Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Merida magnézium vázak

- - - - -

  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
Mickey2

Mickey2

    vendég

  • fórumtag
  • 37 posts
Szerintem a celluxot ne erõltesd. Mindenképpen festeni kell, de hogy elõtte kell-e valami felületkezelés azt nem tudom?

#2
Andris82

Andris82

    vendég

  • fórumtag
  • 23 posts
Pontosan mit jelent az, hogy kijavítani a festést a sérülésnél? Muszáj összemázolni valamilyen festékkel? Mert nem mutatna valami túl jól a piros festék a Flipp-Flopp zöld festésen… :)
Színtelen lakk? De a lakk is még kicsit húzós dolog, mert lehet, hogy megfolyik rajta vagy száradás közbe beleszáll a por vagy valami szösz. Elég jól szigetelhet a cellux? Mert még az látszik a legkevésbé és végül is a víztõl megvédi. Jól értem, hogy csak a víztõl kell védeni a magnéziumot? Mert ha igen, akkor elméletileg meg lehet csinálni azt a bizonyos tunningolós dolgot egy Mg váznál is? Biztonság kedvéért persze azért befesteném ott ahol fel lett fúrva. Igaz ezek után tuti, hogy megszûnne az örök garancia rá… :'(
Mi is megcsináltuk azt, hogy csórtunk a suliból Mg-t, lereszeltük, beleraktuk petárdába és amikor felrobbant kb. fél méter átmérõjû fénygömb jött ki belõle. ;D Köszi, hogy sikerült visszatérni az eredeti témához!


#3
Mickey2

Mickey2

    vendég

  • fórumtag
  • 37 posts
Ezek Mg-vel és még egyéb más anyagokkal ötvözött alu anyagok. ugyanúgy mint pl a Litium váz. Elég durva lenne tiszta MG-vel egy váz. Régen a kémia szertárból loptuk a manézium szalagokat, aztán éjszaka égettük el õket. Szuper ívfénnyel égnek. Lenne egy ilyen bicajom és valaki szórakozásból alágyújtana ;D

#4
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4,021 posts

-Az a bajom vele, hogy ha kiállok, akkor a középcsapágy környékén elkezd recsegni. Ezt ti is tapasztaltátok vagy csak nálam van így? Ha csak nálam lenne ez akkor visszavihetem a boltba és reklamálhatok vagy ennyi belefér a dologba?



kifejezetten nem a magnéziumra vonatkozik, ethát ha elolvastad volna a fent említett két topikot ott volt a válasz..
a többi áll, de nem kell magyarázkodni és meggyõzni senkit sem...

nem mellesleg:

Mi van akkor, ha lejön a festés (esésnél vagy valaminél)? Mert ugye azt írják, hogy sokat kellet babrálni, hogy megóvják a magnéziumot az oxidációtól. Bár én úgy emlékszem, hogy azt tanultam, hogy a magnéziumon lévõ oxidáció megvédi a fémet, mint pl. az alumíniumnál is, a vasnál meg nem. Na min1, ha ezt mégse jól tudnám, akkor azt jelenti, hogy ha lenyúznám a festést, akkor egy idõ múlva szétesne a gép?
Ez mondjuk elég szopás lenne, ha behorpasztottam mondjuk az alsócsövet, belül lejött a festés, én ezt nem tudom, megyek lefele egy lejtõn kilencvennel aztán menet közbe, szétesik alattam a szekér
Reményeim szerint azért ez nem tud megtörténni, de ha mégsem történhet meg ez az oxidációs dolog, akkor lehet, hogy nem is kell azt a magnéziumot annyira védeni?



megtörténik és szépen elkorrodál a vázad, ugyanis a magnézium azonnal reakcióba lép a levegõvel (és itt ha megsérül az oxidréteg, belül szépen továbbterjed az anyagban, ami után egyszer csak eltörik/elreped, ugyanis az alunál az oxidréteg kemény, viszont itt víz hatására most az elektrokémiájának nem néznék utána pontosan ha nem gond csak egy laza oxidréteg keletkezik, ami nem szigeteli el a vizet a tiszta Mgtõl, így tovább oxidálódik..

