Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

XII. Bükk Maraton | Felsõtárkány

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
3064 hozzászólás a témában

#21
Nagyitó

Nagyitó

    újonc

  • fórumtag
  • 4 hozzászólás

Sziasztok,

 

Mint a darázs támadás egyik aktív résztvevője leírnám a történetet.

A helyszín az utolsó itató előtt kb. 3-4 km-el volt, egy lendületes lefelén, nem nagyon volt lehetőségem megállni, mire észrevettem már benne voltam a sűrűjében, csak arra volt időm, hogy becsukjam a szám nehogy benyeljek egyet.

Én személy szerint olyan 12-13 csípést kaptam, a legtöbbet a bukom alá beszorult darazsaktól és a nyak tájékán, mint kiderült nem vagyok allergiás a darazsakra de sajnos láttam, hogy pár száz méter után az út szélén egy sporttársat aki igen, remélem odaért a mentő és nincs komolyabb gond.

Az itatónál volt Calcium pezsgőtabletta és friss dinnye meg hideg forrásvíz, ez és a segítőkészség amit a sporttársaktól és a szervezőktől kaptam túl lendített a nehezén :)

 

Köszönet.

 

 

Sziasztok!

Lehetett olvasni hogy a kozeptavon volt egy ilyen vad darazs tamadas tobb embernel is.

Valaki leirhatna mi is tortent arrafele. :-)

Koszonet!



#22
embé

embé

    fórumtag

  • fórumtag
  • 95 hozzászólás

Majd írjátok, milyen volt!


Jó volt! 😀
A rajtcsomag egy fél kilós szatyor (póló, tészta, üdítő, hamis tic-tac, zselé, papírok) volt. Pálya jó volt, jelölés is (nekem mondjuk két egyenes nyílon még tekerhettek volna egy picit, hogy merre egyenesen, de lényegtelen). Végén a tészta jobb lett, mint a "dunás" pizza. 😂
msonaj-jal mentem végig, a befutón még megfingattuk véletlenül kicsit egymást, de jól sikerült. 😂

A darazsas történetről, illetve következményekről tud valaki valamit?

#23
grigorow

grigorow

    vendég

  • fórumtag
  • 91 hozzászólás
Sziasztok!

Lehetett olvasni hogy a kozeptavon volt egy ilyen vad darazs tamadas tobb embernel is.

Valaki leirhatna mi is tortent arrafele. :-)

Koszonet!

#24
Tibimex

Tibimex

    fórumtag

  • fórumtag
  • 37 hozzászólás

 

Sziasztok!

Sérülés miatt középtávú nevezésem eladó! 4000HUF

 

Elkelt.



#25
Lacika

Lacika

    vendég

  • fórumtag
  • 229 hozzászólás

Sziasztok!
Sérülés miatt középtávú nevezésem eladó! 5000HUF


Eladva

#26
zscs

zscs

    bringás

  • fórumtag
  • 3.301 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Majd írjátok, milyen volt!

Ez egy jó pálya, szívesen indulnék itt ismét. Csak pont egybe esik az Ischgl Ironbike-kal :)



#27
Tibimex

Tibimex

    fórumtag

  • fórumtag
  • 37 hozzászólás

Sziasztok!

Sérülés miatt középtávú nevezésem eladó! 4000HUF



#28
tsuby

tsuby

    újonc

  • fórumtag
  • 19 hozzászólás

Sziasztok! Valakinél volna esetleg szabad hely vasárnap reggel? Betársulnék utazásba a bringámmal Pestről.

Tel.: 30/451-4830  Köszi!



#29
Lacika

Lacika

    vendég

  • fórumtag
  • 229 hozzászólás

Sziasztok!

Sérülés miatt középtávú nevezésem eladó! 5000HUF

 



#30
vyger

vyger

    vendég

  • fórumtag
  • 50 hozzászólás

Bükk maraton rövidtáv nevezést vennék!

70/339-52nyolcvanegy



#31
gaboca1

gaboca1

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Bükk maraton hosszútávú nevezés sérülés miatt eladó, 5000 t. 20/kettő46-44-19

Elkelt.



#32
gaboca1

gaboca1

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Bükk maraton hosszútávú nevezés sérülés miatt eladó, 5000 t. 20/kettő46-44-19



#33
cakes

cakes

    fórumtag

  • fórumtag
  • 32 hozzászólás
  • LocationJászberény

MilanPhoto, Máhr Attila és Juhász Zsolti fotóin kívül tud valaki még képforrásokat a versenyről?



