Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Számítógép zsenik ide!

- - - - -

  • Please log in to reply
13653 replies to this topic

#41
Kánya

Kánya

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek

Köszönöm szépen mindkettőtöknek a segítséget! 

Be is van üzemelve. Még annyit kérdeznék hogy mennyire számít ez a 4 éves cikk?

 

http://logout.hu/bej...akorlatban.html

 

Ha kellenek ezek a beállítások akkor végigfutok rajta

 



#42
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Mennyire érezhető a javulás (gyorsaság) egy hdd csere ssd-re?

 

Hatalmas a különbség, főleg kis fájlok írása/olvasásánál ha egyszerre több dolog történik (pl. virusölő háttérben). Videoszerkesztésre is jó mert a mai darabok gyakorlatilag teljesen telítik a SATA sávszélességet, tehát gyorsabb mint egy HDD.

 

Két dologra kell figyelni: kerüld a Sandforce controllereseket (pl. jópár OCZ Vertex család), mert hibásak (igen, még mindig!). A SF technológiája eredetileg nagycéges használatra lett tervezve, ahol az áramszolgáltatás egyrészt kívűlről garantált (akkuk, backup generator stb.), másrészt belűlről kondenzátorok által amik áramszünet esetében elég szaftot tartalmaznak hogy a controller még elmentsen minden adatot a flash chipekbe. Ezt amikor rájöttek a gyártók hogy a magánfelhasználók körében is nagy biznisz lesz belőle szépen kiredukálták belőlük mert drágák, és firmware trükközéssel próbálták megoldani (pl. mindenféle SATA/PCIe energiaspórolási lehetőséget kikapcsolnak). Csak éppen nem sikerült minden ilyesmit kivédeni, pl. laptopokban sokszor hibás a BIOS és máshogy kapcsolnak ki (pl. nem jelzik rendesen az SSD-nek hogy most ments vagy soha mert kikapcs). Szóval nekem is lett egy szép drága téglám, rögtön az első használat után. A vége az lett hogy OZC megvett egy konkurrens controller gyártót (Indilinx), de túl későn és csődbe mentek (asszem Toshiba vette meg a maradékot). Sandforce-ot meg megvette az LSI, őket egy másik cég és eladták a flash részleget a Seagate-nek.

 

 

A másik dolog: szintén a Sandforce tömörít, és csak úgy éri el a marketinges sebességet (és élettartamot) ha tömöríthető adatokról van szó, tehát főleg a régebbiek lassabbak ha tömörített videóról van szó (pl. mp4), vagy titkosított a (fájl)rendszer.

 

A Samsung, Indilinx, újabb Marvell és az eredeti Intel (pl. 320-as sorozat) controllerek jók. Arra is ügyelj hogy Intel is használ már Sandforce-t (pl. 520/530-as sorozatok).

 

 

 

kezdetben paráztam, főleg hogy 5-6 éve még elég rosszak voltak a tapasztalatok, de azóta nagyot ugrott ennek a technikája is.

 

Arra viszont figyelni kell hogy egyrészt a csökkenő technológia méret (jelenleg <20nm, Intel 14 nm) miatt, másrészt a növekvő sejtszintezés miatt (eddig TLC, de jön a QLC is) egyre kevesebb lesz a valós flash élettartam is. Harmadrészt pedig a HDD gyártók különböző cache technikákkal kisérleteznek, többek között hibrid SLC/MLC sejtekkel, de ezt a sebesség szempontjából megközelítve, tehát gyorsabban kopnak azok a sejtek is mert többször írják át (SLC hogy gyors legyen, aztán besürítik MLC üzemmódban).

 

"alapvetően minél több szabad hely marad rajta, annál jobbak a kilátások" csak azért igaz mert a növekvő tárhely miatt egy stabil adatmennyiségű használat százalékban csökken, tehát az adott pót blokkok mennyisége (ha csak nem csökkentik azt is) egyre nagyobb lesz. Kivéve persze amikor változik a használatunk, pl. 1080p-ről UHD-ra (2160p=4x annyi adat).

 

Egyébként a Crystaldiskmark alapjában véve tömöríthető tesztfájlokat használ, jobb az AS-SSD. Mielött ezek léteztek egy egyszerű saját programot használtam flash terminális tesztelésére, de akkor még nem sikerült elérni a fizikai határokat (240 nm SLC, 1000000+ ciklus) :) Ma ez 500-1000 ciklussal már jóval könnyebb.



