Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országos Kerékpáros Körtúra

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
5 hozzászólás a témában

#1
Saladin9

Saladin9

    vendég

  • fórumtag
  • 26 hozzászólás
Ja igen, ezt az apróságot elfelejtettem leírni.
A pecsételõs füzetek az MTSZ-ben mind olyanok, hogy bármely szakasz, bármely pontja választható idulásként, érkezésként. A kitétel csak az, hogy ott kétszer kell pecsételni, a megszakítás miatt. Az irány sincs megkötve. A logisztikában ez sokat számít. Mi rendszeresen váltogatjuk az irányt, emelkedõ, szélirány, vasúti menetrend, stb okán.
Tipli burnyák!

#2
trindem

trindem

    vendég

  • fórumtag
  • 29 hozzászólás
A túra, tehát bárhol, bármikor elkezdhetõ? És a teljesítés sorrendje sem számít?
TRINDEM World Traveller

#3
Saladin9

Saladin9

    vendég

  • fórumtag
  • 26 hozzászólás
Az összes eddig teljesített útrol track a Sport-Trackeren. Sports Tracker -> friend: Saladin9
Tipli burnyák!

#4
trindem

trindem

    vendég

  • fórumtag
  • 29 hozzászólás
Azta! Ez igen!
Na valami ilyesmi leírásra gondoltam! Köszönöm szépen!
Mi egybe terveztük megcsinálni :) de akkor még kicsik voltunk, és meggondolatlanok...nem is lett belõle semmi. El se indultunk. Egybe semmiképp nem teljesíthetõ, csak ha egy egész nyarat rászánnánk. De az meg megoldhatatlan. Egyelõre így letettünk a tervrõl. Egyelõre! Bennem itt motoszkál egy kis láng, ami nem fog kihunyni egyhamar...
Mégegyszer köszönöm!
TRINDEM World Traveller

#5
Saladin9

Saladin9

    vendég

  • fórumtag
  • 26 hozzászólás
Hali!

Csak most vettem észre, hogy van itt ilyen kérdés. Remélem, azért hasznos lesz a jegyzetem.
Én, két másik ismerõssel, már 3. éve nyomjuk az OKK-t. A füzetet sajna csak az MTSZ irodájában árulják, de ha kell valakinek, én járok arra rendszeresen.
Az OKK hasonló a gyalogos Kéktúra mozgalomhoz. Viszont, nincsenek külön pecsételõ helyek, hanem úgy oldod meg a pecsételést, ahogy jól esik. A szabály egyszerû: a füzetben szereplõ településekrõl kell bármilyen pecsétet szerezni. Mi kedveljük: önkormányzatok, posta, vasútállomások, Kéktúrás pecsétek, Tájak Korok Múzeumok pecsétek, stb. Ha nagyon nincs más, a bolti / kocsmai pecsét is jó, de azt nagyon meg kell nézni, mert gyakran más településnévre van kiállítva.
A történet a hosszútáv tekerésrõl, idõkezelésrõl, és logisztikáról szól alapvetõen. Három év tapasztalata mondatja velem, hogy a nagy távolságok miatt, az út elõtt otthon meg kell szervezni a túrákat. Ami fontos: az út kétharmada valamilyen közepesen forgalmas szakaszon teljesíthetõ értelmes módon. Ezért jól meg kell szervezni a kerülõket, ha lehet GPS alapú navigációval. Fontos a jól láthatóság.
Ideális program a hétvége beáldozása: péntek du. utazás vonattal, este egy kis tekerés, szálláskeresés. Szombat korai indulás, tekerés, este szálláskeresés. Vasárnap kora délutánig tekerés állomásra, utazás haza. Így lehet gyorsan lenyomni nagy távokat. Nekünk a napi 60 - 130Km volt a nagy átlag, teljes napra vetítve.
Szállás: három év alatt rájöttünk, hogy nem igazán kell este elõtt foglalkozni vele. Még település szinten se nagyon. Ahová beestünk, ott kerestünk szállást. Egyetlen egy alkalom volt, hogy egy falut odébb kellett menni szállás ügyben. Az elõkészítés során lehet tudni, hol fogsz tekerni, és itt lehet neten keresni olcsó szállásokat, fõleg magán házaknál. A hotelek nem minden esetben fogadnak kerékpárt.
Utazás: a sarokpontja az egész OKK-nak. Ezzel lesz a legtöbb gondod. Gyakorlatilag a vasút az egyetlen jó megoldás. Ha csak nincs fizetett sofõröd. A vonalbezárások miatt nagyon át kell gondolni, honnan hová tervezed az adott szakaszt. Jó tudni, hogy a vonatok többségén lehet kerékpárt szállítani, de a helyjegy köteleseken elõtte tájékozódni kell mindenképp.
Létszám: a vonaton szállítás miatt erre a programra 2 -4 fõ az ideális, mivel így is lesznek problémák a bringák felrakásával pl. a Bz tip motorkocsikra.
Felszerelés: ami az általános hosszú túráktól extra lehet: netes mobil. Az sokszor segített. GPS pöpec térképpel. Gyakorlatilag kötelezõ. Útlevél a déli részeken. Mi is kiruccantunk párszor. Maga az útvonalvezetés nincs kötve. Csak a településeket kell érinteni. Északon több alkalommal is kilépéssel lehetett röviden megoldani az utat. A felszerelés mindenki által használható eszközeit érdemes elõre megbeszélt módon elosztani. Pl nálunk én vittem minden szerszámot, pumpát, gumit, a többiek semmit. :(
Sok sikert hozzá! Ha kell info, v füzet: saladin9-kwakac-t-emailponthú
Tipli burnyák!

#6
trindem

trindem

    vendég

  • fórumtag
  • 29 hozzászólás
Országos Kerékpáros Körtúra - mert hogy állítólag ilyen is van... A Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége (MKTSZ) írta ki, de sehol semmi információ. Az MKTSZ honlapján csak ennyi van, a TúraBázis már egy kicsit bõvebb tájékoztatást ad.
Igazából csábító, de ha pecsételõs füzetet akarok, akkor mindenképpen fel kell mennem Budpestre? Vagy azt honnan leht beszerezni?
Ha valaki megcsinálta, az ossza meg velünk élményeit, és ha valaki pedig többet tud róla akkor írjon!
TRINDEM World Traveller