Oldal 20 / 21 elsőelső ... 1018192021 UtolsóUtolsó
Eredmény 381-400 / 415

Téma: edzestervem.hu

vendég Vinczeffy Zsolt avatarja
    Regisztrált
    2010-12-13
    Lakhely
    Duna part
    Üzenet
    94

Alapbeállítás

Sziasztok!

SORRY. technikai fejlesztés volt az oldalon, szombatra fenn lesz a félsziget kupa folytatása.
    Bejött egy IRONMAN edzéstervezés és felforgatta a rendszert.
    Addigis GÖRGŐ jobb híjján. Javaslom:
    15p bemelegítés 55-75% 80-100RPM
    5x4p 75-85% 90-105RPM
    közte pihenők: 4p 55-75% 75-90RPM
    levezetés: 55-75% 80-100RPM

RPM= pedálfordulat/perc

Az 5x4 perc variálhat igény szerint addigis, pl: 6x4perc, 4x4 perc, 3x4perc

Idézet Eredeti szerző: lakantor Üzenet megjelenítése
    Kedeves Félsziget kupások !

Úgy látom marad az egyéni edzésterv, ezért úgy gondoltam, ha van kedvetek megosztani egymással a saját edzéseiteket,, akkor holnapra összeszedem és leírom, hogy a továbbiakban
    mit akarok csinálni. Nem biztos, hogy jól gondolom, de ha több tapasztalatott osztunk meg egymás közt, akkor abból valaki biztos profitálhat.

Addig is üdv: Lakantor
    Vinczeffy Zsolt "Zerge"
    EDZESTERVEM.HU
    MINDEN LÉPÉSSEL ERŐSEBB

vendég Lui750 avatarja
    Regisztrált
    2010-10-17
    Lakhely
    Érd
    Üzenet
    58

Smile

Idézet Eredeti szerző: Vinczeffy Zsolt Üzenet megjelenítése
    Sziasztok!

SORRY. technikai fejlesztés volt az oldalon, szombatra fenn lesz a félsziget kupa folytatása.
    Bejött egy IRONMAN edzéstervezés és felforgatta a rendszert.
    Addigis GÖRGŐ jobb híjján. Javaslom:
    15p bemelegítés 55-75% 80-100RPM
    5x4p 75-85% 90-105RPM
    közte pihenők: 4p 55-75% 75-90RPM
    levezetés: 55-75% 80-100RPM

RPM= pedálfordulat/perc

Az 5x4 perc variálhat igény szerint addigis, pl: 6x4perc, 4x4 perc, 3x4perc

Köszi a további instrukciókat!!
    Sötétség nincs az csak a fény hiánya

tkm
    tkm offline

Regisztrált
    2010-08-31
    Üzenet
    3

Alapbeállítás

Zerge!

Most reggel kaptam észbe, hogy nem írtam be a heti edzéseket, a napló pedig már nem mutatja a hetet. Bezavart ez a februári edzésterv kimaradás (Félsziget) és lazult a figyelmem. Segítenél, hogy utólag bekerüljenek és folytathassam a készülést?
    Ide írjam, vagy a gmail-es edzes.footstrongra?

Köszi,
    Ákos

Regisztrált
    2010-04-01
    Üzenet
    6

Alapbeállítás

Szia Zerge!

Nagyon korrekt. Kimaradt 2 hét. A kimaradt időszakban edzettem, de nem írtam be
    mert nem tudtam mit okoz a rendszernek. Kitesz?..., vagy épp az edzés hiánya miatt tesz ki nem tudom, mert a bázis szám 0 volt.
    Be írtam a kért edzéseket és még sem jó.
    Most azt írjátok, hogy hétfő éjfél a türelmi idő, de nem látom a naptárat, nem tudok korrigálni, pedig szerintem mindent jól csináltam.
    Valami nem ok!