#43
stp1

stp1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,283 posts

samsung 840 evo ext0bb6q

kezdetben paráztam, főleg hogy 5-6 éve még elég rosszak voltak a tapasztalatok, de azóta nagyot ugrott ennek a technikája is. meg a közelemben is több 1 évesnél fiatalabb hdd ment tönkre, akár adatmenthetetlen szinten károsodva, míg gyorsan meghalt nand memóriákról már csak régi mesék szólnak. mondjuk pont ezért a tényleg fontos dolgok felhőben vannak és egy régi kicsi, külső lemeznek használt, 6 évesen 96%-os állapotú hdd-n van annyi mentésem, hogy pár óra alatt 100%-os rendszert vissza tudok húzni bármire, és igazából csak a torrentezhető tartalmaim vesznek el.

http://hblok.net/blo...debunked-again/
http://arstechnica.c...of-a-long-time/
http://uk.hardware.i...inal-conclusion
http://ssdendurancetest.com/

alapvetően minél több szabad hely marad rajta, annál jobbak a kilátások (persze a minimum gyárilag bele van kalkulálva a névleges méretbe). én elférek 50-60gb körüli rendszerrel, így értelmetlen lett volna nagyobbat venni.

 


Edited by stp1, 2014. September 23. - 21:53.


#44
Kánya

Kánya

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek

hajjajj, már írom is.

én is pont ezt a 120gb-os samsungot vettem június elején

Uhh, nagyon köszönöm a kimerítő választ! Ekkora különbségre nem számítottam.

Milyen samsung van neked? Mert azt hallottam hogy samsungon belül is van garancia közt különbség, pl.: az evo 3 a sima 840 5 évet kap. Ennek van valami jelentősége? Mekkora esély van a meghibásodására?



#45
stp1

stp1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,283 posts

hajjajj, már írom is.

én is pont ezt a 120gb-os samsungot vettem június elején, egy lenovo g565-be ment bele (amd phenom II n850, ati radeon hd5470, 4gb ddr2). az 5400rpm-es, 500gb-os wd merevlemezt száműztem a cd meghajtó helyére. hdd-vel kb 60mp körül volt a windows bootloader-használható tálca bootideje, ez lecsökkent 18mp-re. igazából akkora különbség van, mintha új gépet vettem volna, pedig ez egy 2010-es konfigra épült alapvetően talán alsó-közép laptop (2011-ben lett véve 116k-ért).

crystaldiskmark szerint
hdd:
iicNzD0.png
ssd:
eSxbvvR.png

pont a héten töröltem le végleg a hdd-ről a régi rendszerpartíciót, amit tartaléknak tartottam, mert visszabootolva rá kellett döbbennem, hogy előbb fogok a boltba rohanni új ssd-ért, minthogy újra hdd-t használjak a jövőben.

fájlindexelés, hibernálás, rendszervisszaállítási pontok kikapcsolva, így viszonylag kevés felesleges írás megy rá. most tartok 1,04TB írt adatnál 54 napnyi futás mellett, ami kb 19,7gb/nap. ebből 200gb volt maga a win (és dualbootban linux) install, azóta folyamatosan megy le az érték.

felhasználás szempontjából játékok, cad modellezés és az android baszkurálás miatt folyamatosan cserélődő kisebb-nagyobb programok terhelik a rendszerpartíciót. minden más adatmozgatás a hdd-re korlátozódik.

ami nem elhagyagolható laptopban, hogy a régen folyamatosan 65 fokos hdd helyén az ssd most csak 45 fokig melegszik fel, míg előbbi a gép szélén végre hűvösben van.



#46
Kánya

Kánya

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek

Szakik! 

Mennyire érezhető a javulás (gyorsaság) egy hdd csere ssd-re? A hdd-t megtartanám adattárolónak és egy 120G samsung 840 evo menne a helyére. Többen ezt a samsungot ajánlották, de meghallgatok más verziót is ha van jobb, persze ebben az árkategóriában. 

Videók szerkesztésére használom a gépet és több giga adat másolására.

