Jelentkezz be Regisztrálj
Egy kis fõzõcske!
#41
Írta 2009. november 18. - 00:01
#42
Írta 2009. november 07. - 20:00
egész jól hangzik
lehet kipróbálom majd én is. még kis tuningnak tán feketeribizii, meg áfonya ilesmi
ezt legalább megenném, a gyári szarokat biztos nem
ki kéne dolgozni a szalonnás/pörköltes verzióját
Na, akkor már nem írtam le hiába. A google keresésben sok olyan receptet találtam, ahol tejport, fehérjeport adtak hozzá, valamint vannak sütés nélküli receptek is. Utólag vettem észre, hogy volt itthon túró, legközelebb kipróbálom azzal.
#43
Írta 2009. november 07. - 19:50
egész jól hangzikMa csináltam házi energiaszeletet. Egy kis google és saját ötletek alapján (illetve ami itthon elérhetõ volt) alakult ki a recept. Diót és mandulát apróra vágtam, serpenyõben megprítottam és kávédarálóban finomra daráltam (ez a lépés talán ki is hagyható, de nekem van egy ideiglenes fogtömésem, illetve a massza is jobban dolgozható). Egy kis lábasban karamellát készítettem cukorból, mézbõl, vízbõl, (meg egy kevéske baracklekvárból). Amikor már kellõen besûrüsödött a karamell, hozzátettem zabpelyhet, tejjel felöntöttem és addig fõztem, amíg jó sûrû massza lett. Ekkor levettem a tûzrõl, hozzákevertem a dió/mandula örleményt, mazsolát, egy kis sót és egy citrom levét. Ezt jól összedolgoztam, majd egy sütõpapírral bélelt tepsiben megsütöttem (10 percig 190 fokon, ekkor még mindig elég puha volt, ezért még 10 percig a kikapcsolt sütõben hagytam, hogy szikkadjon). Nem volt célom nagyon átsütni, csak annyira, hogy ne egy folyós massza legyen. Elsõre egész jó lett, legalább is ízre, a hatásáról még nem tudok beszámolni. A tejbõl és a magokból van némi fehérjetartalma, a szénhidrát egyértelmû, illetve a zsírtartalma remélhetõleg elég alacsony, mivel külön nem adtam hozzá semmilyen zsiradékot. A sót inkább "tudományos" okokból tettem bele, de az ízén nem rontott. Pontos mennyiségeket nem tudok, csak érzésre adagoltam.
lehet kipróbálom majd én is. még kis tuningnak tán feketeribizii, meg áfonya ilesmi
ezt legalább megenném, a gyári szarokat biztos nem
ki kéne dolgozni a szalonnás/pörköltes verzióját
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
#44
Írta 2009. november 07. - 19:27
#45
Írta 2009. november 07. - 10:14
dr oetker fagyiport próbálta már valaki?
mennyire áll messze az igazi fagyitól?
Szerintem egész ehetõ. Az epreset kóstoltam, semmi eper íze nem volt, de hozzákevertem egy maréknyi összeturmixolt epret és máris finomabb lett. Ha meg krémesebb állagút akarsz, egy kis tejszínhabot kell keverni bele. És ajánlom, hogy ha megcsináltad a port, tedd a fagyasztóba, evés elött 10 percel meg tedd át a hûtõbe. Így valamivel jobb, mert így nem olyan betonkockaszerûre van fagyva.
#46
Írta 2009. november 06. - 21:57
dr oetker fagyiport próbálta már valaki?
mennyire áll messze az igazi fagyitól?
kicsit "guminõ" lett valóban.
ízre jó, állagra sántít - túlságosan kikristályosodott, hiányzik a krémessége...
holnap megturbózom tejszínnel vagy joghurttal...
Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu
#47
Írta 2009. november 05. - 16:43
'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'
ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960
#48
Írta 2009. november 05. - 16:24
50 dkg darált kekszet össze kell keverni 20 dkg porcukorral, 3 dkg kakaóporral, egy csomag vaníliáscukorral, és annyi tejet kell önteni bele, hogy olyan masszás legyen. Aztán ezt egy deszkán ki kell teríteni, amire ne lisztet tegyetek, hanem porcukrot! Téglalap alakúra kell formázni. Aztán jön rá a töltelék*. Egyenletesen el kell osztani. Utána meg fel kell tekerni. Úgy, mint ahogy a piskótatekercset szokás. Aztán én be szoktam csomagolni alufóliába, és egy kisebb tálcára rakom, beteszem 20-40 percre a hûtõbe. És nagyon fincsi Meg még lehet azt csinálni, hogy ha van még egy kis idõtök, a tejbõl kicsit kevesebbet tesztek, és fõztök mellé kávét, és az kerül bele. Úgy még fincsibb
*10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliáscukor, 10 dkg kókuszreszelék (de ez ízlés szerint adagolható)
#49
Írta 2009. november 04. - 17:38
Én pangasiust párolok most brokkolival és héjában sült krumplit eszem mellé.
-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy
#50
Írta 2009. november 04. - 17:33
van némi kötõdésem a fagyihoz, így "muszáj" fagylaltkelyhet tálalnom és az kikötés volt, hogy nem hozhatunk kész kaját...
Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu
#51
Írta 2009. november 04. - 15:12
Gyerekkoromban meg minden nyáron állandó mûsor volt a fagyiporos fagyi...
#52
Írta 2009. november 04. - 14:55
Nem sok köze van a valódi fagyihoz, de ízre nem rosszak, sõt, egész jók
Ezért az árért meg kimondottan finomak.
#53
Írta 2009. november 04. - 14:50
mint a guminõ a szomszéd lányától...dr oetker fagyiport próbálta már valaki?
mennyire áll messze az igazi fagyitól?
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
#54
Írta 2009. november 04. - 14:47
Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu
#55
Írta 2009. május 08. - 15:33
Én ajánlom mindenkinek, hogy olvassátok el az ilyen tasakok hátulján, hogy mi van benne, és kb. harmad árból össze lehet hozni, sõt még finomabb is lesz (pl. uncle benz és knorr szószok simán: cukor, víz, p.konzerv, most, hogy jön a szezon élõ zöldség,fûszerek....).
Persze a fûszereket 1x meg kell venni, de sokáig kitartanak.
#56
Írta 2009. május 07. - 15:01
az adag tetszik, nekem kb negyedennyi szokott lenni, de az is elég - a családban csak én szeretem a csípõset.
#57
Írta 2009. május 07. - 14:47
Ja, és extra adag chili az mindig kell bele
És például ekkora adagot kell belõle fõzni, hogy elég legyen
Viszonylag gyakran frissülõ kajás képeim
#58
Írta 2009. május 07. - 14:40
1 konzerv (~250g) chilis szószban áztatott fehérbab
2 konzerv (~500g) vörösbab
1 konzerv (~285-300g) morzsolt csemegekukorica
1 tasak Knorr Rafinéria Mexikói chilis bab fûszerkeverék (por:D)
illetve ha valakinek ez nem elég csípõs, akkor a Kotányi Chilis bab fûszerkeverékbõl érzésre adjon még hozza.
A bab nálam Happy Frucht ( embléma a konzerven), a kukorica Bonduelle (a nettó 340 grammos). Porból mindenképp Knorr Rafinéria, a Maggival a Knorrhoz képest pocsék lesz. Ez így kb. 800-1000 forintból megvan, 4 embernek vacsorára vagy egy könnyû ebédre bõven elég. Ja, és egy fél kiló kenyér kell hozzá 4 fõre, meg vagy két 1.5l-es palack víz.
1. A babot és a kukoricát szûrõben langyos csapvíz alatt alaposan lemossuk, hogy ne legyen konzervízük.
2. Egy megfelelõ lábasban vagy nagyobb serpenyõben összekeverjük a hozzávalókat, hozzáöntünk 2 pohár (~4 dl) hideg vizet, a port, illetve ízlés szerint több-kevesebb fûszerkeveréket.
