Eléméletileg lehet hasonló minőséget produkálni,de ahhoz drága gép kell.Befagyás:mielött elmész ki kell szedetni szervízben a gépböl az összes kenőanyagot,mivel ez fagy meg.
Előhívás:egy útrol 110 kép.Halkan teszem fel a kérdést.Kell-e ennyi képet csinálni egy túrán?Minek egy rakat kép,ha több mint a fele szxr?Idén voltam törökországban 2 hétre,közel 30 tekercs filmet vittem,ebböl kb.20db használható kép született.Hozzáteszem,hogy 6 éve fotózom,vannak eredményeim,tehát nem vagyok kezdő.Digitnél fennál a veszély,hogy csak kattogtatunk,kattogtatunk... Negatívnál azért 6x meggondolom,hogy mit és hogyan fotózok le,mivel a nyersanyag nem olcsó.
a téma nagy részét kimerítették előttem de a szkennelős dologhoz hozzáugatnék (végtére is szakmába vág...)
olyan szkennert /nyomtatót amivel meg lehet közelíteni a papírképet->szgépre vagy szgépről->papírra nem veszel olscónn ezek a 20res szkennerek az ultragagyi CMOSaikkal és a gyér ledes megvilágításukkal nem szinhűek...
és egy szinhű nyomtató is kb 150 rugónál kezdődik...
abban teljesen egyetértek hogy ezen felhasználási területre talán inkább digitális...
viszont hidegben iszonyat tempóban merülnek az elemek, plusz ott van az lcd befagyása... (kb -26 fokig folyékony a kristály... utána fagyi)
Thommey:
Én már több éve szemmel tartom a digigépeket és fejlődésüket, és szvsz elég jó rálátásom van a témára.
Az első, amit tudok mondani, hogy Budán, az Alagútnál (Clark Ádám tér túlfele) van egy digi bolt. Na ott mindent tudnak, van választék is, válaszolnak is a kérdésekre.
Kezdd ott a tájékozódást.
(A címet majd megnézem, ok?)
annak a boltnak ez a linkje: http://www.mediker.net/foto/
én is itt vettem a gépem.
szerintem sokkal nagyobb "buli" digitálissal fényképezni, nem sajnálod a filmet, rögtön megnézed az eredményt, csinálsz újat, ha nem lett jó, mozgóképet fel tudsz venni.
tudsz már a neten keresztül is előhivatni papirképet a képeidről, bár ezt még nem próbáltam.
mióta ilyennel fényképezek (fuji 2800) sokszor több képet csináltam, mint azelőtt a hagyományossal.
bocs, ha ezeket már irtátok, nem olvastam végig.
hi! nezz korul az apronet kornyeken.
digitalis jo!!!
en most vettem egy fuji s602-t 170eft.
full autotol full manualisig!!!!!
160-1600 iso
3megapix
6megapix (interpolalva)
mas rendszeru a ccd jobb a kep minoseg ha interpolalaod!
nagyon jo indulasnak de utana is jo!
500eft a cserelheto optikas fuji.
zarido 16"-1/10000 s.
hmm mi kell meg?
ket memoria cf/sm microdrive tamogatas! http://digitalisfoto.lap.hu http://digitalkamera.de
Lakótársam már kipróbálta a neten keresztüli papírkép készíttetést!
Nagyon szép lett az eredmény! Kémiai eljárással csinálják, nem nyomtatják.
A 10*15ös papírképen nem láttam különbséget a hagyományos fotóhoz képest! Pedig a gép csak 2 megapixeles!
Árban is olcsóbb mint az előhívás/nagyítás.
CANON nemtudommilyen márka, és minden manuálisan állítható rajta: zársebesség, fehéregyensúly, fényérzékenység, stb. Az ára is csak 100e FT + egy 256MB os kártya 15e, és asszem így már a tárhellyel sincs gond...
Köszi a sok hozzászólást
Szóval úgy néz ki,hogy ezek a lehetőségeim:
Fuji Finepix A 303-122000
Nikon Coolpix 3500-130000
Olympus Camedia C-300 Zoom-117000
Kodak DX-4330-105000
Samsung Digimax 350-112000
Ezek közül melyik a legjobb vétel?
Ha nagyon összekaparom a lóvét:
Fuji Finepix S304-165000
Olympus Camedia 720 Ultra-156000
HP PhotoSmart 850-169000
És ezek közül?
akkor kapard ossze egy kicsit meg jobban es 185-ert tudok fuji s602-est!
erre az emilre irj: force4@freemail.hu
nekem is o hozta korrekt nagyon a srac!
es az ma csak egy 602!!!!
eltunni?????!!!!!
nem inkabb beeg? en meg ilyet nem hallottam, hogy eltunik. olyat igen, hogy beeg a pixel ilyen meg az uj gepeken is van. de ha jo minosegu gepet veszel amiben jo ccd van akkor ilyen gond nem lesz szertem!
A Fuji S602 zoom-ra érdemes gyűjteni! Én sajnos már megszívtam egy full auto digitgéppel ami nem is volt olcsó. A minimum bringás fényképezéshez (Ez alatt nem jó!!!) : ISO 400 fényérzékenység és állítható, Expozíciós idő min 1/1000 és szintén manuális, és a gyors sorozatfelvétel lehetőség. Ami ezt tudja azzal lehet árnyékos erdei úton száguldozó bringást fényképezni Kicsit olcsóbb lehetőség a Fuji F601 zoom (150+áfa boltban) ez egy kicsi kompakt gép de lehet manuális beállításokat végezni rajta és bekapcsolt LCD-vel is lehet 150 képet készíteni vele továbbá automatikus beállításokkal is nagyon-nagyon jól dolgozik. és nézd meg a www.depo.hu oldalt vagy a Fotex nagykert ahol lehet bárkinek vásárolni a Reiter F. utca 45-49-ben
Jó minőségű scanneléshez (hogy jobb legyen a scannelt kép, mint a digitfotó) drága (>150’000e) negatív scanner kell, vagy laborban még drágábban kell csináltatni.
Viszont, ha alapvetően hagyományos úton készítesz papírképeket, és csak a webre akarod scennelni, akkor jó az occsó scanner +papírképről.
Ha utómunkát akarsz a képeken, az megint nem olcsó (igaz ez csak néhány jobb fotó esetén szükséges, és egy közepes képpel együtt kb 2e Ft)
Otthon nyomtatni szerintem luxus. Sokkal olcsóbb laborba vinni. A laborban (kémiai úton) előhívott digitképekkel egyrészt csak a legdrágább nyomtatók versenyezhetnek, másrészt az otthoni nyomtatás anyagköltsége annyi, mint az előhívásé, és akkor még nem számítottuk a nyomtató árát.
De szerintem kár túllihegni a minőség témát, és különben is, ki hány A4es vagy nagyobb képet hívatott már elő?
Az 5Mpixel azért jó, mert ha a felét kivágod (1.4x digitzoom), akkor még mindig marad bő 2 Mp.
Nos nekem régen SLRem volt, 2optikával, most pedig egy digit gép EVF (elektronikus kereső, az objektíven keresztül), 5Mpixel.
Pro SLR (filmes):
Picit szebb, finomabb képek, de még A4esben is nehéz észrevenni a különbséget. (Nagyon jó és profi szemmel)
Nagy érzékenységű (> ISO400) filmekkel készített képek sokkal jobbak, mint a digit gépek magas érzékenységű beállításaival készült képek
Kisebb mélységélesség azonos látószög mellett (mivel kisebb a CCD mint a filmkocka). Ez portréfotózásnál és egyéb kiemelt témát tartalmazó fotóknál fontos. A Te általad említett témák mellet ez nem olyan fontos.
Nem kell aksikkal bénázni.
Cserélhető objektívek
Pro digit SLR:
Nem kell sajnálni az anyagot. Cserébe utólag válogatni kell a képekből, rendezni arhiválni.
Nem kell negatívot (/diát) körültekintően tárolni. Viszont a digit anyagot igen. Az otthon írt CD élettartalma (szemben a préselt gyári CDkkel) korlátos (néhány év garantált csak)
Házilag elvégezheted a módosításokat, képkivágásokat.
Rögtön látod, hogy kb mennyire sikerült a kép. (persze messze nem 100%os a kis LCDn a kép visszaadás)
Viszont a diagramm alapján rögtön korrigálhatod a expoziciót.
Ami nekem a legfontosabb: SOKKAL kisebb, könnyebb, mint az ugyan olyan látószögű hagyományos (35mmes filmes) gépek (mivel kisebb a CCD mint a filmkocka)
Ha tájképeket akarsz csinálni, ügyelj arra, hogy az optikának legyen nagylátószögü állása, vagy lehessen rá konvertert rakni.
Akcióhoz a legfontosabb: expozició késleltetés kicsi legyen, és gyors AF és/vagy manuál fókusz is szükséges.
Egyébként is jó, ha teljes manuális beállítást is lehetővé tesz a gép.
Ugyanakkor a legkisebb egyszerű digitkamerával is lehet akciófotókat készíteni, ha begyakorolod a dolgot. Lásd SAUH képek közt Kempelen képeit.
Hegyek közé magasra, hidegbe vegyél egy zenitet pár régi olcsó objektívvel, ez a legtutibb megoldás. Olcsó (nem kell annyira félteni), mivel primitív zárszerkezete van, -40 fokban is remekül működik…
SLRt csak használtan érdemes venni. Ez nem avul annyira, viszont mivel sokan cserélik digitálisra, potya áron lehet őket venni. Jó objektíveket már kevésbé…
Digit gépet sokkal olcsóbb külföldről szürke importban venni, de kockázatos is. Van egy köztes megoldás, csinálnak ilyet fél-szürkén cégek is (nem a magyar importőrön keresztül hozzák be), pl Hansa kft (www.hansa.hu)
Az alagút mögött lévő boltról ekem nincs jó véleményem. Nagykernek mondják magukat (és ebből kifolyólag utálják a nézelődő, probálgató emberkéket), de az áraik ugyan olyanok, mint a digitcam-nak, ahol sokkal kedvesebbek az érdeklődőkkel. És a digitcam-nál dolgozik egy forumos: Annak, aki biztosan segít, ha kell.
A CCDken a pixelek idővel tönkremehetnek, vagy teljesen világítanak (hot pixel) vagy sötétek (dead pixel).
Rossz esetben már újonnan is van néhány.
Én meg annyit fűznék a témához, hogy a közelmúltban volt alkalmam kipróbálni, hogy milyen is egy 7.000.000 Ft-os nyomtatóval fotópapírra digitális fényképet kinyomtatni, majd összehasonlítani az eredményt (ugyanazon digitális kép esetén) egy ezzel foglalkozó cég kémiai eljárással készült előhívásával, és meggyőződni arról, hogy az utóbbi viszi a pálmát.
Ez meg egy szép mondat lett. ;D (De nem lennék nemmagyar!)
Én sportfotózás szempontjából mindenképpen a filmes gépeket favorizálom diával, főleg, hogy pl egyik másik Copygeneral-ban tudnak diáról szkennelni, na azt szerintem nem lehet űberelni.
Mindez persze az árak tükrében, mert a jó digi, mint tudjuk itthon megvehetetlen, viszont diára építve:
-gép mondjuk Canon EOS 300 + EF28-90DC silver 99.990 (most 49.000 Ft-tal!!! olcsóbb a Fotexnél)
Ezeket összeadva kb: 180.000 Ft, de így filmen is van a cucc, meg be is digiztetheted.
Ezzel szemben itt egy másik kihagyhatatlan ajánlat:
Olympus CAMEDIA E-20 digitális fényképezõgép
Ez most 624.988 Ft helyett 499.990 Ft a Fotexnél. Ennél szarabbat szerintem nem érdemes venni.
Ezek után szerintem csak érzelmi alapon lehet dönteni, de én ilyenkor mindig azt mondom, hogy a mozifilmeket sem véletlenül veszik még mindig a jó öreg 35mm- es Kodakra.
A film színvilága szerintem utánozhatatlan.
Szerintem a mai fotózás az már nem fényképezés mert csak megnyomsz egy gombot és kész.Persze aki sportfotózással foglalkozik és egy oéyan képet akar amit meg is tud utána rögtön nézni majd megy az újságba annak jobb a digi gép de aki igyekszik hű maradnia a hagyományoshoz annak bizony jobb a filmes.A másik szebb tájképeket, vagy portrékat lehet készíteni filmessel mint digivel.
Szerintem Digitálisat vegyél ha sokat fotózól.
Elöttem lévők már leirták az előnyeit és a hátrányait is.
Nekem egy Canon PS-A40-es gépem van, 128 Mb memóriával.
A gép 2 MPixeles, és egész jó képeket lehet vele csinálni. Hátránya viszont az, hogy borus, sötét időben , illetve szürkületkor , nagy területen nem nagyon lehet szép képeket csinálni, pl esti Motocross versenyt nem tudtam fényképezni.
A kártyára max 1000 kép fél rá 640x480 ban, a legjobb felbontásban pedig 140.
Én meg annyit mondok hogy olyan digitális gép a jó (szerintem) ami legalább 2 mpx, és gyorsan exponál. Az enyém sajnos elég lassú, ezért sikerül motion bluros képeket csinálni vele :-\
sok jó gép van, én a Canon Power Shot A40-el ismerkedtem meg a közelmúltban..
azt hiszem ideális választás..
75+Áfa, vagy valami ilyesmi,
max 1600*1280 pixeles kép
összefűgően max 15mp videófelvétel 320*200-ban
állítható zársebesség
ilyen gamma korrekció szerű kivilágosítás esti fotókhoz (ezt utólag egy képszerkesztővel is el lehet érni)
kis gyakorlással korrekt képeket lehet vele készíteni..
Amúgy digitális kpépből "rendeset" csinálni 99Ft-ért lehet bárhol..(ofotértekben is..)
cAb