Oldal 1 / 4 123 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1-20 / 65

Téma: Agydinamó

vendég
    Regisztrált
    2003-11-24
    Üzenet
    23

Alapbeállítás Agydinamó

A hagyományos dinamó szar, esőben legtöbbször csak fütyül de nem forog, sárban berakodik.
    A halogénes elsőlámpa drága, ezen kívül zabálja az elemeket.De ha tölthető elemet veszünk akkor nincs gond.De mivan akkor ha 1-2 hetes túrán vagyunk ahol még véletlenül sincs 220v-os hálózat, ahová a töltőt betudnánk nyomni.Ezen kívül az elemek töltővel, legalább 7-8 ezer ft.

Az agydinamóval lehet- e halogén izzót üzemeltetni?
    Van-e benne feszültség elosztó (aszem kondenzátor tölti be ezt a szerepet más elektronikai cuccokban)
    pl:hegyről szaggatok lefele 50-60-nal akkor sem fakad el az izzó, vagy hogyha éppen felfelé megyek 5-10km-mel akkor is normálisan világít?
    Ha nincs benne kondenzátor, akkor ellenállást raktak bele, vagy rakni kell bele?
    A csapágyazás milyen?Ipari?

ÉS nem utolsó sorban mennyibe kerül, milyen fajtái vannak, melyik a jobb?

törzsvendég
    Regisztrált
    2002-07-05
    Lakhely
    Bp.
    Üzenet
    1.400

Alapbeállítás Re:Agydinamó

Agydinamó nehéz mint a KŐ !! Kő ez neked ??
    Vegyél 1 frankó fehér ledes lámpát ! Szerintem olcsóbb mint a dinamó , könnyű, alig fogyasztja az elemet.
    Gondold meg
    MARCI

vendég
    Regisztrált
    2003-11-24
    Üzenet
    23

A súly nem számít, amikor az ember igen csak rendesen meg van pakolva akkor már nem sokat jelent az a 10-20dkg, kivéve ha a vállán kell vinnie:-)
    Helyzet jelzőnek én is tudnék venni egyszerűt, 5-6 száz ft-ért.De nekem folyamatos világítású kell(valamikor éjszakákat tekerek át, nem ritkán), oda pedig kell az elem(főleg halogénnek).Ezt akarom kikerülni dinamóval, de nem a hagyományossal mert azzal már egy párszor meggyűlt a bajom.És ezek mellett meg a akarom tartani a halogén fényerejét, ugy, hogy nekelljen egy túrára egy szatyor elemet beszerezni, ami nem kis pénz.
    Ugyhogy a kérdéseim a továbbiakban is ugyanaz, mint az előzőekben.

törzsvendég
    Regisztrált
    2002-07-05
    Lakhely
    Bp.
    Üzenet
    1.400

JUHÉ !
    Te valamit félreértesz. Nem 5-6száz, hanem 5-6ezer forintos LED-es lámpára gondolok. Azok világitanak folyamatosan is. A legkomolyabb Cateye 5 bazi erős leddel van ÉÉÉÉÉss nem is tud villogni.
    Nézd meg őket a boltban.
    1 egyszerűbbet mindenképp vegyél, mert amikor állsz, a dinamó nem sokat ér. (pl, térképnézés v. defektjavitás ... ) És téged sem látnak !

vendég
    Regisztrált
    2003-11-24
    Üzenet
    23

Kb mennyi idő alatt fogyaszt le egy elemet?Tudom ez elem függő, de,kb.10-20-30 óra alatt?

törzsvendég
    Regisztrált
    2002-07-05
    Lakhely
    Bp.
    Üzenet
    1.400

Sokkal tovább. Ha villogó üzemmódban van, iszonyú sokáig jók. Folyamatosan kicsit kevesebb.
    Nézd meg a www.cateye.com oldalt, van táblázat, mennyi ideig világitanak. Az 500-as már brutál fényerejű, azért világit kicsit rövidebb ideig, de az alatta lévő 400-as már sokkal tovább tart.
    sok sikert
    MARCI

