Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Duna Maraton | Esztergom

- - - - -

  • Please log in to reply
326 replies to this topic

#161
H.Zoli

H.Zoli

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,857 posts

A versenyen készült 1851 képből itt tudtok mazsolázni.

https://plus.google....128016084245441

https://plus.google....147928703101873


  • _Alex_, Rabbit, vdavid and 2 others like this

#162
zscs

zscs

    bringás

  • fórumtag
  • 3,301 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Duna Maraton 2015 beszámoló, hosszú táv

--

Első alkalommal sikerült eljutnom erre a maratonra, melyen új nyomvonal és ismeretlen ösvények vártak, tulajdonképpen vártam a mostani hétvégét. A verseny előtt alig egy héttel közzé tett közlemény némi borút hoztak a derű mellé: közös rajt a középtávval. Ezt ki nem állhatom. Meggyőződésem, hogy a középtávnak sem annyira jó annyira oda-vissza előzgetni a hasonló erőnlétű hosszúsokat, a por is kisebb lenne valamivel, pláne elől. De ez „ilyen lett”.

A felkészülésem nagyon jól sikerült, sok-sok „free MTB” és alig-alig intervalozással is úgy éreztem (illetve láttam is az adatokból), a Szilvás hetén lévő formában vagyok. Szép magas Wattok viszonylag alacsony pulzus mellett, amit még a 32-34 fokos meleg is alig vitt fel 1-2 ütéssel. Reggeli nyugalmim bőven 50 alatt. :) ...és akkor szombaton beütött a krach! Pénteken egy rizzsel fogyasztott tejszínes csirkeragu, vagy valamilyen vírus szombat délre kikészítette a gyomrom, amit négy egymást követő hasmars sem hozott helyre teljesen. Szombat délután úgy volt, kihagyom az idei Duna Maratont... Estére jobb lett a helyzet aztán, tudtam sós vízben főtt natúr spagetti-tésztát vacsorázni, ami úgy tűnt, bennem is marad, így elkezdtem összekészíteni a cuccaim. Gondoltam majd reggel eldöntöm, indulok-e. Hja, reggel aztán indultam: egyenesen a duplabetűsre!... Ismét hasmenés... :( Viszont éreztem, hogy ugyan átesett rajtam sok minden, talán bírni fogom. Reggelire natúr kölesgolyók és kevés datolya, italnak pedig 2 teljes kulacs ISO, amit még megtoldottam +1 kulaccsal a rajtig. 4 db sima és 1 db koffeines zselével, valamint egy energiaszelettel készültem egyébként, plusz tervben volt 1-2 banándarab elfogyasztása.

A rajt előtt egy jó fél órát melegítettem be Józsival (Joe, Serrenők), egy emelkedőt tettem bele és pörgettem – pulzus meglepett, de teljesen jó volt, Wattok is jöttek szépen. A rajt előtti 20 perc várakozás a napon nem esett jól, gondolom mások is így voltak ezzel. Tartottam kicsit a rajttól, együtt a középtávosokkal...