3. Kevergetés mellett felforraljuk, utána 4-5 percig fõzzük.
4. Kenyérrel és vízzel tálaljuk.
Aki húst is szeretne bele, az 0. pontként 20-25 dkg marhahúst pirítson meg, és utána öntsük rá a többit. Ez mondjuk bográcsban az igazi, haverokkal/társasággal.
tudom, nem egy nehéz dolog, de finom, olcsó és minden napszakban fogyasztható. (mondjuk randi elõtt a "gyengébb" gyomrúak az esetleges gázok és/vagy hasmars miatt azért ne...)
#59
Írta 2009. február 17. - 10:56
Egy félnapos tekerés, favágás, betonozás, elõtti parasztreggeli
Hozzávalók:
2db nagy fej hagyma
1db ugyanekkora krumpli
1 arasz füstölt kolbász (ha túl száraz akkor szalonna v. olaj, v. zsír)
3-5 tojás
édes paprika, só(delikát), bors.
egy közepes lábasban történnek az események:
2db nagy fej (lila, nyáron zöld)hagymát apróra vágsz, üvegesre pirítod, egy arasz, félkarikákra vágott füstölt kolbásszal. Ezután mintha pörkölt készítenél édes-nemes paprikával, kicsit megpirítod, le a tûzrõl és egy deci hideg vízzel felöntöd. Delikátot, borsot teszel bele nem spórolva, hozzáadsz egy fej hagymának megfelelõ krumpli, (kb 1 centis kockákra vágva).
Fedõ alatt párolva, míg a krumpli majdnem teljesen megpuhul, majd fedõ le és a maradék (vizet ha van) lefõzöd.
Végül a lábas egyik felébe halmozod a tartalmát és megvárod míg a kolbászzsír elõbújik, (ha nincs kedve, teszel bele) az edény szabad felére ráütsz 3-5 tojást és kis lángon, csak az edény tojásos felét melegítve, kevergetés nélkül sül a tojás, míg a fehérje kicsapódik, megkeményedik (fõtt tojás fíling), majd a lapos fakanállal feldarabolod a tojást, és összekevered a folyékony sárgájával, és a lábas teljes tartalmával. Nagylángon megijeszted és pár pillanat múlva készen is van. Lefeded amíg egy jó adag citromos fekete teát beízesítel, leszeled hozzá a kenyeredet, még egyszer megkevered és kiporciózod.
Egy stamp jóféle szivapálinka a bélésbe, és jóétvágyat!
Ha túl száraz a kolbász lehet mellé füstölt szalonnát vágni, vagy olajat tenni a tojás alá. Én a párolás elõtt szoktam még hozzáadni szárított fokhagymát, amit én készítek tavasszal, a még zsenge - zöldhagymaként piritóssal nagyon finom- növénybõl, felkarikázva és lassan, árnyékban szárítva), valamint egy csipet szárított amerikai zellerlevelet is rámorzsolok. Nem tudom lehet e ezeket kapni ilyen formában a boltokban.
#60
Írta 2009. február 16. - 09:01
25 dkg porcukor
2 dl tej
3 ek. kakaópor
Ezeket fogod és tûzön kevergetve összeolvasztod, kavargatod folyamatosan.
Ha már látod ho minden olvadt benne,eltávolítod a tûzhelyrõl, és belelöksz
1 db rumaromát (én rumot is löktem!!!!!),
1 Ráma kockát, és
1/2 kg darált kekszet.
Kevered kevered, hogy egynemûvé váljon a dolog.Egy tepsi aljára kiteszed a masszát, jól elsímítod és hagyod állni, hûlni egy kicsit.Tortabevonót olvasztasz gõz fölött, és bekencézed vele a tepsi aljára ragadt masszádat.Kockákra, vagy szeletekre, vagy bringa alakúra vágod és kész.
Tanácsos máris két adagot csinálni belõle.
Bikemag találkozón elég hamar elfogyott a dolog.......eks.
:cool2: