Oldal 1 / 2 12 UtolsóUtolsó
Eredmény 1-20 / 24

Téma: Canti-fék

vendég drotos.toth avatarja
    Regisztrált
    2009-08-20
    Üzenet
    194

Alapbeállítás Canti-fék

Nem akartam keverni a témákat és gondoltam nem halt még ki teljesen a canti-fék, ha más nem a régi biciklik és a cyclocross még életben tartja egy kicsit.

Regisztrált
    2009-08-20
    Üzenet
    194

Alapbeállítás

És akkor máris egy kérdés: a két féktestet összekötő bowdennek van valami külön neve? És hol kapható ilyen? Régi XT-het kéne, lehetőleg valmi csinos és használható darab!

AGA
    AGA offline
    fórumfüggő AGA avatarja
    Regisztrált
    2005-02-18
    Lakhely
    mAGAmon kívül =)
    Üzenet
    2.350

Alapbeállítás

Több féle van, a shimano gányolmánya, aminél a háromszög egyik fele van csak, a másik pedig a húzóbovden egy "szívószálban". Ezt nehéz beállítani, könnyebben koszolódik, és sokkal rugalmasabb;
    És van amin kölön van a háromszög, elvileg régebben lehetett kapni olyan méretű 'bódent, de egy hosszúból simán le lehet vágni akkorára ami kell. Itt a lényeg a kis háromszögön van, amit néhol elfekvőben találsz régebbi boltokban, még akár az akkor nagyon divatos PEACE jeleset is Talán Tektro/Acor ma is gyárt, ha minden igaz avid shortyja is olyan. Esetleg teszkóosan..

Amúgy jobb, hogy kihalt ez a típus, és cyclocrossban is el fog tűnni, ugyanis jövőre már lehet használni ott is tárcsát. (Az itthoni cyclocross gépet is épp erre készítem fel.) Csak azért nem használnak V-féket mert az országúti fékkar nem kompatibilis vele.

Egy régi Xt (!) cantilever féket minimum ötször annyira nehéz beállítani mint bármelyik mai féket, és tizedannyira sem fog. Még akkor is, hogyha a fékpofacsap rögzítése kívül van.
    Unfixedgears stereocyclist, with brakes

Regisztrált
    2009-08-20
    Üzenet
    194

Alapbeállítás

Köszönöm a tippet, utánajárok, a Shorty-hoz biztosan lehet kapni alkatrészt.

Tudom, hogy az UCI most engedélyezte a tárcsafék használatát, de azért szerintem még egy ideig tartják magukat a canti-fékek, főleg itthon.

A régi canti beállításával meg rendesen küzdök... (hasonló gyönyört csak az STX-RC V-fék okozott)

törzsvendég
    Regisztrált
    2002-07-05
    Lakhely
    Bp.
    Üzenet
    1.400

Alapbeállítás

Mi a nehéz a beállításon ? Nem egy bonyolult dolog.
    A fékekett összekötő bowden minél "szélesebb" szögben áll, annál hatékonyabb a fék. Tehát, minél közelebb legyen a gumihoz.
    Marci

Regisztrált
    2009-08-20
    Üzenet
    194

Alapbeállítás

A fékpofák pontos beállításával szoktam bajlódni és hogy úgy is maradjanak, míg rögzítem.

fórumfüggő
    Regisztrált
    2007-03-15
    Üzenet
    2.202

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: AGA Üzenet megjelenítése
    Több féle van, a shimano gányolmánya, aminél a háromszög egyik fele van csak, a másik pedig a húzóbovden egy "szívószálban". Ezt nehéz beállítani, könnyebben koszolódik, és sokkal rugalmasabb;
    És van amin kölön van a háromszög, elvileg régebben lehetett kapni olyan méretű 'bódent, de egy hosszúból simán le lehet vágni akkorára ami kell. Itt a lényeg a kis háromszögön van, amit néhol elfekvőben találsz régebbi boltokban, még akár az akkor nagyon divatos PEACE jeleset is Talán Tektro/Acor ma is gyárt, ha minden igaz avid shortyja is olyan. Esetleg teszkóosan..

Amúgy jobb, hogy kihalt ez a típus, és cyclocrossban is el fog tűnni, ugyanis jövőre már lehet használni ott is tárcsát. (Az itthoni cyclocross gépet is épp erre készítem fel.) Csak azért nem használnak V-féket mert az országúti fékkar nem kompatibilis vele.

Egy régi Xt (!) cantilever féket minimum ötször annyira nehéz beállítani mint bármelyik mai féket, és tizedannyira sem fog. Még akkor is, hogyha a fékpofacsap rögzítése kívül van.

Nekem van shorty 6 -om és azon ugyanolyan, mint a shimanoé, tehát a fele bovden egy vezetőcsőben van. Sőt, van itthon tektro oryx is, és az is ugyanilyen. Ezekkel semmi baj nincs, szerintem az akasztós semmivel sem jobb, csak még több macera van vele.

Amúgy ezeket a modern canti fékeket pontosan úgy kell beállítani, mint egy sima v féket, - imbuszos pofa, kétoldali rugóállítás. A régiek tényleg szívásak voltak, én is azért cseréltem le többek között a shimano lx-eimet.

Hozzáteszem, hogy a v fék azért egy jobban kitalált szerkezet és alapesetben jobban is fog.
    Legutóbb stellaz módosította; 2010-09-20 - 13:00.

AGA
    AGA offline
    fórumfüggő AGA avatarja
    Regisztrált
    2005-02-18
    Lakhely
    mAGAmon kívül =)
    Üzenet
    2.350

Alapbeállítás

Oryx itthon is van, de Drótos úr régi xt-ről kérdezett. Ahhoz még az a vacak csapos pofa kell, 'tizeskulcs meg nagyon jó kézügyesség/szem.

Ez a szívószál.. hmm.. vezetőcsöves akkor gond, ha nem a shimano által kitalált szöget szeretnéd használni (vágni kell, és mivel nem tudod előre kimérni..) vagy ha bovdent cserélsz pl. verseny előtt. Amíg beáll abba a szögbe, nem fog rendesen. Utánahúzni sem egyszerű minden fékkarnál. Esküszöm csak azért találták ki mert gyorsabb szerelni. Két csavar helyett egy.
    No meg "valamiért" az akkori utolsó harcos onza fék is háromszöget használt ugye és ilyet tuningként lehetett venni aluból bármelyikhez.

fórumfüggő
    Regisztrált
    2007-03-15
    Üzenet
    2.202

Alapbeállítás

Oryx itthon is van, de Drótos úr régi xt-ről kérdezett. Ahhoz még az a vacak csapos pofa kell, 'tizeskulcs meg nagyon jó kézügyesség/szem.

Ez a szívószál.. hmm.. vezetőcsöves akkor gond, ha nem a shimano által kitalált szöget szeretnéd használni (vágni kell, és mivel nem tudod előre kimérni..) vagy ha bovdent cserélsz pl. verseny előtt. Amíg beáll abba a szögbe, nem fog rendesen. Utánahúzni sem egyszerű minden fékkarnál. Esküszöm csak azért találták ki mert gyorsabb szerelni. Két csavar helyett egy.
    No meg "valamiért" az akkori utolsó harcos onza fék is háromszöget használt ugye és ilyet tuningként lehetett venni aluból bármelyikhez.
    A csöves cuccból általában 2 méretet szoktak adni. Az akasztós cucc nekem nem tűnt jobbnak -vagy csak kicsi a különbség- , de utáltam még azzal is bajlódni.

Városban amúgy egy előnye van a canti féknek, mégpedig, hogy nehezebb fejre állni vele, mert kicsit nyúlósabb az egész, de a fékereje azért bőven elég.

AGA
    AGA offline
    fórumfüggő AGA avatarja
    Regisztrált
    2005-02-18
    Lakhely
    mAGAmon kívül =)
    Üzenet
    2.350

Alapbeállítás

Sajna volt olyan, hogy hogy a két méretből egyik sem volt optimális. Ez főleg hátul gond.

Városban elég sokan (velem együtt) nem állnak fejre a hidraulikus tárcsájukkal sem. Pont erről volt vita nemrég a tárcsás topicban. Viszont pont cantilever fék (nem meglévő) fékereje miatt ütöttek el nemrég.

Regisztrált
    2009-08-20
    Üzenet
    194

Alapbeállítás

Milyen canti-fék volt fent? Azért ezekkel régen DH-ztak is, szóval azért a normális típusokat csak be lehet állítani...

Regisztrált
    2009-08-20
    Üzenet
    194

Alapbeállítás

Éppen az első canti-fék beállításával játszom. Az a gond, hogy a villa nyakán lévő csavarhely előre nyúlik és most éppen beleér a bowdeneket összefogó csavarba. Pedig az lenne a legideálisabb pozícó... de azért csak megoldom.

fórumfüggő
    Regisztrált
    2007-03-15
    Üzenet
    2.202

Alapbeállítás

Sajna volt olyan, hogy hogy a két méretből egyik sem volt optimális. Ez főleg hátul gond.

Városban elég sokan (velem együtt) nem állnak fejre a hidraulikus tárcsájukkal sem. Pont erről volt vita nemrég a tárcsás topicban. Viszont pont cantilever fék (nem meglévő) fékereje miatt ütöttek el nemrég.
    Én sem állok fejre semmilyen fékkel, szoktam is rendszresen gyakorolni, de vészfékezésnél azért mindenkivel előfordulhat. Mentem is már olyan v fékkel ami konkrétan adagolhatatlan volt, vagy nem fékezett vagy úgy befogott, hogy egyből emelte a hátulját. Ha jól tudom a hidraulikus fék pont ezt kiküszöböli és normálisan adagolható.

Amúgy tényleg nem lehet túl jól beállítva a féked, mert én földúton, nedves aszfalton egy ujjal simán csúsztatom az első kerekem és aszfalton is megemeli a seggét.

Annak a háromszögnek amúgy hogy, hogy nem jó a mérete? Nálam csak annyi jelentősége van, hogy hátul magasabba a sárvédő, így ott a hosszabbat használnom.
    Legutóbb stellaz módosította; 2010-09-22 - 00:43.

Regisztrált
    2009-08-20
    Üzenet
    194

Alapbeállítás

A Fekete-erdőben száguldoztam 30kg csomaggal, esőben, néha sárban és a canti megfogott. Régi STX. Akkor még csak látásból ismertem a tárcsaféket. Szóval én hiszek abban, hogy egy jól beállított, jó minőségű canti sokra képes.

AGA
    AGA offline
    fórumfüggő AGA avatarja
    Regisztrált
    2005-02-18
    Lakhely
    mAGAmon kívül =)
    Üzenet
    2.350

Alapbeállítás

Országúti fékkarral?

JA igen, triáloztam is cantileverrel, meg downhilleztem is. Akkor is utáltam..

Regisztrált
    2009-08-20
    Üzenet
    194

Alapbeállítás

Nem, STX fékváltókarral. Tette a dolgát. Persze azért ha arra járnék, ma már lehet, hogy mást választanék...

AGA
    AGA offline
    fórumfüggő AGA avatarja
    Regisztrált
    2005-02-18
    Lakhely
    mAGAmon kívül =)
    Üzenet
    2.350

Alapbeállítás

Az kicsit másabb mint egy cyclocross gépen lévő. Bocsi a kicsit indulatos hozzászólásomért, csakhogy piros ritchey pofákkal, kb egy milliméteres pofa-felni közzel, halálpontosan beállított cantilever fék is olyan harmatgyengén fog az összes többi itthonlévőhöz képest (v, drótos és hidrós tárcsa) amihez igen nehéz gyorsan hozzászokni. A kezem sem mondható gyengének, törtem már el több fékkart, csak "sima" használattal. Mint mondtam, nagyon örülök, hogy kihalásra van ítélve cyclocross műfajban is.
    Amúgy a háromszög -hogy fogjon is valamit a fék minél közelebb kell legyen a gumihoz. Ezért sem jó a shimano féle szívószálas cucc.

fórumfüggő
    Regisztrált
    2007-03-15
    Üzenet
    2.202

Alapbeállítás

Mondjuk az tény, hogy a canti fék mellett műszaki szempontból nem sok minden szól. A v fék egyszerűbb és jobb. Tárcsafékem még nem volt, de műszakilag jobban tetszik, hogy nem a kereket koptatja.

Nekem is csak azért van canti fékem, mert nincs mai megfelelője a régi lx fékváltókarjaimnak (7-es vagy max. 8-as rendszerhez), meg csak emiatt nem is cserélném.

Amúgy a fékpofa érekes kérdés. Én volt, hogy feltettem a gyári lx, fémházas betétet és konkrétan nem akart fékezni a bringa. De semmit. A piros ricsi az nem volt rossz.

Viszont ezek a mai imbuszos pofák elég jók, még nem volt velük gondom (avid, tektro, bbb, bikefun, acor). Mindössze egy zavaró dolog van, mégpedig, hogy olyan vékonyak a fékbetét gumik, hogy a gyári alátételezéssel nem áll függőlegesen a fékpillangó amikor eléri a felnit. Igaz, hogy széles monti villával és keskeny campagnolo mirax felnivel van párosítva.

Regisztrált
    2010-11-22
    Üzenet
    1

Alapbeállítás Deore LX fékpofa

Létezik az eredeti Canti Deore LX fékpofához betét? Nem szeretném "kidobni" ezt a kis fém keretet, mert ettől lesz igazán kerek a bringa. Rendeltem hozzá Kool Stop betéteket, mert állítólag a Dura Type az jó bele, de becumiztam, mert nem bele való. Kicsi lett.
    A fél netet végigtúrtam már, de nem találok hozzá való betétet.

AGA
    AGA offline
    fórumfüggő AGA avatarja
    Regisztrált
    2005-02-18
    Lakhely
    mAGAmon kívül =)
    Üzenet
    2.350

Alapbeállítás

Olyan hat változatára emlékszem deoere lx Cantilever féknek. A "kicsi lett"-ből következtetve gondolom neked a '91-es széria lehet. A vastagság annyira nem számít, fogd be a végén a csapot. Hosszába majdnem mindegy a méret.

Oldal 1 / 2 12 UtolsóUtolsó

Írási jogosultságok

• Nyithatsz új témát
  • Válaszolhatsz hozzászólásokra
  • Használhatsz csatolmányokat
  • Nem módosíthatod hozzászólásaid
  •