A start után megindult a helyezkedés, sokan elmentek mellettem, akár az idei Crosskovácsin. Viszont, szerencsére a rajt után aszfaltos mászás következett, így azokat, akik már az elején ellőtték a puskaport, szépen tudtam visszaelőzgetni. Mire leértünk az aszfaltról, már valószínűleg a top50 (hosszú + közép) környékén lehettem. Egy füves szakaszra tereltek bennünket, lenyírt fű valami réten, bizonyára a defektgátló szmötyik és a belsőt gyártó manufaktúrák támogatásával került a versenybe, mert aztán visszatereltek az aszfaltra. Végre ismét terep, ahol mindjárt be is ragadtam egy boly mögé. Valahogy az út olyan nyomvályús volt, hogy hiába próbáltam előzni, nem ment. Az első lefelén bénáztam, valahogy nem éreztem itt még a bringát, de nem volt gond azért. Borzasztóan csúszott a poros talaj, az előttem menő 5-6 fős társaság által felvert portól pedig fogalmam sem volt néha, hol megyek. Volt itt egy lefelé valahol, ahol az ideális nyom kellős közepén egy kis U-alakú gödör volt, mögötte egy nagy husánggal, alig bírtam át-bunny-zni fölötte... Aztán balról, jobbról a pályára belógó ágak – azt éreztem, ez veszélyes; biztos, hogy rendesen takarítottak itt?!? A következő mászásnál nagy nehézségek árán, újra és újra lemenve az ideális nyomról megelőztem egy főleg közeptávosokból álló csoportot, akik aztán az ezt követő frissítőponton visszaelőztek, mikor megálltam. Aztán mászás, amiben volt aszfaltos rész és itt ismét el mellettük. De egyszerűen nem bírtam a saját tempómat menni, mert sok helyen egy nyom volt járható és nem volt előzésre alkalmas hely, így gyakran úgy éreztem, visszafognak. Tanulság: valószínűleg a verseny elejét legközelebb jobban meg kell nyomnom.

Egyébként itt jól ment még minden, az erőmmel nem volt gond, a nagy meleget is jól bírtam. A sípályás bringatolás viszont kikészített és ahogy néztem, nem én lehettem az egyetlen... Felérve a speaker aztán megjegyezte, „b*zi aki tolja”, amit a frissítő ponton álló egyik ipse is megismételt, amire én csak egyetlen szót mondtam neki: „köszi” – hogy érezze, mennyire jól esik ez nekünk... :(

Innen a hosszú távval jobbra mentünk, ami nekem egy régi kedvelt ösvényem volt mindig, bár aztán nem a kék jelzésen, hanem a piros háromszögön vitt le az utunk, amin csak gyalogosan jártam eddig. Sok helyen az úton keresztben fák, nagy rönkök, alig volt itt-ott egynyomos az ösvény, de legalább végre valami trailre hasonlító izé, ami még egészen meredek is – ritka manapság az ilyen, ez tetszett – ide még vissza fogok jönni, ha erre járok!

Aztán ki az aszfaltra, aszfaltos mászás, majd egy kis terep, szerpentines, poros, néhol nagyon köves út. Pilisszentlászló mellett is elhaladtunk, azt még felismertem – kár, hogy az aszfalton és nem a kék jelzésen vitték le a versenyt a kereszteződésbe, az az út az egyik kedvenc montis nyomvonalam arrafelé!

Közben elfogyott két kulacsnyi víz és ISO és valahol itt próbálkoztam magamba imádkozni a 2. zselét. Az elmúlt nap után sajnos nem bírtam enni szinte semmit, egy fél banánon kívül semmi, de még a zselé sem nagyon ment le...

Valahol már az aszfaltos mászás után értem be egy többfős csoportot, eléggé készen voltak. Picit beragadtam mögéjük, mert az út ugyan széles volt, de tele törmelékkel, kövekkel, egy nyom volt járható, majd nagy nehézségek árán elmentem pár ember mellett. Aztán következett egy rettenet köves mászás, ez sokat kivett belőlem. Ide-oda pattogtam a köveken, csoda, hogy kiterektem nyeregben, de a többiek is csak szenvedtek. Aztán itt szépen megfogtam mindenkit a kis csoportból, talán 5 fő lehetett, de nem emlékezem, kik lehettek. A 3. óra felé aztán éreztem, hogy lassan lemerülnek a glikogén-raktárak, s mivel nem tudtam 1 napig rendesen energiát tölteni és verseny közben sem enni, kezdtek kétségeim támadni, bírom-e ezt végig. Dobogókőre felérve aztán az egyik rendező egy másik hosszúsnak szólt, azt hittem először nekem, így megálltam pont a rövid kaptató előtt, az frissítőpontnál, nem esett jól lendület nélkül felmászni, ez jó indikátor volt... De az emberek legalább bíztattak, ez jól esett. Innentől kezdve a célig úgy emlékezem, egyetlen hosszú távossal sem találkoztam, megelőzni nem előzött meg senki és talán én sem másokat. Ez egyébként elég rossz is volt, jól esett volna egy kis motiváció.