#34
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

"Nagyon ritka hogy más akadály miatt (pld erdészeti engedély) hiúsulna meg, főleg ha már évtizedek óta zajlik valami, de ott is szerintem csak akarat kérdése."
Az engedélyeket meg kell szerezni minden évben újra. Ha egy pálya "unalmas", és nem is változtatnak rajta évek óta, az tuti hogy az elképesztő mértékű bürokrácia miatt van.

http://mountainbike....ni_egy_versenyt

Azt hiszem ezt sem olvastad figyelmesen, vagy csak nem kontextusban: az erdészeti engedélyek példáját a verseny folytonosságát illetően hoztam fel, nem a pálya minőségét illetően. Kérem ne keverd össze a külön témákat.

Értelemszerűen ha unalmas egy pálya mert nem szabad letérni az útvonalról, akkor ott nincs mit tenni. Bár kétség kívül érdekes hogy miért ne lehetne, évtizedek óta. Hogy tényleg mozdíthatatlan vaskalaposok ülnek e ott akiket nem lehetne az MKSZ segítségével kicsit megpiszkálni, motiválni hogy eltérjenek a nagy bürokratikus hozzáállásuktól. Eddig a munkahelyeimen egy dolgot tanultam meg: nincs lehetetlen amíg nem tettünk meg érte mindent. Az erőfeszítés pedig mindenkinél más. Van aki elküld egy emailt és vár a csodára. És van aki minden követ megmozgat hogy elérjen valamit. Ez utóbbiak a sikeresek, az előbbiek a vesztesek.



#35
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

Kb. egy éve nem szóltam hozzá versennyel kapcsolatos topikhoz, mióta tudatosult bennem hogy te és Tekergek vagytok itt az igazmegmondó juhászok. Egyéb témákhoz pedig az utóbbi évekbe még ritkábban. Ennyit a nagyszerű "évente majd 300 poszt" számításodról.
Ahogy látom, ez nem is fog változni a közeljövőben (kivéve ha olyan versenyt cseszegettek ahol rendező vagyok).
Úgyhogy megnyugodhatsz, egy trollal kevesebb fog zavarni!

Engem totál nem érdekel hogy Te hányszor szólsz mihez hozzá. Viszont azt nem kell ugye szó nélkül hagynom hogy személyeskedsz és provokálsz olyanokkal hogy kik csetelnek itt egymással? ;) Ezért kicsit helyre tettem az arányokat hogy az évek során ki mennyit irkafirkál és miről ;).

Bár nem tudom mi közöm ahhoz hogy egy másk posztoló miket ír, de kétség kívül sokkal jobban díjazom ha valaki nem csak trollkodik hanem van egyéni véleménye valamiről és valamifajta eszmecserét nyit, ahelyett hogy mindent a szőnyeg alá söpörjön. Persze lehet hogy fáj neked hogy van aki kifejti itt a véleményét és talán még igaza is van és veszi a fáradtságot hogy másokat meggyőzzön a vélemény iránt. De úgy gondolom hogy ez csak azt tükrözi hogy hiányzik belőled az érvelési képesség hogy meggyőzz másokat érvek mentén. Ezért könnyebb dobálnod a sarat és semmi eredetit sem alkotni. Ehhez sincs semmi közöm, ez a Te problémád.

Viszont azt tényleg sajnálom hogy miután említed hogy versenyeket szervezel, pont egy ilyen valaki mint Te képtelen felfogni hogy nagy a baj és bármifajta eszmecsere csak segíthet kilábalni a bajból. Teljesen mindegy hogy milyen véleményt hallasz, ezek mind vélemények és mind egy lehetséges résztvevő díja. A struccpolitika egy hanyatló ágazatnál egyértelműen a véget jelenti.

 

És végül hogy ki zavar kit: jelenleg még mindig csak azt látom hogy vitatkozol de semmi értelmeset nem adtál hozzá ehhez az egész témakörhöz, azon kívül hogy személyesen provokálsz. Ez még mindig a trollkodás kategória. Tudod, a trollkodás akkor szűnik meg amikor ha már nincs mondanivalód akkor nem is írsz semmit. Én személy szerint nem is fogok már a személyeskedésedre reagálni.

