Oldal 2 / 28 elsőelső 123412 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 21-40 / 553

Téma: GPS topik

ALFAHÍM Jorus avatarja
    Regisztrált
    2001-08-25
    Lakhely
    Székesfőváros of Hangeri
    Üzenet
    11.699

Alapbeállítás

3 műhód is elég lenne a pontos helymeghatározáshoz, de ehhez nagyon pontos óraszinkron kellene. (1/100 mp vmi 3.000 km differencia lenne.) A kézi GPS-ekben viszont meglehetősen pontatlan időmérést tudnak csak alkalmazni az árak alacsonyan tartása miatt, így a műszer 4 műhód pontatlan jeléből tudja csak viszonylagos pontossággal meghatározni, hogy merre is van tőlünk a kocsma. Persze mór hód mór akkuraci.
    "...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
    S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
    Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

fórumfüggő zsizsi avatarja
    Regisztrált
    2004-02-25
    Lakhely
    Tengeren innen és tengeren túl.
    Üzenet
    4.934

Alapbeállítás

Hja kérem! Ha profin fgalmazunk! De a lényeg a lényeg, kell néki azűrben keringő micsodából min. 5-6 db, akkor kezd virgonckodni a kis kézi ketyerénk.

ALFAHÍM Jorus avatarja
    Regisztrált
    2001-08-25
    Lakhely
    Székesfőváros of Hangeri
    Üzenet
    11.699

Alapbeállítás

Amikor anno keresgéltem, hogy mit is kéne venni, akkor utánaolvastam, hogy mit és hogyan. ITT elég jól le van írva a lényeg, bár nem mai írás.

Regisztrált
    2004-02-25
    Lakhely
    Üzenet
    4.934

Alapbeállítás

Azért Nekem ez az eTREX VISTA Cx, amit használok, nagyon jól bevált. De érdekes, ott ahol vettem - a forgalmazónál! - én egy drágább típust választottam volna, de az eladó srác kikérdezett, hogy hol, mire szeretném használni, és Ő javasolta ezt az olcsóbbat. Nem bántam meg! Egyébként ha az ember veszi a fáradságot, és besétál a XIII. Visegrádi u.-ba, akkor ott eléggé készségesek, és szívesen segítenek is. Mármint az üzletben.

fórumfüggő
    Regisztrált
    2005-06-29
    Lakhely
    mobilom mellett (zugló)
    Üzenet
    2.206

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: zsizsi
    Vigyázz! trackhez elég neki három műhold is, csak pontatlan lesz, magasság méréshez -típustól függően - négy vagy öt kell minimum!
    Igen, de ez Nati esetén valószínűleg mindegy, mert a leírás szerint amelyik tartalmaz barometrikus szenzort, az nem GPS alapon mér.. (Vagy én olvasom rosszul.. )

Regisztrált
    2004-02-25
    Lakhely
    Üzenet
    4.934

Alapbeállítás

Jól olvasod, csak a leírás "hazudik"! Ugyanis nekem a GPS-menüjében kiválaszthatom, hogy melyik mérési módot akarom használni. Légnyomás változás alapján, vagy helyzetmeghatározás alapján. És ezt alapban tudta, még upgrade előtt.

ALFAHÍM Jorus avatarja
    Regisztrált
    2001-08-25
    Lakhely
    Székesfőváros of Hangeri
    Üzenet
    11.699

Alapbeállítás

A légnyomás alapú mérés pontosabb, ha jó a műszer, és jól is van kalibrálva. A repülésben sem használnak GPS-t (magasságmérésre) épp a pontatlansága miatt. Mondjuk túrázásnál egy 3-5 méteres pontatlanság elhanyagolható, de ha egy siklópályán levő B767-es 5 méterrel mélyebben várja a futópálya küszöbét, mint ahol valójában van, az rossz.

Regisztrált
    2004-02-25
    Lakhely
    Üzenet
    4.934

Alapbeállítás

Nincs kényszerem minden ismert magassági pontnál leellenőrizni, de Dobogókőn és a Kékesen nem tévedett, egy méteren belül volt - ehhez tegyük hozzá, hogy a bringán volt a GPS - tehát egész elfogadható, egy ilyen olcsó cucctól. ( Olcsó, mert, gondolom a repcsikben kicsit borsosabban mérik azt a ketyerét. )

ALFAHÍM Jorus avatarja
    Regisztrált
    2001-08-25
    Lakhely
    Székesfőváros of Hangeri
    Üzenet
    11.699

Alapbeállítás

Egy 767-300 ~ 30 milliárd HUF, azt nemtom mennyi ebből a GPS.

Regisztrált
    2004-02-25
    Lakhely
    Üzenet
    4.934

Alapbeállítás

Húúúú... Ezt már ne ezen a topicon vitassuk meg.
    de kösz, most már sejtem miként tekintsek a kis kézi ketyerémre. (Következő repülő utamon informálódok a pilcsiől.)