A középtáv végét érhettem be, elképesztő lassan mentek még síkon is, nézni is rossz volt! A csúcsról az aszfalton teljesen egyedül mentem, szembe fújt a szél természetesen, de azért tapostam a pedált rendesen. A lefelében itt-ott megakadtam, de nem vészesen, ahol beértem embereket, többnyire volt hely előzésre. Aztán valamilyen mászós rész jött, ahol rettenet volt tekerni. A középtávosok szinte kivétel nélkül tolták a bringát, szerencsére a többség nagyon rendes volt és lement az ideális, egyetlen tekerhető nyomról egy kicsit vagy a jobbra, vagy a balra található mély gödörbe, mikor érkeztem és szóltam hátulról. Köszi még egyszer is! Volt persze kivétel, de gondolom nem magyar volt, vagy nem hallott jól. :)

Esztergom felé a lejtő egész tűrhető volt, egy szakaszon rengeteg apró faág volt az úton ugyan, de többnyire jól haladtam. Az utolsó, füves réten, a lekaszált füvön lejtőzés ellenben nem tetszett, jó pár defektszerelés láttam erre. Valahol a város melletti dombokon, házak mellett mászva nagyon készen voltam. Sok középtávos egyszerűen feküdt az út mellett valami árnyékban, nekem pedig 5-6 km-rel a cél előtt a feladás gondolata lebegett a levegőben. Nagyon vártam a végét...

A városba érve az egyik rendező mondta, már csak 500 méter, ennek nagyon megörültem, végre vége lehet ennek a rémálomnak! De nem lett, nem 500 méter volt az!... Ide-oda csiki-csukizás a városban, macskakő, lépcsőkről lehajtók (mondjuk ez legalább tetszett, ez jó volt), aztán ide-oda kanyargás, ez már egyáltalán nem tetszett, de csak-csak beértem a célba. Pont előttem ért be a Master1 4. helyezett is, körülbelül 20 másodperccel, csak itt tudtam meg, hogy 5. vagyok. Nem gondoltam volna, hogy akár csak top10-es leszek... Aztán mint kiderült, még a 2. helytől is alig 2 és fél perc választott el, a harmadiktól pedig 40 másodperc. Plusz abszolút 12. helyezés. Ezen nagyon csodálkoztam. A helyezésemmel és a körülményekhez képest ment idővel egyébként maximálisan elégedett vagyok. Egyébként merev villával mentem, amit verseny előtt 2 nappal tettem vissza a szervizre érett Reba teleszkóp helyett (ami beállt, alig mozgott már). Az első lefelék ennek megfelelően nem mentek túl jól, szoknom kellett még, de a verseny közepére belerázódtam. Szó szerint. :)

Az bosszant, hogy pont most sikerült beszednem valami vírust vagy gyomorrontást, mikor a formám nagyon egyben volt... A Watt-adatok szerint sajnos rengeteget kivett belőlem a hasmenés és az, hogy nem tudtam enni rendesen sem előtte nap, sem reggel, sem verseny közben. Majdnem 30 Wattal kevesebbel mentem, mint Szilváson, pedig a méréseim szerint, azóta még erősödtem is 1-2 Wattot... De hát ez egy ilyen szakma - no majd legközelebb! :)

A versenyről, pontosabban a nyomvonalról, a közös hosszú- és középtávos rajtról és pláne a speaker szövegeléséről csak annyit, hogy nekem egyáltalán nem tetszett, de ez nyilván szubjektív vélemény.

Gratulálok mindenkinek a teljesítéshez, pláne a jó helyezésekhez, kemény verseny volt!

----

Log: https://www.strava.c...ities/339606864


Edited by zscs, 2015. July 06. - 21:07.

  • LGee, Kánya, zeezoltano and 1 other like this

#163
Fifty

Fifty

    vendég

  • fórumtag
  • 23 posts

hát...Röviden indultam, de az előzetes infó, miszerint a pályán végig lehet előzni..eléggé megdőlt..a lassú rajt annyira lassú volt, hogy totál beragadt az egész mezőny és mire a felvezető kiállt egyáltalán nem tudott helyezkedni az ember. a terep pedig általában annyira egynyomos volt, hogy se lefelé, se felfelé nem tudtam előzni én sem, más sem, hiába mondták hogy menyjek, ha előttem van még más is, nem tudok. illetve ekkora kanyart belerakni egy többszáz fős tömeg rajtba ráadásként kis laza mély zúzott kővel...nem méltatnám inkább. szóval ha egyedül kellene végigmenni a pályán, azt mondom élvezetes, lehet engedni lefelé, jó kemény mászni felfelé..csak épp ez verseny és tömegrajtos és más is van a pályán. ha kikerülni nemtudod, vagy téged nem tudnak elég bosszantó. merevvel megyek, ami nyilván lassabb, mint a fully, de ígyis alig tudtam elengedni őket, mert az előzés fogalma nem nagyon van jelen ezen a pályán. vagy elengednek, vagy elengedsz valakit, amivel mindkét fél átmegy egy kéretlen ütemváltáson, főleg felfelé. az egészben az a bosszantó, hogy egy percen belül jó sokan beértek előttem.
lehetne arra is fogni, hogy gyenge vagyok, de sajnos ezen a pályán lehetetlen volt a saját tempómat hozni. pedig pl egy Bükknél ahol van 10 km felfelé kezdésnek, ott kijön a különbség. hiába van 100 méternyi emelkedő, azon lendületből átmegy bárki. megvan a saját stratégiám is...nemtitok, nem nagy dolog..nagy az áttétem és a lefelékbe is többet beletekerek, mint a versenyzők nagyrésze, mert nem kell nagyon pörgetnem..de itt a nagy tányér gyakorlatilag feleslegessé vált. Erőből előnyt összeszedni nem lehetett. Tavaly Bükkben hátraküldtek egy srácot, mert be akarta pakolni előre magát...aztán 4. lett...itt ez sajnos szóba se jöhetett volna szerintem pedig erről is szól a tömeg rajt..elvileg mindegynek kellene lennie, hol állsz, mert a pálya hossza alatt kijön ki az erősebb..na itt nem..itt spd nélkül kellett kérnem nem egy embertt, hogy haladjon vagy csináljon valamit, mert bocsi de én mennék. és tudom milyen kínos, mert ugyanígy engem is kértek. jogos. lefelé meg én nem tudtam hova bújjak a 29, meg fullyelől :)
RÖVIDEN: Dunamaratonon vagy a tömegrajtot, vagy ezt a pályát kell elfelejteni, ilyen formában szerintem nem nevezhető versenypályának, csak egy útvonalnak amin végig lehet menni. EGYEDÜL!


Edited by Fifty, 2015. July 06. - 20:25.

  • ricsárd and cakes like this

#164
gllo

gllo

    vendég

  • fórumtag
  • 146 posts

A pálya szvsz kifejezetten rossz volt a hosszútáv köre negyon elnagyoltan volt kitakaritva néhány helyen kifejezetten veszélyes volt. Az utolsó 10 km a város előtt tragikus.

 

 

Maximálisan 1-et értek, minden gondolatoddal!



#165
Hegyisport Klub

Hegyisport Klub

    újonc

  • fórumtag
  • 3 posts

Az idei Duna Maraton új pályajelölése és a trópusi hőmérséklet megkínozta a versenyzőket, heroikus küzdelmeknek voltunk tanúi itt a frissítőállomáson.
Mi megpróbáltunk mindenre felkészülni és mindent megtenni, hogy a nálunk töltött idő után újult erővel folytathassátok a versenyt, reméljük sikerült.

 

A fényképek "lájkolhatóak", letölthetőek, vízjel nélküliek, ha láttok ismerőst bátran jelöljétek be.
Ha nem nagy kérés - és tényleg így gondoljátok, az oldal "tetszikelését" szívesen vesszük.

 

A pályajelölést nem rajtunk kell leverni -_-

 

https://www.facebook...54378635&type=3


  • vdavid likes this

#166
Nutrixxion

Nutrixxion

    fórumtag

  • fórumtag
  • 40 posts

Sziasztok!
Nem volt könnyű feladat jó fotós helyet találni sem ezen az új pályán, kevés volt a zárt erdő.
Feltöltöttük képinket: http://nutrixxion.hu/
A cél mínusz 15km-nél készültek, a rövidtáv zöme 3db képet is találhat magáról, a közép és hosszú kettőt.


  • Rabbit, zscs and cakes like this

#167
zeezoltano

zeezoltano

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6,068 posts

Én itt döntöttem el hogy jövőre csak kisebb versenyekre megyek el.


Edited by zeezoltano, 2015. July 06. - 17:34.

  • sala and ricsárd like this
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

#168
Rabbit

Rabbit

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 997 posts
  • LocationKelenföld

Én csupán azon tűnődtem, miért jön el el ilyen sok ember erre a versenyre? A csoportos nevezés, ez a leghíresebb, vagy a "jó is lehetne" helyszín?

 

Évente 1-2 versenyt tervezek teljesíteni. Az idén ez volt, meg a Mátra lesz. Jövőre ezt lecserélem a Crosskovácsira.



#169
gaboca1

gaboca1

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2,348 posts

Tényleg érdekel, nem köcsögködni akarok, bár tudom úgy látszik majd... :D

Kíváncsi vagyok, valakinek tetszett-e a pálya, érzi-e, hogy jövőre feltétlen el akar itt indulni?

Amennyiben nem kapsz választ a kérdésedre, tudd nem a kérdés volt rossz, a pálya, az igen. Érdekes volna tudni mi volt a háttérben ami miatt a Visegrádi központ és pálya fel lett cserélve erre. A sípálya nettó értelmetlenség szerintem, Salzon a sóhegy tetején is tolom a 32% aszfalton, de ott látom van aki ki tud tekerni rajta, ergo én vagyok csíra, az tud inspirálni fejlődésre. Ami engem kimondottan bosszantott, új pálya, és a végén nincs kitáblázva a hátra levő távolság, senki nem tudta akit utolértem és megkérdeztem, uccsó frissítőnél tudtak kilométert mondani, ez a városi tekergés szintén nem lett a szívem csücske. Én kérek elnézést azoktól a külföldi versenyzőktől akik az Intermountain series keretében esetleg  eljöttek erre a versenyre, gerilla plakát stílusban csak azt tudnám még írni: Ha ide jöttök versenyezni tartsátok tiszteletben a kultúránkat és hozzatok magatokkal egy normális főszervező... :)


  • h_geri and gllo like this

#170
zeezoltano

zeezoltano

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6,068 posts

A pálya szvsz kifejezetten rossz volt a hosszútáv köre negyon elnagyoltan volt kitakaritva néhány helyen kifejezetten veszélyes volt. Az utolsó 10 km a város előtt tragikus.


  • gllo likes this
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

#171
mgy

mgy

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1,091 posts

Tényleg érdekel, nem köcsögködni akarok, bár tudom úgy látszik majd... :D

Kíváncsi vagyok, valakinek tetszett-e a pálya, érzi-e, hogy jövőre feltétlen el akar itt indulni?


  • Rabbit likes this

#172
szak

szak

    vendég

  • fórumtag
  • 350 posts

Ha már a sípálya a téma ...

 

https://youtu.be/vK4hYmshpfc

Szuper video!!!


  • piszta likes this

#173
piszta

piszta

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 612 posts
  • LocationEger

Ha már a sípálya a téma ...

 

https://youtu.be/vK4hYmshpfc


  • krisssz, laciklon, gllo and 2 others like this

#174
sztyopa

sztyopa

    vendég

  • fórumtag
  • 156 posts

Erről megkérdezném a többséget, akik tolták.