Jelen konfig:

Intel Q9650 3.00Ghz

Corsair vengeance 8G ddr3

Asus Gtx770 vga

 



#47
Vejne

Vejne

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 4,309 posts

segítség :D

 

pár napja szkenneltem a nyomtatómmal, most a gépről szeretnék nyomtatni, és kb.semmit sem csinál. Oldalt az eszközsorban nincs a nyomtató ábrája, nem kreál nyomtatási listát, a vezérlőpultban azt írja, hogy a nyomtató üzemkész, a MÁV meg szereti a jegyeket ellenőrizni.. Persze volt már, hogy tapiképernyőről mutattam a jegyem, mert meglepő módon a jegyolvasójuk azt is elfogadá..

 

De jó lenne azért megoldani. :)

megoldva. törölhető az egész szerencsétlenkedés :)



#48
Vejne

Vejne

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 4,309 posts

segítség :D

 

pár napja szkenneltem a nyomtatómmal, most a gépről szeretnék nyomtatni, és kb.semmit sem csinál. Oldalt az eszközsorban nincs a nyomtató ábrája, nem kreál nyomtatási listát, a vezérlőpultban azt írja, hogy a nyomtató üzemkész, a MÁV meg szereti a jegyeket ellenőrizni.. Persze volt már, hogy tapiképernyőről mutattam a jegyem, mert meglepő módon a jegyolvasójuk azt is elfogadá..

 

De jó lenne azért megoldani. :)



#49
lor

lor

    phorumus maximus

  • globális moderátor
  • 24,199 posts

fingom nincs, de kmplayer játszik esetleg?


NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...


#50
marton

marton

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,636 posts

Arra van valakinek tippje, hogy 2 napja telepítettem a VLC nevű lejátszót de a filmek, videók hangja valami ordenáré ronda. Ez föl sem tünt, míg ugyanazt a videót meg nem néztem a Windows Media Player-el. Ott csodaszépen, dinamikusan szólt minden.

Próbáltam a VLC hangszínszabályzóját állítgatni de semmi hatás, kicsit változott de ugyan olyan ronda maradt. Csak azért szeretném a VLC-t, mert az kb. tényleg mindent lejátszik és jobban tetszik a kezelése.

Van valakinek esetleg ötlete, mi lehet itt a gond ?

Köszi !


Marci

#51
xclajos

xclajos

    vendég

  • fórumtag
  • 158 posts

a win8 egy szoftverergonómiai szégyen, elszálló, nem működő driverekkel. én egyből újrahúznám win7-re.

viszont nekem ennyibe került a 3 éves lenovo G565-öm is és ennél jobban használható gépet nem tapicskoltam még. ismerősi körben mindig nálam kötnek ki a laptopok és a lenovohoz képest mindegyikben volt valami zavaró kompromisszum. meg nem elhanyagolható tényező a belső kialakítás se, én már nem vennék olyan gépet, aminek nem lehet hozzáférni a teljes hűtéséhez egy panel levételével. meg talán a dellnek agymenése, hogy a hdd az alaplap és a bill között van, kb semmit nem lehet benne cserélni a szeviz kikerülésével. (a leplombált hűtőbordák külön vicc kategóriát képviselnek, ilyen azt hiszem az asusokban van)

egyszóval a lenovo ideapad széria simán megfizethető és bőven elég általános használatra.

Kérdezgettem tovább a haveri kört a Win8-ról. Hát mit mondjak ? Jót senki nem mondott, mindenki a W7-et sírta vissza.

Végül megdőltem az érvek súlya alatt. Ha már lebeszéltetek az Aldis gépről, vettem egy mély levegőt és beneveztem egy ilyen jószágra Win7-el: http://www.notebooks...book-10762.html



#52
xclajos

xclajos

    vendég

  • fórumtag
  • 158 posts

Támogatás, garancia nulla! Ha valóban megbízható gépet akarsz inkább dobj még hozzá egy kicsit és inkább ezt vagy hasonló kategóriát válassz 

O.k. Már kezdek hajlani egy Lenovo felé. Bár a 3 év garit nem mondanám nullának.

Amúgy, annyi rosszat olvastam már nagy márkák támogatási, szervizelési gondjairól (Toshiba,...), hogy még kellemesen is csalódhatna az ember.

 

Az stp1 kolléga által javasolt topicba beleolvastam de csak idióta gamer hülyegyerekek azon nyáladzottak, hogy a gépük túlmelegszik az XY nevű játékokon. Annyi eszem még nekem is van teljesen hozzá nem értőként, hogy egy átlag normál laptopot NEM játékokra terveztek. Szóval ha így nézem, túl sok rosszat nem mondtak a Medion gépekről. Sőt ! a melegedésen kívül nagyon is dicsérték őket.