vendég
    Regisztrált
    2004-04-14
    Lakhely
    Óbuda
    Üzenet
    33

Az totál igaz, hogy egy elemes, villogó megoldásra mindenképp szükséged lesz. A kondenzátorok csak nagyon rövid idejű feszültségingadozás áthidalására használatosak, ezért marad az akksi, ami bazi nehéz, de világíthatunk vele, mint atom. Az akkutöltés megoldható szerintem dinamóval, kérdés, melyik akksis bringalámpa képes dinamórol is fogadni töltést. Láttam én is a Cateye oldalán a lámpáit, de erre a funkcióra nem figyeltem. Félek, itt mély zsebbenyúlás következik majd. :-\
    Juhi:
    szerintem legjobb, ha mindkét variánst beszerzed, mert egymást tökéletesen kiegészítik (kontakthiba egy éjszaka közepén, és nincs világításod). Az akksielemek, amiket ma mindenütt lehet kapni, eltérő teljesítményt nyújtanak. Elsősorban az számít ugye - mint minden akksinál -, hány amperórás (Ah). Vannak már elég combos kis akksik (közel 2 A-t képes leadni, amit eddig legnagyobbat láttam). Persze a ceruzaelem-szabványú akksikról beszélünk, azt hiszem, ez kell a nagyobb teljesítményű bringalámpákba.
    Minél nagyobb Ah-s értéke van egy akksinak, annál több teljesítményt visz magával az utadra, ritkábban kell töltened ugyanannyi használat mellett.
    Én is sok siker kívánok!
    Arra pedig én lennék kíváncsi, hogy ilyen agydinamó hol tekinthető meg? ???

lor
    lor offline
    phorumus maximus lor avatarja
    Regisztrált
    2002-10-11
    Lakhely
    miskócz, balkán
    Üzenet
    24.139

nemtom mennyire valos gond az, hoyg a dinamo fordulatszam fuggvenyeben adna tapot.
    nyilvan van egy tartomany ahol igen.
    de tulfeszultseget csak nem ad!

ha igen akkor szar.

csinalni kell egy kis feszultseg szabalyzo/stabilzalo elektronikat.
    es kesz.

egy villogot vigyel ami elemes.
    ledes lampakat en nem preferalom.
    izlesek pofonok.

szal vmi elemes lampa megallasra is
    melle akar agydinamo
    ha kell egy kis elektronikaval.
    kozben akar a kis lampa akksiait is toltheti
    az egeszre pedig egy halogen lampat raakasztasz es kesz.

minden attol fugg hany voltot kpesek leadni az agydinamok.
    es persze mindezt mekkora terhelessel birjak.

vendég
    Regisztrált
    2003-11-24
    Üzenet
    23

Kössz az eddigi infót mindenkineki.Úgy látom azért ötletek akadnak, majd csak össze szedek belőllük valamit:-)
    JUHI!
    Az agydinamókat az idei shimano katalógusban megtekintheted.

vendég Banshee norbs avatarja
    Regisztrált
    2008-11-03
    Lakhely
    Esztergom
    Üzenet
    59

Alapbeállítás

Az agydinamó remek dolog....nemrég ideig óráig volt szerencsém egyhez egy angol raleigh bringán hihetetlen volt.........viszont fékezi a kereket és ami a gyengéje ezeknek , hogy ha netalán v.hogy rövidrezárod nem forog onnan a kerék satufék..........és 10pengőbe fáj a pénztárcádnak.Szerintem az akkus dolog használhatóbb
    Wha daurs meddle we me?

fórumfüggő Jankó avatarja
    Regisztrált
    2005-06-10
    Üzenet
    2.027

Alapbeállítás

Idézet Eredeti szerző: marton Üzenet megjelenítése
    amikor állsz, a dinamó nem sokat ér. (pl, térképnézés v. defektjavitás ... ) És téged sem látnak !
    A B&M csinál olyan hátsó világítást (agydinamós), ami megállás után is világít. Ilyen van pl. az idei Cube Touring-on.

Én egyébként az agydinamós rendszert sisak (fej) lámpával kiegészítve használom a trekkingen. Az a legjobb szereléshez is, mert mindkét kezedet szabadon hagyja.
    Legutóbb Jankó módosította; 2008-11-08 - 22:41.

fórumfüggő zsizsi avatarja
    Regisztrált
    2004-02-25
    Lakhely
    Tengeren innen és tengeren túl.
    Üzenet
    4.934

Alapbeállítás

Én már két bicómon is agydinamót használok, és nagyon jól szuperál! (Bár rendelkezem Hozé Féle Lámpával!)
    Mindkét gépen SON agydinamó van, B&M világítással. Ezek elöl-hátul ún. állóhelyzeti világítással rendelkeznek, plusz feszültség szabályzó van bennük. Valóban fékezi valamennyire a kereket, de mivel túragépekben van, nem számít.

Regisztrált
    2009-05-06
    Üzenet
    2

Smile Agydinamó

Sziasztok,
    tudnátok segíteni? Azt olvastam, hogy az agydinamó valamennyire fékezi a kereket. Akkor is, ha ki van kapcsolva? Vagy hogyan működik: van egyáltalán olyan, hogy kikapcsolt-bekapcsolt állapot? Csak annyit tudok róla, hogy az elülső kerékagyban van a dinamesz.
    u.i.: tud valaki valamit a Kenzel trekking biciklikről (modelpontosítás nélkül)
    Köszi

AGA
    AGA offline
    fórumfüggő AGA avatarja
    Regisztrált
    2005-02-18
    Lakhely
    mAGAmon kívül =)
    Üzenet
    2.350

Alapbeállítás

Az utóbbi pár napban adtunk el jópár agydinamós gépet, mindig be szoktam mutatni egy pörgetéssel mennyit fog vissza, de szinte semmit, gyakorlatilag nem érezhető 10% alatti ellenállása van, bekapcsolva kb. 25%, de ez is kevesebb mintha egy szoros agy, vagy egy beleérő fékkkel menne a kerék.
    Bekapcsolni az elsőlámpán kell, van olyan amelyik automata, sötétben kapcsol be.
    Unfixedgears stereocyclist, with brakes

run
    run offline

Regisztrált
    2009-05-06
    Üzenet
    2

Alapbeállítás

mimnél nagyobb terhelést nyomsz rá annál jobban fékez mondjuk ha rövidre zárod rendesen megfogja a kereket de ha csak 1 lámpát járatsz róla és nem 10-et semmit nem fogsz érezni

Regisztrált
    2009-05-06
    Üzenet
    2

Alapbeállítás

Köszönöm.
    Még egy kérdés: hogyan lehet rövidre zárni az agydinamót? (nem mintha ez lenne a célom ; inkább csak azért kérdem, hogy mekkora a rövidrezárás lehetősége)

Regisztrált
    2009-05-15
    Üzenet
    2

Alapbeállítás gumicsere agydinamós bringán

Sziasztok, deffektem volt egy agydinamós bringán, majd miután visszaraktam a kereket, azt vettem észre hogy a dinamót a lámpán levő gombbal már nem lehet kikapcsolni, folyamatosan berreg és világít. Van vami 5letetek (tudom látatlanban nehéz) hogy mit ronthattam el?

fórumfüggő Balu1 avatarja
    Regisztrált
    2005-07-16
    Üzenet
    2.868

Alapbeállítás

A lámpán lévő kapcsoló romolhatott el. Annak sz'tem nem lehet köze a szereléshez. Ha a lámpa kapcsolója bontja a kört akkor nem világíthat.

K.G.: A rövidzár az amikor nem az izzón keresztül záródik, hanem a vezeték közvetlen a testre (a vázra), fém a fémhez.
    Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
    Egy a lényeg: mi hogyan működhet még jól, még jobban mert az a jövő !
    A találmányok már csak ilyenek..

Regisztrált
    2009-05-15
    Üzenet
    2

Alapbeállítás

[QUOTE=Balu1;864606]A lámpán lévő kapcsoló romolhatott el.

Köszi! Van ötleted esetleg ilyen javításával hol foglakoznak?

fórumfüggő Balu1 avatarja
    Regisztrált
    2005-07-16
    Üzenet
    2.868

Alapbeállítás

Val'szinüleg bárki meg tudja csinálni aki elektromossággal kicsit is foglalkozik.
    Annyit egy bringa szervízben is meg tudnak nézni biztosan, de egy villanyszerelő is segíthet.
    Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
    Egy a lényeg: mi hogyan működhet még jól, még jobban mert az a jövő !
    A találmányok már csak ilyenek..

Oldal 1 / 4 123 ... UtolsóUtolsó

Írási jogosultságok

• Nyithatsz új témát
  • Válaszolhatsz hozzászólásokra
  • Használhatsz csatolmányokat
  • Nem módosíthatod hozzászólásaid
  •