Többséget?

Nem kell sokat keresgéli őket.

Ott nem lehet feltekerni (versenyen).

Mindenki tolta.

Mindenki, még a legeleje is!



#175
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Azért mégis érdekel hol értél be! (nekem is két defektem volt,a 2. nál vártam a pótbelsőt!) :)

 

Az órám 3:36-ot számolt, menetidőként :D Tovább ne kérdezz :)



#176
LGee

LGee

    vendég

  • fórumtag
  • 106 posts

Kifejezetten örültem, hogy volt speaker a sípálya tetején. Lehet, hogy újabban nem szokás buzizni, de nem a Kék osztrigában voltunk, hanem egy maratonon. Ehhez a szubkultúrához pedig évtizedek óta hozzátartozik az "aki leteszi lábát..." kezdetű szöveg.


Erről megkérdezném a többséget, akik tolták.

LGee


#177
GabrielMTB

GabrielMTB

    újonc

  • fórumtag
  • 5 posts

- A legkirívóbb negatív élmény a sípálya tetején álló konferanszié volt, valaki szólhatna neki, hogy újabban nem szokás buzizni. Tudja valaki, ki ez?
 

Kifejezetten örültem, hogy volt speaker a sípálya tetején. Lehet, hogy újabban nem szokás buzizni, de nem a Kék osztrigában voltunk, hanem egy maratonon. Ehhez a szubkultúrához pedig évtizedek óta hozzátartozik az "aki leteszi lábát..." kezdetű szöveg.
Egy gengszter filmben pl. káromkodni fognak, ott ez teljesen helyénvaló. Lehet, hogy éppen a mostani szivárványos zászlós dömpingből lett elege. Nekem a montizás talán leginkább a szabadságról szól, ebbe pedig nagyon szépen illeszkedik, hogy olyan dolgokat mondd a bemondó bácsi, amiket éppen nem illik.

Lassan eljutunk oda, hogy nem csak a Crosskovácsin lesz normálisan kitalálva a rajt. Viszont pályatakarítás alatt még mindig a Crosskovácsi egyik (korrekt) véglet, a Duna Maraton pedig a másik.

A frissítőállomások kínálatával és a személyzettel mind rendben volt. Igaz, én sem szoktam ott nagy lakomát csapni.

Az izo talán eddigi legjobb volt! 50 km után már nagyon nem szoktam kívánni, Most végig tudtam inni.



#178
LGee

LGee

    vendég

  • fórumtag
  • 106 posts

Én kihagytam az ideit, viszont úgy adódótt hogy volt kit kísérnem, ezért gondoltam fotózgatok kicsit és megosztom veletek képeimet.


Köszönjük! Egész jó képek lettek.

LGee


#179
schmizo

schmizo

    vendég

  • fórumtag
  • 37 posts

Gratulálok minden indulónak és célba érkezőnek egyaránt, brutál meleg volt, le a kalappal aki ezt végig tekerte! Én kihagytam az ideit, viszont úgy adódótt hogy volt kit kísérnem, ezért gondoltam fotózgatok kicsit és megosztom veletek képeimet.

Nagyrészben cél előtt pár száz méterre a csatornán átvezető hídnál készültek, főleg a rövidtávosokról:

 

https://goo.gl/photo...TMMiFy1dFpjPn9


  • LGee and cakes like this

#180
kenguru

kenguru

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 472 posts

Sziasztok! 

Én most csak néző voltam, drukkoltunk a sípálya tetején, amíg ott voltunk, nagyon keménynek látszott felülről is. A speaker egy vicceskedő gyökér volt, osztotta a nézőket is bőven, szerencsére nem ismerem.

Senki nem tekert fel, a felvezető motorosoknak sem volt egyszerű, amelyik a fotóst hozta el is esett a legvégén ők aztán külön jöttek fel.

 

Por, hőség, nem lehetett könnyű verseny


  • LGee likes this