Remélem segítetek, hogy folytathassam, Köszönettel Ati

Regisztrált
    2010-04-01
    Üzenet
    6

Alapbeállítás

Szia Zerge!

Köszönöm a gyors segítséget minden ok.

Ati

Idézet Eredeti szerző: GOCZE Üzenet megjelenítése
    Szia Zerge!

Nagyon korrekt. Kimaradt 2 hét. A kimaradt időszakban edzettem, de nem írtam be
    mert nem tudtam mit okoz a rendszernek. Kitesz?..., vagy épp az edzés hiánya miatt tesz ki nem tudom, mert a bázis szám 0 volt.
    Be írtam a kért edzéseket és még sem jó.
    Most azt írjátok, hogy hétfő éjfél a türelmi idő, de nem látom a naptárat, nem tudok korrigálni, pedig szerintem mindent jól csináltam.
    Valami nem ok!

Remélem segítetek, hogy folytathassam, Köszönettel Ati

Regisztrált
    2012-01-28
    Üzenet
    5

Alapbeállítás

Szia Zerge !

Nálam is hasonló a probléma, nem látom a naptáramat.

Üdv : Lakantor

vendég Lui750 avatarja
    Regisztrált
    2010-10-17
    Lakhely
    Érd
    Üzenet
    58

Alapbeállítás Hozzáférés

Szia Zerge !

Hétfőn este még láttam az elkövetkező 2 heti tervet , de mára már megszűnt a naptáram.
    Segítenél?

Köszi Lui

vendég
    Regisztrált
    2011-05-15
    Üzenet
    10

Alapbeállítás

Sziasztok,

Betegség miatt kimaradt egy hetem. Utólag megpróbáltam pótolni, hogy folytatni tudjam, de ma kidobott.
    Tegnap még láttam a programot, a mait meg is csináltam.

Megköszönném ha folytathatnám, jó ez az alapozás.

Félsziget Kupa, Bacsa Á.

Ha esetleg tudsz javasolni hasonló alapozó programot, nekem az is megfelelne.

Köszi

Regisztrált
    2012-01-28
    Üzenet
    5

Alapbeállítás

Kedves Zerge !

Meglepődve tapasztalom, hogy az e-mail címemre levél érkezett, hogy mivel nem töltöm rendesen a edzés naptáramat, ezért töröltök.

Remélem ez csak egy rendszerüzenet, hiszen kb 3. hete arról megy a fórum, hogy mikor teszitek fel a naptárba a programokat, majd külditek bocsi pótoljátok.

Remélem nem arra megy a játék, hogy kezd el velünk, aztán ha kell akkor fizess küldünk neked programot.
    Várom a program folytatását, ha már elkezdtétek !

Üdv Lakantor

Regisztrált
    2010-04-01
    Üzenet
    6

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: lakantor Üzenet megjelenítése
    Kedves Zerge !

Meglepődve tapasztalom, hogy az e-mail címemre levél érkezett, hogy mivel nem töltöm rendesen a edzés naptáramat, ezért töröltök.

Remélem ez csak egy rendszerüzenet, hiszen kb 3. hete arról megy a fórum, hogy mikor teszitek fel a naptárba a programokat, majd külditek bocsi pótoljátok.

Remélem nem arra megy a játék, hogy kezd el velünk, aztán ha kell akkor fizess küldünk neked programot.
    Várom a program folytatását, ha már elkezdtétek !

Üdv Lakantor

Kedves Lakantor!

Nem arra megy, nagyon korrektek, csak elfoglaltak. Keressétek meg Zergét, 2 másodperc alatt segített.

Üdv. Ati

Regisztrált
    2012-01-28
    Üzenet
    5

Alapbeállítás

Ati !

Megadnád a Zerge elérhetőségét ?

Köszönettel, üdv Lakanator

vendég Lui750 avatarja
    Regisztrált
    2010-10-17
    Lakhely
    Érd
    Üzenet
    58

Alapbeállítás edzésterv

Nagyon sajnálom, hogy semmi visszajelzést nem kapok az edzéstervemmel kapcsolatban 4 napja.
    Hova forduljak, ki tud segíteni, hogy újra aktív legyen a naptáram???? Nem én hibáztam, 2 hétig terv nélkül maradtam.
    Küldtem a Zergének privát üzenete is, de semmi!!

maximus MJani01 avatarja
    Regisztrált
    2005-05-02
    Lakhely
    Székesfehérvár
    Üzenet
    13.908

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: Lui750 Üzenet megjelenítése
    Nagyon sajnálom, hogy semmi visszajelzést nem kapok az edzéstervemmel kapcsolatban 4 napja.
    Hova forduljak, ki tud segíteni, hogy újra aktív legyen a naptáram???? Nem én hibáztam, 2 hétig terv nélkül maradtam.
    Küldtem a Zergének privát üzenete is, de semmi!!
    http://edzestervem.hu/kapcsolat
    Kapcsolat
    ELADÓ! ........ VKE-NELSON.......Blogom
    A sebesség mindent megold. A "mindig"-et még mindig így írjuk.
    "A szerver túlterhelt picit, próbáld egy perc múlva."

vendég Lui750 avatarja
    Regisztrált
    2010-10-17
    Lakhely
    Érd
    Üzenet
    58

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: MJani01 Üzenet megjelenítése
    Köszi Jani, küldtem ide is üzit, de úgy tudom elutazott és csak hétfőn lesz elérhető.

vendég Lui750 avatarja
    Regisztrált
    2010-10-17
    Lakhely
    Érd
    Üzenet
    58

Alapbeállítás

Köszönöm szépen Zsolti !! Minden remekül működik!!

vendég Uluwatu avatarja
    Regisztrált
    2010-08-20
    Lakhely
    Budapest
    Üzenet
    37

Alapbeállítás pulzusmérés

Sziasztok!

Remek ez a kezdeményezés, profin van összerakva. Sosem olvastam még ilyen érthetően és teljesen összeírva hogy mire kell figyelni, egy új világ nyílt ki előttem hogy hogy lehet edzeni.

Egy alapvető dolgot viszont nem értek a pulzusmérésből, kérem segítsetek ezt értelmeznem, mivel eltérő véleményeket láttam erről az interneten, és a wikipédia oldala sokat elárul arról hogy nincs ebben egység a sportvilágban (Heart rate - Wikipedia, the free encyclopedia

A pulzusmérést két fő módon lehet mérni:
    1. Karvonen módszertan: a nyugalmi pulzus és a max pulzus közötti tartomány az "aktív zóna" (0% tehát a nyugalmi/minimum pulzus, 100% pedig a max)
    2. Általános módszertan: a nulla pulzus (halál) a 0%, a max pulzus pedig a 100% (ez utóbbi esetben sosem tudunk elvileg egy bizonyos % alá menni (kb. 25%), mert az már a minimum pulzus alatt lenne, ez pedig betegség vagy rosszullét által lehetséges csak).
    A %-os zóna méréseket (melyik tartományban égetsz zsírt, növeled az állóképességed, stb.) tehát másként is szokták mérni, ez elég jelentős különbségeket is mutat, főleg az alacsonyabb zónákban.

Egy példa:
    Ha a pulzust arányosan mérjük a 0 pulzus és a max pulzus között, akkor ha valakinek 200 a max pulzus (és 50 a nyugalmi), akkor 65-75% az 130-150 BPM közötti intervallum.
    A Karvonen módszertannal (vagyis ahol a minimum pulzus számít a 0%-nak) ennek a megfelelője 148-163 (mivel a tartomány 50 és 200 között van és annak a 150 pulzusnak veszik a %-os megfelelőjét, amit hozzáadunk a minimum pulzushoz, mely itt 50).
    Ez a különbség mint látjátok már teljesen más edzést jelent a végén és aki edzeni akar, a módszertan függvényében teljesen máshol lyukad ki..

Most akkor hol az igazság?

Sajnos az internet amennyire hasznos, annyira veszélyes is. Nagyon sok oldal foglalkozik evvel, de nem biztos hogy pont arra akadunk amelyik tudja a tutit. Én angolul kerestem rá, "heart rate measurement zone" (pulzus számolás zóna, ez nagyjából pont lefedi a témakört) beütve a google-en és megdöbbentő mennyi fajta okosság tódul a netről e téren.

Az egész módszertannak a lényege (legalábbis a tudományos része, ha nem tapasztalta ki magának az ember hogy mi számára az ideális, de ez akár évekbe kerülhet) pont az hogy tudjuk hogy a pulzus mit tesz hozzá. E nélkül effektív érzésre lehetne/kellene edzeni, de az mondjuk a tejsav termelést illetően igencsak bizonytalan, hogy pont mikor kezded e termelni. Vagy hogy mikor égetsz inkább zsírt, a helyett hogy növelnéd az állóképességed..
    Kik azok akik ezt kikutatták és létezik valamilyen nemzetközileg elismert módszertan ami mellett minden szakértő kiáll?

Csak egy pár példa a netről, pulzusmérő gyártóktól és "szakértőktől" a zónákról. Vannak eltérések.
    Általában a legtöbb szerint a zónák a következők (Fox és Haskell módszertan):

1. Bemelegítés: 50-60%
    2. Zsírégetés: 60-70%
    3. Aerobic zóna/állóképesség: 70-80%
    4. Anaerob/teljesítmény: 80-90%
    5. Max teljesítmény: 90-100%

Egy másik verzió (Heart Rate Zones), ahol már a HRMax is máshogy van számolva, meg a zónák is:
    1. Zsírégetés: 50-60%
    2. Aerobic zóna/állóképesség: 60-70%
    3. "Steady state" (vagyis változatlan helyzet): 70-80%
    4. Anaerob/teljesítmény: 80-90%
    5. Max teljesítmény: 90-100%

vendég oroberto avatarja
    Regisztrált
    2011-08-30
    Lakhely
    Debrecen
    Üzenet
    40

Alapbeállítás

Nagyon tudományosan a számok alapján közelíted meg a dolgokat, szerintem ennél egyszerűbb a dolog.
    Egy normális pulzusmérő óra nyugalmi és a maximális pulzusod alapján,( amit te adsz meg) kalibrálja magát és úgy mutatja a %-os értéket.
    Edzés közben, ha a légzésedre figyelsz tudni fogod mikor léped át a zsírégető tartományt mert ott már elkezded szaporábban szedni a levegőt és nem tudsz folyamatosan beszélni, hanem lihegsz minél nagyobb a légszomj annál magasabb a pulzusod, kb. olyan 75-85 % fog kezdődni, persze ez mindenkinél más edzettségtől függően. Szóval, ha edzel, akkor teljesen jól meg fogod majd tudni nálad hol lesznek a határok %-ban, ami elvileg ki fog tolódni idővel.

vendég Uluwatu avatarja
    Regisztrált
    2010-08-20
    Lakhely
    Budapest
    Üzenet
    37

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: oroberto Üzenet megjelenítése
    Nagyon tudományosan a számok alapján közelíted meg a dolgokat, szerintem ennél egyszerűbb a dolog.
    Egy normális pulzusmérő óra nyugalmi és a maximális pulzusod alapján,( amit te adsz meg) kalibrálja magát és úgy mutatja a %-os értéket.
    Edzés közben, ha a légzésedre figyelsz tudni fogod mikor léped át a zsírégető tartományt mert ott már elkezded szaporábban szedni a levegőt és nem tudsz folyamatosan beszélni, hanem lihegsz minél nagyobb a légszomj annál magasabb a pulzusod, kb. olyan 75-85 % fog kezdődni, persze ez mindenkinél más edzettségtől függően. Szóval, ha edzel, akkor teljesen jól meg fogod majd tudni nálad hol lesznek a határok %-ban, ami elvileg ki fog tolódni idővel.
    Helló Roberto!

Hát, pont ez a lényeg: ez az edzéstan egy tudományos módszertan, különben nem kellene követni . Egyébként azt hiszem Te is tudományosan közelítetted meg: %-zónák említése már az, vagy nem?..
    Poént félretéve, azt hiszem nagyon ideológiai szemszögből közelíted meg a dolgokat, mivel ha jól olvasom szerinted nincs szükség edzéstervre, érzésből kell edzeni. Normál esetben egyetértenék hogy nem kell ezen sokat gondolkodni, világ életemben így csináltam én is. Viszont egyrészt ártani nem árthat valamit kipróbálni ami másoknál sikert hoz, másrészt pedig sajnos voltam már túledzve pulzusmérővel is és túl sok időt és energiát vesztettem ez által, a mellett hogy veszélyes volt az egészségemre.
    A fent általad javasoltak nálam sajnos nem válnak be: nem tudnám meghúzni a határt hogy mikor veszem "szaporábban" a levegőt, stb., mert világ életemben a maximumot adtam, tudniillik nemrég kezdtem csak el maratonozni. Az erőbevetés egy kitartási sportnál az energia helyes beosztásáról szól és ehhez egy jó edzésterv szerintem fontos, különben nem kezdenék bele. Ha pedig ezt a számtani példámmal élve rosszul építjük fel (pld mert zsírt égetünk amikor állóképességet kellene növelni) akkor ennél bármilyen tudományos edzésmód jobb, mint a ráérzés.
    Irigylem azokat akik ráérzésből pontosan tudják hogy mikor mit kell edzeniük, de én nem tartozom ezek közé. És azt hiszem a világ élsportolóiból egyik sem, mert mind komoly edzésterveket követnek, nagyon tudományos módszertanok mentén.

Olvastam a Footstrong oldalát és úgy gondoltam kipróbálom, mivel látható hogy ez mennyire komoly tudomány. Ha nem szeretném tudományosan megközelíteni, akkor folytatnám ahogy az utóbbi évtizedekben tettem. Mindenesetre ha ez lenne a véleményem akkor nem kérdeznék itt a Footstrong csapattól a módszertanról.

Remélem így már érthetőbb hogy miért választottam a tudományos megközelítést és hogy miért a Footstrong képviselőinek/szakértőknek tettem fel a kérdést, ha már szerintük van annyira jobb a módszertanuk mint egy sima óramérés.
    Ráadásul ha azok akiknek ez bejön még fizetnek is a külön tanácsadásért, nem árt tisztázni hogy a módszertan mennyire célravezető.

vendég oroberto avatarja
    Regisztrált
    2011-08-30
    Lakhely
    Debrecen
    Üzenet
    40

Alapbeállítás

Megértettem mit szeretnél, vannak profi terheléses vizsgálatokkal egybekötött edzésterv készítéssel is foglalkozó szakemberek, szerintem ez kellene neked plusz talán pulzus helyett watt mérésen alapuló teljesítménymérés.

vendég Vinczeffy Zsolt avatarja
    Regisztrált
    2010-12-13
    Lakhely
    Duna part
    Üzenet
    94

Alapbeállítás

Sziasztok!

Ha elakad valamelyikőtök edzésterve, s nem látjátok a következő hetet, írjatok a footstrong.zerge@gmail.com-ra
    Vinczeffy Zsolt "Zerge"
    EDZESTERVEM.HU
    MINDEN LÉPÉSSEL ERŐSEBB

Oldal 20 / 21 elsőelső ... 1018192021 UtolsóUtolsó

Írási jogosultságok

• Nyithatsz új témát
  • Válaszolhatsz hozzászólásokra
  • Használhatsz csatolmányokat
  • Nem módosíthatod hozzászólásaid
  •