni, felszívódása minimális, csak pénzkidobás és görcsképző.

Azért ez állításként is elég meredek, hogy per definíció görcsképző lenne ezek közül bármelyik ;) Persze szívesen hallom az idézett orvosi vizsgálatokat melyekre alapozod ezt az állításod. Mert hogy anekdotálisan, vagy egyes egyéneknél ilyenfajta reakció léphet fel, az nem jelenti azt hogy ez a jellemző, vagy evvel függ össze. Ha ma berúgsz és holnap versenyt nyersz, az azt jelenti hogy a pia jobb sportolóvá tesz? ;)



#16
Atombike

Atombike

    vendég

  • fórumtag
  • 129 hozzászólás

Nem vagyok szakértő, csak saját magamon kísérletezek, de mégis feltűnt itt több sületlenség ami mellet nem tudok szó nélkül elmenni.

 

1. izzadás = só pótlás: nem a NaCl pótlását jelenti!!! Sokféle ásványi só van, az összeset kell pótolni és akkor a NaCl (konyhasó) normál értéken tartható ill. lehet kevesebbet is enni mert nem sok hatása van a teljesítményre. Pl én mire elérem egy szezonban a legjobb formámat már nem sós ízű az izzadságom, nem csípi a szemem és emellett sem alakul ki semmi hiánybetegség.

 

2. Görcsök: ezzel én is sokat szenvedtem még régen, mert az az általános "képlet" hogy görcs esetén magnéziumot kell tolni nagyon nagy mellélövés. Sokszor az extra magnéziumtól alakul ki a görcs ami ráadásul nem megfelelő formában van. Ezen kívül a Mg mellé kell a Ca is és ezek helyes arányára is figyelni kell + még mindkettőnek SZERVES formában kell meglennie.

Pl. nemrég linkelt termékekben is magnézium oxid vagy magnézium karbonát van magnéziumként - ezt le lehet felejteni, felszívódása minimális, csak pénzkidobás és görcsképző.

Ha kell akkor csak magnézium-laktát, magnézium-citrát - ebben a sorrendben. De kell mellé a kalcium is szintén megfelelő formában, izommunkában az is részt vesz, a helyes arányát most nem tudom de Ca-ból kevesebb kell. (mert ha túl sok akkor meg az érfalakon rakódik le és ez okozhat szívproblémákat alacsony zsír%-ú sportolóknál is)

 

Amúgy a builder oldalát nagyon érdemes tanulmányozni, a testépítők tudását simán lehet használni a kerékpársportban megfelelő módosítással.

Pl. én már nem szedek semmit külön, edzésnapokon 1-2x komplex étkezéshelyettesítő mindent fedez, de vannak olyan vitamin és ásványi formulák amelyeknek 1 adagja fedezi a napi 100%-ot, testépítőknek kitalált cuccok kerékpárosnak biztos elég. Van olyan ahol 1 adag 1000% feletti mennyiségeket tartalmaz, nem tudsz annyit tekerni hogy kevés legyen. Felszívódása és hasznosulása meg tökéletes.

 

 

 



#17
marton

marton

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Túladagolásod ettől sem lesz de én pl ezt használom borzasztó melegben való hosszú tekeréskor. Napi 2 v 3 db-ot vettem be, nálam működött.

https://shop.biotech...lt-60-kapszula#

De a régi módszert is használom, nagyon melegben rakok a kulacsba egy kis sót. Ok, ez csak az első kulacstöltésig ad valamit de akkor is több a semminél. + haver nyáron menet közben elropogtat 1-2 csomag Nógrádi Ropit. Ott van só rendesen és még finom is.  :) 


  • Uluwatu kedveli ezt
Marci

#18
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

 mely tablettánként 900 gramm sót tartalmaz

Jó nagy tabletták lennének :D Persze mg-ra gondoltam.



#19
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

További érdekes (bár ellentmondó) infót találtam az itthoni termékpalettát illetően annak aki itt információhoz szeretne jutni táplálkozás terén (és nem csak ad hominem off-topic-ol és árkokat ás mert nagyon unatkozik): találtam egy hirdetést egy újabb termékről (nem szándékom reklámozni, de ha valakit érdekel akkor priviben válaszolok mely márkanév) mely tablettánként 900 gramm sót tartalmaz (vagy 1600-at, erről lent bővebben), ez tehát 4,5-szer annyi mint a legtöbb más márka tablettáiban. (A "só" itt nem nátrium hanem nátriumklorid, bár a köztünk levő nyelvtudoroknak az angol oldalon feltűntetett "sodium" nátriumot jelent, ha csak magyarra akarjuk fordítani. Hogy mindenki "értse").

Az ellentmondó infó viszont az hogy miközben az angol oldalon pontosan ugyanarra a 4 grammos termékre 900 mg sót ír, közben a magyar oldalon 1800 mg-ot.. Hogy itt a terminológia miatt dupláztak e esetleg (például a "só" szó értelmezésében esetleg más anyagokat is beleszámoltak) vagy csupán valami érthetetlen elírás vagy teljesen más terméket kapunk ugyanabban a csomagolásban, nem tudom.

Mint ahogy azt sem hogy ha a magyar oldalon feltűntetett 4 grammos tabletta 1,6 gramm sót tartalmaz, akkor abból hogy lesz 100 gramm tablettánként 23,28 gramm só.. A matek komoly kihívás.

Ezek után már nem is kell csodálkozni hogy a magyar oldalon nem szerepel a további ásványi anyagok jelenléte a pezsgőtablettában, mely a KÁLIUM, magnézium és a kálcium. Talán elfogyott a tinta. Vagy a "potassium" szó ütötte ki a biztosítékot azoknál akik a kálium szót ismerik :D

 

Ehhez már csak irónikus adalék az eredeti lefordítása:

"They are also perfect for using when you are exercising in hot or humid conditions, or working outdoors. "

melyet a magyar forgalmazó így tűntet fel:

"Fogyasztását alacsony intenzitású edzések során; meleg, párás időben; vagy zárt térben végzett gyakorlatok során javasoljuk"

Művészi szabadfordítás vagy ami külföldön normális erőfeszítés az nálunk laza? :D Már csak azért is aggályos mert a legtöbb márka ennyi sónak csak a töredékét teszi termékeibe, minden intenzításnál, ez a márka viszont "alacsony intenzitásnál" az 5-8-szorosát annak :)

 

Egy szó mint száz, a sok ellentétes infótól (bocsánat MJani01, Rabbit, zscs: INFORMÁCIÓTÓL!) függetlenül, ez a termék úgy tűnik egy jó alternatíva ha több sót akarunk bevinni és itthon is kapható.



#20
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

Offtopic:

Így hívják magyarul, pont.

Attól, hogy random angol szavakat használsz, nem leszel tudományosabb. Az a 10-15 ember, akihez a topikindító kérdéseddel fordultál, magyarok. Én Jani hozzászólását így értelmezném a helyedben.

Nem volt célom. De hidd azt amit akarsz. Mint ahogy a válaszadó jószándékát is.


  • Rabbit kedveli ezt