Ha pedig valahol szervezőként ténykedsz, javaslom inkább foglalkozz a konstruktív kritikával, mert abból még tudsz tanulni. A karaktergyilkosságból nem: avval csak magadat minősíted.



#36
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

Én nem gondolom hogy fejleszteni kellene a CRK-t, te írtad hogy stagnál.

Azt nem értettem, hogy miért csökkenne szerinted más versenyek résztvevőszáma, ha a TOP sorozat kifut. Én nem hiszem hogy ettől különösebben tömegesen kardjukba fognak dőlni a bringások. Aki versenyezni akar, egyszerűen elmegy majd jobb versenyekre. Marketingben nem lesz nehéz őket túlszárnyalni...

Egyébként én személy szerint örülök, ha minél kevesebb sisak nélküli, gyalogosokat lekiabáló/ijesztgető hülyegyerekkel fogok összefutni az erdőben.

Nem árt megtanulni olvasni: ha valami stagnál és a létszámró beszélünk (kérlek tényleg olvasd el amire reagálsz, mielőtt csacsiságokat írsz), akkor az nem a rendezvény minőségéről szól. Stagnálásnak lehetnek külső okai, például hogy az összlétszám amely versenyeket látogat, csökken. Lehetnek belső okai is, pld hogy egy szervező szándékosan nem akar több résztvevőt, mert az már a rendezvény vagy akár a költségvetés rovására menne.

 

A másik kérdésedre azt mondanám hogy azért csökkenne a többi versenyek látogatottsága is, mert ez egy sportág. Egy sportágnak van közönsége és "kritikus tömege". Ezt nehéz behatárolni, de kb úgy képzeld el hogy ha van egy trend amit egyre többen követnek, ez másokra is kihatással van. Ilyen pld a divat. Ha elkezd egyre több ember pata méretű magassarkú cipőt viselni, a végén olyanok is vesznek akiknek korábban eszükbe sem jutott. Ez a sportágaknál is így van. Ha visszagondolsz hogy hogy keztél először bringázni, nem úgy születtél hogy gyerekként már tudtad hogy egyszer bringázni fogsz. Hanem valamikor valahol ezt láttad. Valami ösztönzött, külső hatásra hogy felszállj rá, kipróbáld, beleszeress, folytasd, versenyezz, stb. De ezek legelőször mind külső hatások amik érik az embert, mielőtt a belső ösztönzés tovább viszi.

Ugyanez van a versenysporttal. Ha egyre többen elpártolnak tőle, egyre kevesebb lesz a "bázis" is. Egyre kevesebben hatnak rá másokra és egy negatív spirál ugyanolyan hatással van mint egy pozitív trend, csak fordítva. Ismerek jó pár kissebb rétegsportot melyek még olyan országokban sem vetették meg lábukat mint Németország, ahol pedig tényleg nem lehet azt mondani hogy nincs rá pénz vagy adottságok. Egész egyszerűen nem ért el kritikus tömeget ott. Az itthoni XCM versenyekkel ugyanaz a helyzet: ha lecsökken a bázis, beindul egy negatyv spirál és egyre többen elpártolnak a sportágtól. Mert egyre kevesebb a vetélytárs, a haver, a társaság akikkel lehet edzeni vagy versenyen kívül túrázni, stb.

A lényeghez visszatérve, ha egy Top maraton sorozat szétesik, ez jelentősen gyengíti ezt a bázist. Ettől tehát az a több száz ember aki minden évben elmegy a versenyekre, nem csak egyes versenyekre nem mennek el, hanem egyszerűen már nem versenyeznek. Ez részben azokból tevődik ki akik végleg kilépnek, de főleg az utánpótlás hiánya hat erre ki, mivel nem csak azokról beszélünk akik már bringáznak hanem azokról is akik újonnan jönnének, mivel a kettő pótolja ki egymást és utánpótlás nélkül automatikusan hanyatlik minden.

Amit írsz az a "márkahűség' témakörbe tartozik, éspedig hogy mennyien járnának még mindig pld a Bakonybél maratonra ha már nincs Top maraton sorozat. Persze, azok akiknek mindegy hogy milyen verseny és eddig a Bakonyon nem voltak, most pont növelni fogják a létszámot. Bár sokuk, ha eddig nem volt Bakonyon, valószínűleg jó okból tették, pld messze van Debrecenből vagy Szegedről és drága a benzin, vagy mert nem feküdt nekik a pálya. Viszont egy nagy részük azért ment mondjuk Mátra vagy Bükkbe mert jó móka volt és közel volt, de nincs kedvük az ország másik végébe elmenni, vagy elmerülni a versenyzés világába. Ne felejtsd el hogy főleg a rövidtáv teszi ki a verseny zömét és ebben is rengeteg az alkalmi bringás. Ezt egyszerű megnézni az eredménylistákon: itt láthatod mennyire különbözik a mezőny jelentős része versenyről versenyre. Tehát nem egy egységes, hűséges versenyzői rétegről beszélünk.