#53
stp1

stp1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,283 posts

a win8 egy szoftverergonómiai szégyen, elszálló, nem működő driverekkel. én egyből újrahúznám win7-re.



ez a topik régen megszakadt, viszont az itt leírtak alapján nem túl fényes a kép: http://prohardver.hu...k/hsz_1-50.html

külföldi teszteken jókat írnak róla, de ki tudja mennyi ideig használták. amazonos értékelések szerint viszont az angol gyári support borzalmas. pedig hardverileg elég korrektnek néz ki.

viszont nekem ennyibe került a 3 éves lenovo G565-öm is és ennél jobban használható gépet nem tapicskoltam még. ismerősi körben mindig nálam kötnek ki a laptopok és a lenovohoz képest mindegyikben volt valami zavaró kompromisszum. meg nem elhanyagolható tényező a belső kialakítás se, én már nem vennék olyan gépet, aminek nem lehet hozzáférni a teljes hűtéséhez egy panel levételével. meg talán a dellnek agymenése, hogy a hdd az alaplap és a bill között van, kb semmit nem lehet benne cserélni a szeviz kikerülésével. (a leplombált hűtőbordák külön vicc kategóriát képviselnek, ilyen azt hiszem az asusokban van)

egyszóval a lenovo ideapad széria simán megfizethető és bőven elég általános használatra.


Edited by stp1, 2014. June 18. - 18:15.


#54
Kánya

Kánya

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek

Szakértő Urak !

Ez a gép vállalható szerintetek ? https://www.aldi.hu/...il-tabcontent-1

A már haldokló, ezer éves laptopom váltanám le. Egyik haver viszont (informatikus) hallani sem akar róla, hogy ILYEN helyen vegyek számítógépet. Mások szerint meg nyugodtan megvehetem. Szerintetek kire hallgassak ? Nagy baj az, hogy nem Dell v. Lenovo v. Asus, v. ... szóval nem valami nagy márka neve van rajta ?

A másik kérdés, hogy a Win7 és 8 között mi a fő különbség ? Miért nem szeretik a Win8-ast ?

Én még az XP-nél tartok. :huh:

Köszönöm !

Támogatás, garancia nulla! Ha valóban megbízható gépet akarsz inkább dobj még hozzá egy kicsit és inkább ezt vagy hasonló kategóriát válassz http://www.laptopsza.../dell#pid_12103

 

De ha bővebb megerősítést szeretnél, kérdezd itt Jorus felhasználót


Edited by Kánya, 2014. June 18. - 17:53.


#55
xclajos

xclajos

    vendég

  • fórumtag
  • 158 posts

Szakértő Urak !

Ez a gép vállalható szerintetek ? https://www.aldi.hu/...il-tabcontent-1

A már haldokló, ezer éves laptopom váltanám le. Egyik haver viszont (informatikus) hallani sem akar róla, hogy ILYEN helyen vegyek számítógépet. Mások szerint meg nyugodtan megvehetem. Szerintetek kire hallgassak ? Nagy baj az, hogy nem Dell v. Lenovo v. Asus, v. ... szóval nem valami nagy márka neve van rajta ?

A másik kérdés, hogy a Win7 és 8 között mi a fő különbség ? Miért nem szeretik a Win8-ast ?

Én még az XP-nél tartok. :huh:

Köszönöm !



#56
marton

marton

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,636 posts

Valószínűnek tartom, hogy a működést nem fogja befolyásolni, de későbbi frissítést esetleg igen. Bár frissítés ahhoz már nem igen lesz, ezért. Ez csak egy tipp volt, fogalmam sincs. Ha nélkülözhető a hely, én nem törölném, mert az ilyenekből mindig csak a bonyodalom lesz később. Ha már mindenképp törölni szeretnéd, lementeném valahova törlés előtt.

Lementettem, töröltem. Újraindítás után kék képernyő, "a Windows ellenőrzi a lemezt", valamin gondolkozott egy ideig aztán normálisan elindult minden. Az IE8 is működik normálisan, bár soha nem használom.

Köszi mindenkinek !


Marci

#57
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Ezt nem tudom hol olvastad.