tehát ha leütötted/megütötted akkor is a víztõl kell félni ez belül nem bizti hogy gond ha jól szigetel a vázad (értsd, nem tud behatolni víz), de kívül szerintem ilyenkor mindenképpen ki kell javítani a festést amint lkehet és reménykedni...

amúgy meg a magnézium, bármennyire is kezd terjedni (már ha terjed) szerintem még igencsak kisérleti anyag, egyáltalán itt tényleg magnéziumról van szó vagy csak erõteljesen ötvözött aluról ???

#5
Andris82

Andris82

    vendég

  • fórumtag
  • 23 posts
"ez a topik meg fennmarad, hogyha valakinek kifejezetten a magnéziumhoz kapcsolódó nyûge baja lesz akkor legyen hol kifejtenie azt..."
Nekem kifejezetten a magnéziumal van "nyûgöm, bajom" vagy legalábbis errõl szeretnék minél többet megtudni. Gondoltam, hogy megérdemel egy új topikot egy új vázanyag. Nem akartam a „Vázak: melyik, milyen, miért” topikba belerakni, mert ha valaki csak a magnézium vázakról szeretne többet megtudni akkor ne kelljen 1861 hozzászólást végigolvasnia. „oútikról mindent…” topikba sem akartam berakni, mert ugye a Merida nem csak országúti vázat gyár magnéziumból, hanem montit is és gondoltam, ha valakinek magnézium montija van, az nembiztos, hogy bele fog menni egy országútis topikba, így nekem nem is fog segíteni nekm, és közben pedig rengeteg tapasztalata lehet róla…
Remélem sikerült meggyõznöm mindenkit, hogy helye van itt egy ilyen topiknak, mert szerintem van. Tehát várom hozzászólásaitokat, tapasztalaitokat a magnézium vázzal kapcsolatba, legyen országútis vagy montis.


#6
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4,021 posts
Kedves Andris82!

azt hiszem kissé eltévedtél a problémáddal, de ettõl még nem kell arrogánsnak lenni (hallod sala neked sem ;))...
tehát peace? és azt hiszem újként jobb egy kicsit tanulmányozni a fórumot, és a kialakulását, mielõtt egybõl vádaskodni kezd valaki pláne olyan emberekkel akikrõl gõze sincs hogy kicsodák...

tehát maradjunk emberek és ne menjünk el vadállat stílusba!

Andris82 neked ajánlom hogy tanulmányozd a vázas topikot mert ott is találsz a kérdéseidre megoldást, valamint az outis topikban is (most nem jut eszembe a pontos cím, de itt leledzi ka Techben)

ez a topik meg fennmarad, hogyha valakinek kifejezetten a magnéziumhoz kapcsolódó nyûge baja lesz akkor legyen hol kifejtenie azt...


Jó Fórumozást:
Rás

#7
sala

sala

    Telóguru

  • fórumtag
  • 13,225 posts
  • LocationSvájc
Azt csináltok amit akartok.......
A fórum se már a régi ::)


#8
Andris82

Andris82

    vendég

  • fórumtag
  • 23 posts
Szevasz sala!
Gondolom nekik is beszóltál: Admin (kétszer), Major, Dogo, Darton, zOrg, Steve, Jorus, ml, Gerge, Toney, mry, Peet11 stb.
Mert közülük mindenki a telókról nyitott témát…

Teleszkópok: melyik, milyen, miért (Admin)
Becsúszószáral, bevonatok teljesítmény... (Major)
MOZO Rm-500A TELÓ (Dugo)
Teló tuning (Admin)
Telo tuning (Darton)
Marzocchi teleszkópok v2 (zOrg)
rock shox (Steve)
Hungary:A Center X - vélemény (Jorus)
Telót DH-ra (ml)
Vajh milyen telóm van? (Gerge)
RST Gila (ZL+XE) (Toney)
Hungary-A teló, Ti hogyan fújjátok? (mry)
Ballistic Blade tapasztalatok (Peet11)


#9
sala

sala

    Telóguru

  • fórumtag
  • 13,225 posts
  • LocationSvájc
Ezt miért nem lehet a vázak forumba kérdezni ??? >:( >:( >:( >:( >:( >:(

#10
pcycle

pcycle

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1,247 posts
Ez egyébként minden könnyû vázra áll, alu és fõleg karbonra is. Oldalirányú terhelést nem állhatják. Ilyen szempontból jobb az acél, Cro vagy még a titán.

#11
vendég__*

vendég__*
  • vendég
én is azt olvastam,h a mag. bol csinált vázakkal óvatosan, de nem azt jelenti,h megnyomod és behorpad.

#12
pcycle

pcycle

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1,247 posts
CSak egy kérdéshez tudnék hozzászolni, a középrész recsegése valszeg nem a váztól származik, hanem a középrésztõl, ezt be szokták ragasztani és a recsegés elmúlik.
Ilyen szakkérdésekre esetleg a gyártó tudna válaszolni, ha akar... A használók nálunk elég kevesen vannak, és elég sokára lesznek igazi tapasztalatok.

#13
Andris82

Andris82

    vendég

  • fórumtag
  • 23 posts
Milyen általános tapasztalaitok vannak a Merida magnézium vázakról? Milyen hibái fordulhatnak elõ? Nekem pl. egy idei 909-es van.
-Az a bajom vele, hogy ha kiállok, akkor a középcsapágy környékén elkezd recsegni. Ezt ti is tapasztaltátok vagy csak nálam van így? Ha csak nálam lenne ez akkor visszavihetem a boltba és reklamálhatok vagy ennyi belefér a dologba?
-Mennyire kell rá vigyázni, hogy ne horpadjon be? Láttam még valamikor egy montit és a felsõcsöve be volt horpadva (gondolom, odaütötte valaminek, lépcsõnek vagy mitomén…). Szóval mekkora ütést bír ki?
-Mi van akkor, ha lejön a festés (esésnél vagy valaminél)? Mert ugye azt írják, hogy sokat kellet babrálni, hogy megóvják a magnéziumot az oxidációtól. Bár én úgy emlékszem, hogy azt tanultam, hogy a magnéziumon lévõ oxidáció megvédi a fémet, mint pl. az alumíniumnál is, a vasnál meg nem. Na min1, ha ezt mégse jól tudnám, akkor azt jelenti, hogy ha lenyúznám a festést, akkor egy idõ múlva szétesne a gép?
Ez mondjuk elég szopás lenne, ha behorpasztottam mondjuk az alsócsövet, belül lejött a festés, én ezt nem tudom, megyek lefele egy lejtõn kilencvennel aztán menet közbe, szétesik alattam a szekér…
-Reményeim szerint azért ez nem tud megtörténni, de ha mégsem történhet meg ez az oxidációs dolog, akkor lehet, hogy nem is kell azt a magnéziumot annyira védeni?
-Ha már itt tartok akkor tudjátok mi az a váz chiptunningolása? Ha nem akkor írom: egyik ismerõsöm örülten súlymániás, van (többek között) egy Giant OCR ONCE 6061-es váza és ezen csinált (saját maga, egyébként szerelõ is) egy kis chiptunningot… Mégpedig ez abból áll, hogy pl. a homlokcsõ-alsócsõ, homlokcsõ-felsõcsõ találkozásainál a gyártók csak egy pici lyukat hagynak és ezeket a lyukakat fúrta fel nagyobbra. Minden egyes csõ találkozásánál ezt megcsinálta és sikerült 15 dekát lefaragnia a vázból. Szóval, ha nem kellene a magnézium oxidációjától félni, akár akkor egy magnéziumvázon is meglehetne ezt csinálni és nem csak egy alumínium vázon?
Na mostanra elég ennyi, mert így is baromi hosszú lett a szövegelésem...