Viszont ne higgy az elméletemnek, végülis ez is csak elmélet. Ellenben van egy cáfolhatatlan bizonyítéka.. ;) Éspedig az hogy köztudottan megszűnt egy pár éve a Nyugat maraton kupa.. Nos ha neked lenne igazad, akkor az a kijelentésed hogy "Aki versenyezni akar, egyszerűen elmegy majd jobb versenyekre" annyit jelentene hogy tömegesen jöttek át a nyugat maraton kupáról a Top maratonra azok akik korábban nem voltak. Tévedés. Nézegettem a neveket és a top maration top10-ben tényleg megnőtt ezen emberek száma. De érdekes módon a teljes részvételi számok nem duzzadtak fel, sőt, ugyanúgy csökkennek azóta is.. Tehát az a több mint ezer ember aki oda járt, részben már eleve járt a top maratonra, vagy akik most ide átjöttek, nincsenek annyian hogy megnőtt volna a létszám. Ebből egyrészt az következik hogy sokan abbahagyták akik a Nyugat maraton kupára jártak. Másrészt, hogy az összes befizetett díj egyszerűen kevesebb, mivel jóval a verseny. A pénz pedig nem csak egy adott versenyre megy: ott vannak a versenybírók, az időmérés és hasonlóak melyek minél kevesebb a verseny, arányaiban annyival kevesebbet hoznak az egész sportág fenntartására. A szponzorokról már ne is beszéljünk akik nem adják a nevüket minimális létszámhoz.

 

Látni kell hogy minden verseny egy újabb lehetőség több embert bevonzani a sportágba, akik vagy a helyszín vagy más úton az utánpótlást képezik (és ez alatt nem csak a fiatalokat értjük hanem akár a 40+ korosztályt, mely anyagilag jóval többet tud magának megengedni) és minél kevesebb a verseny, annál kissebb lesz a bázis. Ez egy önerősítő folyamat ami mindkét véglet felé tud haladni. Jelenleg a rossz irányba halad. Ezt kellene megfordítani.

 

Az utolsó mondatoddal sajnos végképp nem tudok mit kezdeni. Azt az érzést adja mintha Te nem is lennél versenybringás hanem tényleg csak trollkodni akarsz itt, mivel összemosni egy pár idiótával egy sportágat ami rengeteg embernek nem csak nagy örömforrás hanem szinte életforma, az elég tudatlan hozzáállásról tanúskodik. Nem is beszélve arról hogy evvel végülis kinyilvánítottad hogy nem támogatod a sportágat, mert minél kevesebb embert szeretnél látni az erdőkben. Ez nagyon önző hozzáállás, mert miért van bárkinek több joga ott tekerni mint másoknak?



#37
_Alex_

_Alex_

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.086 hozzászólás

Arról írsz hogy privátban csetelnek itt egy páran évek óta és engem hozol fel példaként, miközben évente talán írok 20-25 posztot amiben kifejtem valamiről a véleményem és érvelek azokkal akikkel érdemes.

Mindeközben neked évente a majd 300 posztoddal kb erre futja hogy reagálgatsz semmitmondó provokatív mondatokkal :D. Szóvel elég szánalmas ezek után másképp feltűntetni az "érdemeid", nem gondolod? ;)

Kb. egy éve nem szóltam hozzá versennyel kapcsolatos topikhoz, mióta tudatosult bennem hogy te és Tekergek vagytok itt az igazmegmondó juhászok. Egyéb témákhoz pedig az utóbbi évekbe még ritkábban. Ennyit a nagyszerű "évente majd 300 poszt" számításodról.
Ahogy látom, ez nem is fog változni a közeljövőben (kivéve ha olyan versenyt cseszegettek ahol rendező vagyok).
Úgyhogy megnyugodhatsz, egy trollal kevesebb fog zavarni!


Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_


#38
_Alex_

_Alex_

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.086 hozzászólás

"Nagyon ritka hogy más akadály miatt (pld erdészeti engedély) hiúsulna meg, főleg ha már évtizedek óta zajlik valami, de ott is szerintem csak akarat kérdése."
Az engedélyeket meg kell szerezni minden évben újra. Ha egy pálya "unalmas", és nem is változtatnak rajta évek óta, az tuti hogy az elképesztő mértékű bürokrácia miatt van.

http://mountainbike....ni_egy_versenyt


Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_


#39
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

Szerinted mindenki troll, aki nem ért egyet veled, de már megszoktam. Amúgy mit tudnék itt trollkodni? Néhány éve kb. hárman privát cseteltek itt, más nem nagyon történik. :D

Megszokni nem igen lehet valamit ami nem rendszeres. Ha rendszeres lenne, ez azt jelezné hogy mindig reagálsz rám, ha pedig nem a témába vágóan, az a trollkodás egy formája.

Segítek neked mit értek trollkodás alatt: vannak ilyen arcok itt mint Te, akiknek látszólag nincs nagyon életük mert amint látnak valakit véleményt írni, azonnal reagálniuk kell, de nem a témára reagálnak hanem a személyre. Pont rád illik a Troll fogalma ez esetben: csak azért reagálsz hogy tudj személyesen reagálni, oda sem figyelsz hogy mit írsz.

A CRK témakörben, ha olvastad volna amit írtam, láttad volna hogy a létszámról írtam, nem a verseny minőségéről. A kérdésednek semmi köze nem volt ahhoz amit írtam.

A másik kérdésed pedig semmiről nem szól, hanem egy flegma véleményezése a másik véleményének. Semmit nem adtál hozzá a vitához evvel, semi véleményt, sem tartalmat. Csak a személyt minősíted.

 

Egy ilyen embert neveznek Trollnak, kedves Alex. Ez vagy Te.

 

Amúgy tényleg nevetek én is, csak rajtad :). Arról írsz hogy privátban csetelnek itt egy páran évek óta és engem hozol fel példaként, miközben évente talán írok 20-25 posztot amiben kifejtem valamiről a véleményem és érvelek azokkal akikkel érdemes.

Mindeközben neked évente a majd 300 posztoddal kb erre futja hogy reagálgatsz semmitmondó provokatív mondatokkal :D. Szóvel elég szánalmas ezek után másképp feltűntetni az "érdemeid", nem gondolod? ;)



#40
Uluwatu

Uluwatu

    vendég

  • fórumtag
  • 191 hozzászólás
  • LocationBudapest

Az MKSZ az MTB-n belül az XCO-ra fókuszál, mert az _A_ versenysport. Az XCM tömegsport, és ezért kb. le is van szarva. Sőt, nem csak le van szarva, de vannak hangok, akik még féltékenyek is rá, és azon törik a fejüket, hogyan lehetne az XCO-t előrébb tolni (akár) az XCM terhére. - Merthogy XCO fronton már rég sokkal nagyobb a baj, ott nem arról van szó, hogy "jaj, mi lesz így, meg fognak szűnni a versenyek" - ott máris alig van verseny.

Egyébként szerintem most a Bükk Maraton teljesen rendben volt. Hibátlan volt a jelölés (idén eddig mindenütt), én a frissítéssel is teljesen elégedett voltam. A pálya - különösen a rövid - az valóban kicsit országúti jellegű (bár a közép második körének a vége kifejezetten élvezetes), de ez mindig is ilyen volt. A Mátra sokkal trükkösebb - de nézzétek meg annak a topikját, ott meg az volt a baj, hogy túl nehéz. (Egyébként szerintem a Crosskovácsi (amit egyébként én is szeretek, és tényleg el kell ismerni, hogy nagyon sokat beletesznek a rendezők) is nagyrészt "országúti", pár kellemetlen, mély nyomvályús szakasszal, és egy kevés kellemes singletrack résszel. (Jaj, elfelejtettem, hogy a Crosskovácsit csak dícsérni szabad!)

 

Azt hiszem 6 éve járok rendszeresen versenyekre, és nekem az az érzésem, hogy a rendezés színvonala lassan, de emelkedik. A jelölés határozottan egyre jobb mindenütt - szerintem ez a legfontosabb.

 

Fogalmam sincs, miért tart lefelé ez a sportág. Nemrég volt új, hirtelen jött divatba, kicsit túlszaladt, most áll be?

