Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Túrák Magyarországon

- - - - -

  • Please log in to reply
18574 replies to this topic

#21
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Egy kis ráadás: Budakalász/Pomáz felől fel az Oszoly csúcsra, Csobánkai oldalon lefelé, Holdvilág árok :)

 

 


  • Balu1 likes this

#22
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,726 posts

Huhh, ezt még végig nézni is kemény volt!

Tegnap megnéztem kicsivel a fele utánigés elfárdtam már attól is. :)

Ma végig néztem. Ez tényleg nagyon kemény túra volt. Hihetetlen kondiban vagy!

Látom, közben csajoztál is. Nagyon brátságos volt az a lány veled. :) Szerintem elragardta a sport teljesítményed varázsa. Azért ott végig felmenni, azok után ahol előtte jártál, ez nem mindenapi teljesítmény. Mit szólt volna a lány, ha mondod, hogy a vad-állókon nemrég jöttél le. Talán el se hiszi. Még jó, hogy látszik a videón! Felfelé a tetején a banán jókora erő lökést adhatott. Aztán vizet gondolom csak lent tudtál szerezni Dömösön. 

 

Szóval gratulálok. Hihetetlen volna ha csak úgy elmondod. 

 


Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#23
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Prédikálószék után a Vadállóköveknél végig le, aztán vissza fel a Rám szakadékban és le a Lukács árokban Dömösig, mindezt persze bringával :D

 

 


  • Balu1 likes this

#24
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Épp gondoltam, hogy érdekes lett volna közben GPS treket rögzíteni, de végül is nagyjából így is látszik merre jártál.

 

Elkezdtem használni egy GPS-es térkép app-ot mobilon, ezt rögzítettem is. Annyira nem érdekes, követi az ösvényt a térképen (már amelyiken rajta van), felmegy balra, a gerincet elérve megint balra majdnem a Prédikálószékik, vissza le a gerincen csak ~150 méterrel tovább mint ahol följöttem, jobbra le, megint jobbra a bringáig, vissza az ösvényen a másik gerincig (ami mondjuk 90 fokban áll az elsőre, mindkettő a kilátóhoz vezet). Szóval egy hurok, utólag egész jól eltaláltam hogy hol volt a bringa szintben, csak túljöttem a gerincen lefelé.

 

Hát tényleg nem semmi túra volt. Most tavasszal de inkább tél végén, hogy nincs olyan nagy gaz, azért jobban lehetett haladni, csak a tüskebokor fogott meg néha.

 

Jobban lehetett volna haladni hogy ha nem csúszik annyira, az avar alatt sártenger volt, végig korcsolyáztam. A gerincen tolásnál is ez volt a gond, sokszor visszacsúsztam mert egyszerűen nem volt tapadás.

 

Azon meg csodálkozom, hogy csak úgy leteszed a biciklit és elmész tőle látótávon kívülre is. Jó, nem sokan járnak arra, de akik éppen jártak is arra, ha nem olyanok mint amilyenek voltak, akkor el is tűnhetett volna onnan a bicaj.

 

Hát ott tényleg kivételes hogy valaki arra jár, azt gondoltam az erdész/vadász meg csak nem pattan fel :) Kicsit felcipeltem vagy két fáig feljebb hogy legyen benne kihívás is. A túristák megnézték a bicajt de ők se azok a tipusok akik elhajtanak vele, amúgy is alig álltak a lábukon ők is :)

 

Az meg már tényleg érdekes, hogy ott a szinte járatlannak tűnő részeken is üvegszilánkra találtál. Gondolom nem a vaddisznók vittek benne italt, illetve valami "vaddisznó" féle lehetett, ha otthagyta a szilánkjait.

 

Nagy valószínűséggel nem ott jártak hanem a kilátóban/nál ittak és ledobták az üveget ami szanaszét tört.



#25
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,726 posts

Jó kis túrával cserkészted be a Prédikálószéket, mint egy vadász.

Milyen lenne éjszaka thermo kamerával arrafelé, vagy egyáltalán az erdőben túrázni és állatokra lesni. Szeretem én is összekötni a kerékpártúrát a gyalogtúrával. Amikor megáll az ember nézelődni, akkor jól jönne egy éjjel látó, infra fényforrás nélkül működő hő kamera. Nyilván a láb alá azért kell egy kis fény, lássa az ember mi van közvetlen előtte, de egyes telefonokban van beépített hőt látó kamera is a fényt érzékelő nagy felbontású kamerával kombinálva. Sőt létezik már telefonra csatlakoztatható infra-normál kamera kombó is 50-100e Ft körül. Igaz, azt valami tartóval lehetne kombinálni, hogy előttünk is legyen és mellette is el láthassunk, de amikor csak nézelődik az ember az éjszakában, addig tartani is lehet kézben.

 

Érdekes lehet a vadászok éjszakai élete, amikor ilyen helyeken járkálnak és közben figyelik a vadakat. A vadászat többi része már nem tetszik nekem. Még régebben, amikor jártam az éjszakai erdőben Pilismaróttól a Királykúti nyereg felé és a völgyből elég hosszú részen olyan furcsa rövid nyüszögő hangokat lehetett hallani, de nem jöttem rá milyen állat adja ki. A közeli fákat tudtam csak jól túlvilágítani ami el is vakított egyből és távolabb nem láttam be a sötétebb völgybe. Azért gondolkodom rajta, majd jó lenne olyan hőt látó telefonra csatlakoztatható "FLIR" infra kamerát venni, amivel ilyenkor lehet látni legalább a melegebb testeket, még ha nem is túl nagy felbontásban látszik.  Ilyesmire gondoltam:  http://www.flir.com/...ntent/?id=81730

Árban 200-400$, de pár éve még a két-háromszorosába kerültek. Még egy-két év és lassan megérheti már az árát. 

 

Épp gondoltam, hogy érdekes lett volna közben GPS treket rögzíteni, de végül is nagyjából így is látszik merre jártál. Azt az ösvényt úgy mutatja a térkép, hogy szinte párhuzamosan fut a Prédiklószékhez vezető úttal és a vége kicsit bekunkorodik a völgy felé és megszűnik a végén, mint azt mutattad is a videón.

 

Hát tényleg nem semmi túra volt. Most tavasszal de inkább tél végén, hogy nincs olyan nagy gaz, azért jobban lehetett haladni, csak a tüskebokor fogott meg néha.

 

Azon meg csodálkozom, hogy csak úgy leteszed a biciklit és elmész tőle látótávon kívülre is. Jó, nem sokan járnak arra, de akik éppen jártak is arra, ha nem olyanok mint amilyenek voltak, akkor el is tűnhetett volna onnan a bicaj.  Azért én nem hagynám ott úgy. Legalább valamivel egy fához kötném a keréken és vázon át ha esetleg ilyen gyalogos részre vállalkozom akkor inkább feltolom vagy felcipelem.  :)  Igaz, ahogy láttam, nem nagyon volt könnyen járható még gyalog sem az a rész.

 

Azért látom, visszafelé birkóztál vele rendesen, de már ott voltál a kilátónál. Legalább megnézhettük alulról megközelítve is azt a nagy sziklát.  :)

 

Az meg már tényleg érdekes, hogy ott a szinte járatlannak tűnő részeken is üvegszilánkra találtál. Gondolom nem a vaddisznók vittek benne italt, illetve valami "vaddisznó" féle lehetett, ha otthagyta a szilánkjait. A kirándulók is csak emberek és lehetnek "disznók" is. Sok mindent ott hagynak, ami nem szép dolog, főleg ami másnak vagy a természetnek kárt okozhat. 


Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#26
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts



#27
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

A hétvégén elég közelről találkoztam velük, asszem sikerült is felvennem. Épp nagy hegymászást/gatyaféken csúszást rendeztem, alattam rohantak el az ösvényen hármas vonatban. Lehet hogy család de nem voltak fiatal csemeték.

 

Megnéztem a Hubertus kunyhó mögötti ösvényt, múlt hétvégén elég hamar megakadtam a sár miatt (akkor is láttam őket a távolban, de akkor még 4-en voltak), most tovább jutottam de még mindig majdnem járhatatlan, meredeken lejt oldalra, az avar alatt sárcsúzda. Majdnem az az érzésem hogy arra nem jár ember és a disznók taposták ki, bringával elég nagy szenvedés volt. Most se mentem teljesen végig mert a vége már nagyon járhatatlan volt. Valahol a Prédikálószék alatti nyereg-visszafordító után megálltam és otthagytam a bringát, nagy nehezen felmásztam a másik nyeregre és onnan balra föl majdnem a kilátóig.

 

Lefelé meg ment a para mert nem találtam a bringát :) Kiderült túl messze ereszkedtem a nyergen (egy ilyen X-el jelölt kőig, kilátópont). Meglett a bringa, visszafelé az első említett nyeregnél úgy gondoltam innen megtámadom a kilátót, na annak a vége kemény volt :) Több mint 100%-os fölfelé, a kilátó ponton a szikla alatt lyukadtam ki. Közben minden csúszott persze, jó edzés volt :)



#28
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,726 posts

Időnként a vadonban nem csak medvével és fakasokkal lehet találkozni (mint pl. az északi középhegységben Nógrádtól - Miskolcig), hanem az országban bárhol randizhatunk vaddisznóval is véletlenül, amivel nincs is nagy baj, mert a legtöbb esetben a disznó elszalad, de mi van ha nem.

 

Erre itt van egy cikk amit találtam:

http://www.holkerekp...ad-a-vaddiszno 


Edited by Balu1, 2017. February 22. - 17:07.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#29
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,726 posts

Korábban volt nekem is ilyen, de olyan nehéz volt mint az ólom.

Először csak műanyag padlószegély szalagot tettem a belesejébe, hogy ne dörzsölje ki a belsőt a csavar feje, de az összetörött benne apró darbokra a hidegben. Aztán végül az lett a megoldás, hogy egy kopott köpenynek a futó felületét tettem belülre és úgy már lehetett használni, de nagyon nehéz volt és amikor felszedte a falevelekt, még jobban csúszott. Egyébként ahol nincs sok alevél, ott az is elment és egyáltalán nem csúszott.  Viszont feltenni és levenni megint egy külön birkózás volt. Ezért vettem egy eredetit végül. Erre már nem szúródik fel a falevél és a kicsi bütykök jól fogják a havat. Ez legfeljeb megöregszik, de el nem kopik. :) A wolframkarbid szögek meg cserélhetők


Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#30
marton

marton

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,633 posts

 

Úgy látom, neked is érdemes lenne beszerezni egy szöges gumit a téli hónapokra. Nem olcsó, darabja 32e Ft, kicsit húzós ár de szerintem eltart egy ideig. Sőt lehet hozzá kapni külön szög készletet is ha elkopna idő előtt. Télen úgy se megy annyit az ember mint nyáron, hogy gyorsan elkopjon a gumi.

 

Veszel egy olcsóbb de nagy bütykű gumit, barkácsboltban veszel 14(16)X3,5mm pozdorjacsavart, belülről kifelé becsavarod a csavarokat. A középső bütykökbe nem kell, inkább a középvonaltól a széle felé esőkbe. Elég minden másodikba csavarni, nem kell túl sűrűn.

Egy régi belsőt hosszában szétvágsz és berakod a gumiba (ez védi a belsődet). Kész van. Öröm és vidámság !! :) És még spóroltál is egy tonna pénzt.

Többen is csináltunk ilyet, úgy ment a jégen mint az álom. Aszfalton sem lett semmi baja.


Marci

#31
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Hobbizásra/túrára/edzésre teljesen meg vagyok elégedve a 26-ossal, versenyen meg sokkal jobban hátráltat a kondim mint az a pár százalék amit a 29-es hozna, szóval nem sürgős, csak álmodozik az ember :)

 

 

572-78048.png



#32
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,726 posts

Valami ilyesmire gondoltam, hogy eltérő időpontban készültek a videó részei.. :)

Váltasz kerék méretet, már mint új bicaj van kinézőben.. értem.


Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#33
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Két külön napon, egyik Decemberben, másik majdnem 2 hónappal később a nagy hidegek után.

 

Szöges gumira nem akarok költeni mert nem sokat megyek ilyen körülmények között és nemsokára esedékes a 29-es kerékméret.



#34
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,726 posts

Az a váltó tartó fül (nem tudom mi a pontos neve) már nekem is letörött egyik télen, még jó pár éve. Megszorult a váltó bowden, nekem attól tört le, nálad az esés üthette meg. Még akkor vettem kettőt és egyiket magammal hordom mindig én is épp ezért.  :)  

Úgy látom, neked is érdemes lenne beszerezni egy szöges gumit a téli hónapokra. Nem olcsó, darabja 32e Ft, kicsit húzós ár de szerintem eltart egy ideig. Sőt lehet hozzá kapni külön szög készletet is ha elkopna idő előtt. Télen úgy se megy annyit az ember mint nyáron, hogy gyorsan elkopjon a gumi.

 

Amit akartam kérdezni, hogy egyes részeken teljesen havas jeges a táj, máshol teljesen fekete, nyoma sincs a hónak, ez miért van?  Egy időben készült a felvétel minden része?


Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#35
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Budapest - Naplás tó túra, a Rákos és Szilas patakok mentén, pumptrack-kel, korcsolyázva, szerelőtippekkel :)

 



#36
zscs

zscs

    bringás

  • fórumtag
  • 3,298 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Valahol ott van, nem sokat látni belőle az útról de ha folyton figyeled az út oldalát akkor meg lehet találni. Az alsó része tolós, de gyalogtúrára teljesen jó.

Na az lefelé elég jóféle technikás! :) Másik irányból jöttünk már 1-2x, a Kőrösi-Csoma emlékmű mellett el.


  • zeezoltano likes this

#37
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,726 posts

Akkor egyről beszélünk.

http://www.openstree....69483/18.99976

 

Itt van még egy egészen jó térkép amin rajta van minden. 

http://openmaps.eu/

most valamiért nem működik, ezt írja ki :

"Hírek Technikai hiba

Technikai hiába lépett fel az egyik szerverünkön, ezért pár napig szünetel a térképek frissítése. Köszönjük türelmeteket! 2017-01-17 21:51:57 "

 

Vagy itt van a másik.

http://opencyclemap.org/

Ezen is meg lehet nézni azt a kis túra útvonalat és az elágazásait is.

A jobb felső szélén van egy kicsi fül, amire kattintva nézetet lehet váltani.

Nem tudom pontosan elmondani, de majd meglátod.


Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#38
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Ahol bementél az erdőbe, az a Dömörkapunál lévő buszforduló után kicsivel, a sűrű bozótban induló meredek út volt?

 

Valahol ott van, nem sokat látni belőle az útról de ha folyton figyeled az út oldalát akkor meg lehet találni. Az alsó része tolós, de gyalogtúrára teljesen jó.



#39
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3,726 posts

A turista általában rendes emberfajta, de soha nem lehet tudni, ki jár arra éppen és esetleg él a "szabad", őrizetlen préda lehetőségével. Mire gyalog oda érnél, már lefelé gurulhat vissza Szentendre irányába, én nem tenném le így. :)

 

Ahol bementél az erdőbe, az a Dömörkapunál lévő buszforduló után kicsivel, a sűrű bozótban induló meredek út volt? Annak nézett ki a videón. Láttam azt korábban térképen és ott széles jól járható útnak tűnt. Aztán helyben először nem találtam rá. Aztán itthon megint a térképen megnéztem a GPS koordinátáit és legközelebb annak alapján már nehezen megláttam az összeérő bokrok között, de alig lehetett megtalálni. Épp valaki gyalog ment fel azon és rájöttem, hogy gyalog még csak-csak, lassan megmászható, de kerékpárral olyan meredeken..

Azon mentél, jól láttam?

 

Volt amikor én is Dömörkapu és a szentlászlói leágazás után "betévedtem" jobbra (másik oldalon mint Te) az erdőbe keresni valami csendes helyet, mert szólított a szükség, aztán már ott mentem fel és végig egy jó darabon. Igaz, az út teljesen fel volt szaggatva terepjáró kerekektől, de ahol tudtam toltam felfelé, ahol meg nem ott emeltem. vadetetők mellett vitt tovább az út. Patás lábnyomok és barna kalapos vargányák voltak út közben, hiszen az övék az erdő! :)

Végül a sikárosi régi lezárt erdészház mellett értem le, ahol az a megemelt rész van, mellette az almafával. 

Így vissza gondolva nagyon tetszett az az elvadult és szinte járhatatlan rész is fent végig, olyan vadregényes volt a természet, helyenként vastag egybefüggő moha párnával az oldalsó köveken. 

 

A lényeg, szóval jól nyomod, ahogy látom!


Edited by Balu1, 2017. January 25. - 02:27.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#40
Tekergek

Tekergek

    🚲

  • fórumtag
  • 1,257 posts

Épp nézem, Dömörkapunál csak ledöntötted a bringát vagy lekötötted? Elég sokan mozognak körülötte.
Jobb az ilyen helyeken legalább a kerekét lezárni.


Láncot nem viszek ilyenkor és figyeltem közben, ha felkapja mire felér a lépcsőn már átúsztam :) Ilyen helyen csak túristák járnak, nem volt valószínű hogy bármi történjen miközben ott vagyok mellette.
 

Szép kemény helyeket bevállalsz a háromszögön az emlékmű környékén!

 
Általában nem tudom hogy merre megy, ez is felfedezőtúra volt. A véletlenszerű csatangolásnak az az előnye hogy olyan helyeket fedez fel az ember ahol máshogy soha nem járt volna, cserébe sokszor nem találja megint meg :)
 
Az emlékmű utáni fölfelét talán még egyszer nyáron megnézem merre megy tovább, de sokat nem fogok arra járni mert nem igazán bringás, sokszor meg kell állni fölfelé is és ha nagyon szinteket akarok gyűjteni akkor a HHH közelebb van, ha bonyolítani akarom az életem akkor meg ott van a Jánoshegy alatti DH/lépcső fölfelé :)
 
A lefelé az erdészeti úttól a patakig a régi túristaúton teljesen elhanyagolt, tele van törmelékkel és a rossz minőséghez meg túl meredek is. Semmi élvezet nincs benne, arra nem fogok megint menni.
 

Azért az tényleg szép teljesítmény, ha még innen mentél a Spartacuson, mint írod a videón, de itt inkább úgy látom a Bükkös patak mentén indultál a végén Szentendre felé. Az a túra korábban lehetett a Spartacuson.


Az első nap Pestről indultam és a Dömörkapunál már eldöntöttem hogy túl késő lesz a Spartacushoz, azért néztem meg a Kőrösi emlékmű felé vezető ösvényt. Másnap kimentem HÉV-vel Szentendréig, így elég idő maradt az ösvényre. Mindkét esetben visszatekertem Pestre, csak már sötét(edés)ben. Ezek így nagyjából meg szoktak felelni egy középtáv maratonnak, talán valamivel nagyobb távval és kevesebb szinttel, csak nem versenytempóban. A leghosszabb eddig 180 km volt, Bp.-Szlovák kör-Bp., montival/terepgumival de minimális szinttel. Haverokkal általában rövidebb de velősebb HHH/Piliseket szoktunk, 30 km/1200 szint meg ilyesmi. Tavaly még volt egy túra ahol összejött 95 km/1800 km mert rossz felé indultam és át kellett vágni a HHH-n hogy utólérjem őket Dobogókő alatt :D