Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Biciklisták vs kutyák!!

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
370 hozzászólás a témában

#21
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Vegyük az alábbi, remélem csak képzeletbeli esetet: Adott 4 db 40-50 kilós elvadult kóbor kutya.
Egy a jobb lábaddal, egy meg a ball lábaddal próbálkozik.
A másik kettõ innen is onnan is az elsõ kereked elé veti magát.

Cél a támadók megfélemlítése, meg hát ugye karcolás nélkül távozni a helyszínrõl. Szar ügy…

KÉRDÉS:
Írd le lépésrõl-lépésre, hogy cselekednél! Milyen önvédelmi eszközöket vetnél be?

Várom a helyes megfejtéseket!


Azért nem esszük ennyire forrón a kását.
Az, hogy mit csinálsz, pontosabban mit kell tenned, illetve mit fog tenni a kutya falka, egy általad irányított interaktív folyamat során alakíthatod ki. Vagyis ez nem csak úgy megtörténik veled, hanem nagyrészt rajtad múlik a dolog végsõ alakulása.

Pontosan nehéz leírni minden lépést mert ez olyan, mintha azt kérnéd, írja le valaki hogyan szerelj le egy útszéli támadót. Ezt mindíg az adott pillanat hozza, hogy mit hogyan kell lereagálnod. Itt csak fõbb irányelveket lehet mondani. A pillanat szerinti döntést mindíg neked kell meghoznod.

Az már rég rossz, ha engeded addig fajulni a dolgokat, hogy a lábaddal próbálkozzon bármelyik is, egyáltalán, hogy annyira megközelítsenek.. Ha már ott tartasz, akkor a támadóbb kutya felé kell leugrani a bringáról, ettõl tuti meglepõdik és jó ha még utána is folytatod felé torpanással a hatást. Akkor egy pillanatra hátra hõköl. Azután ráordítasz és megpróbálasz felé lépni (ha közel van akor aprót) még ha olyan aprót is, de érzékeltetni kell vele, ki az úr. Nem szabad megérinteni mert akkor átveszi az erõ demo helyét a tényleges támadás. Ha te ráütsz v. belekapsz akkor õ is azt teszi, ez már nem jó irány. Hacsak jókorát nem tudsz belerúgni, de azt inkább haggyuk. Még nem próbáltam.

Amikor többen vannak akkor is ugyanez a módszer de olyankor mindegyik felé kell egy kis vadságot mutani, hogy érezzen valami félelmet. Ez nem olyan nehéz ha biztos vagy magadban. Márpedig az esetek legnagyobb részében biztosan gyõzni fogsz ha elég határozott vagy. Eddig még nem találkoztam más kimenetellel személyes találkozások alkalmával.

Ezekbõl egyszer volt, hogy fújni kellett egy kutyára palackból, de az nagyon hülye kutya volt. A Római parton a végefelé egy csapzottan csüngõ szõrü bogáncsos puli fajta volt. Azt sok bringás ismerhette mert nagyon határozott volt, mint aki már sokadszor csinálja és biztos az eredményben. Na az tényleg elrettenthetetlen volt. Az az egy eddig. Ott csak a spray segített.


Már a legelején neked kell átvenni az irányítást és kezdeményezni, ha látod, hogy próbálkozni akarnak!
Amikor messzirõl meglátsz kutyákat akkor vagy hangosan beszélned kell valamit vagy fütyörészni kell. Ha csak abból vett észre akkor a kutya többnyire behúzza fülét farkát és eloldalog, mire odaérsz.

Legtöbbször már akkor veszed észte a kutyákat amikor már rég kíváncsian figyelnek téged, hogy el tudják dönteni, tartani kell-e tõled, esetleg te vagy az a "potenciális áldozat" aki rémületen menekülni próbál, ijedten hátrál és akkor véged.



A kutya mindíg erõt demonstrál, vagyis megpróbálja megmutatni, hogy õ az erõsebb.
Viszont ha látja, hogy nem ijedtél meg tõle, inkább felé indulsz (esetleg csak egy két gyors rövid lépést is), akkor meghökken és ha fenntartod az ilyenforma fenyegetést akkor még vakkant néhányat, de ha felé fordulsz és lassan felé lépkedsz továbbra is, késõbb megúnja és jobbnak látja elmenekülni. Kicsit még meg is kergetheted hangos kiáltásokkal és felé futással. Arra kell vigyázni, hogy mindíg legyen menekülési útja, ne szorítsd sarokba és hosszasan ne kergesd mert akkor megfordulhat a kocka és megint támad.


Több kutyánál is hasonló a dolog módja, viszont ott a leginkább próbálkozókat kell fõleg elijeszteni, a többi már menekül utánuk.


Amikor meglátsz kutyát v. kutyákat, elõszöris fel kell venni velük a kapcsolatot. Az lehet barátkozós vagy erõt demonstráló is. Azt a pillanatnyi helyzet dönti el, hogy melyiket érdemes választani. Nekem már sok dolgom volt kutyákkal és eddig nem harapott meg egy sem.

Na nem akarok nagyot mondani, egyszer egy ismerõs kutya belekapott hátulról a nadrág száramba mert nem hajoltam le hozzá megsimogatni, szóval nem rosszból. Utána meg látszott rajta, hogy nem mer rám nézni annyira szégyelli magát, késõbb csont darabbal a szájában jött hozzám és letette, azzal akart kiengesztelni.


Talán két-három éve, jöttem haza Dunakanyarból és leányfalutól már Szentendre felé az út másik oldalán nézelõdött két jókora kuvasz. http://t0.gstatic.co...7WiwQN-aygFJsM: ; http://upload.wikime...9d/2-kuvasz.jpg Ezekre már azt mondjuk, elég szigoru kutyák.

Amikor megláttak az üres éjszakai úton, megindultak felém. Abban a pillanatban satufék, lepattantam a bringáról.
A napszaknak megfelelõ udvarias és hangos köszöntéssel üdvöyöltem õket.. na neem azt mégsem de elkezdtem beszélni hozzájuk, szinte mindegy mit, lényeg a minél mélyebben szóló hangom hallják.
Közben a szemközti járdán figyeltem mivel próbálkoznak. Mivel meglephette õket a határozott fellépés és azt sem szokhatták meg, hogy ilyenkor nem lehet egy jót futni a bringás után, ezért tétován, kicsit bizonytalanul lépdeltek a másik oldali járdán kicsit távolabb egymástól, aztán mindketten megindultak felém.

Akkor rájuk kiáltottam valamit és meglódultam a bringát tolva elõbb egyikük majd másikuk felé, felváltva az irányt. Ettõl vissza futottak a járdára. Azután csak az egyik próbálkozott de ugyanezzel a módszerrel (megpróbáltam nekifutni távolról pár lépést) megint vissza kergettem a járdára. Aztán megint próbálkozott aztán a másik is de mindíg vissza kergettem õket. A végén már annyira tartottak tõlem, hogy elég volt kicsit megmoccannom és már szinte futva távolodtak. Végül már kergetni tudtam õket. Abba az irányba mentek amerre én is haladtam. Végül amikor ismét melléjük értem (mert közben már elõre futottak messzebbre a félelmetes bringástól, aki megkergette õket) akkor befutottak egy mellékutcába és eltûntek végleg.


Volt más hasonló eset is még több, tényleg sok kutyával de már hosszú lenne egy hsz.-ban

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#22
Maggi

Maggi

    maximus

  • fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
avagy egy Bazooka....:D
bár kicsit kényelmetlen vele bicajolni...

Feltöltött kép

#23
DannyL81

DannyL81

    Dancó a hegyről...

  • fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Én vettem az USÁkoktól egy Dazer2-t. Még megvadult dögön nem próbáltam, de elemcserénél volt alkalmam véletlen fülönlõni magam vele, hát nagyon kellemetlen hangja van. Ha van field tapasztalat, majd referálok.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager


#24
blueshark

blueshark

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.190 hozzászólás
van egy kicsi flakon ami kb akkora mint egy paprika spray és iszonyú magas hangot ad ki nyomásra, ha eszembe jut a neve vagy rátalálok a neten linkelem
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

#25
DannyL81

DannyL81

    Dancó a hegyről...

  • fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház

Írd le lépésrõl-lépésre, hogy cselekednél! Milyen önvédelmi eszközöket vetnél be?

gránát? :)

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager


#26
bloke

bloke

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Grizzly támadás esetén is ezt ajánlák. :)

#27
Maggi

Maggi

    maximus

  • fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
asszem minnél nagyobbnak kell tûnni, ha mákod van megijednek, probalni éles hangot kiadni, azt amugy se csipik a kutyák....szerintem

#28
Kobuc

Kobuc

    vendég

  • fórumtag
  • 144 hozzászólás
Vegyük az alábbi, remélem csak képzeletbeli esetet: Adott 4 db 40-50 kilós elvadult kóbor kutya. Egy a jobb lábaddal, egy meg a ball lábaddal próbálkozik, .a másik kettõ innen is onnan is az elsõ kereked elé veti magát. Cél a támadók megfélemlítése, meg hát ugye karcolás nélkül távozni a helyszínrõl. Szar ügy…
KÉRDÉS:
Írd le lépésrõl-lépésre, hogy cselekednél! Milyen önvédelmi eszközöket vetnél be?

Várom a helyes megfejtéseket!

#29
DannyL81

DannyL81

    Dancó a hegyről...

  • fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Köszi, ez hasznos infó!
Természetesen én sem szeretném használni, de ha végképp nincs más akkor inkább õ mint én.

Itt van jó sokféle OC: http://www.airsoftgu...hp?cPath=93_112

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager


#30
Bikertigger

Bikertigger

    maximus

  • fórumtag
  • 21.259 hozzászólás
itt egy kis "vegytan".
Gzpisztoly.hu - Hatanyagok - CN, CS, OC, CR

a limkelt "dog" cucc cs/cn gáz, a cikk alapján én inkább valami paprikást vennék, bár valóban csak végszükségben lennék a használat híve

"Gázspray-be, vagy gázpatronba töltve kiemelkedõen hatékony a különféle megvadult állatokkal (pl. kutyák) szemben, és mivel vízben aránylag könnyen oldódik, így véletlen arcra kerülése esetén a mentesítés is egyszerûbb, csak le kell mosni"

amúgy ismerõsõm egyszer cs gázzal (az a keményebb én szagoltam cn-t meg cs-t is) rálõtt egy kuvaszra, az meg kb körberöhögte.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

#31
arn

arn

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
de gyanitom ott tobb infoval tudnak neked szolgalni, mint egy ilyen forumon. szvsz itt senki sem kereskedik ko sprayvel.

#32
DannyL81

DannyL81

    Dancó a hegyről...

  • fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Bocs, hülye volt a stílus!
Szóval guglit természetesen próbáltam, de azzal sem találtam olyan boltot, ahol valóan van.
De jó lesz nekem amit linkeltem. ÉS persze azt is guglival találtam. :D

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager


#33
DannyL81

DannyL81

    Dancó a hegyről...

  • fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Nem mondod? Mi az a google?
És a raktárkészletet is nézted?

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager


#34
arn

arn

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Próbáltam találni ilyet, de csak német oldalon találtam, onnan viszont horror a posta.
Hol láttál magyar boltban ilyet?


google? ko pepper site:*.hu - Google keresés

#35
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Szombaton egy túrán kicsit eltévedtünk ketten és lemaradtunk kicsit.
Közben elõkerült egy puli és ugatva jött oda. Azt pl. csokival szereltem le. Egyébként nagyon félt szegényke.
A legtöbb kutya félelembõl támad. Ez a puli is ugatott és jött oda hozzánk de amikor felé mozdultam akkor megugrott hátra. A végén megsajnáltam és tördeltem neki csoki szeletbõl. A végén annyira össze haverkodtunk, hogy nyaldosta a kezem, én meg simogattam.
Amikor kiderült merre ment a társaság, még hosszan elkísért minket de már nem félt tõlünk és nem is ugatott.

Szóval nem csak bors v. paprika spray segít, jó erre a határozott fellépés vagy akár a barátkozás és a csoki darabok is.

Persze az sohasem baj ha van önvédelmi eszköz kéznél mert lehetnek vadabb állatok is, viszont az nem jó ha elsõnek ahhoz nyulunk. Van békésebb megoldás is. A kutya is csak élõlény amivel lehet bánni emberségesen is a legtöbb esetben.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#36
DannyL81

DannyL81

    Dancó a hegyről...

  • fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Találtam egy boltot, ahol bár nem pont ez, de kutya elleni papi van.
ARMY katonai s traruhzat-felszerels / Termkek / nvdelmi gzspray / Abwehr nvdelm gzspray kutya tmads ellen

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager


#37
zeezoltano

zeezoltano

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
fegyverbolt vagy piac
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

#38
DannyL81

DannyL81

    Dancó a hegyről...

  • fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Próbáltam találni ilyet, de csak német oldalon találtam, onnan viszont horror a posta.
Hol láttál magyar boltban ilyet?

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager


#39
arn

arn

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Sziasztok!

Örülök, hogy rátaláltam erre a topikra, mert múlt hétvégén engem is megkergetett 2 dög.
Szerencsére volt 50m elõnyöm már az elején, de olyan sprintet kellett levágnom földúton, hogy utána azt hittem teleportál a tüdõm egy másik galaxisba.

Szerencsére érdektelenné váltak és feladták az üldözésem, de nagyon megijedtem, mert elhagyott helyen történt egy tanya közelében. Ha leszednek a géprõl ott helyben meg is esznek.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen spray-t tudnátok ajánlani? Hol vegyek és milyet érdemes? Webshop esetleg van? Kinyírni azért nem szeretnék egy állatot sem, de jó lenne ha megtorpanna annyi idõre hogy el tudjak slisszolni.

Köszi!


en utana olvastam: a ko peppert szoktak ajanlani, mint megbizhato cuccot. asszem 1-2k, es ketfele verzioja van, az egyik felho szeruen "tamad", a masikkal meg celozni kell jobban, de tavolabbra visz. ennek a "viselese" 20gig nem utkozik semmilyen szabalyba. felette mar elveheti toled a rendor pl.

Barátin a rádiótorony felé kis fekete korcsok? ignoráld õket, csak ugatnak. ha leszállsz, megtorpansz az szerintem sokkal rosszabb. esetleg meg is lehet kergetni õket, nekem már sikerült: )
még Veszprémben Csatárhegyrõl tekertem vissza a koliba. kora este, de már sötét, szemerkélõ esõ.. kanyargós, jól benõtt ösvényen az egyik ív után 3 szépnagy fehér kutya álldogált. rohadtul nem számítottam rájuk, úgyhogy ijedtemben jó hangosat ordítottam, ettõl meg õk is megijedtek és elkezdtek szaladni elõttem, énmeg folyamatosan kiabáltam rájuk. aztán épségben hazaértem:)


nem... zsemleszinuek voltak. a paperdo uton mentem vegig, es egy uj leagazast akartam kiprobalni :) fekete kutyakkal a fenyvesutcan szoktam talalkozni, de azok csak ugattak altalaban. nem szoktam megallni, csak ha latom, hogy le akarnak szedni. a pofan rugas egy nagy kutya ellen nemtom mit er...

#40
DannyL81

DannyL81

    Dancó a hegyről...

  • fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Sziasztok!

Örülök, hogy rátaláltam erre a topikra, mert múlt hétvégén engem is megkergetett 2 dög.
Szerencsére volt 50m elõnyöm már az elején, de olyan sprintet kellett levágnom földúton, hogy utána azt hittem teleportál a tüdõm egy másik galaxisba.

Szerencsére érdektelenné váltak és feladták az üldözésem, de nagyon megijedtem, mert elhagyott helyen történt egy tanya közelében. Ha leszednek a géprõl ott helyben meg is esznek.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen spray-t tudnátok ajánlani? Hol vegyek és milyet érdemes? Webshop esetleg van? Kinyírni azért nem szeretnék egy állatot sem, de jó lenne ha megtorpanna annyi idõre hogy el tudjak slisszolni.

Köszi!

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager