Jelentkezz be Regisztrálj
Egy kis fõzõcske!
#1
Írta 2011. október 22. - 14:48
A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.
#2
Írta 2011. október 21. - 20:27
#3
Írta 2011. január 22. - 16:03
2 nagy fej hagymát apróra, mikróban üvegesre pároltam.
Fél kiló májat kockákra besózva, olajon a hagymával megpirítottam rázva és nem keverve (A kijövõ levet leöntöm róla így nem kell lefõzni, hamarabb pirul és késõbb amikor felöntöm vízzel megy vissza).
Egy kiló franciasaláta alapot (borsó répa krumpli) elõmelegítettem annyi vízben ami ellepi.
Pirulás után delikát, fokhagyma, fokhagymalevél, amerikai zeller levél, tárkony, bors befigyel, gyorsan megpörcent és felönt a zöldséges vízzel.
Félkészen kap egy nagy doboz tejfölt és beállítom a fûszerezést az elsõ rottyanás után.
Míg megfõtt a zöldség, a sparhert tetején két szikkadt zsömlét egyben megpirítottam és szárítottam (Nyugodtan odapirulhat sötétbarnára a teteje alja és 4 oldala)
A zsömle tetejét levágtam, kanállal kivájtam, tányér közepére tettem, egy szedõkanál sûrût beleszedtem, majd rögtön öntöttem rá a leves tetején lévõ zöld fûszeres lébõl h. tele legyen. Azonnal tálaltam a pirult tetõt mellétéve és mire ehetõre hûlt a zsömle megpuhult, a levet felszívta. A pirult részek tök jó ízt adnak néhány falatnak, a száraz fedõ pedig kompenzálja az ázott zsömlét.
Az íz, illat, látvány nagyon bejött, kicsit gyroszra emlékeztet. A levest szokták cukorral vagy tárkonyos ecettel piszkálni, csirkeaprólékkal, vagy színhússal készíteni.
Jó étvágyat
#4
Írta 2011. január 12. - 16:19
( Lecsós Máj Krumplis Tarhonyával )
0,5 kg kész fûszerezett házi lecsóba raktam még sót, borsot, három gerezd fokhagymát hajszálra szeletelve, ha már rotyogott
0,5 kg apróra vágott csirkemájat. ( Ha hirtelen hevül fel és sós is a lé, akkor kemény lesz a burka, a bele lágy és nem fõ szét. Óvatosan kavargattam míg be nem páncélosodott.
0,5 kg tarhonya kevés olajon megpirult kétszeres vízzel felöntve félig megfõve, kapott
0,5 kg kockára vágott félig megfõtt krumplit, majd együtt befejezték a puhulást.
a májas lecsót ráöntöttem felrottyantottam, beállítottam az állagát és az ízét ( kellett bele még bors és só, mert a májat nem csináltam elég erõsre)
Egy kupica szilvórium míg hûlt a kiszedett adag, majd vecsési vegyes-vágottal betoltam és jóféle száraz vörössel öblögetve hallgattam a tûz pattogását. Nem gázon fõtt az ebéd.
#5
Írta 2010. november 16. - 20:30
5tojás, x mennyiségû liszt és só, kevés bors, tarja, oregánó, majoranna, lilakáposzta, újhagyma, paradicsom, paprika, uborka, ecet, és a 6hetes érlelésû trappista(ami fúdefinom..).
http://img576.images.../5623/kp072.jpg
kicsit sok lett a liszt, így elég sûrûre sikerült az "omlett". legközelebb tarja helyett csirkemell, vagy tonhal lesz a húsdolog, salátához pedig kefír vagy natúrjoghurt.
jól laktam, még talán sok is volt..
#6
Írta 2010. november 16. - 19:09
"A bor az száraz!" Pedig... a fehér nyugodtan lehet édes is.
Nem gondolod, hogy rosszat ajánlok? Inni csak jót érdemes.
Egyébként meg könnyü lenne a kérdés, hogy ez honnan van (Belga):
"...
Tokajon a 100 pontos Áts Karcsi, a király
Bock Valér, Gere Zsolti! New Generation!
a franciáknak üzenem, hogy legyenek résen a présen, a présen...
mert keményen tolják a fiatalok, a New Generation!
...
"
A megfejtése pedig: Áts Károly
(még soha nem kapott más 100 pontot...)
"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."
#7
Írta 2010. november 16. - 19:01
"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"
#8
Írta 2010. november 16. - 18:58
"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."
#9
Írta 2010. november 16. - 18:50
A mai vacsim:
- parenyica
- mozarella
- camembert
- fehér szõlõ
"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"
#10
Írta 2010. november 15. - 17:02
-k.tonhal
-spageti tészta
-koktél paradicsom
-fél fej saláta
-1 lila hagyma
-1 kaliforniai paprika
#11
Írta 2010. november 11. - 15:06
-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy
#12
Írta 2010. november 11. - 11:04
- 80 gramm tonhaltörzs
- 125 gramm light mozarella
- 100 gramm olajbogyó
- 6 db koktélparadicsom
- fél doboz brokkolicsíra
- bazsalikom
"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"
#13
Írta 2010. november 10. - 20:20
#14
Írta 2010. október 14. - 14:16
5 tojás (ebbõl 2 egész, a többi nálam fehérje)
Lidl-s tonhalkonzerv sós lében (lehet a darabos is, az olcsóbb)
65g zabpehely (az én 83 kg- hoz)
Ezeket összekeverem, aztán hagyom, hogy a zabpehely megszívja magát kicsit.
Ha túl sûrû, akkor kis vízzel vagy tejjel lehet rajta "könnyíteni".
Jó nagy tapadásmentes serpenyõben kisütöm a lepény mindkét oldalát.
Reggeli vagy esti kajának kiváló.
-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy
#15
Írta 2010. október 14. - 12:53
nah majd meséld el h izlett
Igazad van, hidegen tényleg jobb. Viszont a felét meghagytam mára és most még finomabb volt. Én egybként még ráütöttem egy tojást rögtön azután, hogy elkészült a rizs, így annak a melegétõl egy picit összefogja, de nem fõ meg.
#16
Írta 2010. október 13. - 18:38
#17
Írta 2010. október 13. - 17:43
nekem ez a befutó:
fõtt rizs összekeverve paradicsomos olajos hallal, esetleg plusz sûritett paradicsommal, kukoricával, aprópra kockázott vöröshagymával, pikánsan fûszerezve, hûtõben összeérve.
elkészülési idõ kb 20 perc, melegen is fogyasztható bár hidegen jobb
Megcsináltam (kis változtatással), most érik.
#18
Írta 2010. október 13. - 17:06
#19
Írta 2010. október 13. - 08:34
fõtt rizs összekeverve paradicsomos olajos hallal, esetleg plusz sûritett paradicsommal, kukoricával, aprópra kockázott vöröshagymával, pikánsan fûszerezve, hûtõben összeérve.
elkészülési idõ kb 20 perc, melegen is fogyasztható bár hidegen jobb
-- Go ahead, Droids! --->
#20
vendég_Charon_*
Írta 2010. október 13. - 08:27
Ha hõlégkavarással sütök, mennyivel kell alacsonyabbra venni a hõmérsékletet?
20-30 fokkal alacsonyabb eleg.