Nem ismerem az MKSZ-en belüli működési rendet, mivel nem éppen egy nyitott könyv a bringás társadalom felé, pedig elég nagy befolyásuk van rá. Nem nagyon értem hogy miért nem ragadja meg az MKSZ a lehetőséget pld versenyeken hogy közelebb kerüljön a versenyzőkhöz, legyen akár valami hírlevél által a rajtcsomagban vagy levelezési listán. Ezek kihagyott lehetőségek. Kicsit egy elefáncsont torony érzését keltik, hogy ők a versenyzők "felett" állnak. Erről ennyit.

 

Érdekes amit mondasz a Bükkről, mert ez tükrözi azt is hogy ahány versenyző, annyi vélemény, mint ahogy korábban is írtam, van akinek ez tetszik, van akinek az. Ráadásul mivel én zömében rövid vagy középtávon versenyzem, értelemszerűen csak abból a szemszögből nézem a pályát. Viszont azt ne felejtsük el hogy a témánál maradva (éspedig mi tetszik "A" közönségnek, amiből főleg a rövid táv teszi ki a nagy részét és azt amelyiket legkönnyebb elveszíteni vagy megnyerni a versenyeknek, mivel a közép/hosszú távon a komolyabb versenyzők mennek akik nem hagyják egyhamar abba a sportot és járnak versenyekre rendszeresen), a rövid táv meghatározó a verseny költségvetésének, tehát nem lehet egy vállvonással letudni hogy "csak" ott nem jók a körülmények (legyen az pálya, jelölés, frissítés, stb.). Azt hogy szélsőségekkel próbáljuk bizonyítani hogy van "túl nehéz" és "túl könnyű" (pld Bükk szemben a Mátrával) megint nincs értelme, mert nincs középút amig nem tudjuk hogy mi a "túlzott" bárhol. Lehet hogy pld pont nem érdekli a többséget a pálya változatossága és a jelölésen bukik minden, akkor pedig én képezem a kivételt azokkal akik összetett pályára vágynak. Először azt kellene megtudni, de feltételezésekkel semmire sem megyünk. Ismétlem, meg kellene tüzetesen ismerni a teljes versenymezőny igényeit, egy rövid közvéleménykutatás nagyon sokat segít ebben.

 

Viszont avval mindenképpen vitatkoznék hogy mit nevezünk "nagyrészt országútinak" és csodálkozom hogy pont a CRK-t ebbe a kategóriába sorolod. Kérlek fejtsd ki bővebben hogy mit értesz az "országútis" alatt, mert akár a szintrajz, akár a Straván látható fordulgatós pályarajz alapján meghökkentő ilyet hallani. Ha van egy verseny ebben az országban ahol nem tudsz 5 percnél hosszabbat gurulni vagy sima úton mászni egy huzamban, az a Crosskovácsi. Ahol pedig egyenes, az is piszok technikás a kövek és vályatok miatt. Ellenben ha megnézzük a Bükköt, Szilvásváradot, Bakonyt, nagy részben mászol hosszasan duplasávos, teherautóknak megfelelő döngölt vagy aszfalt úton, majd gurulsz lefelé hasonló úton. De az általad említett Mátra is tartalmaz bőven egyeneseket, még ha van is benne technikás rész bőven. A mászás Galyatetőig vajon minek nevezhető? Nem nagyon értem tehát az "országútis" fogalom értelmét ahogy említed. Az hogy egy mondatban szerinted a CRK "nagyrészt országútis" és a Mátra "trükkös", háááát..

 

Arra is kiváncsi lennék hogy mit értesz az alatt hogy a versenyek szinvonala emelkedik: kérlek fejtsd ki bővebben hogy ezt miből szűröd le, szívesen hozom fel a személyes tapasztalataimat evvel kapcsolatban. Egy verseny színvonala szerintem több dologból tevődik össze. Pályát illetően a pályaválasztás, jelölés, takarítás, frissítés, mentés. Pályán kívül a versenyközpont (higiénia, étkezés, tisztálkodás, bringamosók, stb.) és a versenyzőkkel történő egyenes kapcsolat (rajtcsomag, kommunikáció, aktuális weboldal és tájékoztatás, célterület ellátás, stb.). A szokásos tapasztalatleírások alapján kiváncsi vagyok mennyire tartod pozitív irányba haladni úgy általánosságban a színvonalat.

 

Az hogy a jelölést nevezed "határozottan egyre jobbnak", arra lennék leginkább kiváncsi. Mondanál 1-2 versenyt ahol "határozottan jobb"? Mert én mondanék olyat ahol időnként vagy már évek óta "határozottan rossz" és fölösleges balesetek történnek vagy tömeges eltévedések, példákkal: Vértes vagy Mogyorósbánya,vagy ha megnézed a legtöbb versenyen a jelölést youtube-on és megnézed az UCI által előírt egyszerű rendszert. Köszönőviszonyban sincsenek az itthoni jelölések a szükségessel. De mondhatnám azt is hogy egyes Top maratonokon, ahol tényleg halál unalmas a pálya egy fél órán keresztül, vannak hirtelen évek amikor "elfelejtenek" valakit odaállítani egy kereszteződéshez és a földön hever egy alig látható szalag, amikor döngeted 50-el lefelé a kétsávoson. És látni szépen Straván hogy hányan lőnek túl az elágazáson. Ezt nem nevezem javulásnak, hanem totál amatőrizmusnak, nemtörődömségnek.

 

"Nemrég volt új, hirtelen jött divatba, kicsit túlszaladt, most áll be?"

Ha ezt 5-10 év távlatban néznénk, akkor talán érdemes lenne elemezgetni, de azért az kicsit rövid élettartamú sportról szólna és igen szűk látókörről.. Nagyon remélem hogy nem 10-15 évig tartanak sportágak, mert az pont elég nagy baj lenne: tudniillik akkor a szervezők is így gondolkodnának és számukra a sportág 5 évig való élesztése pont elég lenne, miután kiszállnak mert belefáradnak vagy megkeresték azt a pénzt amit rövid távon ki tudnak belőle hozni. Ez viszont egy kicsit olyan lenne mintha vennél egy lakást és 10 év után összeomlik.. Nem ilyen rövid távban kellene tehát gondolkodni, hanem hosszú távban. Egy sportág életében egy 5-10 év szinte semmi. Az MTB és ezen belül az XCM-nek bőven van itthon létjogosultsága, nem látok rá okot hogy miért kellene feltételeznünk hogy egy hőskorszak után 10 évre rá már temetni kellene, vállunkat megvonva. Főleg mivel minden adottsága megvan egy érdekes, változatos és hasznos sportágként: az ország természeti adottságai, a sportág aktualitása (egyre többen pattannak bringára), az egészséges életmód ami evvel jár, a bringázás sokoldalúsága (fizikai erőnlét, technikai lehetőségek felszerelés/ruházat által, környezettudatosság, gazdasági pozitív hatás mert nem plazákban költik el az emberek a pénzüket, közösségformákó hatása, stb.stb.). Ezek mind szempontok ami által kihagyott lehetőség lenne nem feléleszteni és komoly energiákat fektetni bele. A kormányzat úgy tűnik ezt felfogta, érdekes hogy a bringás közösség maga viszont még nem..

Tehát teljes mértékben van létjogosultsága és a körülmények adottak. Azt érdemes inkább elemezni hogy miként lehet ismét azt a részvételi arányt hozni a versenyeken ami 10 éve volt. Ha akkor volt pénzük rá az embereknek, a világválság közben, amikor még alig bringázott valaki a városban és nem volt rá támogatási keret, akkor most vajon miért lenne kevesebb potenciál benne? Ez nem logikus következtetés. Tehát ki kell abból indulnunk hogy nem egy elszálló trendről van szó, hanem egy olyan sportágról aminek a megtartása és megóvásának kulcsa a résztvevőkön múlik: MKSZ, versenyszervezők, klubok, versenyzők, kormányzat. Személy szerint leginkább az MKSZ, a szervezők és a klubok lépéseit hiányolom ebben, mert ők kellene hogy legjobban tudják hogy a tagokat mi érdekli, mi motivál egy versenyzőt hogy valahova eljusson, lévén kis közösségek, baráti körök. Ezt pedig csokorba tudná gyűjteni az MKSZ és a szervezőkkel karöltve megoldásokat hozni. Általam ostorozott közvéleménykutatás ebben nagyon sokat segítene.

Tisztelet a véleményed iránt, de azok csak feltételezések. A fenti versenyelemzési példákból pedig látni hogy az egyéni vélemények igen ingatag talajon állnak, ezekre nem lehet építeni.