 

Reuters: "U.S., UK advise avoiding Internet Explorer until bug fixed"

Állítólag Belgiumban is figyelmeztettek, Hollandiában a rendőrség (Team High Tech Crime részleg) szerint: "Egyenlőre ne használjanak IE-t".

 

Ilyesfajta figyelmeztetések az évek során rendszeresen előfordultak az IE-vel, de nem ennyire szókimondóan. Most az a különbség hogy, mint már megjegyeztem, az XP-t már nem támasztják alá (április óta). Most még kivételesen csináltak erre egy fixet, de a következő felfedezett hibákra ez egyre kevésbé valószínübb.


Edited by Tekergek, 2014. May 13. - 09:41.


#58
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2,261 posts

Uraim ! Egy kérdés a Windows XP -ről.

Ha a C:/WINDOWS mappában látok olyan mappát kék színnel, hogy ie7 és mellette "ie7updates" mappa is van, és az abban lévő fájlok nevére rákeresve természetesen az Internet Explorer 7 frissítéseit találom. Szóval, ez kb. 450 MB és én ezt szívem szerint kitörölném. Mert józan ésszel azt gondolnám, hogy minek ez nekem, csak a helyet foglalja a gépen - főleg, hogy 99,99%-ban Firefox-al netezem. (Mellette van még IE8 is a gépen, és úgy látom, ennek is ugyan úgy megvan az a 2 mappája, mint a 7esnek)

Törölhető szerintetek ?

 

Valószínűnek tartom, hogy a működést nem fogja befolyásolni, de későbbi frissítést esetleg igen. Bár frissítés ahhoz már nem igen lesz, ezért. Ez csak egy tipp volt, fogalmam sincs. Ha nélkülözhető a hely, én nem törölném, mert az ilyenekből mindig csak a bonyodalom lesz később. Ha már mindenképp törölni szeretnéd, lementeném valahova törlés előtt.

 

Az Internet Explorer-t most már állami szinten nem javasolják a biztonság hiánya miatt

 

Ezt nem tudom hol olvastad.



#59
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Ha a C:/WINDOWS mappában látok olyan mappát kék színnel, hogy ie7 és mellette "ie7updates" mappa is van, és az abban lévő fájlok nevére rákeresve természetesen az Internet Explorer 7 frissítéseit találom. Szóval, ez kb. 450 MB és én ezt szívem szerint kitörölném. Mert józan ésszel azt gondolnám, hogy minek ez nekem, csak a helyet foglalja a gépen - főleg, hogy 99,99%-ban Firefox-al netezem. (Mellette van még IE8 is a gépen, és úgy látom, ennek is ugyan úgy megvan az a 2 mappája, mint a 7esnek)

Törölhető szerintetek ?

 

Az Internet Explorer-t most már állami szinten nem javasolják a biztonság hiánya miatt, ha Microsoft-ék nem tennének meg mindent érte hogy úgy tűnjön nem lehet nélküle használni a Windows-t akkor azonnal törölni kéne, de ezeket a mappákat szerintem nyugodtan lehet. Ilyenkor célszerű valami külső USB-re másolni és egy ideig megtartani, hátha valami reklamál (pl. Windows Update, de persze most hogy az XP-t már nem támasztják alá ennek nincs gyakorlati jelentősége). A kék szín azt jelenti hogy tömörítve van, vagyis már egy ideje semmi nem írt abba a mappába (ami nem csoda, IE7 már jó pár éves, lehet hogy a rendszer se lett azóta frissítve). Egyébként én ahol lehet meghagytam az IE6-ot, csak a kötelező, nem kikerülhető, biztonsági frissitéseket csináltam (és persze messze elkerültem az IE használatát).



#60
marton

marton

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,636 posts

Uraim ! Egy kérdés a Windows XP -ről.

Ha a C:/WINDOWS mappában látok olyan mappát kék színnel, hogy ie7 és mellette "ie7updates" mappa is van, és az abban lévő fájlok nevére rákeresve természetesen az Internet Explorer 7 frissítéseit találom. Szóval, ez kb. 450 MB és én ezt szívem szerint kitörölném. Mert józan ésszel azt gondolnám, hogy minek ez nekem, csak a helyet foglalja a gépen - főleg, hogy 99,99%-ban Firefox-al netezem. (Mellette van még IE8 is a gépen, és úgy látom, ennek is ugyan úgy megvan az a 2 mappája, mint a 7esnek)

Törölhető szerintetek ?


Marci