ALFAHÍM Jorus avatarja
    Regisztrált
    2001-08-25
    Lakhely
    Székesfőváros of Hangeri
    Üzenet
    11.699

Alapbeállítás

Ja, még végén ide téved vmi moderátor.

Egyébként eredetileg eXploristot szerettem volna venni, de aztán feláldoztam a felszerelhetőséget, és a specializálódást, így vettem egy PDA-t és hozzá egy ien vevőt. Teljesen meg vagyok elégevde vele, térképet lehet feltölteni, utólagos pozícionálással. Szal szuper, azt leszámítva persze, hogy ha túrázunk, akkor elő kell venni, összerakni, megvárni, amíg befogja a hódakat, stb. Ugyanakkor a PDA előnye, hogy rengeteg másra is tudom használni. Doom meg ienek.

Regisztrált
    2004-02-25
    Lakhely
    Üzenet
    4.934

Alapbeállítás

Tény, hogy a PDA sem rossz - kollégák is használnak ilyet - itt már el kell döntenie az embernek, hogy mi a fontos számára. Vízhatlan legyen, bírja a strapát, vagy DOOM.
    A PDA még dumcsizik is, azaz hangutasításokat is ad, és valóban okos kis cucc.

bentlakó lensver avatarja
    Regisztrált
    2002-11-25
    Lakhely
    A bringámon
    Üzenet
    5.944

Alapbeállítás

Jorus, neked milyen pda-d van? De ugye azt nem lehet bringára szerelni? MÁrmint lehet, csak nem tanácsos, mert jóval nagyobb és sérülékenyebb.

A PDA-dhoz vásárolt külön antennát egyébként rá lehet csatlakoztatni plusszként mondjuk az én Vista C-mre?

Sajna az én gps-em olyan, hogy a hegytetőket jó pontosan meghatározza, de néha van úgy, hogy egy hegyoldalon fölfelé hirtelen elfelejt mérni. Volt olyan, hogy két hegylánc közt voltam Ausztriában. Az út egy völgyben vezetett, ami szerintem nem volt túl mély, de a gps egy műhódat se látott és azt a +300m szintet végül nem is rakta hozzá a diagramjához. Itt próbáltam átváltani barometrikusra, de nem tudtam, mert be kellett volna kalibrálni, csakhogy fogalmam se volt, hogy mennyi a légnyomás!
    Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebből csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

ALFAHÍM Jorus avatarja
    Regisztrált
    2001-08-25
    Lakhely
    Székesfőváros of Hangeri
    Üzenet
    11.699

Alapbeállítás

Nati: nekem HP Ipaq 2790-es van. Van hozzá vízálló gumitok, ami némileg a leesésből adódó sérülésektől is védi, de én nem szerelném a bringámra. Hétvégén Beggel úgy mentünk, hogy amikor kezdtük elveszteni a fonalat a Balatonfelvidéken, akkor elővettem, és belőttem a pozíciónkat.

A GPS vevőt bármibe be tudod csattintani, ami rendelkezik CF kártya bővítő hellyel. PDA-k, notebook-ok, stb. Persze utána még kell vmi szoftver, ami értelmezi a kis dinka jeleit. A hordozható GPS-eken általában nincs CF bővítő hely.

A légnyomás alapú magasságmérés elég bonyolult, mivel a légnyomás csak távolról nézve állandó, ugye frontok mentén, azok átvonulásakor esik, emelkedik, stb. De nem untatlak titeket a repülés során használt légnyomás-kalibrációval.
    Legutóbb Jorus módosította; 2006-10-06 - 15:41.

vendég prof8 avatarja
    Regisztrált
    2002-05-07
    Lakhely
    Budhapest
    Üzenet
    181

Alapbeállítás Gps

Na arra gondoltam, hogy jövő nyárra vennék végre egy kütyüt, ami méri a szintemelkedést is. Nagy szükségem nincs rá, de a kíváncsiság hajt. Szétnéztem, és most nem tom mi legyen. Egy olyan kmóra ami ezt megteszi 35 ropi után kezdődik. Soknak tartom, persze még sok mást is tud azon kívül, de azokra nincsen szükségem. Pl nem érdekel a pulzusom, meg pedálfordulat, és hasonló badarságok. De ha már kiadok ennyi pénzt egy kütyüre, akkor legyen már valami haszna, és ne legyen olyan tulajdonsága, ami nekem nem is kell. Ezért megnéztem a GPS cuccokat. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy belépő szintű GPS-t vehetek ennyi pénzért. Ha még kicsit költök rá (50 ezer)
    kapok Magyarország térképpel együtt szereltet, amit ugye tudok máskor is használni, nem csak a bringán (pl gyalogtúra, utcatérkép)

A kérdés: Ezek ugye tudják mérni a sebességem, a magasságom, és akár grafikont is csinálhatok, ha akarok? Milyen pontosak ezek kb, mondjuk egy kmórához viszonyítva? Megéri inkább ezt venni, és nem egy órát?

fórumfüggő Bálna avatarja
    Regisztrált
    2005-10-11
    Lakhely
    Salgótarján
    Üzenet
    1.669

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: prof8
    Na arra gondoltam, hogy jövő nyárra vennék végre egy kütyüt, ami méri a szintemelkedést is. Nagy szükségem nincs rá, de a kíváncsiság hajt. Szétnéztem, és most nem tom mi legyen. Egy olyan kmóra ami ezt megteszi 35 ropi után kezdődik. Soknak tartom, persze még sok mást is tud azon kívül, de azokra nincsen szükségem. Pl nem érdekel a pulzusom, meg pedálfordulat, és hasonló badarságok. De ha már kiadok ennyi pénzt egy kütyüre, akkor legyen már valami haszna, és ne legyen olyan tulajdonsága, ami nekem nem is kell. Ezért megnéztem a GPS cuccokat. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy belépő szintű GPS-t vehetek ennyi pénzért. Ha még kicsit költök rá (50 ezer)
    kapok Magyarország térképpel együtt szereltet, amit ugye tudok máskor is használni, nem csak a bringán (pl gyalogtúra, utcatérkép)

A kérdés: Ezek ugye tudják mérni a sebességem, a magasságom, és akár grafikont is csinálhatok, ha akarok? Milyen pontosak ezek kb, mondjuk egy kmórához viszonyítva? Megéri inkább ezt venni, és nem egy órát?
    Nem. Ha GPS-ben otthon vagy, akkor ugye egyértelmű, hogy műholdak alapján tájékoz. Mindehhez minimum 3 műhold szükséges, amit szabadon érzékel a műszer... Namost egy zárt erdőben a műszer max a lombkoronát érzékeli, műholdakat semmiféleképp sem...
    (Ez gyakorlati tapasztalat is nem csak elméleti...)

amugy viszonylag meglepően pontosan méri a felsorolt adatokat!

vendég prof8 avatarja
    Regisztrált
    2002-05-07
    Lakhely
    Budhapest
    Üzenet
    181

Alapbeállítás

Sajna még nem vagyok otthon benne. Akkor ezek szerint valszeg nem is működne mindenhol. Na de várj, a városban meg nem árnyékolnak hasonlóan az épületek? Meg nem morbid, hogy szabadidős GPS-eket árulnak, és nem is működnek ott? pl tájfutóknak, vagy csak simán futóknak. Nincs elvileg olyan, hogy ezt a hibát már eszközölték, mert ha nem , akkor semmi értelme ilyet venni.

fórumfüggő Bálna avatarja
    Regisztrált
    2005-10-11
    Lakhely
    Salgótarján
    Üzenet
    1.669

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: prof8
    Sajna még nem vagyok otthon benne. Akkor ezek szerint valszeg nem is működne mindenhol. Na de várj, a városban meg nem árnyékolnak hasonlóan az épületek? Meg nem morbid, hogy szabadidős GPS-eket árulnak, és nem is működnek ott? pl tájfutóknak, vagy csak simán futóknak. Nincs elvileg olyan, hogy ezt a hibát már eszközölték, mert ha nem , akkor semmi értelme ilyet venni.
    Hát a város nem gond, mert még a legmagasabb épületeknél is, a szög hiába kicsi a földön, az az égbolton még mindig nagyon nagy terület... Hát nemtudom, biztos van, de amiket én használtam, 3-4 félét, ilyen árkategóriában azok sokszor nem mértek erdőben...

De hátha valaki hozzáértő megmondja mi az igazság a dologban...

vendég prof8 avatarja
    Regisztrált
    2002-05-07
    Lakhely
    Budhapest
    Üzenet
    181

Alapbeállítás

Értem. Elkeserítő, mert egy "egyszerű" a kmórára meg sajnálnám a 35 ezret, ha nem használom ki. A GPS-t kihasználnám, de 200-at nem adok ki azért, hogy tudjam hol vagyok, akkor inkább megkérdezem az erdőbe a macit, vagy a rőzsegyűjtő banyát...

törzsvendég
    Regisztrált
    2005-09-23
    Üzenet
    492

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: Bálna
    Hát a város nem gond
    Elméletileg annyi szokott lenni városban hogy a házak faláról visszaverődő jelet veszi, a műholdé helyett, emiatt veszít a pontosságából. De elméletileg csak magas épületek mellett lehet ilyen gond és talán ott sem gyakran.

Oldal 2 / 28 elsőelső 123412 ... UtolsóUtolsó

Írási jogosultságok

• Nyithatsz új témát
  • Válaszolhatsz hozzászólásokra
  • Használhatsz csatolmányokat
  • Nem módosíthatod hozzászólásaid
  •